تهدید قاچاق سوخت در مرزهای آذربایجان غربی‌؛ ‌تعطیلی در انتظار کسب وکارهای مناطق مرزی ‌

تهدید قاچاق سوخت در مرزهای آذربایجان غربی‌؛ ‌تعطیلی در انتظار کسب وکارهای مناطق مرزی ‌

قاچاق سوخت از مرزهای آذربایجان غربی علاوه بر اینکه اقتصاد استان را تهدید می‌کند سبب ایجاد بحران اجتماعی و اشکالات متعدد در پایداری کسب و کارها در منطقه می‌شود و برای کاهش قاچاق نظارت و همکاری تمامی نهادها و سازمان‌ها ضروری است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از ارومیه، یکی از مهم‌ترین معضلات و چالش کشورهای درحال‌توسعه فساد مالی ناشی از اقتصاد زیرزمینی خصوصاً قاچاق است که ایران نیز به عنوان کشوری در حال توسعه با انواع مختلفی از قاچاق روبرو است با اینکه در مرزها تدابیر امنیتی فراوانی اندیشیده شده و با تمام کنترل‌های فشرده هنوز هم آن‌گونه که باید آمار قاچاق سوخت کاهش نیافته است.

خطرات ناشی از قاچاق فرآورده‌های نفتی ضمن تهدید اقتصاد ملی، ایجاد بحران نظام اجتماعی و مالی کشور زمینه بروز خطرات امنیتی را نیز فراهم  می‌کند البته عوامل زیادی مانند اختلاف بسیار زیاد قیمت سوخت ایران با قیمت‌های موجود در آن‌سویمرز(ناشی از پرداخت یارانه‌های ملی به فرآورده‌های نفتی) و همچنین بحران سوخت در کشورهای همسایه  سبب شده  آمار این معضل افزایش پیدا کرده و قاچاق سوخت در میان افراد رواج پیدا کند.

عمده مشکلات موجود در ساختار اداری و شفاف نبودن مسئولیت‌ها و قوانین و همچنین بی توجه بودن برخی مسئولان به این امر سبب شده است تا نظارت دقیق بر این موضع وجود نداشته و کسی مسئولیتی از این باب بر عهده نگیرد اما باید به این نکته توجه داشت که نظارت بر این موضوع از توان تنها یک سازمان خارج بوده و روند رو به افزایشی آمار قاچاق نشان دهنده نیاز فوری به  فعالیت و همکاری مضاعف مسئولان است.

چندین ماهی است که اخبار قاچاق خصوصاً قاچاق سوخت از مرزهای آذربایجان غربی به‌وفور شنیده می‌شود، رسانه‌ها هر بار آمار مختلفی از کشف سوخت قاچاق هنگام کنترل‌های امنیتی اعلام  می‌کنند با همه این اتفاقات هنوز  آن‌گونه که بایدوشاید به این موضوع رسیدگی نمی‌شود تا به‌جای اینکه سوخت به کشورهای دیگر قاچاق شود فرآورده‌های نفتی تولید داخل در خود کشور و استان مورد استفاده قرار گیرد.

برخی از افراد وقتی نامی از قاچاق  می آید اولین تصویری که در ذهنشان تداعی می‌شود مرزنشینان و کولبران مناطق مرزی هستند ولی باید گفت این موضوعات باهم کاملاً تفاوت دارند و کولبران به شکلی قانونی و با مجوزهای لازم (کارت‌های الکترونیکی) اقدام به انتقال کالا از مرزها می‌کنند این در حالی است که قاچاقچیان سوخت در خفا و به طور غیر قانونی این فراورده‌های نفتی را به آن‌سوی مرزها انتقال می‌دهند.

زمانی که تعدادی از مسئولان در یک جا جمع شده و از مسائل رفع موانع اقتصادی بحث می‌کنند و موضوع قاچاق سوخت به میان می آید انتظار می‌رود حداقل یک نهاد یا سازمانی قبول مسئولیت کرده و برای حل این معضل راهکاری بیاندیشد ولی آن‌گونه که انتظار داریم نمی‌شود و با توجه به سابقه مسئولان ما در بی‌اطلاعی از مسائل و مشکلات موضوع خدمتشان این چالش مهم بی نتیجه می‌ماند.

مدیریت زمان آمار قاچاق سوخت را کاهش می‌دهد

مدیرکل راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای آذربایجان غربی بابیان اینکه بارها مشاهده‌ شده است که رانندگان ترانزیتی در این پایانه با گالن اقدام به قاچاق سوخت می‌کنند، می‌گوید: باوجود این قاچاق‌ها تاکنون برای مبارزه با آن اقدامی صورت نگرفته است.

ارسلان شکری با بیان اینکه اداره کل راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای استان در مدت زمان کوتاهی(15 دقیقه) با بررسی مدارک مربوط به بارنامه رانندگان وظیفه خود را انجام می‌دهد،می‌افزاید: طولانی بودن روند ترخیص کالا در گمرک باعث می‌شود تا رانندگان از فرصت به دست آمده استفاده کرده و اقدام به قاچاق سوخت از گمرک بکنند.

نیروهای گمرک پاسخگوی حجم بالای قاچاق نیست

ناظر گمرکات آذربایجان غربی ضمن تأیید موضوع قاچاق در مرز سرو بیان می‌کند: در این منطقه اغلب مشکلات اقتصادی وجود دارد و اهالی نیز برای امرارمعاش اقدام به قاچاق می‌کنند و از طرفی باوجود آنکه یک دیوار بلند در گمرک وجود دارد اما قاچاقچیان با استفاده از گالن، از بالای دیوار  سوخت‌های قاچاق را به آن سوی مرزها منتقل می‌کنند.

احمد برکابیان بابیان اینکه برای مقابله با این موضوع از مرزبانی درخواست سرباز شده است تصریح می‌کند: مرزبانی برای استقرار سرباز درخواست پرداخت هزینه می‌کند و چون هیچ دستگاهی حاضر به قبول پرداخت هزینه‌های استقرار یک سرباز نیست و نیروهای گمرک نیز پاسخگوی این حجم از قاچاق نیست در عمل جلوی قاچاق گرفته نمی‌شود درحالی‌که در یک تجربه موفق با استقرار یک سرباز در گمرک بازرگان 90 درصد از آمار قاچاق سوخت کاهش پیدا کرده است.

کاهش قاچاق سوخت نیازمند همکاری سازمان‌ها

معاون حمل‌ونقل اداره کل راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای آذربایجان غربی می‌گوید: برای مقابله با موضوع قاچاق در گمرکات باید زمان ترخیص کالا در گمرک کاهش یابد چراکه در مدت زمان ترخیص کالا، رانندگان فرصت زیادی برای قاچاق سوخت دارند.

فروغ فاریابی با اشاره به جریمه کامیون‌هایی که اقدام به قاچاق می‌کنند، تأکیدمی‌کند: بارها این افراد به جرم قاچاق سوخت جریمه شده‌اند اما از آنجایی که سود قاچاق به حدی زیاد است که مبلغ جریمه در برابر آن به چشم نمی‌آید این افراد جریمه را پرداخت می‌کنند اما باز هم به کار خود ادامه می‌دهند و تنها راه مبارزه با قاچاق سوخت در این گمرک مدیریت زمان و همکاری مشترک، گمرک، مرزبانی و راهداری است.

گزارش از ثمین کاظمی

انتهای پیام/ش

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
میهن
طبیعت
گوشتیران
triboon