مشکلات شیرینی سراها در تولید زولبیا و بامیه در کهگیلویه؛ نرخ جدید به صرفه نیست
اعلام نرخ مصوب فروش شیرینی در کهگیلویه پایانی بر مشکلات این صنف نبوده و همچنان عرضه و فروش زولبیا و بامیه مشکلاتی دارد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از دهدشت، پس از اعلام نرخ مصوب فروش شیرینی توسط اتاق اصناف در روزهای اخیر در شهر دهدشت، تعدادی از کسبه صنف شیرینی فروشی به دلیل پایین بودن و نیز به صرفه نبودن نرخ جدید از تولید و عرضه زولبیا و بامیه در مغازههای خود خودداری کرده تا همچنان عرضه و فروش زولبیا و بامیه در شهر دهدشت با مشکلاتی مواجه باشد.
هرسال با فرارسیدن ماهمبارک رمضان، بازار حال و هوای خاصی پیدا میکند و کار و کسب رونق بیشتری میگیرد و مردم با اشتیاق بیشتری خرید میکنند و این نشانه برکت این ماه عزیز است که آدمی را به تکاپو میاندازد.
در این ماه پرخیر و برکت، زولبیا و بامیه بخش جدانشدنی سفره افطار و سحری هر فرد روزهداری است و انگار سفره ماه رمضان با زولبیا و بامیه پیوند عمیقی بسته است که همیشه در سفرهها خودنمایی میکند.
ماه رمضان امسال در شهرستان کهگیلویه قصه متفاوتتری با هرسال دارد، گرانی،تورم، کمبود مواد اولیه پخت شیرینی و افزایش 300درصدی قیمت اجناس و کالاهای موردنیاز شیرینی سراها برای تهیه زولبیا، بامیه و دیگر شیرینیها، عرضه آن را در شهر دهدشت با شرایط خاصی مواجه کرده است.
محمد باقری یکی از کاسبان قدیمی شیرینی فروشی در شهر دهدشت در گفتوگو با خبرنگار تسنیم گفت: نرخ فروش شیرینی در شهر دهدشت تا چندروز اخیر نرخ مصوب سال 97 و قبل از آغاز گرانیها و تورم بود و علیرغم افزایش 300درصدی قیمت همه کالاها، اما ما با همان نرخ قبلی شیرینی را به مشتریان عرضه میکردیم.
وی افزود: نرخی که ما تا الان فروش میکردیم در مقایسه با نرخ فروش شیرینی در شهرهای همجوار هشت هزار تومان اختلاف قیمت داشته و نرخ فروش شیرینی در دهدشت از همه شهرهای همجوار کمتر بوده است.
وی با اشاره به دلیل پایین بودن نرخ فروش شیرینی در دهدشت در مقایسه با دیگر شهرها عنوان کرد: مواد اولیه لازم جهت تولید شیرینی را همانند دیگر شهرها از از خارج از شهرستان خرید میکنیم و قیمت خرید مواد اولیه برای همه فروشندهگان شیرینی تقریبأ یکسان است، به لحاظ کیفیت نیز شیرینی های ما کیفیت بالایی دارند، پس چه دلیلی وجود دارد که نرخ فروش ما در مقایسه با دیگر شهرستانها در یکسال اخیر پایینتر بوده است.
باقری ادامه داد: در ایام عید امسال میهمانان زیادی از استانهای همجوار به شهر ما آمدند و هنگامی که برای خرید شیرینی به مغازه ما مراجعه میکردند از میزان بسیار پایین قیمت فروش شیرینی تعجب میکردند و وقتی متوجه نرخ فروش میشدند، برای جشنها و مراسمات خود مقدار بسیار زیادی شیرینی از ما خرید میکردند.
شیرینی سرای دانشی در ادامه با بیان پایین بودن سطح اولیه نرخنامه در شهر دهدشت گفت: سطح اولیه نرخ فروش شیرینی از سالهای گذشته در شهر دهدشت بسیار پایین بوده است، ما نیز به دلیل شرایط بد اقتصادی و میزان بسیار پایین سطح درآمد شهروندان دهدشتی، نسبت به نرخ فروش خیلی اعتراضی نداشتیم و با همان نرخ پایین فروش میکردیم اما در یکسال اخیر شرایط گرانی واقعأ بالا رفته است و این میزان تورم از یکسو و نیز پایین بودن نرخ فروش از سوی دیگر باعث ضرر و زیان ما شده و روند ادامه کار را برایمان سختتر کرده است.
باقری با اشاره به تعیین نرخ شیرینی در مرکز استان گفت: روز گذشته نرخ فروش شیرینی را در مرکز استان مبلغ 18 هزار تومان مصوب کردند و بنا به گفته مسئولان اتحادیه نرخ فروش در دهدشت باید میزان 20 درصد کمتر از استان باشد، البته بهصورت تلویحی گفتند که نرخ نهایی فروش زولبیا و بامیه در دهدشت 14 هزار تومان و نرخ دیگر شیرینیها 16 هزار تومان است اما کسبه قبول نکردند و به این نرخ اعتراض کردند و نهایتأ با نرخ 16 هزار تومان موافقت کردند، هنوز نرخنامه جدید به دست ما نرسیده و ما هم فعلأ با نرخ 16 هزار تومان فروش میکنیم.
این کسبه شیرینی فروش نرخ خرید مواداولیه را بسیار بالا دانست و افزود: نرخ مواد اولیه از قبیل شکر، روغن، تخممرغ و آرد که از مواد پرمصرف در صنف شیرینی پزی است، در حال حاضر بالارفته است و این افزایش قیمت روزانه نیز تغییر میکند.
وی افزود: مواد لازم دیگری هم در پخت شیرینی بکار میرود که قیمت آنها نیز افزایش یافته است، با احتساب این افزایش قیمت مواد اولیه، فروش شیرینی با نرخ 16 هزار تومان برای ما سودی ندارد و نمیدانیم چیکار کنیم.
محمدباقری در پایان صحبتهای خود گفت: مشکل اصلی و فعلی ما وجود دلالان در بازار و کمبود مواد اولیه در شهر دهدشت است، روزانه بیش از 16 ساعت کار میکنیم اما نتوانستیم پساندازی داشته باشیم، مسئولان هم هیچ حمایتی از ما نمیکنند و روز به روز نیز شرایط بدتر میشود.
غریب کسبه دیگری از شیرینی فروشیهای دهدشت درگفتوگو با خبرنگار تسنیم گفت: بیش از 27سال است که وارد این کسب و کار شدم و سابقه دارم، با این بی نظمی بازار و نرخ بالای تورم ادامه کار برای ما بهصرفه نیست، با این وضعیت تنها فقط میتوانیم گذران زندگی کنیم فقط همین.
وی افزود: تمام پسانداز این چندسالم را در همین یکی دوماه اخیر به دلیل گرانی و خرید مواد اولیه از دست دادم و ماهیانه باید 14 میلیون تومان برای اجاره مغازه و کارگاه، دستمزد استادکار و کارگر و پرداخت بیمه و نیز خرید مواد اولیه کنار بگذارم تا بتوانم فقط جوابگوی هزینههایم باشم چنانچه اضافهتر از آن بدست آوردم آنموقع چیزی عایدم خواهد شد.
غریب با بیان رزق و روزی در ماه مبارک رمضان گفت: در طول سال یکی در ایام عید و دیگری در ماه رمضان رزق و روزی ما خوب است و درآمد داریم وگرنه در بقیه ایام سال میزان فروشمان قابل بیان نیست، ماه رمضان امسال با احتساب اینهمه گرانی و کمبود مواد اولیه فکر نکنم حتی بتوانم جوابگوی هزینههای جاری خود باشم.
وی افزود: باوجود آنکه حدود 30 سال در این شهر کار میکنم و تا حدودی شناخته شده هستم اما برای تهیه شکر که از اقلام ضروری و پرمصرف پخت شیرینی است، هنوز مشکل داریم و هرسری باید با کلی خواهش و تمنا فقط 2 کیسه سهمیه بگیریم.
غریب با اشاره به ضرورت تأمین شکرمصرفی شیرینی سراها توسط اداره صنعت و معدن شهرستان گفت: در تمامی شهرستانها با فرارسیدن ماه مبارک رمضان ادارات صنعت، معدن و تجارت برای پخت شیرینی و عرضه آن به شهروندان، به فراخور مصرف به کارگاهای شیرینی فروشی شکر یارانهای میدهند اما در شهر دهدشت اصلأ وضع فرق میکند و باید با چانهزنی و التماس آن هم اگر بخت با تو یار باشد تنها یک یا دو کیسه شکر بدست خواهی آورد در غیر اینصورت باید همان کیسه شکر را در بازار آزاد با مبلغی دو برابر و نیم آن خرید کرد.
این کسبه شیرینی فروش افزود: تا زمانی که وضعیت تهیه مواد اولیه در شهر دهدشت به سختی و با گرانی همراه باشد و اداره صنعت، معدن و تجارت برای تهیه آنها با ما همکاری نکند حقیقتأ برای ادامه کار به مشکل برمیخوریم و به طور قطع تعداد بسیار زیادی برجمعیت بیکاران شهر افزوده خواهد شد.
در ادامه این گزارش و برای گرفتن صحبتهای مردم به میان آنها رفتیم تا ببینیم در این خصوص چه خواهند گفت؟
خانمی خانه دار درحالی که خرید روزانه خود را کرده بود و برای خرید شیرینی آمده بود، به خبرنگار تسنیم گفت: به نسبت افزایش قیمت دیگر کالاها جای تعجب است که چطور تا الان نرخ شیرینی آنچنان بالا نرفته است.
این بانوی 34 ساله افزود: برای خرید زولبیا و بامیه به چند شیرینی فروشی مراجعه کردم اما مغازهدار درپاسخ گفت قیمتی که برای فروش مصوب کردند برای ما سودی ندارد به همین دلیل نتوانستیم تولید کنیم.
به گزارش تسنیم، اتاق اصناف کهگیلویه و اتحادیه پزندگان بعد از کش و قوسهای فراوان در نهایت نرخ فروش زولبیا و بامیه را کیلویی 14 هزار تومان، شیرینی خامه 18 هزارتومان و نرخ سایر شیرینیها را نیز 16 هزار تومان مصوب کردند.
برپایه این گزارش و نیز مشاهدات خبرنگار تسنیم، پس از اعلام نرخ مصوب فروش شیرینی در شهر دهدشت تعدادی از کسبه صنف شیرینی فروشی به دلیل پایین بودن و نیز به صرفه نبودن نرخ جدید از تولید و عرضه زولبیا و بامیه در مغازههای خود خودداری کرده تا همچنان عرضه و فروش زولبیا و بامیه در شهر دهدشت با مشکلاتی مواجه باشد.
گزارش: سیدمصطفی گنجی
انتهای پیام/ن