بیرجند| وقتی یک سوء‌تفاهم کام شیرین زنبورداران را تلخ می‌کند


بیرجند| وقتی یک سوء‌تفاهم کام شیرین زنبورداران را تلخ می‌کند

برخی از کشاورزان نسبت به گرده‌افشانی زنبور عسل و افزایش محصولات نگرش منفی دارند و تصور آن‌ها این است که زنبور عسل انتقال دهنده آفت و بیماری است که این امر به کاملا اشتباه بوده و کام زنبورداران استان را تلخ کرده است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از بیرجند، هر چند بسیاری از محصولات کشاورزی خراسان جنوبی تحت تاثیر خشکسالی‌های 20 ساله قرار گرفته اما همچنان عسل در استان از کیفیت بالایی برخوردار است.

خراسان جنوبی در زمینه تولید عسل‌های مختلف کیفیت برتر را دارد و استان مکانی مناسب برای تولید عسل زرشک، زعفران و عناب است که این نشان از توانمندی‌های منحصر به فرد خراسان جنوبی دارد.

هر سال و همزمان با فصل بهار زمان برداشت این محصول ناب و خدادادی آغاز شده و علاوه بر خواص درمانی آن، به عنوان یک خوراکی بسیار کامل به شمار می‌آید.

باغ‌‌های زرشک، زعفران و عناب و انواع گیاهان دارویی، خراسان جنوبی را تبدیل به بهترین مکان برای تولید عسل کرده است.

زنبور عسل افزون بر تولید محصولات گوناگون و اشتغالزایی در صنایع مختلف، مهم‌ترین نقش خود را در طبیعت با دخالت در عمل گرده افشانی و افزایش تولید محصولات کشاورزی و احیای محیط زیست ایفا می‌کند.

زنبور عسل یکی از مهم‌ترین حشرات در گرده افشانی است و حضور کندوی زنبور عسل در باغات نیز می‌تواند محصولات تولیدی را تا پنج برابر نیز افزایش دهد.

برخی از کشاورزان نسبت به گرده افشانی زنبور عسل و افزایش محصولات نگرش منفی دارند و تصور آن‌ها این است که زنبور عسل انتقال دهنده آفت و بیماری است که این امر به صورت کامل اشتباه بوده و متاسفانه کام زنبورداران استان را تلخ کرده است.

هیچگونه خسارتی از آسیب رساندن کندوها به باغات گزارش نشده است

مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم از بیرجند اظهار داشت: پرورش زنبور عسل یکی از فعالیت‌های تولیدی در استان است و کیفیت عسل استان به عنوان عسل‌های برتر در کشور شناخته می‌‌شود.

عبدالرضا رضایی گفت: کشاورزان تلاش کنند کندوهای زنبور عسل را در باغات آلوده قرار ندهند چرا که امکان و احتمال انتقال بیماری توسط بقیه حشرات و زنبور عسل وجود دارد و می‌تواند مشکل ساز شود.

وی بیان کرد: زنبورداران و باغداران در باغاتی که آلوده به بیماری هستند کندوها را مستقر نکنند و اگر مبارزه شیمیایی نیز صورت گیرد این مبارزه شیمیایی برای  کندوهای زنبور عسل مضر خواهد بود.

مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی گفت: با نظر کارشناسان باید اقدام به استقرار کندوها شود و در جاهایی که آلودگی وجود دارد با مشورت گیاه پزشکان و حفظ نباتات انجام شود.

رضاییبیان کرد: سطح و وسعت باغات استان 78 هزار هکتار است و تاکنون هیچگونه موردی در باره ضرر وجود کندوها در باغات مشاهده نشده است.

انتقال بیماری‌ها توسط زنبور عسل صحت ندارد

معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی نیز در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم تصریح کرد: در حال حاضر 25 هزار کلونی زنبور عسل در استان وجود دارد و 167 تن عسل در سال گذشته برداشت شده است.

محمود اشرفی‌گل با اشاره بر مطرح شدن گرده افشانی و مشکلات در مورد اینکه ممکن است زنبور عسل سبب انتقال بیماری‌ها شود بیان کرد: این موضوع نه تنها صحت ندارد بلکه در سایر مناطق و جهان از زنبوردان برای گرده افشانی در باغات دعوت می‌شود.

وی افزود: گرده افشانی سبب تولیدات محصولات خوب و با کیفیت و افزایش میوه و گیاهان می‌شود و زنبور عسل یکی از حشرات مفیدی است که سبب گرده افشانی و ازدیاد محصول در باغات می‌شود.

پیش‌بینی افزایش 20 درصدی تولیدات عسل در استان

معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی تصریح کرد: برداشت عسل در خراسان جنوبی از تیرماه آغاز می‌شود و 645 زنبورستان در استان وجود دارد که بیرجند با 12 هزار کلونی، خوسف 3 هزار و 100 کلونی و فردوس 2 هزار و 100 کلونی بیشترین تعداد کلونی‌های زنبور عسل را دارند.

وی گفت: کسانی که به دنبال سرمایه گذاری در پرورش زنبور عسل هستند از آن‌ها حمایت می‌کنیم و تسهیلات بانکی به آن‌ها پرداخت می‌شود.

اشرفی‌گل با بیان اینکه مهر ماه هر سال سرشماری از زنبورستان‌های استان انجام می‌شود بیان کرد: احتمال افزایش 20 درصدی تولیدات عسل استان در سال جاری نسبت به سال گذشته وجود دارد.

معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی  تصریح کرد: تاکنون خسارتی بر اثر سیلاب به کلونی‌های زنبور عسل در استان گزارش نشده است.

انتقال بیماری در زنبورهای عسل یک سوءتفاهم است

یکی از فعالان با سابقه در حوزه پرورش زنبور عسل استان نیز در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم اظهار کرد: در حال حاضر 230 کلونی زنبور عسل دارم که سالانه به طور میانگین 5 تا 15 کیلو عسل برداشت می‌شود.

سعید محسنی‌نیک با بیان اینکه از زنبور عسل می‌توان به عنوان داروخانه طبیعی یاد کرد و بسیار خواص درمانی دارد تصریح کرد: متاسفانه اهمیت گرده افشانی در کشور به فراموشی سپرده شده و کشاورزان با کمک سم و کود و آفت کش به دنبال افزایش باروری محصولات خود هستند.

وی بیان کرد: مدیریت صحیح در پرورش زنبور عسل اهمیت بسیاری دارد و کشاورزان و مزرعه‌داران باید ارزش زنبور عسل در گرده افشانی را بدانند.

این فعال حوزه پرورش زنبور عسل گفت: انتقال بیماری در زنبورها یک سوءتفاهم است و این سوءتفاهم در میان باغداران و پرورش دهندگان زنبور عسل وجود دارد.

محسنی‌نیک با بیان اینکه زنبور عسل یک حشره طلایی در باروری گیاهان و گرده افشانی است افزود: متاسفانه زنبورداران مظلوم واقع شدند و کشاورزان  با استفاده از سموم شیمیایی و آفت‌کش‌ها سبب تلفات در زنبورهای عسل و پیداش آفت‌های جدید می‌شوند.

آگاه کردن کشاورزان از مزایای زنبور عسل در افزایش محصولات کشاورزی

بررسی‌های انجام گرفته در ایران نیز مشخص کرده که ارزش زنبور عسل در افزایش تولیدات کشاورزی کشور در سال 76، در مجموع به 11 هزار میلیارد ریال می‌رسد و در حالی که ارزش عسل تولیدی در صنعت زنبورداری برابر با 123  میلیارد ریال است، نسبت این دو رقم نشان می‌دهد که ارزش زنبور عسل در افزایش محصولات کشاورزی ایران 90  برابر ارزش تولیدات مستقیم کلونی‌ها و برابر 4 درصد تولید ناخالص ملی کشور است.

با توجه به آنچه گفته شد و نیز یادآوری اهمیت زنبور عسل در حفظ و احیای محیط زیست، لزوم حمایت از این صنعت و آگاه کردن کشاورزان از مزایای آن در راستای بهبود میزان پذیرش و نگهداری کلونی‌های زنبورعسل در مزارع و باغ‌ها مشخص می‌شود.

گزارش از منصور کلاته‌نایبی

انتهای پیام/ش

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon