سبک تغذیه اشتباه در اردبیل به مرز هشدار رسید؛ رتبه برتر کشوری در چاقی


سبک تغذیه اشتباه در اردبیل به مرز هشدار رسید؛ رتبه برتر کشوری در چاقی

سبک زندگی و تغذیه غلط متدوال در بین اردبیلی‌ها از مرز توصیه گذشته و این روزها به هشدار پزشکان از مشکلات سلامت و بهداشت یک نسل و احتمال انتقال آن به نسلی دیگر تبدیل شده است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از اردبیل، به اعتقاد پزشکان و کارشناسان بهداشت و تغذیه اردبیلی‌ها با خطر یکی از بیماری‌های قرن یعنی چاقی و اضافه وزن تهدید می‌شوند؛ آمارهای احصا شده در خصوص رتبه استان در مقیاسه با سایر استان‌ها چندان امیدبخش نیست و عادات غلط در تغذیه و زندگی در حال انتقال از نسلی به نسل دیگر است.

بیشترین مشکلات در بین زنان و کودکان دیده می‌شود و پزشکان می‌گویند در صورت بی‌توجهی به این موضوع نه تنها نسلی از مادران به پیری با چاقی و انواع بیماری‌ها مبتلا شده اند، بلکه سبک‌های غلط تغذیه را به نسل بعد از خود نیز انتقال خواهند داد.

چاقی در زنان بیشتر از مردان

رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه مرکز بهداشت استان اردبیل در گفتگو با خبرنگار تسنیم تصریح کرد: به لحاظ بیماری چاقی و اضافه وزن استان اردبیل در مقایسه با سایر استان‌ها وضعیت مطلوبی ندارد، تا جایی که رتبه اول چاقی کودکان به این استان اختصاص یافته و در چاقی بزرگسالان در رتبه‌های نخست هستیم.

آرش سیادتی افزود: زنان در مقایسه با مردان بیشتر از چاقی رنج می‌برند و می‌توان گفت وضعیت چاقی و اضافه وزن که خود نوعی بیماری و زمینه‌ساز بیماری‌های دیگر است در بین زنان اردبیلی مطلوب نیست.

همچنین مدیرکل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری اردبیل نیز در این خصوص تصریح کرد: زنان اردبیلی از لحاظ چاقی رتبه یک کشوری را دارند و در این زمینه نیازمند اطلاع‌رسانی‌های همه‌جانبه هستیم و به طور مشترک زنان و مردان در رتبه سوم چاقی قرار دارند که این امر یک مسئله تاسف‌برانگیز است.

شفیع شفیعی معتقد است با توجه به این که بسیاری از بیماری‌ها از چاقی نشات می‌گیرد باید فرهنگ‌سازی مناسب در این زمینه انجام شود.

مصرف غلات و نان در اردبیل بالا است

متولیان بهداشت و درمان استان اردبیل دلیل عمده چاقی در بین زنان را تغذیه نادرست می‌دانند. رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان اردبیل تصریح کرد: کمبود فعالیت فیزیکی که به ویژه با شرایط جوی در استان تشدید می‌شود و در مقابل تغذیه نادرست موجب رواج چاقی در بین زنان اردبیلی شده است.

قدرت اخوان اکبری افزود: هرم غذایی در اردبیل با هرم توصیه شده و استاندارد همخوان نیست؛ مصرف نان و غلات در این استان بالا است و در مقابل مصرف میوه و سبزیجات، مصرف شیر و لبنیات پایین است؛ تحرک پایین زمانی که به تغذیه نامناسب اضافه می‌شود، مشکلاتی از جمله چاقی را به دنبال خواهد داشت.

یکی از بانوان کهنسال اردبیلی در خصوص دلایل مصرف بالای غلات و نان در استان گفت: این منطقه سردسیر است و از گذشته غذاهای پرکالری در بین مردم رواج داشت.

پوراندخت سپاسی افزود: استفاده روزانه از نان در سه وعده غذایی و استفاده از غذاهای چرب در تغذیه مردم این منطقه متداول است؛ تا جایی که غذاهای بومی محلی این منطقه همگی متناسب با اقلیم سردسیر آن و پرکالری و حجیم است. 

به اعتقاد سپاسی، زایمان‌های مکرر بانوان و عادات زندگی نیز موجب شده از گذشته چاقی زنان عیب و ایرادی محسوب نشود؛ در گذشته در مقایسه با غذای پرکالری تحرک فرد بیشتر از امروز بود اما با افزایش امکانات و زندگی‌های آپارتمانی تحرک‌ها کاهش یافته اما عادت‌های تغذیه عوض نشده است.

ورزش در ردیف آخر هزینه‌های خانواده

ضرورت تغییر عادت تغذیه به تازگی در نسلی از جوانان شکل گرفته و تا پیش از این و قبل از هشدار متولیان بهداشت و درمان این موضوع اهمیت چندانی نداشت؛ از سویی تغییر دیدگاه‌ها و اهمیت وزن متناسب در مردان و زنان موجب شده تا تکانه‌هایی در بین نسل جوان برای دست‌یابی به وزنی مطلوب مشاهده شود.

در عین حال رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه مرکز بهداشت استان معتقد است از دلایل رواج چاقی کمبود اماکن ورزشی و تفریحی به ویژه برای بانوان است.

آرش سیادتی افزود: اغلب سالن‌های ورزشی در سطح استان در اختیار بخش خصوصی است که برخی خانواده‌های فقیر قادر به تامین هزینه ماهانه ورزش در سالن‌ها نیستند؛ باید توجه داشت که بیشترین میزان چاقی نیز در بین قشر متوسط و فقیر جامعه است که به دلیل فقر فرهنگی به موضوع وزن متناسب توجهی ندارند.

وی افزود: با توجه به اینکه سبک زندگی تغییر یافته و بیشتر شهرنشینی و آپارتمان نشینی سبک غالب است و از سویی سردسیر بودن این منطقه موجب کم‌تحرکی بیشتر شده است، لازم است ورزش در بین خانواده‌ها نهادینه شود.

مطابق این اظهارات بررسی میدانی خبرگزاری تسنیم نشان می‌دهد فضاهای ورزشی به ویژه برای بانوان با کمبود مواجه است و برخی خانواده‌ها تمایلی به هزینه کرد برای ورزش ندارند. این در حالی است که فرهنگ غلط بی‌توجهی به ورزش در ادامه موجب بروز و ظهور انواع بیماری با هزینه‌های کمرشکن برای خانواده‌ها می‌شود.

یکی از کارشناسان تغذیه در این خصوص گفت: اغلب مراجعان به ما از اضافه وزن رنج می‌برند و گاهی هزینه‌های قابل توجه برای کاهش وزن خود را متقبل می‌شوند اما زمانی که از آن‌ها خواسته می‌شود ورزش کنند، با مقاومت مواجه می‌شویم.

رامین بشیری تصریح کرد: تنها با ورزش‌های منظم روزانه و رعایت یک رژیم معتدل و مناسب می‌توان به وزن مطلوب دست یافت اما در کمال تعجب اغلب بانوان به دنبال مواد غذایی و دارویی هستند که با خوردن آن لاغر شوند.

 

تنها با ورزش‌های منظم روزانه و رعایت یک رژیم معتدل و مناسب می‌توان به وزن مطلوب دست یافت اما در کمال تعجب اغلب بانوان به دنبال مواد غذایی و دارویی هستند که با خوردن آن لاغر شوند.

 

 

گرایش به قرص‌های مخرب لاغری

دغدغه کارشناسان بهداشت و تغذیه نمود عینی دارد. در بسیاری از باشگاه‌های ورزشی و به ویژه آرایشگاه‌های زنانه انواع قرص‌های لاغری توصیه می‌شود؛ گاهی نسخه طب سنتی پیچیده می‌شود و گاهی حتی شیوه‌های جراحی در لابه لای ورزش و اصلاح مو عنوان می‌شود. از سویی در باشگاه‌های بدن سازی نیز گاها مصرف دارو و شیوه‌های غیرمتعارف تغذیه برای دستیابی به اندام و وزنی خاص به گوش می‌رسد.

رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه مرکز بهداشت استان گفت: این موضوع دغدغه جدی ما است و مشاوران ما با افرادی که از چنین قرص‌هایی استفاده کرده‌اند درگیر هستند.

سیادتی با تائید معرفی قرص و داروهای لاغری در باشگاه‌ها و آرایشگاه‌های زنانه اضافه کرد: بیشترین موارد از آرایشگاه‌ها گزارش می‌شود و به اسم کاهش وزن حتی داروهایی اعتیادآور نیز معرفی شده است.

این اظهارات بیانگر ضرورت مداخله دستگاه‌های متولی دیگر در امر بهداشت جامعه و مدیریت سلامت آن از جمله در بحث اضافه وزن است. تا جایی که به گفته سیادتی با آموزش و پرورش، ورزش و جوانان، بهزیستی و شهرداری‌ها جلساتی ترتیب داده شده تا هریک به سهم خود بتوانند در کاهش این معضل مشارکت کنند.

برنامه‌ریزی برای مدیریت وزن کودکان

به تعبیر رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه مرکز بهداشت استان  چاقی زنان از این رو نگران کننده است که زنان به واسطه تعیین رژیم غذایی خانواده می‌توانند این معضل را به کودکان خود انتقال دهند.

سیادتی گفت: یکی از مهمترین برنامه‌های بین دستگاهی جهت مقابله با معضل چاقی به ویژه در بین نوجوانان و کودکان برنامه پیشگیری وکنترل چاقی است که از سه سال قبل آغاز شده و ارزیابی‌ها نشان می‌دهد در مدیریت این معضل خروجی مطلوبی داشته است.

وی افزود: برای پیشگیری از سطح مهدکودک‌ها برنامه‌هایی اجرا می‌شود و خود والدین نیز در این برنامه‌ها مشارکت دارند تا حداقل اطلاع رسانی لازم به نسل نوجوان و جوان از مشکلات چاقی صورت گیرد که آموزش و پرورش در این خصوص هم در مرحله شناسایی کودکان چاق و هم در اجرای برنامه مشارکت مطلوبی داشته است.

رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه مرکز بهداشت استان همچنین به جذب کارشناس تغذیه در مراکز جامع خدمات بهداشتی در شهرهای پارس آباد، مشکین شهر و اردبیل اشاره و تصریح کرد: این مهم در قالب طرح تحول سلامت و با هدف ارائه مشاوره‌های رایگان تغذیه به مردم و مراجعان انجام شده است.

با وجود اقدامات صورت گرفته، چاقی معضلی جدی است و سلامت یک نسل را نشانه گرفته است؛ چاقی موجب پیدایش بیماری‌های قلبی و عروقی، بیماری‌های استخوان و حتی انواع بیماری‌های تنفسی می‌شود که به اعتقاد پزشکان رتبه‌های بالای مرگ و میر را به خود اختصاص داده‌اند.

مقابله با این معضل نه در چارچوب کاغذبازی‌های بین دستگاهی و نه با بخشنامه و مصوبه امکان پذیر نیست بلکه اصلاح فرهنگ جامعه ضرورت ویژه دارد. موضوعی که نشان می‌دهد کم کاری‌های گذشته موجب بروز و شدت یافتن این معضل شده و حالا خود هزینه  گزافی بر روی دست دستگاه‌های متولی گذاشته است.

به تجربه ثابت شده موج‌های فرهنگ‌سازی همواره در اردبیل نتیجه بخش است و می‌تواند عادت غلطی را تغییر دهد؛ در این میان به راستی کدام نهاد اجرایی نخستین ستون فرهنگ‌ سازی را بر زمین خواهد زد؟

گزارش از ونوس بهنود

انتهای پیام/ن

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon