«پروانهها» به مشهد بازگشتند؛ نه مهاجر هستند و نه آفت
این روزها در سطح شهر مشهد شاهد حضور و پرواز پررنگ پروانهها بر بالای سر عابران پیاده و خودروها هستیم.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از مشهدمقدس، این روزها در سطح شهر مشهد که تردد داشته باشید شاهد پدیدهای بسیار زیبا و در نوع خود دیدنی هستید که طراوت خاصی نیز به هوای بهاری مشهد مقدس داده است.
پرواز شاپرکها در سطح شهر و بر بالای سر عابران پیاده و اتومبیلها پدیدهای است که ممکن است لحظاتی عابران را به خود مشغول نگه داشته و آنها را میخکوب کرده تا این پدیده زیبا را مشاهده کنند. اما به راستی علت این پدیده چیست و چرا در سالهای قبل با این شدت شاهد حضور پروانهها در سطح شهر مشهد نبودیم؟
ایمان محمدی آبیز کارشناس مسئول اداره نظارت بر امور حیات وحش محیط زیست خراسان رضوی در این زمینه با اشاره به اینکه افزایش پروانهها یک امر کاملا طبیعی است اظهار میکند: از ابتدای سال شاهد بارشهای فراوان بودیم که همین امر منجر به حضور بیشتر حشرات در طبیعت شده و هرگونه حشرهای به خاطر تغییر وضعیت آب و هوایی، جمعیتش تغییر میکند و افزایش بارندگیها و افزایش گیاهانی که مناسب تخمگذاری این حشره است، جمعیتش افزایش پیدا کرده است.
وی ادامه میدهد: حضور حشرات نشان میدهد که یک نوع رفتار طبیعی منجر به پایداری طبیعت میشوند. هر چه تعداد گیاهان در طبیعت بیشتر شود، نیاز آنها به گردهافشانی نیز بیشتر میشود؛ به همین دلیل نه تنها پروانهها بلکه حشرات دیگر نیز در طبیعت بیشتر دیده میشوند.
محمدی آبیز عنوان میکند: حضور حشرات در طبیعت لازم است و هیچ خطری برای گیاهان ندارد. حشراتی همچون پروانهها همیشه در خدمت گیاهان بودند، چرا که یکی از عوامل گردهافشانی، تولید بذر گیاهی و ذخیره بانک بذری طبیعت هستند. البته لازم به ذکر است نباید با شب پرهها اشتباه گرفته شوند چون شب پرهها میتوانند منجر به از بین رفتن گیاهان شوند؛ چرا که این حشرات به شکل آفت هستند. وجود پروانه میتواند در چرخه هرم غذایی نیز تاثیرگذار باشد، زمانی که حشرات بیشتر شوند غذا برای بسیاری از گونهها نیز فراهم میشود.
وی میگوید: عمر این پروانهها حداکثر دو ماه است و عموماً پروانهها عمر کوتاهی دارند. این پروانهها امسال تخمگذاری میکنند و اگر سال بعد آب و هوا و بارندگیها مشابه امسال بود و عرصههای طبیعی مملو از گیاهان مختلف شد ما دوباره شاهد این پروانهها خواهیم بود اما اگر بارندگی کم باشد و گیاهان به اندازه امسال در عرصههای طبیعی نباشند، این پروانهها به دلیل نبود غذا چنین ظهوری نخواهند داشت. البته لازم به توضیح است چرای بیرویه گیاهان خوش خوراک که محل تخمگذاری پروانهها است توسط دام از دلایل کاهش جمعیت پروانههاست.
محمدی آبیز افزود: جای نگرانی برای مردم،کشاورزی و محیط زیست نیست و مطمئنا مردم با رعایت فرهنگ زیست محیطی هم در عرصههای طبیعی و هم در زندگی شهری از زیبایی افزایش حضور پروانهها لذت کافی را خواهند برد.
انتهای پیام/ح