صنعت بوم گردی آذربایجان غربی قربانی فرصت سوزی‌ها شده است

صنعت بوم گردی آذربایجان غربی قربانی فرصت سوزی‌ها شده است

صنعت بوم گردی یکی از ظرفیت‌های ویژه گردشگری آذربایجان غربی است که مانند دیگر فرصت‌ها قربانی بی‌توجهی شده و هنوز بسترهای مورد نیاز و مکفی برای جذب گردشگر در این مناطق به وجود نیامده و روند تکمیل این پروسه به کندی طی می‌شود.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از ارومیه، آذربایجان غربی یکی از استان‌هایی است که ظرفیت ویژه و طبیعت بکر و زیبایش چشم هر بیننده‌ای را به خود خیره می‌کند اما متأسفانه کمبودسرمایه‌گذاری‌ها و تبلیغات مناسب برای شناساندن این طبیعت و مناطق گردشگری و بوم گردی سبب مغفول ماندن شهرستان‌های این استان از دید گردشگران شده است.

به سبب وجود تکنولوژی‌های به روز در بخش‌های مختلف مانند صنایع حمل‌ونقل و فناوری اطلاعات حتی دورترین نقطه روی زمین در دسترس گردشگران و علاقه‌مندان به  طبیعت قرارمی‌گیرد و در پی آن گردشگری به یک صنعت پیشرفته در جهان تبدیل شده که شاخه بوم گردی یکی از بخش‌های این صنعت است.

بوم گردی نوعی سفر مسئولانه است که بیش از هر چیز به طبیعت و حفظ آن توجه دارد و در جریان آن افراد علاقه‌مند از زیست‌بوم یک منطقه به طوری که به هیچ یک از ویژگی‌های محیطی، فرهنگی، طبیعی و اجتماعی اصیل منطقه خدشه‌ای وارد نشود دیدن کرده و بافرهنگ و آداب و رسوم آن منطقه آشنا می‌شوند.

بر اساس اعلام سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، صنعت بوم گردی در میان انواع مختلف گردشگری بیشترین رشد در سال‌های پیش رو را از آن خود می‌کند همچنین کارشناسان و فعالان صنعت گردشگری رشد قابل‌توجهی برای بوم گردی در کشور در آینده‌ای نزدیک پیش بینی می‌کنند.

از مهم‌ترین عوامل رشد بوم گردی در کشور را توجه به رشد گردشگری ایران در پی رفع برخی موانع ارتباطی، توسعه ابزارهای اطلاع‌رسانی و ارتباط‌جمعی در کشور، کمبود شدید زیرساخت‌های اقامتی در حاشیه جاذبه‌های گردشگری و رشد توجه به ارزش‌ها و سنت زندگی بومی و محلی می‌توان نام برد.

شناساندن مناطق طبیعی و اماکن تاریخی به جای مانده از گذشتگان عزمی جدی از سوی مسئولان در حمایت از روستاییان و عشایر می‌طلبد تا با این کار در زندگی اهالی این مناطق رونقی ایجاد شده و زمینه دیده شدن این مناطق در کشور و حتی جهان فراهم شود.

پویایی آذربایجان غربی با توسعه بوم گردی میسر می‌شود

استاندار آذربایجان غربی نیز با اذعان به وجود ظرفیت‌های نهفته در صنعت بوم گردی منطقه می‌گوید: اگر از این صنعت و سایر ظرفیت‌های استان به خوبی استفاده شود بدون شک می‌تواند نقشی مهم در پویایی استان داشته باشد.

به گفته محمدمهدی شهریاری هم مرز بودن این استان با 3 کشور برای آذربایجان غربی یک تهدید نیست بلکه یک فرصت بزرگ است و باید از این مزیت به خوبی در صنعت گردشگری و بوم گردی استفاده شود.

استاندار آذربایجان غربی می‌افزاید: این استان ازلحاظ میراث فرهنگی بسیار غنی است و استفاده بهینه از این فرصت می‌تواند در پویایی آذربایجان غربی مفید باشد.

بهسازی زیرساختهای مناطق گردشگری سبب توسعه بوم گردی می‌شود

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری آذربایجان غربی سال گذشته گفته بود: درسالهای اخیر پیوسته آمارهای امیدوارکننده‌ای از ورود و اقامت گردشگران داخلی و خارجی در مراکز اقامتی استان وجود داشته که نشان می‌دهد در صورت توجه به این ظرفیت می‌توان آن را به موتور محرک توسعه آذربایجان غربی تبدیل کرد.

بنا بر اعلام مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری آذربایجان غربی افرادی که متقاضی ایجاد واحدهای بوم گردی هستند به بانک‌های عامل معرفی می‌شوند تا از محل تسهیلات کم‌بهره توسعه اشتغال روستایی وام دریافت کنند.

جلیل جباری می‌افزاید: برای توسعه گردشگری روستایی موضوع احداث اقامتگاه بوم‌گردی و اجرای زیرساخت‌های لازم در روستاهای هدف گردشگری در حال انجام است بطوریکه پیش ازاین برای ایجاد و تبدیل چند اقامتگاه بوم‌گردی در شهرستان‌های ارومیه، پیرانشهر، سردشت و اشنویه تسهیلات بانکی در اختیار متقاضیان قرارگرفته و این روند همچنان ادامه دارد.

وی بیان می‌کند: برای فراهم‌سازی زیرساخت‌های گردشگری در روستاها و مناطق نمونه گردشگری استان، تکمیل کمپین‌ها و مجتمع‌های خدماتی بین راهی و پروژه‌های دیگر تعریف وتصویب‌شده‌اند که در صورت تخصیص اعتبار موردنیاز عملیاتی می‌شوند.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری آذربایجان غربی معتقد است: زیرسازی، بهسازی و ساماندهی راه‌ها و تأمین روشنایی مسیرهای دسترسی به مناطق نمونه گردشگری از دیگر اقدامات حمایتی اداره کل میراث فرهنگی آذربایجان غربی است که در کنار برنامه توسعه بوم گردی در حال انجام است.

اما جالب است بدانید تاکنون فقط 13 مورد از افراد متقاضی ایجاد واحدهای بوم گردی در آذربایجان غربی موفق به احداث آن شده‌اند و افزون بر 130 متقاضی دیگر هنوز درگیر بروکراسی اداری این درخواستشان هستند.

طبیعت بکر ماکو عامل توسعه بوم گردی در شمال آذربایجان غربی

در این میان ماکو یکی از شهرهای شمال غربی آذربایجان غربی از پرظرفیت‌ترین شهرهای منطقه برای توسعه صنعت بوم گردی است، مثلاً روستای قره خاچ که حدود 80 خانوار سکنه دارد چند سالی است مورد توجه قرار گرفته و بوم‌گردی دران رشد و توسعه یافته و همه روزه میزبانان مسافران و گردشگران داخلی و خارجی است.

آخر هفته‌های قره خاچ بسیار دیدنی است گرچه همه‌روزه شهروندان زیادی برای برداشت آب گوارا از چشمه‌های همیشه جوشان این منطقه کوهستان اطراف ماکو را بالا می‌روند و با آب‌های زلال و بهشتی به خانه‌هایشان برمی‌گردند.

مدیرعامل سازمان منطقه آزاد ماکو درباره اهمیت توسعه بوم گردی در این منطقه می‌گوید: در دوره جدید مدیریتی این سازمان، منطقه آزاد ماکو به منظور معرفی و جذب گردشگر و توریست با آماده‌سازی واحدهای اقامتی بوم گردی حس یک زندگی خوب و بی‌دغدغه را برای آنانی که آرامش می‌خواهند هدیه می‌کند.

علیرضا سلیمانی با اشاره به اینکه اقامت در فضایی دل نشین و زیبا که با وجود سادگی فضا و امکانات، لحظه‌های خوب ماندن در مکانی امن و خلوت را به گردشگران می‌بخشد می‌افزاید: گردشگرانی که قرار است به منطقه آزاد ماکو سفر کنند شاید نمونه آن را در جایی تجربه نکرده باشند چرا که اقامتگاه‌های بوم گردی ماکو نوعی از محل‌های اسکان برای مسافران است که برخلاف هتل‌ها که ویژگی یکسانی دارند، دارای ویژگی خاص محیطی بوده و به نوعی اقامتگاهی بومی و محلی است که عمدتاً در خانه‌های قدیمی بازسازی‌شده و با شیوه‌ای که مطلوب برای مسافران باشد، اداره می‌شوند.

مدیرعامل سازمان منطقه آزاد ماکو لازمه موفقیت صنعت بوم گردی در ماکو را همراهی و مهمان‌نوازی عموم مردم منطقه آزاد ماکو دانسته و می‌گوید: طبق مطالعات صورت گرفته، منطقه آزاد ماکو ظرفیت اشتغال هزاران نفر را در بوم گردی دارد.

بوم گردی بهترین جایگزین برای اشتغال روستاییان

کارشناس ارشد اکوتوریسم اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان غربی  سال گذشته گفته بود: مکان‌های اقامتی بوم گردی برخلاف هتل‌هایی که دارای شرایط خاص هستند و بر اساس آن و با توجه به شرایط ویژه خود ستاره دار می‌شوند اما خانه‌های بومی، سنتی و روستایی هستند که با بافت معماری بومی و منطقه‌ای ایجاد می‌شوند بنابراین این اقامتگاه‌ها جایگزینی مناسب برای تغییر اشتغال روستاییان و ایجاد شغل جایگزین برای کشاورزان محسوب می‌شوند.

ودود فخاری افزوده بود: تاکنون 160 پرونده درخواست احداث اقامتگاه‌های بوم گردی به اداره کل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری آذربایجان غربی رسیده و 110 مورد از تعداد یادشده مورد موافقت اصولیِ و اولیه برای ایجاد اقامتگاه‌های بومی و گردشگری تبدیلی و احداثیقرار گرفته است.

فخاری با اشاره به اینکه اقامتگاه‌های بوم گردی نیازمند جذب سرمایه‌گذاران خرد است بیان کرده بود: این اقامتگاه‌ها توسط صاحبان منازل اداره می‌شود و برای چندین نفر ایجاد اشتغال می‌کند.

وی افزوده بود: هم اینک در هر یک از شهرستان ماکو، خوی، ارومیه، اشنویه، پیرانشهر یک مورد و در مهاباد دو مورد و در تکاب 6 مورد اقامتگاه بوم گردی وجود دارد که پذیرای علاقه‌مندان هستند.

مردم محلی با نمایش فرهنگ و رسومات خود به گردشگران داخلی و خارجی، نمایش و فروش صنایع‌دستی خود و انجام دادن کارهای خود با گردشگران نقش مهمی در حفظ میراث فرهنگی خود ایفا می‌کنند.

وقتی تعدادی از گردشگران به یک کار یا تولیدات خاص علاقه بیشتری از خود نشان دهند، این سبب می‌شود که میزبان آن کار یا تولید را برجسته کرده و بیشتر در دید گردشگران بگذارد و این عامل سبب افزایش درآمد آن‌ها خواهد شد.

سهم 30 درصدی تکاب در اقامتگاه‌های بوم گردی

شهرستان تکاب با 81 هزار نفر جمعیت در جنوب آذربایجان غربی واقع شده است و بیش از 170 اثر میراث فرهنگی و گردشگری تاریخی و طبیعی ثبت شده ملی دارد و به عنوان یکی از شهرهای گردشگر پذیر کشور هر ساله در ایام نوروز پذیرای مسافران و گردشگرانی از شهرهای مختلف کشور است.

 مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری آذربایجان غربی می‌گوید:واحدهای بوم گردی مطلوبی در استان راه اندازی شده که موجب شده است آمار اقامت در این واحدها از 25 اسفند پارسال تاکنون به 800 نفر برسد.

جلیل جباری بیان می‌کند: تکاب در بوم گردی ظرفیت‌های زیادی دارد بنابراین سرمایه‌گذاری مختلفی در این بخش انجام شده بطوریکه ششمین اقامتگاه بوم گردی نیز به تازگی در این شهرستان افتتاح شده است و در مجموع 30 درصد از اقامتگاه‌های بوم گردی آذربایجان غربی در همین شهرستان احداث شده است.

وی می‌افزاید: 16 واحد فعال بوم‌گردی در سطح استان وجود دارد که از این تعداد تکاب با داشتن 6 واحد بوم‌گردی بیشترین تعداد را در سطح استان دارد.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری آذربایجان غربی می‌گوید: ایناقامتگاه‌ها در حفظ محیط‌زیست نیز نقش داشته و درآمد مناسبی نصیب روستاییان و صاحبان اقامتگاه‌های بوم گردی می‌کند.

بوم گردی در حفظ سنت‌ها و فرهنگ تکاب تأثیر بسزایی دارد

به گفته وی روستاهای استان دارای جاذبه‌های تاریخی و طبیعی و معنوی بوده و همچنین ازنظر آداب و رسوم و فرهنگ و داشتن غذاهای سنتی و محلی جذابیت خاصی برای گردشگران به ویژه گردشگران خارجی دارند.

جباری با بیان اینکه بیشترین تعداد اقامت در واحدهای بوم گردی استان مربوط به واحدهایشهرستان تکاب بوده، گفت: وجود میراث جهانی تخت سلیمان در تکاب نیز باعث افزایش تعداد مسافران اقامت یافته در این واحدها شده است.

اخیراً در کنار مراکز اقامتی شهری مانند هتل‌ها، مهمان‌پذیرها، کمپ‌ها و چادرها، اقامتگاه‌های جدیدی تحت عنوان واحدهای بوم‌گردی در روستاها برای اقامت مسافران راه‌اندازی شده است که موجب شده تا علاقه‌مندان به گردشگری در این اقامتگاه‌ها ساکن شوند.

تخت سلیمان فرصتی برای توسعه بوم گردی تکاب

رییس اداره میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری تکاب می‌گوید: اقامتگاه‌های بوم گردی این شهرستان در روستاهای نصرت آباد و بابا نظر در اطراف مجموعه میراث جهانی تخت سلیمان واقع شده و فضایی مطلوب و مناسب برای اقامت گردشگران و مسافران در ایام عید نوروز در این شهرستان ایجاد کرده است.

امیر مطلوبی می‌افزاید: احداث و توسعه اقامتگاه‌های بوم گردی در اطراف مجموعه تاریخی تخت سلیمان طی یک سال گذشته موردتوجه مسئولان بوده که در همین راستا یک واحد اقامتگاه بوم گردی با ظرفیت اسکان 80 گردشگر در چشم‌انداز مشرف به کوه میان تهی زندان سلیمان افتتاح شد.

وی با اشاره به تأثیر مطلوب اقامتگاه‌های بوم گردی در جذب گردشگران داخلی و خارجی به مجموعه میراث جهانی تخت سلیمان بیان می‌کند: اقامتگاه‌های بوم گردی این شهرستان با الهام از عناصر و مؤلفه های کهن تاریخی و رسم‌ها و آیین‌های بومی منطقه ساخته شده و مسافران و گردشگرانی که در اقامتگاه‌های بوم گردی اسکان می‌یابند ضمن آشنایی با آداب و سنن پیشینیان این منطقه از خوراکی‌ها و غذاهای محلی نیز بهره‌مند می‌شوند.

رییس اداره میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری تکاب با اشاره به افزایش 2برابری ظرفیت اسکان مسافران طی ایام نوروز 1398 در این شهرستان می‌افزاید: علاوه بر این امسال 2 باب هتل، 2 مدرسه شبانه‌روزی و مهمان‌پذیرهای داخل شهر با ظرفیت بیش از 200 نفر آماده پذیرایی از مسافران بودند.

مطلوبی بابیان اینکه مجموع ظرفیت اقامت در ایام عید نوروز در این شهرستان در حال حاضر به 350 نفر رسیده است، می‌گوید: در ایام نوروز سال گذشته بیش از60 هزار مسافر و گردشگر داخلی و خارجی از مجموعه میراث جهانی تخت سلیمان بازدید کردند.

گزارش از ثمین کاظمی

انتهای پیام/ن

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
گوشتیران
triboon