آداب و رسوم بوشهریها در ماه رمضان؛ از ترتیلخوانی تا دُمدُم سحری+تصاویر
«ترتیلخوانی قرآن کریم»، «دُمدُم سحری»، «آبی بنوش»، «گلیگشو»، «احیاء شبهای قدر»، «سفرههای افطاری ساده سنتی» و سینهزنی سنتی از مهمترین آیینهای بوشهریها در ایام ماه مبارک رمضان است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از بوشهر، همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان مردم دیندار و مذهبی استان بوشهر برنامههای گوناگون ویژه ایام ماه مبارک رمضان مورد توجه قرار میدهند.
در ماه مبارک رمضان فضای استان بوشهر که با تلاوت قرآن کریم و مراسم ویژه دعا و نیایش، معنوی شده زمینه همکاری همگان در برنامهها و آیینهای این ماه را فراهم میآورد که کودکان، نونهالان، نوجوانان و جوانان در مراسم ماه مبارک رمضان همکاری مستمری دارند.
ترتیلخوانی قرآن کریم یکی از محفلهای بوشهریها در ماه مبارک رمضان است که علاوه بر برپایی این محفل قرآنی در حسینیه عاشقان ثارالله سپاه بوشهر در تمامی تکایا، حسینیهها، مساجد، امامزادهها، بقعهها و مکانهای محلهای و منازل برپا که تمام فضای استان بوشهر را قرآنی میکند.
دبیر ستاد ترتیلخوانی نوای ملکوت استان بوشهر در گفتوگو با خبرنگار تسنیم با بیان اینکه مراسم ترتیلخوانی قرآن کریم جایگاه مهمی در این استان دارد اظهار داشت: آیین ترتیلخوانی قرآن کریم به مدت 2 ساعت قبل از اذان مغرب برگزار میشود و قاریان و کارشناسان قرآنی استان در اجرای آن مشارکت دارند.
نصرالله غزنوی با بیان اینکه ترتیلخوانی قرآن کریم همزمان با ماه مبارک رمضان در حسینیه عاشقان ثارالله شهر بوشهر آغاز شده است افزود: این مراسم به طور مستقیم از شبکه استانی صدا و سیما بوشهر پخش میشود.
سفرههای افطاری ساده بوشهریها
سفرههای افطاری ساده در تمامی مناطق استان بوشهر اعم از مکانهای مذهبی و دینی تا منازل برپا است و خیران با همکاری سایر اقشار مردم روزهدار با نان سنتی گرده، کماچ، شیر، زولبیا، بامیه، خرما و دیگر غذاهای محلی همزمان با اذان مغرب از روزهداران پذیرایی میکنند.
رسیدگی به نیازمندان و اطعام آنان از دیگر سنتهای بوشهریها در ماه مبارک رمضان است بهگونهای که افطاری خود را با خانواده نیازمندان و فقرا در محلات گوناگون تقسیم میکنند.
مردم استان بوشهر به طور معمول در افطار غذاهایی از جمله کماچ و گرده که نوعی نان شیرین محلی است، آش زرد، حلوای برنج، رنگینگ، زولبیا بامیه و حلوای انگشت پیچ استفاده میکنند.
«دُمدُم سحری» یکی دیگر از آیین بوشهریها برای بیدار کردن روزهداران در سحر است
«دُمدُم سحری» که یکی از سنتهای قدیمی مردم بوشهر است در بیشتر محلات شهرهای استان بوشهر برگزار میشود.
سنت قدیمی دمدم سحری که برای بیدار کردن روزهداران در سحرگاه اجرا میشود گروهی سه تا چهار نفره یکی چراغ فانوسی بهدست دارد و دیگری دمام بهدوش میکشد و سپس نزدیک سحر برای بیدار کردن روزهداران روانه کوچهها میشوند و بهصورت گروهی اشعاری مانند «خداوندا تو ستّاری/ همه خوابند تو بیداری/ به حق لا اله الاالله / همه عالم نگه داری» اجرا میکنند تا روزهداران برای اجرای مراسم خود از خواب بیدار شوند.
آبى بنوش و لعنت حق بر یزید کن
این آیین از سنتهای رایج در مناطق مختلف استان بوشهر است که در آن نوحهخوانها قبل از اذان صبح با سر دادن «آبى بنوش و لعنت حق بر یزید کن/ جانم فداى مرقد شاه شهید کن» نزدیک شدن اذان صبح را به روزهداران یادآورى مىکنند.
شب 15 ماه رمضان و مراسم گلیگشو
آیین شبانه «گلیگشو»، «گرهگشو» یا «گرهگشای»، از دیگر سنتهاى استان بوشهر است که در شب 15 ماه رمضان اجرا میشود.
گلیگشو بهمعنی «گشوده شدن گره» است و مجازاً به برطرف شدن مانع و آسان شدن کار اشاره دارد.
در این شب که مصادف با میلاد حضرت امام حسن مجتبى(ع) است، گروههایی که عمده آنان از کودکان هستند با در دست داشتن کیسه و سر دادن جملاتى نظیر «گرهگشو سرت بشور با آرد شو» اهالى را از آمدن خود به منازل خبر مىدهند و مردم نیز با ریختن برنج، گندم، شکلات و تنقلات دیگر در کیسههایشان با هدف گشوده شدن مشکلات از آنان پذیرایى مىکنند.
عزاداری با سینهزنی سنتی و سنجدمام
در ماه مبارک رمضان و در ایام شهادت حضرت علی(ع) سنت سینهزنی و دمامزنی با شور و هیجان خاصی در نقاط مختلف استان بوشهر برگزار میشود.
این سنت یکی از آیینهایی است که گردشگران زیادی را برای بازدید از این مراسم به بوشهر میکشاند.
آیین معنوی شبهای قدر در استان بوشهر
برگزاری شب قدر با حضور خیل عظیم مردم خداجوی استان بوشهر از دیگر ویژگیهای ماه مبارک رمضان در این استان است.
برنامههای شب قدر در استان بوشهر شامل احیا و شب زندهداری، زمزمه دعاهای وارده از جمله جوشن کبیر و ابوحمزه ثمالی همراه با تلاوت قرآن و تفسیر آیات وحی است.
انتهای پیام/ح