گزارش تسنیم| دولت افغانستان و بازنگری تیم مذاکره کننده برای گفتوگو با طالبان
پس از شکست مذاکرات دور ششم آمریکا با طالبان، دولت افغانستان نیز با بازبینی فهرست تیم مذاکره کننده صلح برای آغاز مذاکرات بینالافغانی با این گروه تلاشهایی را آغاز کرده است.
به گزارش دفتر منطقهای خبرگزاری تسنیم، ترکیب تیم مذاکره کننده صلح افغانستان به موضوعی جنجالی تبدیل شده است طوری که تلاشهای ارگ ریاست جمهوری و احزاب سیاسی این کشور در ماههای گذشته برای تشکیل تیم مذاکره کننده فراگیر نتیجهای در پی نداشت.
ارگ ریاست جمهوری افغانستان به دلیل عدم توافق بر سر ایجاد تیم مذاکره کننده هدفمند نهایتا فهرست بلند بالای 250 نفری را به عنوان هیئت مذاکره کننده افغانستان برای حضور در مذاکرات بینالافغانی قطر ارائه کرد.
این کار واکنش تند طالبان را در پی داشت و این گروه طی بیانیهای مخالفت خود را با هیئت مذاکره کننده دولت افغانستان اعلام کرد که در نهایت این موضوع به لغو مذاکرات بینالافغانی صلح در قطر منجر شد.
دولت افغانستان با درک این مسئله که بار دیگر فرصت برای گفتوگو با طالبان و آغاز مذاکرات بینالافغانی صلح را از دست داد حالا برای بازبینی فهرست هیت مذاکره کننده صلح تلاش میکند.
گفتنی است که یکی از سفارشهای لویه جرگه مشورتی صلح این کشور نیز بازبینی فهرست هیئت مذاکره کننده صلح این کشور بوده است.
اشرف غنی نیز در جریان سخنرانی پس از پایان لویه جرگه مشورتی به نحوی به اشتباه خود اذعان کرد.
وی به رسانهها گفت: لویه جرگه مشورتی صلح به او این صلاحیت را داده تا به جای اعزام لشکر، یک تیم مذاکره کننده مختصر را جهت انجام مذاکرات هدفمند برای گفتوگو با اطلبان اعزام کند.
«هارون چخانسوری» سخنگوی رئیس جمهور افغانستان با اشاره به این موضوع گفت: تیم مذاکره کننده جدید از سوی دولت افغانستان با در نظرداشت سفارشهای لویه جرگه مشورتی صلح تشکیل خواهد شد و اعضای شورای رهبری مصالحه این کشور در نشست آینده درباره نهایی شدن این مسئله مذاکره خواهند کرد.
«فضلهادی مسلمیار» رئیس سنای افغانستان نیز حتی از تدوین فهرست ابتدایی تیم مذاکره کننده جدید خبر داده است. البته تا کنون مشخص نیست که تعداد اعضای تیم مذاکره کننده جدید چند نفرند و مهمتر اینکه آیا جریان اپوزیسیون نیز در تعیین اعضای تیم مذاکره کننده صلح به چه میزان نقش دارد.
ریاست اجرایی دولت افغانستان نیز آغاز تلاشها برای تعیین تیم مذاکره کننده صلح را تائید کرده و حتی از احتمال نهایی شدن این تیم تا پایان هفته جاری خبر داده است.
«جمالالدین بدر» از اعضای شورای عالی صلح افغانستان با اشاره به این موضوع تصریح کرد که دولت افغانستان تنها از طریق اعزام یک تیم مختصر مذاکره کننده میتواند روند گفتوگوهای صلح را مدیریت کند.
از نظر کارشناسان دولت افغانستان و احزاب سیاسی برای انجام مذاکرات هدفمند باید به جای لشکر، تیم مذاکره کنندهای مختصری را برای گفتوگو با طالبان اعزام کند تا مذاکرات هدفمندی صورت گرفته و زمینه تفاهم درباره اختلافات جدی که بین دولت افغانستان و طالبان وجود دارد فراهم شود.
البته طالبان تا کنون به این موضوع واکنشی نشان نداده است و مشخص نیست که آیا این گروه بار دیگر برای برگزاری مذاکرات بینالافغانی صلح در قطر آمادگی نشان خواهد داد یا خیر؟
با توجه به پایان بینتیجه دور ششم مذاکرات آمریکا با طالبان و تشدید حملات این گروه در هفتههای اخیر به نظر نمیرسد که طالبان تمایلی به مذاکرات بینالافغانی صلح داشته باشد زیرا این گروه دولت افغانستان را مقصر لغو نشست قطر میداند.
زلمی خلیلزاد نماینده ویژه آمریکا در دور ششم مذاکرات صلح در قطر از این گروه خواسته بود تا با برقراری آتشبس و آغاز مذاکرات بینالافغانی صلح موافقت کند که طالبان نیز در واکنش به این موضوع اعلام کرد که آمریکا دست از خیال پردازی بردارد و تنها باید درباره خروج از افغانستان مذاکره کند.
واکنش تند طالبان به درخواست خلیلزاد مبنی بر برقراری آتشبس و آغاز مذاکرات بینالافغانی نیز نشان میدهد که این گروه موضع خود را در قبال عدم مذاکره با دولت افغانستان تا زمان نهایی شدن خروج نیروهای خارجی تغییر نداده است.
در هفته های اخیر مقامات اندونزی، آلمان و نماینده ویژه سازمان ملل در امور افغانستان در دیدار با «ملاعبدالغنی برادر» معاون سیاسی رهبر طالبان تلاش کردند تا این گروه را به آغاز مذاکرات بینالافغانی تشویق کند.
کارشناسان معتقدند که آمریکا پس از شکست دور ششم مذاکرات صلح با طالبان حالا تلاش میکند تا دستکم در بعد داخلی از طریق مذاکرات بینالافغانی صلح، دستاوردهایی داشته باشد اما با این وجود طالبان هنوز هیچ تمایلی به مذاکره با دولت افغانستان از خود نشان نداده است.
انتهای پیام/.