معضلی به نام بیکاری؛ وقتی دانشگاه‌ها توانی برای رفع بیکاری ندارند


معضلی به نام بیکاری؛ وقتی دانشگاه‌ها توانی برای رفع بیکاری ندارند

در کنار معضل بیکاری که گریبانگیر نسل جوان جامعه است نبود امنیت شغلی و نارضایتی تعداد زیادی از شاغلان ما از وضعیت موجود اشتغال، شرایط کاری و بازار عرضه و تقاضا حقیقت غیرقابل انکار جامعه امروز است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از کرمان، شاید بتوان به جرات بیکاری را مهمترین دغدغه و مشکل جامعه امروز بدانیم تا جایی که کمتر خانواده‌ای است که در خانه فرزند بیکار نداشته باشد یا اینکه نگران آینده شغلی فرزندان خود نباشد.

در کنار معضل بیکاری که گریبان‌گیر نسل جوان جامعه است نبود امنیت شغلی و نارضایتی تعداد زیادی از شاغلان ما از وضعیت موجود اشتغال، شرایط کاری و بازار عرضه و تقاضا نیز حقیقت غیرقابل انکار جامعه امروز است.

فقر مهارتی، سیستم معیوب آموزشی مدارس و دانشگاه‌های کشور، عدم تناسب بین آموخته‌های دانش‌آموزان و دانشجویان و نیاز بازار، رویکرد جدیدی در سیستم آموزشی کشور را می‌طلبد تا جایی که کمتر دانش‌آموز و یا دانشجویی را سراغ داریم که صرف آموزش‌های نظام آموزشی روانه بازار کار شده باشد و این ضعف سیستم آموزشی کشور را نشان می‌دهد.

درصد بالای بیکاری در بین قشر تحصیل‌کرده ما نیز به نوعی موید همین حقیقت تلخ است و امیدواریم که رویکرد مهارت محور در مدارس و آموزش عالی ما هر چه زودتر عملیاتی شود.

محمدمهدی زاهدی عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی با اشاره به اجرای طرح آمایش سرزمینی در ساماندهی آموزش عالی اظهار داشت: این حرکت ابعاد مختلف دارد که پالایش رشته محل‌ها، پالایش کتاب‌های درسی، مطابق روز کردن آنها، کاربردی و مهارتی کردن دروس، بررسی توانمندی‌ها و نیازهای مناطق همگی موارد مذکور در آمایش سرزمینی آموزش عالی است که در طرح ساماندهی مراکز آموزش عالی صورت می‌گیرد.

وی با بیان اینکه آنچه باید در دستورکار جدی وزارت علوم قرار گیرد، ساماندهی مراکز آموزش عالی در کشور بر اساس آمایش سرزمینی است گفت: به طور قطع با اقدامات سازنده وزارت علوم در این زمینه، شاهد پویاتر شدن جامعه دانشگاهی در کشور خواهیم بود.

نماینده مردم کرمان و راور در مجلس با اشاره به اینکه تمام جوانب آمایش سرزمینی در ساماندهی آموزش عالی رعایت شود تصریح کرد: اگر وزارت علوم قاطعانه بر این مسئله تاکید داشته و اقدامات خود را بر اساس کارکارشناسی شده و دقیق انجام دهد، یک پالایش مهم در آموزش عالی رخ خواهد داد که می توان از آن به عنوان گامی مهم در پیشرفت و توسعه کشور یاد کرد.

محمدجواد فدایی استاندار کرمان که ریاست دانشگاه شهید باهنر کرمان را هم در کارنامه دارد با ابرز تاسف از اینکه دانشگاه‌های ما هنوز در نسل دوم قرار دارند اظهار داشت: متاسفانه دانشگاه‌های ما فقط تولیدکننده علم هستند.

وی با بیان اینکه دانشگاه‌های نسل اول به تولید مدرک می‌پردازند افزود: در دانشگاه نسل دوم دانشجویان تولید مقاله دارند و متاسفانه دانشگاه‌های ما در این مرحله باقیمانده‌اند.

استاندار کرمان با اشاره به اینکه دانشگاه نسل سوم فناور محور بوده و به دنبال کارآفرینی هستند گفت: حسن این دانشگاه‌ها در این است که فارغ‌التحصیلان این نوع دانشگاه‌ها بیکار نیستند و اگر چنین باشد آن دانشگاه، دانشگاه مطلوبی نیست.

وی با بیان اینکه دانشگاه‌های نسل چهارم به تولید رفاه می‌پردازد و خیلی از دانشگاه‌های جهان از نوع دانشگاه‌های نسل سوم و چهارم هستند افزود: بایستی دانشگاه‌های کشور را به سمت دانشگاه‌های نسل سوم و چهارم سوق دهیم.

فدایی با اشاره به دانشگاه‌هایی که فارغ‌التحصیلان آن بیکار هستند بیان کرد: پژوهش‌های ما در دانشگاه‌ها باید به صنعت معطوف شود و چاره‌ای نیست جز آن که دانشگاه‌های ما به سمت نسل سوم و چهارم حرکت کنند و این نیاز جامعه است.

وی با بیان اینکه از هر سه جوان در استان یک‌نفر بیکار و جویای کار است گفت: این در حالیست که در شمال و جنوب استان کرمان حدود هزار و 600 واحد صنعتی داریم که تنها 700 واحد فعال بوده و حدود 900 واحد راکد و نیمه تعطیل هستند.

استاندار کرمان با بیان اینکه برای کل جامعه اشتغال دولتی هزینه زیادی دارد افزود: خوداشتغالی و مهارت‌آموزی یک روش است که هر فردی که دارای مهارت باشد بیکار نخواهد ماند.

وی با اشاره به اینکه 40 درصد معادن کشور در استان کرمان است و امکانات زیادی در بخش گردشگری داریم عنوان کرد: 700 اثر تاریخی در کرمان ثبت ملی و 7 اثر ثبت جهانی شده است که همه اینها ظرفیت‌های بزرگی برای استان است.

رحمت‌الله مهنی مدیرکل حراست سازمان فنی و حرفه‌ای کشور در آئین افتتاحیه نخستین مرکز scd ارتقاء شایستگی‌های حرفه‌ای دانشجویان در جنوب شرق کشور با اشاره به اینکه سازمان آموزش فنی و حرفه‌ای 700 مرکز آموزشی در کشور دارد گفت: وجود 4 و نیم میلیون فارغ‌التحصیل بیکار در کشور یک فاجعه است.

محمدرضا جهانگیری مدیرکل آموزش فنی و حرفه‌ای استان کرمان نیز با بیان اینکه نرخ بیکاری جامعه در سطح کشور 11 و نیم درصد است در حالیکه این نرخ برای فارغ‌التحصیلان دانشگاه‌ها 22 درصد است اظهار داشت: این آمار نشان می‌دهد که فارغ‌التحصیلان دانشگاه‌های ما فاقد مهارت‌های لازم برای کسب و کار هستند که این یک دغدغه بزرگ برای مسئولان است.

وی با بیان اینکه رویکرد آموزشی دانشگاه‌ها باید به سمت کارآفرینی و مهارت‌آموزی باشد گفت: نیاز است که دانشجویان در زمینه فنی و حرفه‌ای مهارت‌های لازم را کسب کنند تا پس از فارغ‌التحصیلی بتوانند کار مورد نظر خود را انتخاب کنند.

مدیرکل آموزش فنی و حرفه‌ای استان کرمان با اشاره به اینکه بیش از 300 حرفه‌شغل در 28 آموزشگاه دولتی و 600 آموزشگاه آزاد در استان کرمان در حال ارائه آموزش‌های فنی و حرفه‌ای و مهارتی به متقاضیان هستند بیان کرد: سالانه در مراکز دولتی ما 20 هزار نفر دوره به صورت رایگان ارائه می‌شود.

وی با بیان اینکه 15 هزار نفر دوره هم سالانه در مراکز غیردولتی و آموزشگاه‌های آزاد فنی و حرفه‌ای آموزش دیده و تحویل بازار کار می‌شوند افزود: در این آموزشگاه‌ها دوره‌های متنوعی به متقاضیان ارائه می‌شود که عموما آموزش‌های مهارت‌محور هستند.

جهانگیری با اشاره به اینکه 75 درصد دوره‌های برگزار شده در فنی و حرفه‌ای عملی است و توانایی افراد را در عمل بالا می‌برد گفت: واحد مشاوره و رهگیری شغلی در فنی و حرفه‌ای در بدو ورود متقاضیان مشاوره‌های لازم شغلی و بازار کار را ارائه می‌کنند.

وی با بیان اینکه پس از گذراندن آزمون‌های پایان دوره و دریافت گواهینامه تا دو سال مسیر شغلی و کاری این افراد رصد می‌شود افزود: این اقدامات میزان اثرگذاری آموزش‌های فنی و حرفه‌ای و کاستی‌ها و نقاط ضعف و قوت آموزش‌های ما را نشان می‌دهد. 

شکاف عمیق بین صنعت و دانشگاه و کمرنگ بودن جایگاه علم در اقتصاد و صنعت از سویی و حضور کم رنگ شرکت‌های دانش بنیان از سوی دیگر همه و همه نشان از حلقه مفقوده‌ای در سیستم آموزشی ما دارد.

از آنجا که نیروی انسانی مهم‌ترین رکن پیشرفت همه‌جانبه هر کشور به شمار می‌رود، اگر مدارک تحصیلی دانش‌آموزان و دانش‌آموختگان کشور همراه با مهارت و نیاز جامعه باشد، تعداد فارغ‌التحصیلان بیکار کاهش پیدا کرده و افراد فعال و ماهر و کسانی که قادر به تولید کار با مهارت خود هستند، تحویل جامعه داده خواهد شد.

از سوی دیگر افرادی که از مهارت کافی برخوردار باشند از امنیت شغلی بیشتری برخوردار هستند و خدمات بهتر و تولیداتی با کیفیت بیشتر تولید می‌کنند و توجه و باور این سرمایه انسانی ارزشمند که جوانان ما هستند کشور را از ورود بسیاری از کالاهای خارجی بی‌نیاز کرده و رونق تولید واحدهای داخلی را به همراه دارد و برداشتن گامی بزرگ در تحقق بیانیه گام دوم انقلاب است.

انتهای پیام/ش

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
گوشتیران
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
triboon