گلستان| اعتباری برای علاج بخشی سد وشمگیر اختصاص نیافت
مدیرعامل آب منطقهای گلستان با بیان اینکه ۳۰ سال از کارکرد سد وشمگیر گذشته است، گفت:طرحی برای علاج بخشی این سد تهیه شده است و لایروبی و علاج بخشی را برای آن مورد مطالعه قرار دادند ولی اعتباری برای آن در نظر گرفته نشده است
به گزارش خبرگزاری تسنیم از گرگان، علی نظری ظهر امروز در نشست هماندیشی روند سیلابهای اخیر در جمع دانشگاهیان استان گلستان اظهارداشت: روز 25 اسفند ماه سال گذشته اخطاریه هواشناسی به شرکت آب منطقهای اعلام شد و در همان روز جلسه فوری را با ستاد بحران شر برگزار کردیم و تصمیماتی مثل کاهش ظرفیت سدها، تشکیل چارت تشکیلاتی، مستندسازی، تشکیل گروه عملیاتی و تشکیل اتاق فکر را مصوب کردیم.
وی افزود: در 26 اسفند ماه به تقاضای شرکت آب منطقهای جلسه ستاد بحران استان تشکیل شد. به ستاد حوادث استان و شهرستان اعلام کردیم که چه نقاطی از شهر و در چه ساعتی دچار آبگرفتگی میشوند زیرا روندیابی زمانی سیل را هم انجام داده بودیم. همه اینها براساس پیکهای اتفاق افتاده اطلاع رسانی شده و مستندات آن موجود است.
مدیرعامل آب منطقهای استان ادامه داد: هنوز نیمی از سال آبی تمام نشده بود که 397 میلیمتر بارش در استان اتفاق افتاد به این معنی که 38 درصد افزایش نسبت به سال گذشته و حدود 35 درصد افزایش نسبت به درازمدت 30 ساله را شاهد بودهایم.
وی ادامه داد: این عدد بعد از بارندگی سه روزه که از 26 اسفند تا 29 اسفند اتفاق افتاد، به 575 میلیمتر رسیده است به این معنی که نسبت به سال گذشته 92 درصد افزایش بارش داشتهایم.
نظری با بیان اینکه به طور همزمان در همه حوضههای استان درگیر بارش مداوم و طغیان رودخانهها بودیم، گفت: 30 درصد سد بوستان خالی بود و سد گلستان وکبودوال نیز تا حد امکان تخلیه صورت گرفت. ضمن اینکه روند یابی سیل اخیر به خوبی انجام شد که اگر این روند یابی و اطلاع رسانی و پیش آگاهی بموقع نبود، ما دچار خسارتهای جانی نیز میشدیم.
وی با بیان اینکه در شهر گنبدکاووس، ابتدای آبگیری از سمت نرماب و چهل چای بوده است و سبب شده جنوب غربی شهر آبگرفتگی داشته باشیم، گفت: در سدوشمگیر 690 مترمکعب در ثانیه ورودی و 666 مترمکعب در ثانیه سرریز آن نشان داده است. چون فاصله زمانی گنبدکاووس تا آق قلا 70 ساعت بوده است. نیروهای خود را برای آققلا بسیج کردیم تا خسارت کمتری داشته باشیم.
مدیرعامل آب منطقهای استان با بیان این که در پنج ساله گذشته یکهزار و 116 کیلومتر از رودخانههای استان لایروبی انجام شده است، گفت: در رودخانه قره سو قبل از سیلاب اخیر هفت کیلومتر از انتهای مصب تا روستای چارقلی لایروبی شده بود. قبل از اینکه آب به گمیشان برسد دایک سراسری زده شد و مردم هم سد کیسهای زدند تا آب وارد این مجموعه نشود که مردم واقعا حماسه آفریدند.
وی با اشاره به نقش اثرگذار سدهای استان در پیشگیری خسارتهای بیشتر سیلاب اخیر افزود: 35 درصد سد بوستان، 19 درصد گلستان و 22 درصد وشمگیر بعد از سیل اثرگذار بوده است.
نظری با اشاره به اینکه سد وشمگیر در سال 49 بهرهبرداری شده است و 30 سال عمر آن تمام شده است، بیان داشت: طرحی برای علاج بخشی این سد تهیه شده است و لایروبی و علاج بخشی را برای آن مورد مطالعه قرار دادند ولی اعتباری برای آن در نظر گرفته نشده است. همچنین اگر سد نرماب و آقدکش به اتمام میرسید میتوانست حجم سیلاب اخیر را بسیار کاهش بدهد که اعتبارات اختصاص یافته برای اتمام آن کافی نبود.
انتهای پیام/ش