طرح طبیعت‌گردی آشوراده هیچ تأثیری در گردشگری گلستان نخواهد داشت+فیلم


طرح طبیعت‌گردی آشوراده هیچ تأثیری در گردشگری گلستان نخواهد داشت+فیلم

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گلستان معتقد است اجرای طرح گردشگری آشوراده هیچ تأثیری در ماندگاری گردشگران و رونق اقتصادی استان در این زمینه نخواهد داشت.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از گرگان، حدود دو دهه قبل برای نخستین بار زمزمه‌های برنامه‌ریزی برای جزیره‌ای که شهرتش به عنوان منطقه‌ای ویژه و ذخیره‌گاهی زیستی در جهان بی‌بدیل بود، شنیده شد. اما ماجرا به زمزمه‌ها ختم نشد و تا جایی پیش رفت که اراضی ملی آشوراده به عنوان تنها جزیره دریای خزر به سرمایه‌گذار بخش خصوصی واگذار شد.

نخستین طرح ارائه شده از سوی این سرمایه‌گذار، کتابچه‌ای بود که مختصات ساحلی کشورهایی مانند مالزی را الگوی طرح قرار داده بود و آنچه آخرین درجه اهمیت را داشت، حفظ محیط و تنوع زیستی منطقه بود. با این همه با اقدام قضایی واگذاری این اراضی و طرح ملغی شد.

پس از آن هرگز سازمان حفاظت محیط‌ زیست کشور با اجرای طرح گردشگری در آشوراده موافقت نکرد تا اینکه حسن روحانی بر سرکار آمد.

آذرماه سال 93 نخستین سفر دولت تدبیرو امید به گلستان انجام شد. یکی از وعده‌ها و قول‌های اصلی رئیس جمهور روحانی به مردم این استان، اجرای طرح گردشگری در جزیره آشوراده بود. به هر تقدیر مشاور طرح انتخاب شد و با ملغی شدن کامل کتابچه طرح پیشین، مطالعه دوباره در منطقه آشوارده با حضور مشاور منتخب اداره کل حفاظت محیط‌‌‌ زیست استان آغاز شد.

سال 94 رضا مروتی، معاون عمرانی وقت استانداری گلستان از ارسال طرح مطالعاتی آشوراده به سازمان حفاظت محیط‌ زیست برای بررسی و انطباق با موازین محیط ‌زیستی خبر داد و پس از 18 ماه و در سال 95 این طرح موفق به دریافت تایید نهایی شد. همچنین بنابر آخرین اعلام رسمی سازمان محیط ‌زیست کشور در اردیبهشت سال 96، آنچه در طرح اولیه ارائه و بررسی شد مورد موافقت قرار گرفت.

این روند ادامه داشت اما اتفاقی در آشوراده رخ نمی‌داد تا اینکه استاندار معزول گلستان، سیدمناف هاشمی اوضاع را برای دومین سفر روحانی به گلستان در دی ماه سال گذشته فراهم کرد. روحانی در این سفر بار دیگر بر اجرای طرح گردشگری آشوراده تأکید کرد و آن را ظرفیتی برای توسعه اقتصادی و گردشگری گلستان دانست. نماینده ولی فقیه در استان و استاندار گلستان نیز با حضور در جزیره آشوراده کلنگ‌ اجرای آن را به زمین زدند.

حالا خبر می‌رسد که سازمان حفاظت محیط زیست با ایجاد سایت پشتیبان آشوراده در ساحل بندرترکمن نیز مخالفت کرده است. طرحی که هنوز هم مناقشه‌های زیادی درباره آن مطرح است و هرازگاهی هم برخی‌ها به اسم فعالان محیط زیست تجمع اعتراضی تشکیل‌ می‌دهند، با این و آن نهاد نظارتی مکاتبه می‌کنند تا جلوی طرح را بگیرند و یا محیط زیست استان همجوار چوب لای چرخ آن می‌گذارد.

با این حال یکی از سوالات اساسی این است، آنهمه سروصدا و هیاهویی که دولت و تشکل‌های محیط زیستی راه‌انداخته‌اند چقدر با واقعیت طرح گردشگری آشوراده همخوانی دارد؟

محمدولی روزبهان، رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان گلستان در آخرین نشست خبری‌اش که در روزهای پایانی اسفندماه برگزار شده بود از اختصاص 70 میلیارد تومان اعتبار برای ایجاد زیرساخت‌های طرح گردشگری آشوراده خبر داد.

او گفته بود: آشوراده مدت‌ها مورد غفلت قرار گرفته بود اما در سفر دوم هیئت دولت به استان اختصاص 70 میلیارد تومان برای ایجاد زیرساخت‌های گردشگری در این جزیره به تصویب رسید که به استان ابلاغ شده است. این اعتبار در مدت دو سال به استان تزریق می‌شود. همچنین از محل بودجه استانی نیز 9 میلیارد تومان اعتبار برای اجرای این طرح در نظر گرفته شده است.

در حالیکه جنگ زرگری دولتی‌ها با یکدیگر و با انجمن‌های محیط زیستی بر سر آشوراده و طرحی که ابتدا و انتهایش مشخص نیست، برقرار است؛ صحبت‌های ابراهیم کریمی، مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان آب پاکی را بر روی دست گلستانی‌ها ریخته و گویای این واقعیت تلخ است؛ هیاهو برای هیچ!

کریمی دراین باره به تسنیم گفته است: سروصدایی که بیرون وجود دارد با اتفاقاتی که قرار است در آشوراده رخ دهد، زمین تا آسمان فرق می‌کند. طرحی که برای آشوراده نهایی شد « هیچ تأثیری در گردشگری استان نخواهد داشت».

او ادامه داد: طرح گردشگری آشوراده فقط در حد یک طرح طبیعت‌گردی، پیاده‌روی و پرنده‌نگری است. اینکه یک گردشگر بتواند به جزیره برود ماهیگیری کند، پرنده ببیند و در کلبه روستایی غذایی بخورد، این همه طرح گردشگری آشوراده است.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان با اشاره به بازدید بیش از 2.5 میلیون مسافر و گردشگر از شهرستان بندرترکمن در سال گذشته گفت: به طور متوسط در ایام نوروز روزانه 200 هزار مسافر و گردشگر به این شهرستان می‌روند در حالیکه براساس طرح، فقط 500 نفر از آنان امکان رفتن به آشوراده را پیدا خواهند کرد.

او معتقد است طرحی که برای آشوراده مصوب شده تأثیری در ماندگاری مسافر و گردشگر در استان نخواهد داشت.

کریمی با بیان اینکه عده‌ای نمی‌خواهند اتفاقات خوبی در گلستان رخ دهد، گفت: می‌شد طرح گردشگری آشوراده را به گونه‌ای پیش بُرد که هم استان و هم کشور از آن برخوردار شوند. این در حالیست که در گذشته برای این جزیره طرح تهیه شده بود اما به دلیل فشارهای زیاد از آن خیلی عقب‌نشینی شد. ضمن اینکه آشوراده در تقسیمات سیاسی جزو استان گلستان به شمار می‌رود اما در حوزه تصمیم‌گیری اداره محیط زیست استان نیست. از سویی دیگر اجرای طرح به سازمان همیاری شهرداری‌ها محول شده در حالیکه متولی تخصصی دستگاه دیگری است.

آشوراده هم مانند بسیاری از پروژه‌های دهن‌پُرکن دیگر صرفا ابزاری برای تبلیغات دولت بوده و هست. طرحی که اجرایش « هیچ» دستاوردی برای گلستان و گلستانی‌ها نخواهد داشت.

 

انتهای پیام/ ت

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon