روان‌آب‌هایی که به‌نفع افغانستان از کشور خارج می‌شوند/مردم خراسان جنوبی در ‌انتظار یک سد


روان‌آب‌هایی که به نفع افغانستان از کشور خارج می‌شوند/مردم خراسان جنوبی در ‌انتظار یک سد

گروه استان‌ها ــ قرار بود از سال ۸۴ سدخاکی در روستای مشوکی احداث شود اما تنها در حد وعده و حرف باقی مانده و سیلاب‌های اخیر روان‌آب‌هایی شدند که به‌نفع افغانستان از کشور خارج می‌شوند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از بیرجند، روستاهای مرزی برای هر کشوری از اهمیت بالایی برخوردار است چراکه خود روستائیان بهترین نیروها برای دولت در حفظ و حراست از مرزها هستند، همان‌هایی که بدون هیچ ادعایی حاضرند در قبال کمترین حقوق و یا دریافت آنچه حقشان است در روستا بمانند و از مرزهای کشور خویش دفاع کنند.

روستای مشوکی در فاصله 18کیلومتری مرز افغانستان و 60کیلومتری تا بخش درح و 230کیلومتری مرکز استان خراسان جنوبی واقع شده است.

اهالی روستای مرزی به‌علت بیکاری و نبود آب مهاجرت می‌کنند

این روستا در چند سال اخیر به‌دلیل مشکلات متعدد از جمله بیکاری، نبود درآمد، خشک شدن قنات‌ها روز به روز جمعیت خود را از دست می‌دهد و از آنجایی که شغل اصلی و منبع درآمد مردم دامداری و کشاورزی است به‌علت خشکسالی مردم به‌تدریج در حال مهاجرت هستند.

مردم هیچ امیدی برای ماندن در روستا ندارند، روستای مشوکی هنوز از نعمت جاده برخوردار نیست و به‌خاطر رودخانه بزرگی که بین روستا و جاده اصلی وجود دارد در صورت روان شدن سیل امکان تردد از رودخانه وجود ندارد.

در این روستا آنتن‌دهی موبایل وجود ندارد در صورتی که افراد با مشاهده کوچک‌ترین ناامنی می‌توانند با اطلاع‌رسانی به‌موقع مورد را گزارش و از ورود اشرار جلوگیری کنند.

سدی که می‌تواند عامل نگهداری جمعیت شود

خسروی یکی از اهالی مشوکی که تا پایان سال گذشته دهیار روستا بوده اما بنا به دلایلی استعفا داده است در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم گفت: دولت از سال 84 قرار است که در بالاتر از روستای مشوکی سد خاکی را ایجاد کند تا آبی که از روستاهای بالا به‌هنگام بارندگی جاری می‌شود در آن ذخیره شود.

وی افزود: روستای مشوکی به هفتاد رود معروف است چراکه تعداد زیادی رود از آن می‌گذرد که اگر سدی را ایجاد کنند کشاورزی بسیار رونق می‌گیرد اما متأسفانه این کار را نمی‌کنند و زمستان آب رودخانه این روستا به افغانستان می‌رود و در آنجا مواد مخدر تولید می‌کنند.

گلایه مردم از بیکاری و بی‌آبی

خسروی که از بیکاری و بی‌آبی گلایه دارد گفت: در این روستا هر نوع محصولی رشد می‌‌کند اما آب نیست و مردم به همین دلیل به‌سمت شهرها در حال مهاجرت هستند.

وی اظهار داشت: اینجا چندین سال است که قرار شده سدی را ایجاد کنند و اعتبار آن هم می‌گویند واریز شده اما معلوم نیست که چرا کار را شروع نمی‌‌شود.

دهیار سابق مشوکی اضافه کرد: با توجه به خشکسالی‌ها و مشکلات، بسیاری از مردم به شهرها مهاجرت کردند در صورتی که اگر برای روان‌آبهایی که به‌سمت افغانستان‌ جاری است تدبیری اتخاذ شود مردم باقیمانده در روستا می‌توانند اموراتشان را بگذرانند.

مردان روستا برای گذران زندگی به‌سمت بازارچه‌های مرزی می‌روند

خسروی با ابراز اینکه در حال حاضر اهالی روستاهای بخش سربیشه به‌دلیل مشکلات و عدم اشتغال اقدام به مهاجرت می‌کنند افزود: شرکت سهامی زراعی با 12 حلقه چاه در تملک عده‌ای از افراد است که حدود صد نفر از آنها در این محل ساکن هستند که اگر تنها دو حلقه آن در اختیار مردم بود با توجه به اینکه شغل عمده مردم دامداری و کشاورزی است می‌توانست به‌عنوان یک راه‌حل مقطعی جوابگوی مردم باشد.

وی با بیان اینکه بسیاری از افراد برای تأمین معیشت خانواده ناچارند برای کار به‌سمت بازارچه مرزی بروند گفت: تقریباً حدود 250 تا 300 نفر از روستاهای مختلف بخش برای کار به‌سمت این بازارچه‌ها می‌روند که در عرض چند سال، عوارض جسمی از قبیل گردن‌درد، کمردرد و بعضاً عواقب ناشی از اعتیاد صنعتی و به‌علت واقع شدن در نقطه صفر مرزی و بحث ماهواره و نفوذ آن بین اهالی در معرض آسیب‌های اجتماعی هستند که روحانیت می‌تواند در این زمینه با اقدامات فرهنگی، بسیار تأثیرگذار باشد.

185میلیون مترمکعب روان‌آب بارش باران وارد رودخانه‌های استان بوشهر شد

تخصیص آب در کهگیلویه و بویراحمد با وجود 2میلیارد مترمکعب روان‌آب کافی نیست

کنترل روان‌آبها و ساماندهی ورودی شهر فردوس در دستور کار است

 

وی بیان کرد: علاوه بر این مشکلات بیکاری و مهاجرت سالانه بیش از 8 خانواده از این روستا مهاجرت می‌کنند و به حاشیه شهرها می‌روند، این روند می‌تواند در آینده نزدیک باعث خالی شدن کامل روستاهای مرزی شود این در حالی است که یک شرکت سهامی زراعی در آن منطقه وجود دارد که می‌تواند روشنی‌بخش چراغ بسیاری از منازل مردم روستاهای بخش درح باشد.

خسروی ادامه داد: شرکت سهامی زراعی دشت خوشاب که در کمتر از 10کیلومتری روستای ما است توسط نهادهای دولتی ایجاد شده اما مردم منطقه سودی از آن نمی‌برند چراکه افرادی در آن مسئول هستند که خیلی به‌فکر مردم منطقه نیستند هرچند که این شرکت با هدف ایجاد اشتغال برای روستائیان ایجاد شده است.

با مطالعات انجام‌شده احداث سد مخزنی در مشوکی رد شد

معاون طرح توسعه شرکت آب منطقه‌ای خراسان جنوبی نیز در گفتگو با خبرنگار تسنیم گفت: در راستای کنترل مهار سیلاب‌ها در منطقه مشوکی از سال 1384 مطالعات احداث سد برای منطقه مشوکی انجام گرفته که نظر به مطالعات انجام‌شده سد مخزنی رد شده است.

احسانی با اعلام اینکه در سال جاری مطالعات طرح با رویکرد تغذیه مصنوعی در دستور کار قرار گرفته است که پس از انتخاب مشاور، انجام مطالعات و تصویب آن، عملیات اجرایی طرح آغاز خواهد شد و پیش‌بینی می‌شود در صورت تأمین اعتبار لازم، پروژه تا سال 1400 اجرایی شود.

وی در پاسخ به اینکه "با توجه به گزارش اهالی طرحی از سوی آب منطقه‌ای از سال 84 در این منطقه شروع شده اما اقدامی تاکنون صورت نگرفته است دلایل تاخیر در این طرح چیست؟" گفت: در سال 1384 مطالعات احداث سد برای منطقه مشوکی انجام گرفته که نظر به مطالعات انجام‌شده و بررسی‌های لازم امکان احداث سد مخزنی در منطقه وجود نداشته است و طرح تغذیه مصنوعی مطالعه و اسناد مناقصه تهیه خواهد شد.

انتهای پیام/ش*

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
میهن
گوشتیران
triboon