آغاز فصل پر‌طراوت برداشت گل محمدی ‌در آذربایجان غربی

آغاز فصل پر‌طراوت برداشت گل محمدی ‌در آذربایجان غربی

از اوایل خرداد کار برداشت یا همان گل محمدی با عطری دل‌انگیز هوای آذربایجان غربی را عطرآگین می‌کند و هم زمان کارگاه‌های سنتی و صنعتی مختلف گلاب‌گیری نیز در گوشه و کنار این استان فعالیت خود را شروع می‌کنند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از ارومیه، خردادماه آذربایجان غربی با شکوفا شدن گل محمدی حال و هوای بهشتی به خودمی‌گیرد و این گل خوشبو هوای شهر را عطرآگین کرده و مشام هر رهگذری را نوازش می‌دهد و  انباشت گل محمدی در بازارچه‌های محلی در این فصل جلوه زیبا و چشم‌نوازی را در ذهن مردم به‌جای می‌گذارد.

برداشت گل محمدی از صبح زود و قبل از طلوع آفتاب و در هوای خنک بامدادی شروع و بایستی تا قبل از گرم شدن هوا انجام شود و بلافاصله  بعد از پشت سر گذاشتن این مراحل به مراکز خرید یا کارخانجات عرق‌گیری انتقال یابد، زیرا گرم شدن هوا گل‌های چیده شده را پژمرده و فعالیت تخمیری در گل که اغلب روی‌هم انباشته و فشرده می‌شوند را افزایش می‌دهد، گل محمدی پس از باز شدن دوام کمی روی شاخه دارد و در صورت تأخیر طی 24 ساعت رنگ آن به سفیدی گراییده و می‌ریزد و تأخیر زمان برداشت باعث افت شدید کیفیت گلاب و اسانس استحصال‌شده می‌شود.

 گل محمدی تولیدشده در آذربایجان غربی به‌خصوص شهرستان خوی از معطرترین نوع این گل در دنیا به‌حساب می‌آید و مشتریان خاص خود را در جای‌جای کشور و جهان دارد و مقادیر زیادی از گل‌های تازه آن به استان‌های هم‌جوار و خشک کرده آن نیز به خارج صادر می‌شود وگل محمدی از ارزش غذایی زیادی برخوردار است و در درمان صرع، زخم معده، تقویت قلب و ضعف عمومی بسیار مؤثراست.

افزایش میزان برداشت گل محمدی نسبت به سال گذشته

رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی با اشاره به افزایش میزان گل محمدی در سال 98، می‌گوید: میزان تولید گل‌تر از اراضی زیر کشت این محصول در استان بیش از 200 تن است که در مقایسه با سال‌های قبل افزایش چشمگیری داشته است.

رسول جلیلی بابیان اینکه زمان برداشت گل محمدی از اوایل خردادماه شروع و تا اواخر خردادماه ادامه دارد، می‌افزاید: ارقام گل محمدی موجود استان رقم‌های مخصوص گلاب به‌منظور گلاب کشی و رقم مربایی جهت تهیه مربا و مارمالاد است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی بابیان اینکه بیشترین سطح زیر کشت مربوط به شهرستان خوی با سطح زیر کشت 40 هکتار و بعدازآن ارومیه با سطح زیر کشت حدود 20 هکتار است، تصریح می‌کند: حدود 40 درصد از محصول تولیدی به سایر شهرستان‌ها صادر و 40 درصد جذب صنایع تبدیلی استان و بقیه در کارگاه‌های سنتی و خانگی تبدیل به گلاب و مربا می‌شود.

توسعه کشت گل محمدی در راستای حمایت از گیاهان کم آب بر

جلیلی با اشاره به حمایت جهاد کشاورزی از کشت این گیاه دارویی می‌گوید: رویکرد سازمان در جهت افزایش سطح زیر کشت و تولید محصول و حفظ منابع طبیعی با حمایت از توسعه این محصول است و گل محمدی با دارا بودن مزایای بسیار، گیاهی بااهمیت برای کشور است که نیازمند تجاری‌سازی است.

وی می‌افزاید: در راستای حمایت از کشت گیاهان کم آب بر، برای توسعه سطح زیر کشت از طریق واگذاری اراضی ملی در خارج از حوضه آبریز دریاچه ارومیه، توزیع نهال یارانه دار گل محمدی در بین متقاضیان و راهنمایی فنی جهت بهبود تولید و پرداخت تسهیلات از محل کمک‌های فنی و اعتباری و صندوق توسعه محصولات باغی موردتوجه و در اولویت است.

جلیلی تأکید می‌کند: به دلیل کم‌توقع بودن در نیاز آبی، این محصول می‌تواند در اراضی و مراتع فقیر و تخریب‌شده خود را با شرایط نامساعد وفق داده و از تخریب اراضی ملی جلوگیری کند.

صادرات مشتقات گل محمدی خوی به 2 کشور

رئیس اداره تولیدات گیاهی اداره جهاد کشاورزی خوی می‌گوید: امسال 250 تن گل محمدی در خوی برداشت و مشتقات آن نیز به جمهوری آذربایجان و ترکیه صادر می‌شود.

علی‌رضا مردانی بابیان اینکه سطح زیر کشت گل محمدی در خوی حدود 105هکتار است، می‌افزاید: برداشت این محصول از اوایل خرداد در استان آغازشده وپیش‌بینی می‌شود از هر هکتار زمین زیر کشت چهار تا پنج تن گل محمدی برداشت شود.

وی بابیان اینکه از 105 هکتار زمین زیر کشت در خوی، 55 هکتار آن بارور بوده است بیان می‌کند: همچنین 50 درصد آن به باروری اقتصادی نرسیده است وپیش‌بینی می‌شود که از 55 هکتار 250 تن گل محمدی برداشت شود و قیمت هر کیلو گل محمدی نیز 15 تا 16 هزار تومان است.

وی تصریح می‌کند : امسال پیش‌بینی‌شده است، 700 هزار لیتر گلاب از گلستان‌های گل محمدی استحصال شود که نسبت به سال گذشته افزایش چشمگیری داشته و امسال 70 درصد گلبرگ‌های گل محمدی به گلاب  و 10 آن نیز درصد در تهیه مربا و بقیه به‌صورت خشک‌شده مصرف می‌شود.

مردانی می‌گوید: گل محمدی خوی مشتریان فراوانی در استان‌های هم‌جوار و کشورهای همسایه دارد به‌طوری‌که بیشتر این محصول به‌صورت خشک یا تر به تبریز، زنجان، ارومیه و کاشان و کشورهای آذربایجان و ترکیه صادر می‌شود.

وی بابیان اینکه گل محمدی خوی نسبت به سایر استان‌ها و مناطق کشور از عطر و بو و کیفیت بالایی برخوردار است تصریح می‌کند: نوع آب‌وهوا و خاک و طبیعت خوی تأثیر به سزایی در خصوص کیفیت  متمایز این گل نسبت به سایر استان‌ها دارد به همین دلیل سطح زیر کشت و صادرات آن‌همه ساله افزایش می‌یابد.

 گزارش از فائزه نماززاده

انتهای پیام/ن

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon