خودداری کشورهای غربی از تامین بودجه انتخابات ریاست جمهوری افغانستان
در حالی که انتخابات ریاستجمهوری افغانستان پیش از این دوبار بهتعویق افتاده است، بار دیگر احتمال تعویق انتخابات این کشور به دلیل عدم حمایت غربیها قوت گرفته است.
به گزارش دفتر منطقهای خبرگزاری تسنیم، دفتر نمایندگی سازمان ملل در کابل و شماری از کشورهای اروپایی بودجه انتخاباتهای گذشته در افغانستان را همواره تأمین کرده است اما این بار سازمان ملل و اروپاییها از تأمین بودجه انتخابات ریاست جمهوری این کشور سر باز زدهاند.
با وجود اعلام آمادگی وزارت دارایی افغانستان برای تامین بودجه انتخابات ریاست جمهوری این کشور برخی از نهادهای ناظر بر روند انتخابات از عدم توانایی مالی و فنی دولت کابل برای برگزاری انتخابات ابراز نگرانی کردند.
بر اساس قانون اساسی افغانستان، انتخابات ریاست جمهوری این کشور باید در فروردین ماه سال جاری و پیش از پایان دوره کاری حکومت وحدت ملی برگزار شود.
چندی قبل بر اساس درخواست دولت افغانستان، تاریخ برگزاری انتخابات ریاست جمهوری این کشور از فروردین ماه سال جاری به تیرماه سال جاری بهتعویق افتاد که واکنشهایی را نیز در پی داشت.
با نزدیک شدن زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری، کمیسیون انتخابات افغانستان ماه گذشته برای بار دوم تاریخ برگزاری انتخابات ریاست جمهوری این کشور را به مهرماه سال جاری بهتأخیر انداخت.
اشرف غنی در واکنش به این موضوع تأکید کرده بود که این تاریخ نهایی برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در این کشور است و این تاریخ نباید برای بار سوم به تأخیر بیفتد.
حالا با نزدیک شدن زمان انتخابات ریاست جمهوری افغانستان بار دیگر نگرانیها از عدم حمایت فنی و مالی کشورهای غربی از انتخابات ریاست جمهوری این کشور افزایش یافته است.
کمیسیون انتخابات افغانستان با اشاره به این موضوع تصریح کرد که وزارت دارایی این کشور برای تامین هزینه انتخابات ریاست جمهوری و شورای شهرستانها آمادگی دارد.
«نعیم ایوبزاده» رئیس اجرایی بنیاد انتخابات آزاد افغانستان گفت: مشکلات مالی تنها معضل برگزاری انتخابات در افغانستان نیست بلکه بدون حمایت مالی، فنی و امنیتی جامعه بینالمللی برگزاری انتخابات ممکن نیست.
وی تصریح کرد که چالشهای امنیتی و فنی بزرگترین چالش در برابر انتخابات ریاست جمهوری آینده این کشور محسوب میشوند که نگرانی نهادهای ناظر را برانگیخته است.
رئیس اجرایی تیفا افزود: حتی درباره هزینه مالی انتخابات نیز واقع بینانه عمل کرد زیرا توانایی اقتصادی دولت افغانستان به اندازهای نیست که بتواند هزینه انتخابات را تامین کند.
ایوبزاده خاطرنشان کرد: در حالی که بیشتر هزینههای دولت افغانستان از سوی جامعهجهانی تامین میشود وزارت دارایی این کشور چگونه میتواند هزینه انتخابات ریاست جمهوری را تامین کند.
پیش از این تمام هزینههای انتخاباتی افغانستان از سوی کشورهای غربی پرداخت شده است.
رئیس اجرایی بنیاد تیفا با اشاره به این موضوع تصریح کرد که این کشورها حاضر نیستند مانند گذشته مبالغ هنگفتی را به کمیسیونهای انتخاباتی افغانستان کمک کنند زیرا از نظر آنها کمیسیونهای انتخاباتی توان برگزاری انتخابات عادلانه و شفاف را ندارند.
وی افزود: دولت افغانستان و کمیسیونهای انتخاباتی ظرفیت لازم را برای حساب دهی به جامعه بینالمللی ندارند که این امر باعث شده تا کشورهای حمایت کننده و سازمان ملل به آنها اعتماد نکنند.
پیش از این دفتر نمایندگی اتحادیه اروپا در افغانستان گفته بود که به دلیل فساد گسترده و ضعف مدیریتی در نهادهای انتخاباتی حاضر نیست تا هزینه برگزاری انتخابات را تامین کند.
اگرچه سازمان ملل و کشورهای اروپایی دلیل عدم حمایت مالی از روند انتخابات ریاست جمهوری را فساد مالی عنوان کرده است اما گمانهزنیهایی نیز در راستای کارشکنی آمریکا در این روند نیز وجود دارد. زیرا «زلمی خلیلزاد» نماینده ویژه آمریکا پیش از این خواستار تعویق انتخابات ریاست جمهوری و تشکیل حکومت موقت در افغانستان شده بود.
به همین دلیل ممکن است کشورهای اروپایی و سازمان ملل نیز بهدلیل مخالفت آمریکا با برگزاری انتخابات ریاست جمهوری افغانستان از کمک به تأمین بودجه انتخابات در این کشور خودداری میکند.
از نظر برخی از کارشناسان با توجه به تشدید تنشهای سیاسی، ضعف کمیسیونهای انتخاباتی، عدم حمایت کشورهای غربی و ناامنیهای روز افزون امکان برگزاری انتخابات در ماههای آینده وجود ندارد ممکن است که انتخابات ریاست جمهوری این کشور بار دیگر با تاخیر روبرو خواهد شد.
انتهای پیام/.