محاسبات پیچیده در انتخابات رژیم صهیونیستی؛ سناریوهای نخست‌وزیری مجدد نتانیاهو

محاسبات پیچیده در انتخابات رژیم صهیونیستی؛ سناریوهای نخست‌وزیری مجدد نتانیاهو

با کشیده شدن انتخابات رژیم صهیونیستی به دور جدید، احزاب مختلف از جمله راست‌گراها دچار چالش‌ها و محاسبات پیچیده‌ای شده اند.

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم به نقل از پایگاه خبری الاهرام، انحلال پارلمان رژیم صهیونیستی (کنست) که در کمتر از دو ماه گذشته انتخاب شد، و کشیده شدن انتخابات به دور جدید همه را غافلگیر کرد.

مسئول کشیده شدن انتخابات به دور جدید کیست

اهمیت این رقابت به این دلیل است که نتانیاهو و لیبرمن خوب می دانند که رای دهندگان از اینکه در کمتر از شش ماه دوبار به پای صندوق های رای بروند خوشحال نیستند و به دنبال این خواهد بود که چه کسی مسبب کشیده شدن انتخابات به دور جدید بوده است.

نتانیاهو گفته است لیبرمن مسئول شکست ائتلاف است، در اظهارات خود در 30 می اعلام کرد که لیبرمن به خاطر چند کرسی و خیالات شخصی و اصول متزلزل خود، با تحمیل هزینه های گزاف باعث شده که انتخابات به دور بعدی کشیده شود. وی همچنین اشاره کرد که امروز فرض کنیم بعد از اینکه دو و نیم میلیون نفر، کابینه و حاکمیت من را انتخاب کرده و اجازه دادند که 65 کرسی برای تشکیل کابینه راست گرا به دست آورم، یک کابینه راست گرای قدرتمند روی کار آمده است؛ در این میان تنها یک نفر به وعده خود عمل نکرده و بار دیگر کابینه راست گرا را برچید، وی به این نکته اشاره کرد که لیبرمن با خروج از ائتلاف پیشین در نوامبر 2018 به دنبال سقوط کابینه بود.

در همین زمان لیبرمن تلاش کرد که به این حمله نتانیاهو پاسخ داده و خود را از این اتهام تبرئه کند. وی تاکید کرد که نمی خواهد خیانت رای دهندگانی که به منظور تشکیل حزبی که از اعطای معافیت سربازی به یهودیان افراطی جلوگیری می کرد به وی اطمینان داده بودند را جبران کند. هم چنین لیبرمن تنها به دلیل پافشاری بر اصولش و احترام به کسانی که وی را انتخا ب کرده بودند، به ائتلاف نتانیاهو نپیوسته است.

نظرسنجی ها پس از انحلال کنست نشان می دهد که مسئولیت کشیده شدن انتخابات به دور جدید بر عهده لیبرمن است. نظرسنجی هایی که روزنامه معاریف در 31 می منتشر کرد، نشان می دهد که 65 درصد از شرکت کنندگان در نظرسنجی ،از انحلال کنیست در بیست و یکمین دوره پس از یک و نیم ماه از انتخاب آن ناراضی بودند و تنها 30 درصد از آن رضایت داشتند. 46 درصد از صهیونیست ها لیبرمن و 35 درصد نتانیاهو را عامل کشیده شدن انتخابات به دور بعد می دانند.

اما این به معنای آن نیست که این نتایج ممکن است به طور کلی بر افکار عمومی صهیونیست ها منعکس شود، زیرا درصدی از این شرکت کنندگان در نظرسنجی ها نسبت به موضع خود تردید دارند. اخیرا مشخص شده که مواضع افکار عمومی برای مدت طولانی ثابت نمی ماند و این مواضع بستگی به تحرکات طرفین قبل و بعد از انحلال کنیست دارد و نظر آنها را تغییر می دهد. اما اگر شرایط طبق همین نظرسنجی باقی بماند، نتانیاهو فرصت دارد که در انتخابات جدید نیز پیروز شده و همچنان در حاکمیت رژیم صهیونیستی باقی بماند، در عوض لیبرمن و حزب او از حیات سیاسی آینده محروم می شوند.

تجربه ها از زمان تشکیل احزاب راست گرا و راست گرای افراطی نشان می دهد که آنها یک موقعیت مرکزی در نقشه سیاسی رژیم صهیونیستی را اشغال می کنند؛ اما اگر این احزاب یکدیگر را به عنوان احزاب رقیب و نه متحد در نظر بگیرند، ممکن است این موقعیت از بین برود. آنها همچنین می دانند که وجود یک فرمانده قدرتمند برای جبهه آنها شرط ضروری برای ادامه بقایشان به عنوان حزب های منفرد و نیز به عنوان یک قدرت سیاسی است.

شرایط کنونی ایجاب می کند که حزب راست گرا نگران جناح های مختلف باشد، رقابت و درگیری میان احزاب از انتخابات گذشته آغاز شده است. در این میان حزب راست گرای لیکود از مشاجره شدید میان کسانی که نتانیاهو را تایید می کنند و طرفداران جدعون ساعر که به رهبری لیکود درآینده چشم دوخته است، آسیب می بیند.

شکست غیرمنتظره حزب راست گرای جدید (ائتلاف نفتالی بنت و آیلت شاکد) نشان دهنده ازبین رفتن رای هایی است که ممکن بود در تشکیل کنست مهم باشند. علاوه بر این آویگدور لیبرمن در سال گذشته ائتلاف حاکم را متزلزل و سپس تشکیل کابینه جدید بعد از انتخابات آوریل گذشته را منحل کرد، بنابراین حزب راست گرا در حال حاضر شرایط رضایت بخشی ندارد.

از سوی دیگر وجود بنیامین نتانیاهو به عنوان یک رهبر قدرتمند شرط مهم برای اتحاد جبهه راست گرا و کاهش درگیری ها در داخل آن است. اما نتانیاهو در حال حاضر در معرض خطر محاکمه و محکومیت در جریان های فساد قرار دارد و محوشدن وی از صحنه سیاسی به معنای بحران شدی برای جبهه راست گرا است. نظرسنجی که به آن اشاره شد نشان می دهد که صهیونیست ها دیگر نتانیاهو را قبول ندارند؛ زیرا 40 درصد از شرکت کنندگان در نظرسنجی تمایل دارند که نخست وزیر بعدی هم چنان نتانیاهو باشد درحالی که 48 درصد تمایل دارند که شخص دیگری این مسوولیت را به عهده بگیرد.

به نظر می رسد که علت توجه مفسران سیاسی راست گرا به حل مشکلاتی که به این حزب آسیب می زند قابل درک باشد. آنها پیشنهاد می دهند که نتانیاهو آیلت شاکد سیاستمدار و وزیرسابق دادگستری رژیم صهیونیستی را درلیست حزب لیکود انتخابات آینده جذب کند. آنها هم چنین نسبت به ادامه نادیده گرفتن اصول روسیه در لیست حزب لیکود توسط نمایندگی یهود در انتخابات آینده و طرفداران سابق لیبرمن که در حال حاضر از او جدا شده اند به عنوان تنها بازیگر سیاسی این دسته هشدار می دهند. این مفسران هم چنین خواستار قطع تلاش های لیبرمن برای جذب نفتالی بنت رهبر حزب راست گرای خانه یهودی هستند.

به عبارت دیگر اگر نتانیاهو بتواند میزان درگیری های داخلی حزب لیکود و جبهه راست گرا را کاهش دهد، نه تنها در حفظ و حمایت از موضع خود بلکه در سرکوب همه کسانی که با او مخالفت می کنند چه جدعون ساعر و چه آویگدور لیبرمن موفق شود. البته برعکس این حالت نیز ممکن است ، به این ترتیب که اگر وی در این امر شکست بخورد، ادامه حاکمیت او در معرض خطر قرار می گیرد.

ناتوانی آبی- سفید ها  در استفاده از وضعیت موجود

حزب کاحول لیفان (آبی- سفید) - ائتلاف بنی گانتس رئیس اسبق ستاد مشترک ارتش رژیم صهیونیستی با حزب یش عاتید نتوانست حزب لیکود را در انتخابات گذشته حذف کند؛ اما توانست به اندازه کنست در انتخابات، کرسی به دست آورد. بااین حال حضور وی که در حزب میانه رو که رقیب جدی برای جبهه راست گرا محسوب نمی شود، نشان می دهد که وی نمی تواند یک گزینه جایگزین باشد؛ چرا که روولین ریولین رئیس جمهور رژیم صهیونیستی پس از شکست نتانیاهو در انتخابات قبلی می توانست بر اساس قانون این منصب را به شخص دیگری محول کند اما این کار را نکرد.

مشکل این حزب این است که جنگ خود را به طور شخصی با نتانیاهو متمرکز کرده و تلاش می کند که او را در نقطه ضعفش که اتهام به فساد و سوء استفاده از قدرت است، محاصره کند. هرچند ممکن است که نتانیاهو در مواجهه با افکار عمومی تحت فشار قرار بگیرد، اما این برای انحلال حزب لیکود و راست گرا کافی نیست، مگر اینکه حزب کاحول-لیفان تاکتیک یک جانبه خودرا تغییر داده و از ابزارهای بیشتری برای قانع کردن افکار عمومی به این که این حزب می تواند جایگزین حزب لیکود و راست گرا باشد، به کار ببندد. هم چنین حزب آبی سفید ممکن است برخی از کرسی هایی را که در انتخابات قبلی به دست آورده بود از دست بدهد. بر اساس نظرسنجی های که پیش از این به آن اشاره شد این حزب 35 کرسی در انتخابات آوریل به دست آورده بود. در این میان جبهه راست گرا 72 کرسی و احزاب میانه رو و چپ گرا تنها 39 کرسی به دست آوردند.

با توجه به این که وضعیت نظرسنجی ها و نتایج آنها به سرعت تغییر می کند، به نظر نمی رسد که حزب کاحول-لیفان فرصت واقعی برای رقابت با حزب لیکود در انتخابات پیش رو داشته باشد، به ویژه تا زمانی که این حزب در جنگ با نتانیاهو تمرکز کرده و نتواند افکار عمومی را قانع کند که توانایی حاکمیت رژیم صهیونیستی را در مرحله بعد و بحران های داخلی و بین المللی دارد.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
گوشتیران
triboon
مدیران