پشتپرده خروج مصر از ائتلاف ناتوی عربی
مصر بهدلیل ترس از پیامدهای تشکیل ناتوی عربی خروج خود را از آن اعلام کرد و به عربستان و آمریکا هشدار داد که درباره تشکیل آن تجدید نظر کنند.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم به نقل از پایگاه خبری الخلیج الجدید، قاهره چند هفته قبل به ریاض و واشنگتن هشدار داد که مشارکت خود را در برنامه آمریکایی ــ عربستانی برای تشکیل ائتلاف ناتوی عربی در مقابله با ایران به تعویق بیندازند.
بر اساس این گزارش، این بهمعنای این است که ناتوی عربی تنها در مرحله ابتدایی باقی مانده است؛ زیرا مصر بزرگترین و قدرتمندترین کشور عربی است.هرچند رسانههای مصری این خبر را بهطور رسمی تأیید نکردهاند، اما تعدادی از روزنامههای مصر درباره آن به بحث پرداختهاند.
مقالاتی که توسط چندین نویسنده مصری منتشر شده است، تفسیرهای مختلفی را در مورد اینکه چرا عبدالفتاح السیسی رئیس جمهور مصر این تصمیم را گرفته است، ارائه میدهد.
السیسی به سه دلیل احتمالی از ناتوی عربی کنارهگیری میکند.
یکی از این دلایل عدم اعتماد وی به محمدبن سلمان ولیعهد عربستان و دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکاست.
گزارشهای مختلف از منابع مصری از تردید رئیس جمهور مصر درباره پیروزی دوباره ترامپ در انتخابات خبر میدهند. همچنین ترسهایی وجود دارد مبنی بر اینکه یک رئیس جمهور دموکرات بر سر کار بیاید و این پروژه را لغو کرده و به سیاستهای دوره اوباما رئیس جمهور سابق ایالات متحده در راضی کردن ایران بازگردد.
مصر همچنین از بهسلمان ولیعهد پادشاه کنونی عربستان نیز احساس رضایت ندارد و بهنظر میرسد که سیسی و مشاورانش او را متهور میدانند، سیسی و مقامات بنیاد سیاسی مصر معتقدند که وی تصمیمات نامناسب و شتابزده میگیرد.
دلیل دوم این است که مصر بهعکس عربستان و ائتلاف آن در امارات، ایران را تهدید وجودی نمیدانند. فرماندهی ارشد مصر معتقد است دلیلی برای مخالفت کامل با تهران وجود ندارد. مصر میترسد که ترامپ و بنسلمان با تصمیمات شتابزده خود موجب بروز جنگ شوند که در این صورت مصر بیشترین خسارت را متحمل میشود.
مصر معتقد است که اتیوپی و سودان که بر بخشهای بالایی نیل مسلط هستند، مهمترین چالشهای امنیت ملی بهشمار میآیند. هردو کشور برنامههای بلندمدتی برای تأسیس ایستگاههای برقآبی بر بخشهایی از این رود دارند.
دلیل سوم نوار غزه است که تحت سیطره جنبش حماس که بهعنوان یکی از بالهای اخوان المسلمین در فلسطین بهشمار میرود، است. سیسی اخوان المسلمین در مصر را بهطرز بیرحمانهای مورد آزار و اذیت قرار داده و در آرزوی خروج حماس از نوار غزه است.
ناتوی عربی بدون مشارکت مصر تنها با همکاری آمریکا و رژیم صهیونیستی میتواند شانس بقا داشته باشد، اما با توجه به محدودیتهای دولتهای عربی، اگر دولت مستبدی مانند عربستان همکاری آشکاری با رژیم صهیونیستی داشته باشد شانس آن برای پیروزی در یک بختآزمایی بیشتر از این پیماننامه است.
با توجه به اینکه مصر بزرگترین کشور عربی و از نظر نیروی نظامی از همه کشورهای عربی قدرتمندتر است، عدم اعتماد آن به مقامات عربستان، رژیم صهیونیستی را در شرایطی قرار میدهد که فوراً در استراتژی خود در این زمینه تجدید نظر کند، بهویژه اگر شرایط در کاخ سفید تغییر کند و یک رئیس جمهور دموکرات در سال 2021 بر سر کار بیاید.
انتهای پیام/*