استان اردبیل ۳۰ درصد تنوع زیستی کشور را دارد؛ بازگردانی اکوسیستم طبیعی به دریاچه نئور در اولویت است


استان اردبیل 30 درصد تنوع زیستی کشور را دارد؛ بازگردانی اکوسیستم طبیعی به دریاچه نئور در اولویت است

مدیرکل محیط زیست استان اردبیل گفت: استان اردبیل ۳۰ درصد تنوع ریستی کشور را داراست به طوری که ۵۷ گونه پرنده، ۲۹ نوع خزنده و ۱۸ نوع ماهی و ۱۷ گونه دوزیست در استان شناسایی شده است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از اردبیل، همایش روز جهانی تنوع زیستی با حضور مسئولان استانی در این حوزه و کارشناسان بخش کشاورزی استان  در سالن اجتماعات جهاد کشاورزی اردبیل برگزار و چالش‌ها در این حوزه مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

بازگردانی اکوسیستم طبیعی به دریاچه نئور در اولویت است

مدیرکل محیط زیست استان اردبیل در این جلسه اظهار داشت: تنوع زیستی از سه مفهوم مرتبط به هم تشکیل شده است که شامل تنوع ژن، تنوع گونه و تنوع بوم یا اکوسیستم است که تنوع زیستی گوناگونی حیات، مجموعه‌ای از موجودات زنده به شکل‌های گوناگون، یک تک سلولی در اعماق اقیانوس و یا یک بوته گوجه فرنگی روی خاک یا یک آهوی زیبا در دشت است.

محمد خداپرست افزود: یکی از مهمترین خطراتی که تنوع زیستی را به مخاطره می‌اندازد تخریب زیستگاه طبیعی حیاط وحش حیوانات است که اگر به دنبال حفاظت از تنوع  زیستی در استان هستیم می بایست نخستین قدم را در تحقق این هدف مهم از حفاظت از زیستگاه‌های طبیعی حیاط و حش و حراست از منابع طبیعی شروع کنیم.

وی با بیان اینکه جلوگیری  از چرای بی رویه دام یکی از مهمترین راهکارهای حفاظت از تنواع زیستی است، گفت: جلوگیری از فرسایش خاک به عنوان یک سرمایه ملی نقش کلیدی و موثری در حفاظت از تنوع زیستی دارد و اگر خاک در معرض فرسایش بادی و خاکی قرار بگیرد به طور قطع امکان ادامه حیات برای بسیاری از گونه‌های جانوری و گیاهی مقدور نبوده و در نهایت نسلشان یکی  پس از دیگری از بین می رود و نتیجه کاهش تنوع زیستی را به دنبال می‌آورد.

مدیرکل محیط زیست استان اردبیل بیان کرد: ورود گونه‌های مهاجم شرایط اکولوژیکی را برای بسیاری از موجودات آبزی فراهم ساخته است که نمونه عینی آن را می‌توانیم در دریاچه نئور مشاهد کنیم که سعی و اهتمام ما بر این است تا با مدیریت بهینه این دریاچه اکوسیستم طبیعی را به آن بازگردانیم و باز هم شاهد حیات ماهی رنگین‌کمان در این دریاچه باشیم.

خداپرست تصریح کرد: استان اردبیل 30 درصد تنوع ریستی کشور را داراست به طوری که 57 گونه پرنده، 29 نوع خزنده و 18 نوع ماهی و 17 گونه دوزیست در استان شناسایی شده است که این امر نشان از تنوع زیستی توانمند این استان دارد و باید با برنامه‌ریزی‌‌های کوتاه مدت و بلند مدت از نعمت بزرگ الهی را که همانا تنوع زیستی است حفاظت نموده و آن را به نسل بعد انتقال دهیم .

امنیت غذایی در گرو حفاظت از تنوع زیستی است

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان  اردبیل نیز در این همایش اظهار داشت: حیاط بشری وابسته به حفاظت از تنوع  زیستی بوده و اگر تعادل اکولوژیکی به هم بخورد به طور قطع امنیت غذایی نیز به خطر می‌افتد.

شهامت هدایت افزود: یکی از مهمترین بخش‌هایی که نقش کلیدی در حفاظت از تنوع ژنتیکی دارد اهمیت دادن به حفاظت از منابع طبیعی است چرا که اگر منابع طبیعی در معرض خطر قرار بگیرد و در حفاظت و نگهداری از آن سهل انکاری شود به یقین امنیت غذایی و اجتماعی و حتی امنیت سیاسی نیز به خطر می‌افتد.

وی بیان کرد: آلودگی منابع طبیعی تنوع زیستی را به مخاطره می‌اندازد و نبود گونه‌های جایگزین به جای گونه‌های نابود شده یکی از مهمترین تهدیداتی است که تنوع زیستی با آن روبه‌روست.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان  اردبیل با اشاره به اهمیت حفاظت از تنوع زیستی افزود: فرسایس بادی  و آبی خاک به عنوان مرگ خاموش یکی از مهمترین مقوله‌هایی است که می باست به آن توجه ویژه‌ای بشود.

هدایت گفت: حفظ پوشش گیاهی و جلوگیری از فرسایش خاک می بایست در برنامه‌های کوتاه‌مدت و میان مدت و بلند مدت مورد توجه ویِژه همگان قرار بگیرد چرا که تنها در این صورت است که می‌توانیم گام‌های موثر و کاربردی را در حفاظت از تنوع زیستی را شاهد باشیم .

وی بیان کرد: یکی دیگر از مهمترین مقوله‌هایی نیز که منجر به حفاظت از تنوع زیستی می‌‌شود حفاظت از منابع آبی است که به عنوان مایه حیات و زندگی نقش موثری در تنوع ژنتیکی دارد.

حفاظت از تنوع زیستی در گرو عزم همگانی است  

مسئول حوزه نمایندگی ولی فقیه در سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل نیز در این همایش اظهار کرد: پیشرفت بشری در عرصه‌های گوناگون علمی از صنعت و تکنولوژی گرفته تا کشاورزی تخصصی و فنی تنوع ریستی را ناخواسته در معرض خطرات جدی قرار داده است و اختراع و گسترش دستگاه‌های مکانیکی آلودگی‌های مهم زیست محیطی را در کره زمین پدید آورده است.

حجت‌الاسلام اکبر اکبری گفت: استفاده بی رویه از انواع سموم شیمیایی عملا امکان ادامه زندگی برای بسیاری از گونه‌های گیاهی و حیوانی را پدید آورده است همه ساله برای مبارزه با آفاتی همچون شته هزینه‌های هنگفتی صرف مبارزه شیمیایی می شود و این در حالی است که طبیعت به خودی خود با حشره شکارچی کفش دوزک به راحتی قادر به کنترل جمعیت شته‌ها است.

وی افزود: حفاظت از منابع طبیعی حفاظت از تنوع ریستی بوده و حفاظت از خاک به عنوان یک سرمایه ملی حفاظت از تنوع زیستی است.

مسئول حوزه نمایندگی ولی فقیه در سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل بیان کرد: درست مصرف کردن آب و استفاده بهیه از آن به یقین تنوع زیستی را به همراه دارد و همه باید دست در دست هم دهیم و در حفاظت از تنوع زیستی بکوشیم چرا که تنها در این صورت است که می‌توانیم این امانت ارزشمند را به نسل آینده انتقال دهیم.

استفاده اصولی از منابع آب و خاک لازمه حفاظت از تنوع زیستی

مدیر هماهنگی ترویج کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل نیز اظهار کرد: اول خرداد ماه هر سال مصادف با روز جهانی تنوع زیستی است که توسط سازمان ملل متحد نامگذاری شده است و به همین مناسبت مراسمی با حضور دانشگاهیان و محققان و صاحبنظران و مدیران ارشد دستگاه‌های اجرای  استان و جمع کثیری از علاقمندان و کارشناسان بخش کشاورزی برگزار شد.

علیرضا خواجوی افزود: ماحصل این همایش این بود که یاد گرفتیم عوامل مختلفی در تنوع زیستی و نیز زیست مناسب موجودات و جانداران نقش دارد.

وی تصریح کرد: به آنچه که در این همایش بیشتر تاکید شد حفاظت از خاک به عنوان سرمایه ملی و استفاده بهینه و اصولی از آب کشاورزی و جلوگیری از تخریب اراضی کشاورزی و مراتع بود.

مدیر هماهنگی ترویج کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل گفت: اتخاذ تدابیر مناسب در خصوص پدیده گرمایشی زمین، استفاده حداقلی از انواع سموم شیمیایی و جایگزینی مبارزه بیولوژیک بیش از پیش در راه تحقق اهداف حفاظت از تنوع زیستی دخیل هستند.

خواجوی بیان کرد: می بایست از منبع خورشیدی به بهترین نحو ممکن به عنوان منبع پاک و بدون آلاینده استفاده اصولی بشود و عنصر آب که مایه حیاط است بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد و از همه مهمتر بستر رشد گیاهان و درختان و مکان زندگی بسیاری از موجودات باید به بهترین نحو ممکن حفظ شود تا شاهد کاهش تنوع زیستی در سال‌های آتی در کره زمین نباشیم.

استفاده از گونه‌های شیمیایی تنوع زیستی را به خطر می‌اندازد

رئیس دانشکده کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی نیز در این همایش گفت: یکی از مهمترین تهدیداتی که تنوع زیستی را به مخاطره می‌اندازد گرم شدن کره زمین است و افزایش درجه حرارت به طور قطع امکان ادامه زندگی به بسیاری از گونه‌های مهم زیستی را نمی‌دهد و آنان را در معرض نابودی قرار می‌دهد.

اکبر قویدل افزود: یکی دیگر از تهدیدات تنوع زیستی آلودگی محیط زیست است و این چالشی  است که بسیاری از کشورها با آن روبه‌رو هستند گسترش روز افزون زندگی شهری و صنعتی شدن جامع بشری آلودگی های زیست محیطی را دوچندان کرده است که در این خصوص باید با یک عزم و اراده ملی با آن مبارزه کرد.

وی تصریح کرد: یکی از مهمترین فاکتورهایی که تنوع زیستی را به مخاطر ه می اندازد کشت تک محصولی است و این سیستم کشت امکان پایداری و حیاط را از دیگر گونه‌ها در یک بازه زمانی کوتاه مدت سلب می‌کند.

رئیس دانشکده کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی گفت: راه نجات تنوع زیستی کشاورزی پایدار به جای کشاورزی تک محصولی است می بایست از منابع آب و خاک به بهترین نحو ممکن استفاده کنیم و استفاده روز افزودن از گونه‌های شیمیایی زمینه‌ساز افزایش محصول می‌شود ولی تنوع زیستی را به مخاطره می‌اندازد.

 قویدل بیان کرد: همه قبول داریم که گسترش علم و فن آوری زمینه‌ساز افزایش محصول در واحد سطح شده است ولی این تکنولوژی با یک رویکرد صادقانه سبب افزایش تنوع زیستی نشده است.

انتهای پیام/ن

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon
مدیران