توسعه منطقه آزاد چابهار تا پایان سال ۹۸ اجرایی می‌شود+ فیلم

توسعه منطقه آزاد چابهار تا پایان سال 98 اجرایی می‌شود+ فیلم

گروه استان‌ها ـ لایحه‌های توسعه منطقه آزاد چابهار در جایی که موقعیت‌اش ویژه و به‌گواه بسیاری آینده اقتصاد ایران را رقم می‌زند احتمالا تا پایان سال با الحاق و تسری دو بندر، شهر و نقطه منفصل مرزی در مرز پاکستان به‌طور کامل اجرایی می‌شوند.

به‌گزارش خبرگزاری تسنیم از چابهار؛ منطقه آزاد چابهار، جنوب شرق ایران، قلب سواحل راهبردی مکران؛ تحلیل‌گران می‌گویند اقتصادی‌ترین منطقه آزاد ایران است در سواحلی که حالا کم کم با از دور خارج شدن خلیج‌فارس به‌خاطر محدودیت‌های سیاسی-اقتصادی می‌رود تا آینده اقتصاد و تجارت ایران را اینجا در سواحل مکران رقم بزند.

موقعیت‌اش ویژه، بااهمیت اما از رسیدن به اهداف و ماموریت‌هایش عاجز، مرز ندارد؛ می‌‌گویند تنها منطقه آزاد ایران و به‌گواه برخی جهان است که مرز ندارد. نه دریایی،نه زمینی و نه هوایی؛ همه‎ می‌‌دانند مناطق آزاد را به مرزش می‌شناسند؛ مرز نباشد، منطقه آزاد عملا نیست؛ 25 سال بعد از تشکیل منطقه آزاد چابهار این منطقه مرز ندارد؛ در ربع قرن کاری از پیش نبرده هرچند داد و فریاد است که موقعیتش‌اش ویژه و راهبردی برای آینده اقتصاد و تجارت و ترانزیت ایران است.

 توسعه منطقه آزاد چابهار و مرزدار کردنش سال‌هاست متحد و متفق کم ندارد؛ بلاخره بعد از ربع قرن این در و آن در زدن، لایحه توسعه منطقه آزاد با تسری قوانین منطقه آزاد چابهار به بنادر شهید بهشتی و شهیدکلانتری شهریورماه 97، سه‌ماه پس از تصویب آن در دولت، در صحن علنی مجلس همراه با کلیات لایحه ایجاد 8 منطقه آزاد و 12 منطقه ویژه اقتصادی جدید تصویب شد و به شورای نگهبان رفت؛ شورای نگهبان اما مهرماه 97 با آن مخالفت کرد، دلیل، عدم نیاز به مناطق آزاد جدید که پیوست لایحه توسعه منطقه آزاد چابهار بود؛ لایحه به کمیسیون شوراها و امورداخلی مجلس برگشت و اینبار بدون پیوست ایجاد مناطق آزاد جدید که نقطه اختلاف شورای نگهبان بود، مشخصا توسعه منطقه آزاد چابهار به شورای نگهبان رفت.

 مدیران منطقه آزاد چابهار تاکید می‌کنند، این لایحه که مشخصا توسعه منطقه آزاد چابهار را در برمی‌گیرد تا پایان همین امسال اجرایی می‌شود. اجرایی که آمپر محلی‌ها را چسبانده و موجب شده منطقه آزاد چابهار و دولت ناگزیر شوند یک لایحه دیگر در کنار این لایحه به مجلس ارایه دهند.

لایحه دوم در شورای عالی تصویب شده؛ سازمان ملی زمین و مسکن مخالف سرسخت است

شهردار چابهار که سردمدار مخالفان لایحه اول بود، می‌گوید: لایحه اول که تسری قوانین منطقه آزاد چابهار به بنادر است طوری تدوین شده که دو بندر اصلی شهر یعنی بنادر شهید بهشتی و شهید کلانتری به منطقه آزاد چابهار محلق شوند و عملا دسترسی شهر به شریان بندر از دست برود؛ ما از همان ابتدا مخالف آن بودیم و اعلام کردیم بار منطقه آزاد بر شهر دوچندان می‌شود.

یونس حقانی می‌افزاید: خوشبختانه داد و فریادهای ما نتیجه داد و لایحه‌ای دیگر در کنار این لایحه تدوین و اواسط اسفندماه سال گذشته در جلسه شورای عالی مناطق آزاد به ریاست معاون اول رییس جمهور تصویب شد؛ در این لایحه کل محدوده شهر به‌اضافه بنادر و شهر جدید تیس و یک نقطه منفصل مرزی در ریمدان به محدوده منطقه آزاد چابهار یکجا محلق می‌شود.

شهردار چابهار تصریح می‌کند: ان‌شالله با تصویب این لایحه در مجلس و شورای نگهبان و الحاق شهر به منطقه آزاد، منابع مالی شهر تقویت می‌شود و ما می‌توانیم با کمک منطقه آزاد شهر را توسعه‌یافته کنیم، هرچند این الحاق مخالفان سرسختی دارد که مهم‌ترنیشان وزارت راه و شهرسازی و مشخصا سازمان ملی زمین و مسکن است که 12 هزار هکتار اراضی در شهر چابهار دارد و نمی‌خواهد این اراضی را به منطقه آزاد بدهد.

شهردار چابهار تاکید می‌کند: تجربه الحاق شهرها به منطقه آزاد در مناطق آزاد دیگر از جمله منطقه آزاد اروند و ماکو اجرا شده و در حال حاضر شهرداری‌های آبادان و خرمشهر به اروند ملحق شده‌اند و می‌بینیم که این شهرداری‌ها عملا در حاکمیتشان اتفاق خاص رخ نداده و هم‌چنانان شوراها توسط مردم تعیین می‌شوند و حکم شهردار را وزارت کشور می‌زند، منفعتشان منابع مالی تقویت شده و کمک‌هایی است که منطقه آزاد به آن‌ها می‌کند.

حقانی خاطرنشان می‌کند: ما 60 هزار حاشیه‌نشین داریم، میانگین دسترسی به شبکه آب 21 درصد است و آب در شهر جیره‌بندی است،نمی‌توانیم بار منطقه را بردوش بکشیم؛ منطقه آزاد با بودجه میلیاردی اداره می‌شود و ما شهر چابهار که یکی‌از پایین‌ترین شاخصه‌های زندگی در دسترسی به شبکه آب، برق و امکانات بهداشتی دارد را با سرانه 300 هزار تومان در سال می‌چرخانیم. سال 97 اعتبار مصوب منطقه آزاد با 5 هزار نفر جمعیت 600 میلیارد تومان بوده و اعتبار مصوب ما با 120 هزار نفر جمعیت تنها 56 میلیارد تومان!! اختلاف فاحش است و برای توسعه اجتماعی و زندگی باید یکسان‌سازی شود.

لایحه اول را به‌محض تصویب شدن اجرایی می‌کنیم؛ فاصله اجرا دو لایحه معقول و منطقی باشد

مدیرعامل منطقه آزاد چابهار با تشریح لایحه جدید می‌گوید: این لایحه یک لایحه جدای از قبلی است که به‌زودی از طرف دولت به مجلس ارایه می‌شود، لایحه اول چون جلوتر است زودتر به‌تصویب نهایی در شورای نگهبان می‌رسد و ما عملا آن را اجرا می‌کنیم منتها هم‌زمان پیگیر لایحه جدید هم که هستیم که در مجلس و شورای نگهبان تصویب شود و فاصله اجرا دو لایحه معقول و منطقی باشد.

عبدالرحیم کردی در گفت‌وگو با تسنیم می‌افزاید: لایحه جدید که لایحه اصلی است، محدوده 14 هزار هکتاری فعلی منطقه آزاد چابهار را به 67 هزار هکتار افزایش می‌دهد و علاوه‌بر مرز دریایی که در لایحه اول با تسری قوانین منطقه آزاد به بنادر شهید بهشتی و شهیدکلانتری نصیب منطقه می‌شود، منطقه آزاد چابهار را مجهز به مرز زمینی با یک نقطه منفصل مرزی 5 هزار هکتاری در مرز ایران و پاکستان، ریمدان و مرز هوایی با ایجاد یک فرودگاه مستقل در محدوده منطقه می‌کند.

مدیرعامل منطقه آزاد چابهار تصریح می‌کند: در لایحه 67 هزار هکتاری ما می‌توانیم کل محدوده شهر چابهار را به منطقه ملحق کنیم و امیداوریم فرجی برای توسعه شاخص‌های اجتماعی و زندگی در شهر باشد.

کردی ادامه می‌دهد: یکی دیگر از مواردی که در لایحه جدید مدنظر ماست،عبور از محدودیت‌های زیست محیطی است؛ در مطالعات زیست محیطی که با مشارکت سازمان حفاظت محیط زیست انجام دادیم به این نتیجه رسیدیم که در محدوده فعلی منطقه آزاد بارگذاری بیش‌تر از 8 میلیون تن محصولات پتروشیمی و 4 میلیون تن فولاد امکان‌پذیر نیست و عواقب زیست محیطی خواهد داشت و این درحالی است که ماموریت ما در اسناد بالادستی از جمله سند ابلاغی توسعه سواحل مکرانِ مقام معظم رهبری و برنامه ششم توسعه استقرار حداقل 40 میلیون تن فولاد و پتروشیمی و صنایع پایین دستی و بالادستی آن است که لازم است در محدوده‌ای بزرگتر این‌ها بارگذاری شوند.

کردی همچنین دیگر ضرورت توسعه منطقه آزاد چابهار را کاهش قمیت تمام شده تولید می‌داند و می‌گوید: مقوله کاهش قیمت تمام‌شده کالا برای تولیدکنندگان و صاحبان کالا مسئله بسیار مهمی است که باید به آن توجه داشت. صاحبان کالایی که در مناطق آزاد فعالیت می‌کنند پیش از الحاق و تسری قوانین به دو بندر با هزینه دو برابری در بخش تخلیه و بارگیری و تشریفات گمرکی مواجه هستند و بعضاً برخی تولیدکنندگان در منطقه آزاد چابهار محصولات خود را از طریق بندرعباس صادر می‌کنند، چراکه برای آن‌ها تفاوتی بین بندر شهید بهشتی در دو کیلومتری آن‌ها و بندرعباس در 700 کیلومتری آن‌ها وجود نداشت و حتی به دلیل ترافیک کالا و وجود خط کشتیرانی در بندرعباس ترجیح می‌دهند محصول خود را از طریق این بندر صادر کنند.

جزییات بیشتر و کامل‌تر لایحه‌های توسعه منطقه آزاد چابهار از زبان مدیرعامل منطقه آزاد چابهار در دوربین تسنیم

 سیدامیرحسین عظیمی

انتهای پیام/ ت

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon