دانش بنیان‌سازی بخش کشاورزی مهمترین راهکار نجات دریاچه ارومیه

دانش بنیان‌سازی بخش کشاورزی مهمترین راهکار نجات دریاچه ارومیه

کارشناسان دانش بنیان‌سازی بخش کشاورزی را مهم‌ترین راهکار نجات دریاچه ارومیه ارزیابی می‌کنند اما همزمان این پروسه بسترسازی دولت برای افزایش مشارکت کشاورزان در بهبود و توسعه روش‌های کاشت، داشت و برداشت را طلب می‌کند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از ارومیه، براساس گزارشات 70 درصد از علت خشکی دریاچه ارومیه عوامل انسانی از جمله مدرن نبودن سیستم آبیاری کشاورزی، تخلیه سفره‌های زیرزمینی، انتقال بی‌رویه آب‌های سطحی و زیرزمینی برای مصارف صنعتی و آبزی‌پروری از عواملی است که یکی ازبزرگ‌ترین تالاب‌های بزرگ دنیا را با بحران خشک‌سالی مواجه کرد.

با توجه به موضوع کم آبی و بحران دریاچه ارومیه توسعه کشاورزی صنعتی در آذربایجان غربی نیز می‌تواند روند احیای دریاچه ارومیه را تسریع ببخشد و در این راستا نسبت به سال های گذشته اقداماتی از سوی سازمان های مربوطه صورت گرفته و نحوه  مصرف آب در اراضی حاشیه دریاچه ارومیه در روستاهای حوضه آبریز می تواند نقش بسیار موثری را در این راستا ایفا کند.

آذربایجان غربی با تولید سالانه 6 میلیون تن محصول کشاورزی، به یکی از قطب‌های کشاورزی کشور تبدیل‌شده است و با توجه به داشتن مرز مشترک با سه کشور از ظرفیت‌های صادراتی بالقوه‌ای برخوردار است و توسعه آبیاری نوین با تأثیراتی که بر کشاورزی دارد می‌تواند اثرات مطلوبی درزمینه افزایش اشتغال، افزایش تولید، افزایش صادرات، کاهش مصرف آب و برطرف شدن بحران آب دریاچه ارومیه داشته باشد.

دانش بنیان‌سازی بخش کشاورزی مهم‌ترین راه کمک به احیا دریاچه ارومیه است

رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی می‌گوید: دانش بنیان‌سازی مهم‌ترین رویکرد جهاد کشاورزی آذربایجان غربی در دوره جدید است که در صورت تحقق به روند احیا دریاچه ارومیه نیز شتاب می‌بخشد.

رسول جلیلی با تبیین اهداف بلندمت توسعه پایدار بخش کشاورزی در آذربایجان غربی می‌افزاید: افزایش ضریب خوداتکایی در محصولات راهبردی، توسعه صادرات محصولات کشاورزی، مشارکت در احیاء دریاچه ارومیه، توسعه صنایع تبدیلی و تکمیلی با فناوری‌های برتر از دیگر اهدافی است که سازمان جهاد کشاورزی استان در اولویت برنامه‌های اجرایی خود در سال 98 قرار داده است.

توسعه مکانیزاسیون کشاورزی باعث جلوگیری از هدر رفت آب می‌شود

وی با اشاره به نقش مهم کشاورزی در اقتصاد استان، تأکید می‌کند: این استان ازنظر منبع درآمدی و اقتصاد کشاورزی در کشور رتبه نخست را دارد و سهم ارزش‌ افزوده کشاورزی در استان 25 درصد و نصف بیشتر سهم ارزش‌ افزوده خدمات در استان در بخش کشاورزی بوده و 32 درصد اشتغال نیز در این بخش است.

جیلی بیان می‌کند: با اجرای سیستم‌های آبیاری نوین به‌طور میانگین سالانه 55 میلیون مترمکعب در مصرف آب این در حوضه آبریز دریاچه ارومیه صرفه‌جویی می‌شود و از سوی دیگر ترویج استفاده از ارقام جدید کم آب بر محصولاتی مانند چغندرقند، کشت فرا سرزمینی، استفاده از شیوه‌های نوین آبیاری تحت‌فشار و توسعه مکانیزاسیون کشاورزی از اقداماتی است که در این راستا انجام می‌شود.

به گفته وی  جایگزینی کشت سایر محصولات زراعی کم آب بر مانند زعفران، پسته و کل زا، از برنامه‌های سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی در جهت تداوم تولید این محصول با توجه به احیای دریاچه ارومیه است که مساعدت کشاورزان استان در اجرای برنامه‌های اصلاح الگوی کشت را می‌طلبد.

برگزاری کارگاه‌های آموزشی کشاورزان در راستای احیای دریاچه ارومیه

رئیس سازمان نظام‌مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان غربی می‌گوید: راه نجات دریاچه ارومیه ایجاد تعادل در داخل حوضه است چراکه با وجود ورود آب از بیرون، اگر درست مدیریت نشود آب تبخیر می‌شود.

امین آقایی بیشترین آب مصرفی در حوضه آبریز دریاچه را در بخش کشاورزی عنوان می‌کند و می‌افزاید: توسعه بی‌رویه باغ‌ها، عدم رعایت اصول به زدایی، هدر رفت آب در مسیرهای انتقال آب داخل مزارع و راندمان پایین آب مصرفی از عوامل کاهش آب دریاچه ارومیه محسوب می‌شود.

آقایی با اشاره به برنامه‌های آموزشی کشاورزان در روستاها بیان می‌کند: تاکنون یک هزار و 224 کارگاه آموزشی توسط کارشناسان سازمان نظام‌مهندسی برای کشاورزان روستاهای حوضه آبریز دریاچه ارومیه باهدف همکاری در تعادل میزان مصرف آب برگزار شده است.

به گفته وی در راستای احیای دریاچه ارومیه  سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی در مدت قرارداد دو ساله با استانداری آذربایجان غربی، آموزش، فرهنگ‌سازی و بالا بردن سطح آگاهی کشاورزان حوضه آبریز را بر عهده داشت.

استفاده از فناوری‌های نوین احیای دریاچه ارومیه را هموار می‌کند

رئیس کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط‌زیست مجلس شورای اسلامی می‌گوید: لازم است فناوری‌های نوین در سطح جهان ملاحظه و نسبت به بهره‌برداری از آنها در راستای احیای دریاچه ارومیه اقدام شود.

احمدعلی کیخا می‌افزاید: ملاحظه افزایش بسیار بالای سطح زیر کشت حوضه دریاچه ارومیه نسبت به‌ پیش از انقلاب، حاکی از تخصیص میزانی معادل حق آبه دریاچه به بخش کشاورزی است، لذا لازم است روش افزایش محصول تغییر یابد.

وی بیان می‌کند: لازمه حل مشکل دریاچه ارومیه در استان‌های آذربایجان غربی، شرقی، کردستان، در صورت اولویت احیای دریاچه ارومیه، اصلاح روش‌های کشاورزی و صنعتی و... است. باید مسئله اشتغال توسط دولت برای کاهش بار و فشار بر بخش کشاورزی حل شود.

گزارش از فائزه نماززاده

انتهای پیام/ن

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
گوشتیران
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
triboon