نگاهی به مطالب ستون نویسهای ترکیه|کرکوک٬ قرهباغ و آینده ترکها
سفیر ترکیه در آذربایجان٬ بسیاری از کارآفرینان و صاحبان سرمایه و نهادهای ترکیهای فعال در خارج از کشور٬ به روستای مرجانی اهمیت میدهند و همگی بر این باورند که بازگشت مردم به این منطقه٬ میتواند نقشههای اشغالگرانه ارمنستان را نقش بر آب کند.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، ستوننویسهای روزنامههای ترکیه که در زبان ترکی از آنها به "گوشهنویس" یاد میشود٬ بخشی از فعالان رسانهای توانمند و اثرگذار هستند که معمولاً یادداشتهایشان تاثیر قابل توجهی بر افکار عمومی و معادلات حزبی ترکیه میگذارد.
تسنیم تلاش میکند تا با انتخاب گزینههای قابل توجهی از نوشتههای ستوننویسهای ترکیه تصویری کوچک از تحولات سیاسی٬ فعالیتهای رسانهای و هدایت افکار عمومی این کشور را به دست دهد.
کرکوک٬ قرهباغ و آینده ترکها
حسن اُزترک/ روزنامه ینی شفق
هفته گذشته در باکو پایتخت آذربایجان در یک گردهمایی مهم حضور پیدا کردم. اصلیترین موضوع این گردهمایی بررسی نقش کرکوک و قره باغ در آینده ترکها بود. بسیاری از کارشناسان و صاحبنظران مهم و برجسته در این گردهمایی حضور پیدا کردند که یکی از آنها ارشد صالحی رئیس جبهه ترکمنهای عراق بود.
ارشد صالحی در سخنان خود جمله مهمی به کار برد که در ذهن من به یادگار ماند. او گفت: زمانی که شما جایی را تخلیه کنید و در آنجا حضور نداشته باشید٬ مطلقاً دیگران آنجا را پر خواهند کرد و نمیگذارند آن منطقه خالی بماند.
ارشد صالحی در سخنان خود در مورد کرکوک صحبت میکرد و اینکه تا چه اندازه تغییرات دموگرافیک در این شهر ترکمنی به وجود آمده است.
او همچنین اعلام کرد در عراق٬ مهمترین راهکار برای ایجاد تفرقه٬ استفاده از نام اختلاف انداختن بین شیعه و سنی است و حتی میخواهند بین ترکمنهای شیعه و سنی نیز اختلاف ایجاد کنند. اما با تمام قدرت در برابر این تفرقه افکنیها ایستادهایم و نمیگذاریم بین ما اختلاف بیفتد.
همزمان با سخنان صالحی در مورد کرکوک٬ من در مورد شمال سوریه میاندیشیدم. به این فکر میکردم که در بسیاری از مناطق شمال سوریه٬ گروه تروریستی پ.ک.ک و نهادهای اقماری آن یعنی پ.ی.د و گروه مسلح آن ی.پ.گ به دنبال آن هستند که تمام خانههایی را که تخلیه شدهاند، اشغال کرده و در آن منطقه تغییرات دموگرافیک ایجاد کنند. آنها کاری کردند که هزاران خانواده از مردم آن منطقه از دیار خود خارج شوند و به جای آنها٬ افراد دیگری را جایگزین کردند.
در این گردهمایی به تفصیل در مورد مسئله قرهباغ نیز صحبت شد و مهمترین ویژگی این سخنان تاکید بر مسئله نقش مهاجرت و تغییرات جمعیتی در معادلات سیاسی این مناطق بود.
همه میدانند که قرهباغ٬ منطقهای متعلق به آذربایجان است. اما ارمنیها٬ آذریهای مقیم این مناطق را از آنجا بیرون راندند. بسیاری از مردم آن منطقه از دیار خود فرار کردند و در حال حاضر در موقعیتی قرار گرفتهاند، بین مهاجر٬ فراری و تبعید شده. گروه کثیریازمردمانقرهباغکهدیارخودراترککردهاند٬ حالادرحوالیباکوزندگیمیکنند.
بزرگترین امید آنها این است که روزی به مناطق خود بازگردند و خاک آنها به آذربایجان الحاق شود و استراتژی جمهوری آذربایجان نیز همین است.
یکی از روستاهای مهم نزدیک به قرهباغ٬ مرجانی نام دارد که حالا دارای یک اهمیت استراتژیک و خاص است. ارتش آذربایجان توانست این روستا را آزاد کند و حالا تعداد قابل توجهی از مردم قره باغ به این روستا بازگشتهاند.
سفیر جمهوری ترکیه در آذربایجان٬ بسیاری از کارآفرینان و صاحبان سرمایه ترکیهای و نهادهای ترکیهای فعال در خارج از کشور٬ به این روستا اهمیت میدهند و همگی بر این باورند که بازگشت مردم فراری و مهاجر به این منطقه٬ میتواند تمام نقشههایاشغالگرانهارمنستانرانقشبرآبکند.
درسوریهنیزچنیناستدرحالحاضرنزدیکبه4 میلیون نفر از شهروندان سوریه در ترکیه زندگی میکنند. اگر همه آنها به شهر و دیار خود بازگردند٬ در این صورت نقشه گروه تروریستی پ.ک.ک برای ایجاد یک دولت اقماری تروریستی٬ نقش بر آب خواهد شد.
رمضان و رسانه
عبدالرحمان دلپاک/ روزنامه ینی آکیت
در ماه مبارک رمضان٬ از سوی بسیاری از شهرداریها٬ مراسم افطار برگزار میشود و شاهد برگزاری برنامههای مختلفی در سطح شهرها و همچنین در رسانهها در مورد رمضان و عبادت هستیم. اما این برنامهها به جای آن که ابعاد عبادی٬ فکری و معنوی رمضان و دین اسلام را تقویت کنند٬ به شُوهای تبلیغاتی و ریاکارانه تبدیل شده و دین را در قالب برخی جلوههای عوامانه٬ تزئینات عرفانی و تظاهر٬ به خورد مردم میدهند. در این میدان٬ رسانهها نیز همچون شیطان نقش خود را ایفا میکنند و سود میبرند.
رسانههای پرورش یافته توسط آکپارتی هم چنین حال و روزی دارند. تا دیروز گفته میشد که حزب عدالت و توسعه با استفاده از این رسانهها خود را به همگان معرفی میکند. اما امروزه شاهد این واقعیت هستیم که این رسانهها نه تنها باری برنمیدارند و یاریگر نمیشوند٬ بلکه همگی بر پشت آکپارتی سوار شده و از مواهب قدرت و ثروت بهره میبرند.
اربابان رسانههای آکپارتی٬ غالباً آدمهایی هستند که برای رسیدن به اهداف خود٬ هم از رسانه استفاده میکنند و هم از آکپارتی. اما آنها فعلاً مانند یک قوز بر پشت آکپارتی قابل رویت هستند و تا زمانی که این حزب خود را از شر آنها خلاص نکند٬ نمیتواند به اهداف خود دست پیدا کند.
آوارگان سوری٬ کی از ترکیه میروند؟
فاتح آلتایلی/ روزنامه خبرترک
بالاخره در ترکیه یک مقام مسئول حاضر شد که آمار روشنی از تعداد آوارگان سوری در ترکیه ارائه دهد.
رجب طیب اردوغان رئیس جمهور کشورمان اعلام کرد که در حال حاضر 4 میلیون نفر از شهروندان سوری در ترکیه زندگی میکنند. او همچنین اعلام کرد که آنها به زودی به کشورشان باز خواهند گشت.
سالهاست که میشنویم هر بار یکی از مقامات ترکیه میگوید آوارگان سوری به دیار خود بازخواهند گشت. اما این بار اردوغان اعلام کرد بعد از آنکه تروریستها را از آن منطقه بیرون برانیم٬ آوارگان سوری نیز به کشور خود بازمیگردند.
ولی سوال اینجاست: آن مناطق چه وقت از تروریستها پاکسازی خواهد شد؟ انشاالله بشود. فعلاً که یکی از متفقین ما از تروریستها حمایت میکند و دیگری هم از دولت سوریه (حمایت آمریکا از پ.ی.د و حمایت روسیه از دولت اسد). من هنوز هم نمیدانم کی چنین اقدامی صورت خواهد گرفت، امااین را خوب میدانم که یگانه دلیل ماندن آوارگان سوری در ترکیه٬ مسئله ترس از پ.ک.ک و نیروهای تروریست در مناطق مختلف سوریه نیست. بلکه آنها از دولت خودشان هم میترسند. چرا که سوریه را ترک کردهاند و حالا از آن میترسند که پس از بازگشت به کشورشان٬ از سوی دولت سوریه مورد سوال و بازخواست قرار بگیرند و به آنها گفته شود که چرا خانههایتان را ترک کردید؟
با توجه به این که هیچ افق روشنی در مورد تغییر رژیم در سوریه وجود ندارد و شواهد نشان میدهد که اسد حالا حالاها بر سر قدرت خواهد ماند٬ بنابراین آوارگان هم در ترکیه ماندگارند و به احتمال قوی ما برای سالیان طولانی شاهد آن خواهیم بود که برادران و خواهران سوری ما در ترکیه در کنار ما زندگی خواهند کرد.
انتهای پیام/