نسخه جدید استراتژی اتحادیه اروپا برای توسعه روابط با آسیای مرکزی
برای نخستین بار بعد از سال ۲۰۰۷، استراتژی کلی اتحادیه اروپا به منظور توسعه روابط با کشورهای آسیای مرکزی به روزرسانی شده و نسخه جدید در کمیسیون اروپایی به تصویب رسیده است.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم به نقل از آژانس خبری ملی قرقیزستان، اتحادیه اروپا نسخه به روز رسانی شده استراتژیاش درباره روابط با کشورهای منطقه آسیای مرکزی را برای اولین بار بعد از سال 2007 ارائه کرده است.
تعاملات مشترک جدیدی که روز گذشته توسط کمیسیون اروپایی و نمایندگان عالیرتبه این اتحادیه در امور خارجی و سیاستهای امنیتی برگزار شد، دیدگاه جدید این اتحادیه را برای تقویت مشارکت با پنج جمهوری آسیای مرکزی از جمله قزاقستان، ازبکستان، ترکمنستان، تاجیکستان و قرقیزستان را اعلان کردند.
این استراتژی با هدف ارائه برنامهای برای توسعه سریع ارتباطات اروپایی- آسیایی، اصلاحات و باز شدن فضای این کشورها در منطقه، و اجاد نیروی محرکهای برای همکاریهای منطقهای، ارائه شده است.
فدریکا موگرینی، مسئول ارشد سیاسیت خارجی اتحادیه اروپا در این زمینه اظهار داشته است: آسیای مرکزی همواره به دلیل تاریخی که دارد، فرهنگ منحصر به فرد آن و نقشی که این منطقه در ارتباط میان شرق و غرب ایفا میکند، یک منطقه کلیدی و مهم بوده است.
امروز مدام بر اهمیت استراتژیک این منطقه افزوده شده و به رغم وجود دینامیکهای مثبت منطقهای و داخلی، چالشهای فزاینده جهانی تقویت مشارکت با این منطقه را ایجاب میکند. اگر حمایتهای ما برای توسعه پایدار و فرایندهای اصلاحات منافعی برای شهروندان ما داشته باشد، پیشرفت و رفاه میتواند زمینه همکاری ما با آسیای مرکزی باشد.
نون میمسا، کمیسیونر همکاریها و توسعه بینالمللی این اتحادیه همچنین میافزاید: اتحادیه اروپایی شریک توسعهای پیشرو برای آسیای مرکزی است که بین سالهای 2014 تا 2020 این منطقه را در حوزههایی نظیر حاکمیت قانون، محیط زیست، آب، تجارت و مدیریت مرزها، با صرف هزینهای بالغ بر یک میلیارد یورو حمایت کرده است. از طریق یک مشارکت به روز شده، ما میخواهیم مشارکت خود را با شرکای آسیای مرکزی تقویت کرده تا بتوانیم به آنها برای ارتباط، رفاه و پیشرفت بیشتر کمک کنیم.
این رویداد مشترک، آینده مشارکت اتحادیه اروپا در آسیای مرکزی را از دو جنبه پیشنهاد کرده است:
- همکاری برای پیشرفت با تقویت ظرفیت کشورهای آسیای مرکزی به منظور غلبه بر شوکهای داخلی و خارجی و ارتقاء توانمندیهای آنان برای پذیرش اصلاحات؛
- مشارکت برای رفاه با حمایت از مدرنیزاسیون اقتصادی، ارتقاء ارتباطات پایدار و سرمایهگذاری بر روی جوانان.
علاوه بر این، اتحادیه اروپا تصمیم دارد تا سرمایهگذاری در توسعه همکاریهای منطقهای در آسیای مرکزی را با هدف کمک به این کشورها در ارتقاء گفتوگو و همکاری به شیوه خود آنها را صورت دهد.
همچنین با افزودن به موافقتنامه مشارکت و همکاری ارتقاء یافته که اتحادیه اروپا با قزاقستان به امضا رساند، این اتحادیه در نظر دارد تا مذاکراتی را برای موافقتنامهای مشابه با ازبکستان و قرقیزستان، به منظور به کار گیری بهتر و بیشتر ابزارهای توسعهای خود در منطقه، به امضا برساند.
در ارتباط با استراتژی ارتباط میان اروپا و آسیا و استفاده از چارچوبهای فعلی همکاری، اتحادیه اروپا در نظر دارد مشارکت بر مبنای ارتباطات پایدار را با کشورهای آسیای مرکزی پیرامون اصول بازار و تضمین شفافیت بر پایه استانداردهای بینالمللی دائر کند. حوزههای در نظر گرفته شده برای این نوع از همکاریها شامل حمل و نقل، انرژی و ارتباطات دیجیتال، همچنین ارتباطات میان مردم میباشند.
علاوه بر این، بنا بر منافع مشترک و پیوند یافتهای که کشورهای آسیای مرکزی در آینده خود با افغانستان دارند، اتحادیه اروپا در نظر دارد همکاری شرکای آسیای مرکزی خود را به منظور ارتقاء و بازیابی صلح در افغانستان نیز گسترش دهد. نزدیک شده به افغانستان در چارچوب گفت و گوهای اتحادیه اروپا- آسیای مرکزی و برنامههای منطقهای، و حمایت بیشتر از پروژههای سهجانبه منطقهای میان افغانستان و کشورهای آسیای مرکزی، از اولویتهای این برنامه است.
این استراتژی که توسط کمیسیون اروپایی و نماینده عالی اتحادیه اروپا برای امور خارجی و سیاست امنیتی تهیه شده است، از این پس در شورا و پارلمان اروپایی مورد بحث و بررسی قرار خواهد گرفت.
فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و نون میمسا، کمیسیونر این اتحادیه در نظر دارند تا استراتژی جدید اتحادیه اروپا در قبال آسیای مرکزی را به صورت رسمی در پانزدهمین نشست سطح وزرای آسیای مرکزی- اتحادیه اروپا ارائه کنند. این دیدار در تاریخ 7 جولای سال جاری میلادی در بیشکک، پایتخت قرقیزستان برگزار میشود.
انتهای پیام/