واکاوی تسنیم از نقش ۹۶۷کیلومتر مرز مشترک در توسعه روابط بینالمللی آذربایجان غربی
گروه استانها ــ ۹۶۷کیلومتر مرز مشترک آذربایجان غربی با سه کشور عراق، ترکیه و جمهوری آذربایجان مهمترین فرصت توسعه و تقویت ارتباطات تجاری و اقتصادی با کشورهای همسایه تلقی میشود.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از ارومیه، آذربایجان غربی بهعنوان تنها استانی که با سه کشور عراق، ترکیه و جمهوری آذربایجان مرز مشترک داشته و دسترسی نزدیک به دهها میلیون نفر جمعیت در شمال عراق و جمهوری آذربایجان و شرق ترکیه دارد جزء مستعدترین استانها برای راهاندازی انواع بازارچه مرزی مشترک شناخته میشود.
اما تاکنون فرصت مطلوبی برای استفاده از این ظرفیت آذربایجان غربی با داشتن مرزهای 967کیلومتری در توسعه ثمربخش اقتصادی اتفاق نیفتاده تا بهواسطه مبادلات تجاری با این سه کشور مهم منطقه رونقی در کسبوکارهای مرتبط به امورات مرزی شهروندان ایجاد شود.
استفاده از ظرفیت مرزی استان و اخذ سهمیههای میزبانی رویدادهای بینالمللی عامل برجستگی آذربایجان غربی و شکلگیری مرکزیت در تبادلات بینالمللی و رونق گرفتن روابط تجاری و اقتصادی برونمرزی میشود که در این صورت دیگر کلمه محرومیت معنی خود را در این منطقه از کشور از دست میدهد.
اگر به ظرفیت بالقوه مناطق مرزی توجه شود میتوان با یک برنامهریزی مناسب نیازهای کشورهای همسایه را واکاوی کرد و با توجه به توانایی موجود در کشور به صادرات کالاهای مورد نیاز از طریق پایانههای مرزی به بازار هدف پرداخت که به شکلگیری تعاملات سازنده و پرسود برای استان و کشور منتهی میشود.
اعزام هیئت اقتصادی آذربایجان غربی به اقلیم کردستان عراق
معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استاندار آذربایجان غربی در رابطه با اعزام هیئت اقتصادی و تجاری استان به اقلیم کردستان عراق در آیندهای نزدیک میگوید: در این سفر ضمن تقویت ارتباطات و تعریف پروژههای مشترک با سرمایهگذاران و فعالین اقتصادی اقلیم کردستان عراق، موانع و چالشهای پیشِروی توسعه روابط اقتصادی و تجاری نیز مورد بحث و بررسی قرار میگیرد.
رضا حسینی میافزاید: نصب دستگاه ایکسری کامیونی در مرز تمرچین جهت تسریع در امور بازرسی و کنترل کامیونها بسیار ضروری است که در صورت موافقت گمرک ایران از طریق سرمایهگذاری، مشکل تأمین دستگاه ایکسری در مرز تمرچین قابلحل است.
وی با اشاره به اینکه برای پیشرفت درزمینه گسترش تعاملات بینالمللی باید به وضعیت مرزها سامان داد، تصریح میکند: در فعالیت بازارچههای مرزی نباید هیچ وقفهای پیش آید، گاهی برخی بازارچهها بدون هماهنگی فرمانداران تعطیل میشوند که این امر قابل پذیرش نیست و فعالیت پیشرفت پایانههای مرزی استان را کاهش میدهد.
معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استاندار آذربایجان غربی میگوید: دستگاهها برای جذب سرمایهگذاری باید اهتمام جدی داشته باشند و با هر ارگانی که در زمینه سرمایهگذاری وظیفهاش را بهدرستی انجام ندهد برخورد میشود و در این خصوص با هیچکس تعارف نداریم.
انتقال سرمایه خارجی یکی از مشکلات اصلی سرمایهگذاران
مدیرکل امور اقتصاد و دارایی آذربایجان غربی میگوید: سال گذشته 32 پروژه سرمایهگذاری خارجی با حجم یکهزار و 117میلیون دلاری در استان فعالیت داشت که این میزان سرمایه گذاری قابل توجه است و مدیران استانی باید بیش از پیش برای جذب سرمایه گذاران خارجی و برقراری تعاملات خارجی با کشورهای همسایه برنامهریزیهای لازم را بهعمل آورند.
داوود غفارپور فقدان امکان انتقال سرمایه خارجی را یکی از مشکلات اصلی سرمایهگذاران خارجی برای حضور در کشور و بالاخص استان برشمرد و میافزاید: برای حل این مشکل سرمایهگذاران میتوانند از طریق صرافیهای مجاز و یا کارگزاری بانکهای مختلف در خارج از کشور اقدام کنند و تمام تلاش دولت نبود محدودیت در حضور سرمایه خارجی است.
وی تصریح میکند: با راهاندازی پنجره واحد سرمایهگذاری در استان و اتصال 42 دستگاه با 375 دبیرخانه به سامانه، تاکنون 160 فرصت سرمایهگذاری به این سامانه ارسال شده که 42 طرح توجیه فنی و اقتصادی دارند.
غفارپور در مورد پرداخت اعتبارات عمرانی با اوراق مشارکت اسناد خزانه هم میگوید: سهمیهای که برای استان در سالهای 95 و 96 در این خصوص در نظر گرفته شده است، بهترتیب 75 و 547 میلیارد تومان بوده که از نظر میزان جذب رتبه اول بین استانها را داشته است و امسال نیز از سهمیه 682 میلیارد تومانی، 280 میلیارد تومان جذب و تا پایان تیرماه سال 98 فرصت برای جذب اسناد پیریزی میشود.
پرهیز از دامنزدن به مسائل حاشیهای عامل فرار سرمایهگذاران خارجی
استاندار آذربایجان غربی نیز با اشاره به روند رو به رشد جذب سرمایهگذار خارجی در آذربایجان غربی میگوید: با وجود وضعیت نامناسب جذب سرمایهگذاری خارجی در کشور، آذربایجان غربی بر اساس آخرین گزارش منتشرشده توسط وزارت کشور در زمینه سرمایهگذاری خارجی با 117 میلیون دلار جذب در رتبه سوم کشوری قرار دارد.
محمدمهدی شهریاری میافزاید: متأسفانه عدهای با دامن زدن به برخی مسائل حاشیهای، باعث فرار سرمایهگذاران از استان میشوند و نباید اجازه دهیم برخی حاشیهها و انتقادهای نابجا روند رشد و توسعه استان را تحت تأثیر قرار دهد.
وی تصریح میکند: جذب سرمایهگذاری فقط با ثبات و امنیت اتفاق میافتد و خوشبختانه آذربایجان غربی بر اساس گزارشهای واصله جزو 5 استان امن کشور است.
گزارش از زهرا بخشی
انتهای پیام/*