سایه سنگین سیاسی‌کاری سهم‌خواهانه بر خدمت صادقانه در شورای شهر همدان


سایه سنگین سیاسی‌کاری سهم‌خواهانه بر خدمت صادقانه در شورای شهر همدان

حواشی دامنه‌دار برخی انتصابات در بدنه شهرداری همدان از سیاسی‌کاری برخی از اعضای شورای شهر همدان حکایت می‌کند؛ اقدامی که سایه آن بر خدمت صادقانه دیگر اعضا سنگینی می‌کند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از همدان، از بدو اجرایی شدن اصل یکصدم قانون اساسی در کشور و شکل‌گیری شوراهای اسلامی شهر و روستا بر اساس روند قانونی خود، مهم‌ترین چالش و تهدیدی که از دید کارشناسان این نهاد را تهدید می‌کرد سیاسی‌کاری و جناح‌بازی در تصمیمات، و اشتباه گرفتن محل خدمت به مردم با جلسات احزاب، از سوی برخی اعضا بود.

اگر چه رقابت جریانات سیاسی و احزاب برای به دست آوردن کرسی در شورای شهر در زمان انتخابات امری بدیهی و عقلایی به نظر می‌رسد، اما به محض تشکیل شورا، رقابت سیاسی در آن خلاف قانون و دوقطبی کردن سیاسی آن عدول از قانون اساسی است.

بر اساس قوانین جمهوری اسلامی ایران شورای شهر یک نهاد غیر سیاسی و مردمی است‌؛ چنان که طبق اصل یکصدم قانون اساسی، شوراهای شهر و روستا برای پیشبرد سریع برنامه‌های اجتماعی، اقتصادی، بهداشتی، فرهنگی و آموزشی و سایر امور رفاهی و شهری با مشارکت مردم تشکیل می‌شوند؛ بنابراین طبق نظر صریح قانون اساسی این نهاد کاملاً غیر سیاسی است و انجام امور سیاسی تخلف محسوب می‌شود.

در واقع شورای شهر محل تصمیم‌گیری اعضا برای خدمت به مردم در جهت تسهیل امور رفاهی و مدیریت شهری است و پایگاه شورای شهر نباید به محل طرح یا تصمیمات سیاسی و حزبی تبدیل و منافع مردم قربانی یک جریان، گروه یا حزب خاص شود.

ورود احزاب به انتخابات شورا و افزایش احتمال سیاسی‌کاری

با حضور گسترده احزاب سیاسی در دو دوره اخیر انتخابات شورا‌ها و اعلام فهرست‌های مختلف با عناوین پرطمطراق  نگرانی‌ها از سیاسی‌کاری در این نهاد مردمی افزایش یافت. در آخرین انتخابات شورای اسلامی شهر همدان نیز احزاب همدان از 2 جریان سیاسی حضور بسیار پر رنگی داشتند تا کرسی‌های شورای شهر همدان با اختلاف اندکی بین نامزدهای این 2 جریان تقسیم شود.

اما نگرانی‌‌ها از سیاسی کاری در شورای شهر همدان و قربانی شدن منافع مردم و شایسته‌سالاری زیر پای تفکرات حزبی و سیاسی در زمان انتخاب شهردار همدان به اوج خود رسید.

هر چند حواشی بسیاری در این مورد ایجاد و اخبار ضد و نقیضی در فضای مجازی و رسانه‌های رسمی همدان درج شد، اما پس از کش و قوس‌های فراوان عاقبت شورای شهر همدان با در نظر گرفتن مصالح عمومی در انتخابی فراجناحی عباس صوفی را به عنوان شهردار همدان انتخاب کرد.

با وجود اخبار و شایعات مختلف در مورد برخی تصمیمات سیاسی در شورا و تحت فشار گذاشتن شهردار برای انتخاب برخی مدیران بدنه شهرداری سایه حواشی بر فضای شورای شهر همدان چندان سنگین نبود تا آن که با یک جابجایی در شورای شهر رفته رفته بر تیرگی و سنگینی ابرهای حاشیه در فضای این نهاد مردمی افزوده شد.

علی‌البدلی با تمایلات و تفکرات سیاسی و حزبی

در آذر ماه سال گذشته بود که پس از طی شدن یک پروسه طولانی و پرسر و صدا که کار حتی به انتخاب حَکَم و جلسات متعدد شورای سیاست‌گذاری اصلاح‌طلبان و نیز به مصاحبه‌های توهین آموز هم کشیده شد جواد گیاه‌شناس به عنوان عضو نخست علی‌البدل شورای شهر همدان، پس از غیبت طولانی ابراهیم مولوی در جلسات شورا، جانشین وی و رسما به عنوان عضو اصلی پذیرفته شد.

گیاه شناس، کارشناس ارشد علوم سیاسی، عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد واحد همدان و از چهره‌های فعال اصلاح طلبان بود، اما نام وی بیشتر از آن که به خاطر انتخاب به عنوان عضو علی‌البدل شورا مطرح باشد به دلیل بازداشت در خرداد ماه سال 96 به اتهام "توهین به پیامبر" و صدور قرار وثیقه در شعبه 3 بازپرسی دادسرای عمومی همدان مطرح بود.

در این زمینه خبرگزاری‌های رسمی همدان عنوان کردند که اتهام جواد گیاه شناس در جریان مناظره‌ای مطرح شد که وی پیامبر اسلام را فردی سکولار معرفی کرد.

اما با توجه به پیشینه جواد گیاه شناس به عنوان یک تحصیلکرده علوم سیاسی و یک فعال سیاسی برخی این ظن را داشتند که عملکرد وی در شورای شهر همدان نیز سیاسی باشد؛ ظنی که تبدیل آن به یقین چندان زمان نبرد و چند مصاحبه گیاه شناس بر علیه شهردار و صدا و سیما  و نیز  چند موضع‌گیری، نقش پررنگ تمایلات سیاسی و حزبی این عضو جدیدالورود بر تصمیم‌گیری‌هایش در این نهاد مردمی را بر ملا کرد.

به عنوان مثال در این یکی از جلسات صحن شورا در زمان بررسی نامه درخواست شهرداری مبنی بر موافقت شورا برای کمک 50 میلیون تومانی به مناطق سیل‌زده گلستان گیاه‌شناس اظهار داشت: شهرداری در کمک‌رسانی به مناطق سیل‌زده نیز تبعیض قائل می‌شود که این خلاف مقررات است.

وی برای این اقدام شهرداری شبهه انتخاباتی متصور شد و گفت : اگر قرار است به گروهی کمک‌رسانی شود باید این کمک به همه ادارات و گروه‌های متقاضی شود، بنابراین شهردار باید توضیح دهد چرا فقط این کمک را به یک گروه خاص کرده است.

اظهارات گیاه شناس در حالی مطرح شد که این کمک از سوی شهرداری همدان به یک گروه جهادی تعلق گرفته که در سیل اخیر خدمات بی‌سابقه‌ای داشتند، اما از آنجا که متولی گروه‌های جهادی کاملا مشخص است و این نهادها با ذائقه سیاسی گیاه‌شناس چندان سازگار نیستند مخالفت خود را با این اقدام شهرداری اعلام کرد و در حالی کمک نکردن شهرداری به ارگان‌های دیگر را به مسائل انتخاباتی ربط داد که سایر ارگان‌های امداد رسان در سیل از جمله هلال احمر و نیروهای مسلح جملگی از بودجه مصوب برخوردارند و این گروه‌های جهادی هستند که نیاز به حمایت و پشتیبانی از سوی نهادهایی چون شهرداری دارند. ضمن آنکه بعید است گروهی با تفکرات همسو با وی در سیل اخیر اقدام عملی انجام داده باشد تا شهرداری بخواهد به آنها کمکی کند.

البته این اظهارات گیاه شناس بی‌جواب نماند. فتحی عضو شورای شهر همدان در پاسخ به سخنان وی گفت: چون سیل در تعطیلات نوروزی رخ داد، شهرداری نمی‌توانست بدون اجازه ما این کمک را پرداخت کند بنابراین علی‌الحساب این مبلغ پرداخت‌شده است.

بادامی  نجات دیگر عضو شورا هم گفت: این گروهی که شما می‌گویید چرا شهردار تنها به آنها کمک کرده، یک گروه جهادی است که 120 میلیون تومان در منطقه سیل‌زده هزینه کرده و 70 میلیون تومان از این مبلغ را نیز خودش پرداخت کرده است.

نایب‌رئیس شورا هم عنوان کرد: باید به یاد داشته باشیم که این اقدام توسط یک گروه جهادی انجام‌شده و عملشان در راستای هیچ‌گونه اقدام انتخاباتی، سیاسی و غیره نیز نبوده است.

دخالت در انتصابات شهرداری

اما گل سرسبد رفتار سیاسی عضو علی‌البدل سابق و فعلی شورای شهر همدان به انتصابات صوفی در بدنه مدیریت شهرداری همدان برمی‌گردد؛ جایی که بر اساس قانون شوراها اعضاى شوراهای شهر و روستا حق ندارند در نصب و عزل کارکنان دهیاری‌ها و شهرداری‌ها و یا شرکت‌ها و مؤسسات وابسته دخالت کنند و یا دستورى براى انجام این کار دهند، اما به محض تغییرات در شهرداری همدان گیاه شناس در مصاحبه‌ با یکی از خبرگزاری‌ها، با ادبیاتی عجیب این انتصابات را در راستای تمایلات شهردار همدان به نوچه‌پروری و رفیق‌بازی و برخلاف شایسته‌سالاری خواند.

وی عنوان کرد: افرادی که توانایی کافی ندارند پست‌های بالاتری گرفتند.

   گیاه شناس با توجه به شایعاتی مبنی بر حضور برادر شهردار همدان در انتخابات مجلس اظهار داشت: اگر جای ایشان بودم این تیم را برای ستاد انتخابی‌ام انتخاب می‌کردم.

وی با ضعیف خواندن عملکرد شهردار و نزول سطح کارهای شهرداری به گلکاری و جدول‌گذاری گفت: وظایف خود در قبال مردم را معامله نمی‌کنم.

اما این اظهارات در حالی بیان شد که منتخبین شهردار برای مسئولیت‌های جدید، جملگی قبل از انتخاب صوفی به عنوان شهردار در بدنه شهرداری همدان دارای پست‌های مهم و کلیدی از جمله مدیریت مناطق 4 گانه شهرداری همدان بودند و برخی از آنها در طول عمر خدمت خود در شهرداری مراحل مدیریتی را پله‌پله طی کرده بودند. از سوی دیگر شهردار همدان برای انتخاب مدیران باید بر اساس قوانین وزارت کشور و دستگاه‌های امنیتی و نظارتی عمل کند و از این ارگان‌ها استعلام بگیرد که همین امر هم دست وی را برای تغییرات بسته نگه می‌دارد. به عنوان مثال شهردار همدان قصد استفاده از پیام حیدری از داوران به نام و تحصیلکرده کشور را در سازمان ورزشی شهرداری داشت و یا تمایل داشت درویشی در مدیریت خدمات شهری بماند اما قوانین موجود این اجازه را به وی نداد.

همچنین در حالی وی شائبه انتخاباتی بودن این تغییرات را طرح کرد که شهردار همدان در صحن شورا قسم یاد کرد که برادرش قصد حضور در انتخابات مجلس را ندارد و اگر چنین اتفاقی رخ دهد از مسئولیت خود استعفا می‌دهد.

همچنین گیاه شناس در حالی مدعی شد کارهای عمرانی در شهرداری همدان تعطیل است که شهردار بر اساس قانون مجری مصوبات شورا است و بر اساس بودجه مصوب شورا عملیات‌های عمرانی را اولویت بندی می‌کند و اگر کار شهردار به گلکاری و جدول‌گذاری نزول کرده بی‌تردید مقصر اصلی، شورای شهر همدان است؛ نکته‌ای که کاووسی و رحیمی‌فر دو تن از اعضای شورا هم در صحن به گیاه شناس متذکر شدند.

تلاش برای پست گرفتن یک هم‌حزبی

اما دلیل ناراحتی این عضو شورای شهر از انتصابات صورت گرفته در شهرداری همدان چیست؟. جواد گیاه شناس دبیر حزب مردم سالاری همدان است. مریم روانبخش دیگر عضو شورای همدان نیز از اعضای صاحب نفوذ این حزب به شمار می‌رود. از سوی دیگر حمید گلی‌پور از کارمندان شهرداری همدان و معاونین یکی از مناطق شهرداری همدان، نفر دوم این حزب در استان محسوب می‌شود. به محض ورود گیاه شناس در شورا و رسیدن جمع اعضای حزب مردم سالاری در شورای همدان به 2 تن، گیاه‌شناس و روانبخش رایزنی‌های خود را برای حضور گلی‌پور در مدیریت یکی از مناطق با سایر اعضای شورا ( به ویژه فراکسیون امید) و شهردار همدان آغاز کردند. حتی این رایزنی‌ها به شورای سیاستگذاری احزاب اصلاحطلب همدان برای تحت فشار قرار دادن دیگر اعضای فراکسیون امید و نیز استانداری هم کشیده شد، اما به دلیل برخی ملاحظات که چندان هم به شهردار همدان مربوط نمی‌شود این امر میسر نشد.

با محقق نشدن خواسته 2 عضو حزب مردم‌سالاری همدان برای واگذاری مسئولیت به دیگر عضو این حزب از سوی شهردار، مصاحبه‌های انتقادی گیاه‌شناس و روانبخش علیه شهردار همدان اوج گرفت و کار به آن مصاحبه عجیب کشیده شد.

در روزی که مصاحبه گیاه شناس در خبرگزاری ایسنا منتشر شد فعالان فضای مجازی در کانال‌ها، گروه‌ها و پیج‌های مختلف شبکه‌های اجتماعی به این مصاحبه واکنش نشان دادند و جملگی این مصاحبه را در راستای تحت فشار قرار دادن صوفی برای دادن پست به گلی‌پور تفسیر کردند.

جالب اینجاست گیاه شناس روز بعد در پاسخ به این اتهام در صحن شورا گفت: آقای شهردار آنچه صلاح می‌دانند را انجام می‌دهند اما ایشان بگویند ما به دنبال انتصاب کدام فرد هستیم که پرونده‌اش در مراجع ذیصلاح در حال پیگیری است، باید بگویند این فرد چه کسی بوده و برای چه پستی معرفی‌شده است؟.

این اظهارات اما در حالی مطرح شد که ساعاتی پس از آن گیاه‌شناس در نشستی با موضوع بررسی اتفاقات شورا و شهرداری همدان که با حضور برخی دبیران احزاب اصلاحطلب و 2 تن دیگر از اعضای فراکسیون امید برگزار شد بر مسئولیت گرفتن گلی‌پور اصرار داشت تا جایی که به وی وعده داده شد رایزنی‌ها برای سپردن مدیریت نمایشگاه‌های بین‌المللی همدان به این عضو ارشد حزب مردم‌سالاری همدان صورت گرفته و وی به زودی به این مسئولیت گمارده می‌شود.

حال با این اوصاف جای سوال از جواد گیاه شناس است که این اقدام وی و مریم روانبخش سیاسی‌کاری و اقدام در جهت منافع حزبی و گروهی‌ محسوب نمی‌شود؟ آیا صحن شورا به عنوان پایگاه خدمت به مردم جای نشست سران احزاب است؟ آیا تلاش برای پست گرفتن یک هم حزبی در شورای شهر آن هم با رای مردم معامله محسوب نمی‌شود؟ کدام سوابق گلی‌پور از برتری وی بر دیگر منتخبان شهردار همدان در بدنه مدیریت شهری حکایت دارد؟  اگر گیاه شناس و روانبخش بر کارآمدی هم حزبی خود اعتقاد دارند دلایل و مدارک خود را باید در صحن شورا مطرح کنند نه با برگزاری جلسات شبانه و مصاحبه‌های آنچنانی؛ چرا که بی‌تردید شتر سواری دولا دولا میسر نمی‌شود و دیر یا زود اهدافشان برملا خواهد شد.

حمایت از شهردار یا حمایت از استقلال کاری وی

بی‌تردید آنچه گفته و نوشته شد به معنای حمایت از عملکرد شهردار همدان و انتصابات وی نیست‌.

خبرگزاری تسنیم همواره در گزارش‌ها و مصاحبه‌هایی به نقد عملکرد شهردار و مدیران شهرداری همدان پرداخته است، اما نکته قابل تأمل این است که از یک سو شهردار همدان باید در انتصابات خود استقلال داشته باشد و از سوی دیگر شورای شهر جایگاه خدمت به مردم است و هیچ سیاست و برنامه‌ای جز خدمت به مردم در این نهاد نباید مطرح شود.

در شورای شهر که واگذاری مسئولیت به صورت مستقیم از سوی مردم صورت گرفته نباید فرصت موجود با اقدامات سیاسی به خسران بدل شود و تفکرات جناحی و حزبی، اعضا را از مسئولیت خود منحرف کند که در اینصورت اتفاقاتی مانند انتخاب شهردار وقت تهران و جنایت اخیر رقم خواهد خورد.

انتهای پیام/ن

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon