بررسی وضعیت بازارچه‌های مرزی جنوب شرق؛ تجارت با پاکستان چقدر است؟ + فیلم

بررسی وضعیت بازارچه‌های مرزی جنوب شرق؛ تجارت با پاکستان چقدر است؟ + فیلم

گروه استان‌ها ـ در ۵ سالگی توافق ایران و پاکستان برای افزایش مبادلات، با دوربین تسنیم سری زدیم به‌ "ریمدان" یکی‌از ۵ بازارچه مرزی دو طرف تا از مشکلات، موانع و فرصت‌های آن روایت کنیم.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از چابهار؛ ایران و پاکستان، 5 سال پیش‌ همین روزها(اردیبهشت‌ماه) توافق کردند میزان مبادلات تجاری دو طرف به 5 میلیارد دلار  حداقل در 5 سال آینده برسد؛ نواز شریف نخست وزیر وقت پاکستان، اردیبهشت ماه 93 زمانی که این توافق را با همتای ایرانی‌اش امضا می‌کرد، گفت: ایران با پاکستان 900 کیلومتر مرز مشترک دارد و این در حالی است که حجم مبادلات تجاری 2 طرف در حال حاضر کمتر از نیم میلیارد دلار است.

کارشناسان و تحلیل‌گران گواهی می‌دهد،هدف دو کشور از توسعه مبادلات علاوه‌بر دستیابی به‌ظرفیت‌های اقتصادی، امن کردن مرز است،مرز ایران و پاکستان به‌ خاطر فعالیت‌ گروه‌های تروریستی و شورشی در آن‌ سوی مرز در بلوچستان پاکستان، یکی ‌از ناپایدارترین مرزهای ایران‌ است و اصلی‌ و مهم‌ترین راه‌حل ایران برای تبدیل ناپایدارترین مرز ایران به فرصت، ایجاد رونق در بازارچه‌های مرزی است.

5 سال پس از توافق دو کشور، حالا در اردیبهشت ماه 98هرچند بازارچه‌ها و گذرگاه‌های مرزی توسعه یافتند و از تنها یک بازارچه‌ی میرجاوه-تفتانِ شهرستان میرجاوه‌ به 5 بازارچه‌ی ریمدانِ چابهار، دوکوهک و جالق سراوان، پیشین سرباز و همان تفتان شهرستان میرجاوه افزایش یافتند اما همچنان میزبان مبادلات تجارت دو طرف پایین است، بنا به آمار بخش بازرگانی سفارت پاکستان در ایران میزان مبادلات تجاری ایران با پاکستان، سال گذشته به یک میلیارد و 300 میلیون دلار رسیده که سهم ایران از این تجارت 930 میلیون دلار و سهم پاکستان نیز 370 میلیون دلار بوده رسیده است. عمده کالاهای صادراتی و وارداتی هم مواد غذایی، لبنیات، کاشی و سرامیک، قیر، فرش و لاستیک از ایران به پاکستان و در مقابل از پاکستان نیز محصولات نساجی، لباس، لوازم دندانپزشکی و جراحی وارد ایران شده است.

بازار 220 میلیون نفری پاکستان فرصتی ارزشمند برای کالاهای ایرانی است و پاکستان تمایل فراوانی به توسعه تجارت با ایران دارد، هم‌بخاطر رونق‌ در بازارچه‌های مرزی و امن کردن مرز و هم نیاز به کالاها و خدمات نفتی و غیرنفتی ایرانی.

نبود و کمبود زیرساخت درحال حاضر در بازارچه‌های مرزی سد راه توسعه مبادلات شده است؛ عدم استقرار نهادهای مربوط، جاده‌های ترانزیتی نامناسب، نبود شبکه آب و برق و صدالبته زیرساخت‌های تجاری،ترانزیتی و مسافری عمده‌ترین مشکل بازارچه‌های مرزی ست.

از میان 5 بازارچه و گذرگاه مشترک، ریمدان در 120 کیلومتری شرق چابهار، به‌صرفه‌ترین و اقتصادی‌ترین و صدالبته امن‌ترین مسیر برای افزایش مبادلات است، عمده‌ترین دلایلش، نزدیکی ریمدان به قلب تجارت پاکستان یعنی بندر کراچی و هم‌چنین بندر گوادر اصلی‌ترین بندر تجاری آینده پاکستان و دسترسی آسان آن به جاده‌های امن ایالت بلوچستان پاکستان.

نبود زیرساخت در بازارچه‌های مرزی به‌ویژه ریمدان، موجب شده مبادلات تجاری رشد قابل توجهی نداشته باشد و از دریا صورت گیرد هرچند زمان و هزینه بیشتری را طلب می‌کند؛ عبدالغفور ایرانژاد نماینده مردم چابهار پیشتر گفته بود: وجود آنکه بسیاری از استان‌های کشور از جمله کرمان،خراسان جنوبی،فارس و  بوشهر با بندر کراچی پاکستان اتاق بازرگانی مشترک تشکیل داده‌اند وسالانه بار و محصولات غذایی بین این استان‌ها و بندر کراچی جابه‌جا می‌شود اما مسیر تبادل این کالاها به‌دلیل نبود و کمبود زیرساخت در بازارچه‌ها به‌ویژه ریمدان به عنوان به‌صرفه‌ترین مسیر، از طریق بنادر جنوبی کشور صورت می‌گیرد هرچند که به دلیل فاصله طولانی موجب تحمیل هزینه‌های زیادی می‌شود.

در 5 سالگی توافق ایران و پاکستان برای افزایش مبادلات، با دوربین تسنیم سری زدیم به اقتصادی‌ترین گذرگاه مرزی دو طرف،ریمدان تا از مشکلات،موانع و فرصت‌ها روایت کنیم.

سیدامیرحسین عظیمی

انتهای پیام/ش

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
میهن
گوشتیران
triboon