فوت ۳۸ نفر در جادههای استان خراسان جنوبی/ گردنه خونیک همچنان قربانی میگیرد
رئیس پلیس راه خراسان جنوبی با بیان اینکه از ابتدای سال تاکنون ۳۸ نفر در جادههای خراسان جنوبی فوت کردند گفت: گردنه خونیک در محور بیرجند - قاین همچنان قربانی میگیرد و نیازمند روکش آسفالت است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از بیرجند، سرهنگ علیرضا رضایی در کمیسیون اجرایی مدیریت ایمنی حمل و نقل سوانح رانندگی خراسان جنوبی اظهار داشت: یک هزار و 853 نفر از سال 89 تا سال 97 در تصادفات جادهای استان خراسان جنوبی فوت شدند و از سال 92 تا 96 شاهد کاهش تصادفات در استان بودیم اما در سال 97 افزایش تصادفات را داشتیم.
وی با بیان اینکه به طور کلی از سال 89 تا 97 تعداد 17 هزار و 362 نفر در جادههای خراسان جنوبی مجروح شدند افرود: از ابتدای سال تاکنون 38 نفر متوفی در جادههای خراسان جنوبی در اثر تصادف داشتیم که نسبت به مدت مشابه سال قبل 12 نفر افزایش دارد و بیشتر تصادفات در محور فردوس، طبس و سربیشه بوده است.
رئیس پلیس راه خراسان جنوبی افزود: مجموعا 578 نفر در دو ماهه امسال در تصادفات جادهای مجروح شدند که 14 درصد افزایش داشته و 46 درصد تصادفات در راههای اصلی، 44 درصد راه روستایی، 10 درصد راه فرعی و 57 درصد بر اثر برخورد واژگونی و خروج از جاده بوده است.
رضایی گفت: بیشترین حوادث در روزهای سه شنبه و 5 شنبه با 35 درصد و در فاصله زمانی بین عصر تا 8 شب با 32 درصد و عوامل دیگر تصادفات تخطی از سرعت مطمئنه بوده که سواریها بیشترین وسایل نقلیه مقصر شناخته شدند.
وی با بیان اینکه سن مجروحان و متولیان بین 20 تا 40 سال است که این امر نیازمند کنترل است افرود: 19 درصد متوفیان موتورسواران و 17 درصد مجروحان نیز موتورسواران هستند که 22 درصد در صحنه حادثه و 42 درصد در بیمارستان فوت کردند.
رئیس پلیس راه خراسان جنوبی با بیان اینکه یکی از مشکلات جادهای نبود آتش نشانی جادهای است افزود: سال گذشته 6 مورد حریق در محور طبس رخ داد که بایدفقط نگارهگر بود چون امداد آتش نشانی در جاده نداریم و شهرداریها تا 30 کیلومتر بیشتر نمیآیند و مشکلات از این قبیل انجام میشود.
رضایی اظهار داشت: گردنه خونیک در محور بیرجند - قاین از سال گذشته تاکنون 5 نفر متوفی در این محور داشتیم که تنها نیاز به آسفالت دارد و برخورد با شتر از معضلات جادههای کویری نهبندان، دیهوک و طبس است و متولی شترداران هنوز مشخص نیست.
وی افزود: احداث میدانهای فاقد استاندارد و بدون تابلو در محدوده 30 کیلومتری شهرها که 60 درصد تصادفات در این محورها رخ میدهد نسبت به ایمنسازی انجام شود.
انتهای پیام/ش