آیا توافق آمریکا و اسرائیل با روسیه درباره «بازدارندگی ایران در سوریه» ممکن است؟

آیا توافق آمریکا و اسرائیل با روسیه درباره «بازدارندگی ایران در سوریه» ممکن است؟

کرملین خواستار برخورد محتاطانه با اخبار دروغی مانند «امکان توافق درباره کاهش نفوذ ایران در سوریه» شده و مقامات پارلمانی روسیه نیز هدف اصلی از درز چنین اطلاعات غیرموثقی را ارزیابی واکنش مقامات مسکو به این مسائلی دانستند.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، روزنامه اینترنتی «وزگلیاد» روسیه در تحلیلی نوشته است:  روزنامه عربی زبان "الشرق الاوسط" روز گذشته به نقل از منابع خبری غربی خود نوشت که آمریکا و اسرائیل قصد دارند به روسیه پیشنهاد جدیدی درباره سوریه بدهد، بدین شکل که در ازای لغو تحریم‌های آمریکا علیه دمشق، مسکو از اقدامات در راستای کاهش نفوذ ایران در سوریه حمایت کند. بر اساس این اطلاعات این موضوع قرار است در نشست سه‌جانبه مقامات بلندپایه امنیتی آمریکا، اسرائیل و روسیه که قرار است در شهر قدس برگزار شود، مطرح گردد. حال این سئوالات مطرح است که آیا مقامات مسکو چنین پیشنهادی را خواهند پذیرفت؟ آیا روسیه  واقعاً می‌تواند نقشی در بازدارندگی ایران در سوریه بازی کند؟ و آیا خط قرمزی در این مذاکرات وجود خواهد داشت؟  

لازم به یادآوری است که بر اساس اعلام قبلی، قرار است "نیکلای پاتروشیف" دبیر شورای امنیت روسیه، "جان بولتون" مشاور رئیس جمهوری آمریکا در مسائل امنیت ملی و "میر بن-شابات" رئیس شورای امنیت ملی اسرائیل در اواخر ماه ژوئن در قدس با یکدیگر نشستی داشته و مسائل مربوط به امنیت منطقه خاورمیانه را بررسی کنند.

در همین راستاست که گفته می‌شود احتمال دارد تا "دونالد ترامپ" و "بنیامین نتانیاهو" پیشنهاداتی برای کاهش نفوذ ایران در سوریه، به طرف روسی بدهند. این مسئله ممکن است در ازای قانونی دانستن "بشار اسد" بعنوان رئیس جمهوری و لغو تحریم‌ها علیه سوریه مطرح شود تا مسکو برای قبول آن ترغیب شود.   

باید در نظر داشت که اخبار مشابهی درباره «پیشنهاد درباره سوریه» اخیراً بطور مرتب شنیده می شود. از جمله در ماه مارس نیز رسانه‌های غربی از ارائه طرح پیشنهادی نتانیاهو به "ولادیمیر پوتین" در زمان سفرش به مسکو خبر داده بودند که کاخ کرملین در آن زمان، چنین مسئله‌ای را تکذیب کرد.  بعد از آن بود که "سرگئی لاوروف" وزیر امور خارجه روسیه اظهارات دائم آمریکایی‌‌ها درباره «توقف نفوذ ایران نه تنها در سوریه، بلکه در کل منطقه» را غیرواقع بینانه نامیده و تاکید کرده بود که چنین برخوردی یک سیاست جدی نبوده و قابل تحقق نیست.

ظاهراً اینبار شروط مشخص‌تری در این رابطه بیان شده است: «ما تحریم‌ها علیه دمشق را لغو می‌کنیم و شما (روسیه) به ما در کاهش نفوذ ایران در سوریه کمک کنید.» البته واقعیت این است که برای چنین اقدامی زمان مناسبی انتخاب نشده است و دقیقا روز یکشنبه دومین روز متوالی بود که اسرائیل به خاک سوریه حمله کرده است. از سوی دیگر مقامات اسرائیلی سعی دارند نشان دهند که قصد رسیدن به توافقی با روسیه را داشته و در این بین تنها نفوذ ایران در سوریه است که مانع اینکار می‌شود.

مقامات روسیه پیشنهاد «توافق درباره کاهش نفوذ ایران در سوریه» را تایید نمی‌کنند

کرملین با احتیاط زیادی به خبر امکان توافق سه جانبه درباره ایران برخورد کرده است. روز گذشه (دوشنبه) "دمیتری پسکوف" سخنگوی دفتر ریاست جمهوری روسیه در پاسخ به سئوال خبرنگاران در این باره گفت: «من هیچ تفسیری در این رابطه نداده و نخواهم داد. فقط می خواهم از همه شما تقاضا کنم تا با دقت بسیار زیاد و احتیاط بیشتری با چنین انتشار اخبار دروغینی که ظاهراً بارتاب وسیعی هم در فضای اطلاعاتی دارد، برخورد کنید.»

در کمیته تخصصی امور بین الملل دومای دولتی روسیه نیز نسبت به چنین پیشنهادی که مسکو بتواند باعث «کاهش نفوذ ایران» چه در سوریه یا در هر جای دیگری شود، با دیده تردید نگاه می‌کند.

"الکسی چیپا" عضو این کمیته در گفت‌وگو با این روزنامه توضیح داد: «ایران کشوری مستقل و قدرتمند است. ما تنها با کمک احترام و اعتماد متقابل می‌توانیم بر این کشور تاثیر بگذاریم. روسیه نمی تواند تاثیری بر سیاست خارجی تهران یا بر نفوذ آن در سوریه یا هر جای دیگری داشته باشد.»  

این نماینده دوما تاکید کرد: «بطور کلی صحبت بر سر معامله‌ای بر سر سرنوشت کشور مستقل سوریه، غیرقابل قبول است. ما هرگز حاضر به چنین معامله‌ای نخواهیم شد. تنها امکان دست یابی به توافقات خاصی درباره اقدامات در سوریه ممکن است که آنهم باید بر اساس منافع همه طرفین، نه فقط طرف آمریکایی و اسرائیلی و مطابق با حقوق بین المللی باشد.

خبر «امکان توافق درباره کاهش نفوذ ایران» با هدف ارزیابی واکنش روسیه به آن منتشر شده

"کنستانتین کاساچوف" رئیس کمیته امور بین الملل شورای فدراسیون (سنای) روسیه نیز بعید دانسته که مسکو به سازشی درباره کاهش نفوذ ایران در سوریه دست بزند. به عقیده وی، تنها ممکن است توافقاتی بین آمریکا و روسیه درباره اقدامات لازم برای بهبود اوضاع در سوریه صورت بگیرد.

این سناتور یادآور شد، به احتمال زیاد چنین درز اطلاعاتی که بصورت غیررسمی صورت می‌گیرد، با این هدف صورت می‌گیرد تا واکنش روسیه به آن مورد ارزیابی قرار بگیرد.

کاساچوف افزود: «این سناریو کاملاً مطابق با خط مشی طرف آمریکایی طراحی شده: اولاً هدف اصلی آنها بازدارندگی ایران است که آنها برای رسیدن به این هدف حاضر به هر کاری هستند. و دوماً، این اقدام عادی برای آمریکاست که شرکای خود را برای رسیدن به اهدافش بفروشد.»

به عقیده این سناتور روس، اگر آمریکا واقعاً خواستار کاهش نفوذ ایران در سوریه است، باید تمام تلاش خود را بکار ببندد تا تروریسم در این کشور ریشه‌کن شود و صلح و ثبات در سوریه برقرار شود. در آن صورت دیگر نیازی به حضور نظامی هیچ کشوری در خاک سوریه نخواهد بود.   

بدون حضور ایران، مسائل و مشکلات مربوط به سوریه قابل حل و فصل شدن نیستند

"نیکیتا اسماگین" کارشناس شورای امور بین الملل روسیه نیز در گفت‌وگو با این روزنامه یادآور شد که روسیه، آمریکا و اسرائیل نمی توانند با توافق سه‌جانبه بین خود در باره سرنوشت سوریه، مشکلات در این کشور را حل و فصل کنند. وی گفت: «در تاریخ سوریه و بطور کلی در سیاست مربوط به خاورمیانه، عوامل بسیاری موثر هستند که یکی از آنها مردم این سرزمین است. مسائل مربوط به این کشور را با دست یابی به توافقی بدون حضور مقامات دمشق نمی‌توان حل و فصل کرد.»

این کارشناس تاکید کرد: «ضمن اینکه در چنین مذاکراتی درباره سرنوشت سوریه، طرف ایرانی نیز حضور ندارد که امروزه، بانفوذترین کشور در سوریه محسوب می‌شود و نمی توان نقش آن را در روند اوضاع این کشور نادیه گرفت و بدون ایران، مشکلات در سوریه قابل حل شدن نیستند.»

وی یادآور شد که وعده دولت ترامپ درباره لغو تحریم‌ها علیه دولت سوریه نیز قابل اعتماد نیست، برای اینکه علاوه بر وزارت خارجه، کنگره آمریکا نیز باید با این مسئله موافق باشد که همانطور که همه می‌دانند سیاست واحدی با کاخ سفید ندارد.   

انتهای پیام/

پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
گوشتیران
triboon