«بند به بند با گام دوم‌»‌‌ــ‌۱۳| انقلاب اسلامی و کمک به استقلال کشورها؛ از لبنان تا جنوب آفریقا


«بند به بند با گام دوم‌»‌-13| انقلاب اسلامی و کمک به استقلال کشورها؛ از لبنان تا جنوب آفریقا

پیروزی انقلاب اسلامی نه‌تنها امواجی از استقلال‌طلبی را در کشورهای منطقه ایجاد کرد بلکه سایر کشورهای تحت ستم نیز از انقلاب ایران تأثیر پذیرفتند.

گروه سیاسی خبرگزاری تسنیم ــ بیانیه «گام دوم انقلاب اسلامی» که بعد از 22 بهمن 97 و از سوی رهبر معظم انقلاب اسلامی منتشر شد، سرآغاز فصل جدیدی در جمهوری اسلامی ایران است، فصلی که از این پس باید با امید و تکیه بر جوانان بر مشکلات گذشته و ناکامی‌ها غلبه کرد و این کار جز با شناخت نقاط ضعف و قوت 40ساله انقلاب میسر نمی‌شود.

خبرگزاری تسنیم، در راستای تبیین این بیانیه، در سلسله گزارش‌هایی به بررسی بندهایی از این بیانیه می‌پردازد تا شناخت رهنمودهای رهبر انقلاب در شروع فصل جدید جمهوری اسلامی راحت‌تر صورت گیرد.

در ادامه سیزدهمین گزارش را با موضوع تأثیر انقلاب اسلامی بر سایر ملت‌ها علیه حکومت‌های خودکامه و وابسته می‌خوانید:

رهبر انقلاب اسلامی در بندی از بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی، نوشته‌اند: «نگاه امیدوارانه ملت‌های زیرستم و جریان‌های آزادی‌خواه جهان و برخی دولت‌های مایل به استقلال، و از سویی نگاه کینه‌ورزانه و بدخواهانه رژیم‌های زورگو و قلدرهای باج‌طلب عالم، بدان دوخته شد. بدین گونه مسیر جهان تغییر یافت و زلزله انقلاب، فرعون‌های در بستر راحت آرمیده را بیدار کرد...».

پیروزی انقلاب اسلامی در سال 1357 و سرنگونی حکومت پهلوی که به ژاندارم منطقه شهرت داشت، تأثیر عمیقی بر ملت‌ها و حرکت‌های انقلابی نه‌تنها در غرب آسیا بلکه در سایر نقاط دنیا داشت. این حرکت‌ها یا به سرنگونی حکومت‌های خودکامه و وابسته به غرب انجامید یا توان کشورها را در مقابله با تجاوزات بیگانه بالا برد.

توجه امام خمینی(ره) به ضرورت قیام کشورهای اسلامی علیه حاکمان وابسته پیش از انقلاب در سخنان ایشان مطرح بود. با پیروزی انقلاب، اولین مهمان خارجی، یاسر عرفات رئیس سازمان آزادی‌بخش فلسطین بود که به دیدار امام راحل رفت و سفارتخانه اسرائیل در خیابان کاخ به سفارت فلسطین تبدیل شد.

مخالفت مراجع تراز اول شیعه با رژیم صهیونیستی و جنایاتشان در سرزمین قدس، سابقه طولانی دارد. آیت‌الله بروجردی زعیم وقت حوزه قم در سال 1327 شمسی اعلامیه‌ای به‌زبان عربی در محکومیت جنایات یهودیان در فلسطین صادر کرد. آیت‌الله کاشانی رهبر نهضت ملی ایران نیز یازدهم دی ماه 1326، با صدور اعلامیه‌ای به تمام مسلمین جهان در مورد تشکیل دولت غاصب اسرائیل اعلام خطر کرد.

یاسر عرفات رهبر جنبش فتح اولین مهمان خارجی جمهوری اسلامی بود

امام خمینی نیز از ابتدای شروع نهضت نسبت به مسئله فلسطین حساس بود و در سخنرانی‌های خود خطر اسرائیل را گوشزد می‌کرد. نام‌گذاری جمعه آخر ماه مبارک رمضان به‌عنوان روز قدس در سال 58 نیز نشان از اهمیت این موضوع داشت و در پیامی به این مناسبت، فرمودند "من در طی سالیان دراز، خطر اسرائیل غاصب را گوشزد مسلمین نمودم، که اکنون این روزها به حملات وحشیانۀ خود به برادران و خواهران فلسطینی شدت بخشیده است، و به‌ویژه در جنوب لبنان به‌قصد نابودی مبارزان فلسطینی، پیاپی خانه و کاشانه ایشان را بمباران می‌کند.

من از عموم مسلمانان جهان و دولت‌های اسلامی می‌خواهم که برای کوتاه کردن دست این غاصب و پشتیبانان آن به هم بپیوندند. و جمیع مسلمانان جهان را دعوت می‌کنم آخرین جمعۀ ماه مبارک رمضان را که از ایام قدر است، و می‌تواند تعیین‌کنندۀ سرنوشت مردم فلسطین نیز باشد، به‌عنوان «روز قدس» انتخاب، و طی مراسمی همبستگی بین‌المللی مسلمانان را در حمایت از حقوق قانونی مردم مسلمان اعلام نمایند".

به‌رغم نزدیک شدن یاسر عرفات به صدام پس از حمله به ایران و مواضع سازشکارانه جنبش فتح، جمهوری اسلامی حمایت خود را از سایر گروه‌های جهادی مانند جبهة الشعبیه، حماس و جنبش جهاد اسلامی فلسطین ادامه داد و این حمایت‌ها همچنان ادامه دارد.

علاوه بر فلسطین، شیعیان جنوب لبنان نیز با تأثیرپذیری از انقلاب اسلامی به برنامه‌ای که چندسال پیش از پیروزی انقلاب توسط امام موسی صدر و شهید چمران در لبنان آغاز کرده بودند سرعت بخشیدند. "حزب‌الله" و ساختار تشکیلاتی آن متشکل از نیروهای حامی انقلاب اسلامی مانند حزب الدعوه به‌رهبری علامه فضل‌الله، شاخه دانشجویی حزب الدعوه، برخی جداشدگان جنبش امل، برخی اعضای جنبش فتح (جناح ابوجهاد) و سایر شخصیت‌ها و تشکل‌های حامی انقلاب اسلامی بود و سپاه پاسداران کار آموزش نظامی و تسلیح آنها را انجام می‌داد و موفق شدند با مقاومت خود در سال 2000 جنوب لبنان را از اشغال نیروهای اسرائیلی پاک کنند.

هسته اولیه حزب‌الله لبنان با حمایت‌های ایران تشکیل شد

در عراق نیز، گروه‌های مختلفی مانند لشکر بدر، مجلس اعلای شیعیان و حزب الدعوه با تأثیرپذیری از انقلاب اسلامی علاوه بر مبارزه با رژیم بعث عراق، به نیروهای ایرانی نیز در جنگ کمک می‌کردند و با سقوط صدام، نقش بی‌بدیلی در تحولات عراق ایفا کردند.

پس از موج بیداری اسلامی در کشورهای منطقه در زمستان سال 89، بسیاری از انقلابیون کشورها به‌ویژه بحرین و یمن علیه حاکمان سرسپرده کشورشان دست به انقلاب زدند و مقاومت شهروندان این کشورها علیه بیگانگان و همچنین حاکمان وابسته همچنان ادامه دارد.

تأثیر انقلاب اسلامی تنها محدود به کشورهای اسلامی و منطقه غرب آسیا نبود بلکه، پیش از پیروزی انقلاب نیز امام خمینی در گفتگویی با مجله فرانسوی "آفریقای جوان"، در پاسخ به این پرسش که "نظر حضرت‌عالی درباره آفریقای جنوبی که نود درصد نفتش را از ایران می‌گیرد چه خواهد بود؟"، فرمودند: آفریقای جنوبی تا به این وضعی که دارد خاتمه ندهد ما با او رابطه‌ای نمی‌توانیم برقرار کنیم و نفت هم به او نخواهیم داد. (1357/10/18)

جمهوری اسلامی فروش نفت را به آفریقای جنوبی به‌خاطر قوانین نژادپرستانه و آپارتاید قطع کرد و با رهبران سیاهان این کشور ارتباط برقرار کرد. آیت‌الله خامنه‌ای با ذکر خاطره‌ای از حضور نلسون ماندلا رهبر سیاهپوستان آفریقای جنوبی می‌گوید "«نلسون ماندلا» این‌جا آمد؛ قبل از این‌که رژیم آپارتاید در آفریقای جنوبی سقوط کند؛ تازه از زندان آزاد شده بود. البته من قضایای انقلاب در آن کشور را خبر داشتم. در زمان ریاست جمهوری، سفری به مناطق جنوب آفریقا کرده بودم؛ آن‌جا مطّلع شدم که دوستان و نزدیکان او قضایای انقلاب ایران را در زندان به او می‌دادند و او تحت تأثیر بود و از داخل زندان نسبت به امام اظهار ارادت کرده بود. البته این اظهار ارادت و تحت‌تأثیر قرار گرفتن مخصوص او هم نبود...". (1379/06/10)

6 اردیبهشت 1358 نیز گروهی از اعضای جبهه ملی اتحاد آفریقای جنوب غربی، به دیدار امام آمدند. این گروه برای استقلال زیمبابوه تلاش می‌کرد و یک سال بعد رابرت موگابه رهبر این گروه توانست استقلال کشورش را به‌دست بیاورد.

انتهای پیام/*

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار سیاسی
اخبار روز سیاسی
آخرین خبرهای روز
مدیران
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
گوشتیران
triboon