گزارش تسنیم| آزادی زندانیان طالبان تلاش ضعیف دولت پس از بنبست مذاکرات صلح
همزمان با تلاشهای مشترک آمریکا و اتحادیه اروپا برای برگزاری مذاکرات بینالافغانی صلح، رئیس جمهور افغانستان نیز در آستانه انتخابات این کشور فرمان آزادی حدود ۹۰۰ زندانی طالبان را صادر کرده است.
به گزارش دفتر منطقهای خبرگزاری تسنیم، اخیرا رئیس جمهور افغانستان در پیامی به مناسبت عید سعید فطر فرمان آزادی 887 زندانی طالبان را صادر کرد، اقدامی که در آستانه انتخابات ریاست جمهوری این کشور صورت گرفته است.
اگر چه اشرف غنی این اقدام را در راستای نشان دادن حسن نیت دولت افغانستان برای مذاکره با طالبان توصیف کرده است اما آزادی زندانیان طالبان آن هم در آستانه انتخابات ریاست جمهوری با گمانهزنیهایی همراه شده است.
با این حال، شماری از مقامات امنیتی به صورت مستقیم و غیر مستقیم در فضای مجازی در واکنش به این موضوع، انتقاد کردند زیرا از نظر آنها آزادی زندانیان طالبان در شرایط جاری به روحیه نیروهای امنیتی این کشور آسیب میزند. این موضوع تردیدها نسبت به حسن نیت اشرف غنی را برانگیخته است.
زیرا طالبان در یک سال اخیر با تاکید بر مواضع گذشته خود، حاضر به مذاکره با دولت افغانستان نشده است. این گروه حتی در نشست اخیر مسکو که به بهانه روابط صدسالگی با روسیه برگزار شده بود نیز روی خوشی به رهبران سیاسی افغانستان نشان نداد.
اعضای طالبان در این نشست به رهبران سیاسی افغانستان گفته بودند که شما به خروج نیروهای آمریکایی کمک کنید تا در حکومت آینده امارات اسلامی سهمی در قدرت داشته باشید.
عدم انعطاف پذیری طالبان هم مذاکرات صلح آمریکا به رهبری «زلمیخلیلزاد» و هم مذاکرات بینالافغانی صلح با رهبران سیاسی افغانستان را با بنبست روبرو کرده است.
موضوع آزادی زندانیان طالبان پیش از این توسط «حامدکرزی» رئیس جمهور سابق افغانستان پیشنهاد شده بود و لویه جرگه مشورتی صلح نیز خواستار آزادی زندانیان طالبان شده بود.
اشرف غنی نیز در زمان صدور فرمان آزادی زندانیان طالبان این اقدام را بخشی از تلاشهای حکومت وحدت ملی برای اجرایی شدن قطعنامه لویه جرگه مشورتی صلح این کشور عنوان کرد.
اما نکته جالب اینجا است که در لویه جرگه مشورتی صلح تنها درخواست آزادی 175 زندانی طالبان مطرح شده بود در حالی که اشرف غنی فرمان آزادی 887 زندانی طالبان را صادر کرده است.
گمانهزنیهای نیز وجود که این اقدام رئیس جمهوری افغانستان در راستای اهداف انتخاباتی صورت گرفته باشد زیرا زمان چندانی به انتخابات ریاست جمهوری در این کشور باقی نمانده است.
از سوی دیگر، نماینده ویژه آمریکا که ظاهرا از به نتیجه رسیدن مذاکرات قطر با طالبان ناامید شده است تلاشهایی را در راستای دخیل ساختن اتحادیه اروپا به روند صلح افغانستان آغاز کرده است.
قرار است مذاکرات بینالافغانی صلح به میزبانی آلمان و نشست دیگری نیز در راستای صلح افغانستان در «اسلو» پایتخت نروژ برگزار شود اما طالبان هنوز موضع خود در این زمینه را مشخص نکرده است.
هنوز مشخص نیست که آیا طالبان به تلاشهای اتحادیه اروپا روی خوش نشان خواهد داد و یا خیر؟
گمانههایی نیز وجود دارد که این کار اشرف غنی در هماهنگی و به اشاره آمریکا و کشورهای غربی صورت گرفته است تا از این طریق طالبان به همکاری با تلاشهای صلح اتحادیه اروپا ترغیب شود.
آنچه مسلم است آزادی زندانیان طالبان از سوی اشرف غنی نمیتواند تحول بزرگی در روند مذاکرات صلح افغانستان ایجاد کند زیرا در دوران زمامداری «حامدکرزی» نیز بارها زندانیان طالبان آزاد شدند که نتیجهای در پی نداشته است. بنابر این آزادی زندانیان طالبان از سوی اشرف غنی را میتوان در راستای اهداف انتخاباتی دانست.
طالبان نیز تا کنون واکنشی نشان نداده است اما طالبان پیش از این گفته بود که آزادی زندانیان از نظر این گروه امری معمول است زیرا این گروه همواره زندانیان نیروهای امنیتی افغان را آزاد کرده است.
انتهای پیام/.