آذربایجان غربی پیشتاز تولید محصولات باغی دانش بنیان
آذربایجان غربی با تولید سالانه ۶ میلیون تن محصول کشاورزی یکی از استانهای تاثیرگذار در بخش کشاورزی کشور به حساب میآید و این منطقه به دلیل دارا بودن خاک حاصلخیز و آب فراوان یکی از پیشتازان محصولات باغی دانش بنیان نیز به شمار میآید.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از ارومیه، آذربایجان غربی یکی از استانهایی است که به سبب داشتن خاک حاصل خیز، آب و هوای معتدل سالانه 6 میلیون تن انواع محصولات کشاورزی تولید و روانه بازار مصرف میکند و یکی از قطبهای تولید محصولات کشاورزی در کشور محسوب میشود که در محدوده زمانی مشخص این محصولات را روانه بازار مصرف میکند.
این استان با داشتن 22 هزار هکتار باغ میوههای هسته دار و با تولید سالانه 680 هزارتن انواع میوه هستهدار آلو، آلبالو، زردآلو، هلو، شلیل و گیلاس رتبه سوم کشوری را به خود اختصاص داده و از جمله میوههای صادراتی هستند که برای آذربایجان غربی ارز آوری داشته است.
آذربایجان غربی از نظر تولید محصولات باغی دانش بنیان رتبه سوم کشوری و از نظر سطح زیر کشت رتبه هفتم را در سطح کشور به خود اختصاص داده است و سالانه به طورمیانگین یک میلیون و 200 هزار تن سیب در سطح استان تولید میشود که بیش از60 هزار هکتار از اراضی باغی آن زیر کشت محصول سیب درختی است.
کشت اقلام اساسی از جمله گوجهفرنگی، سیبزمینی و پیاز که هر ساله در مقدار معینی برای تأمین نیاز استان و شهرهای مختلف کشور انجام میگیرد با توجه به پر آب بر بودن آنها در حوزه دریاچه ارومیه با سطح کمتری زیر کشت میرود و همین موضوع یکی از عوامل اصلی در گرانی این اقلام است.
کاشت، داشت و برداشت محصولات کشاورزی در آذربایجان غربی
رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی میگوید: وضعیت کشت بهاره صیفی جات و سطح زیر کشت شان در سال 98 اعم از پیاز در یک هزار و 742 هکتار،سیب زمینی دریک هزار و 147 هکتار، گوجهفرنگی در یک هزار و 934 هکتار، کدو آجیلی در بیستوسه هزار و 500، آفتابگردان بیست و چهار هزار و 200، چغندرقند در بیست و نه هزار 200 هکتار به کشت میرسد.
رسول جلیلی در رابطه با زمان برداشت این صیفی جات در سال 98 میافزاید: پیاز از اواسط شهریور تا اواسط مهر، سیب زمینی از اواخر شهریور تا اواسط مهر، گوجه فرنگی از اواسط تیرماه، کدو آجیلی از اواخر شهریور، آفتابگردان از اواخر شهریور، چغندرقند از آبان تا آذر برداشت میشود.
گیلاس اشنویه جزو میوه های ارگانیک آذربایجان غربی
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان اشنویه میگوید: سطح زیر کشت باغات گیلاس شهرستان 300 هکتار میباشد که از این میزان حدود 160 هکتار به مرحله باردهی اقتصادی رسیده است که با در نظر گرفتن میانگین برداشت 8 تن در هکتار پیشبینی میشود امسال بیش از 1300 تن گیلاس از باغات شهرستان برداشت شود.
سید انور حسینی تصریح میکند: با توجه به شرایط اقلیمی و ارگانیک بودن محصول تولیدی در باغات شهرستان، گیلاس اشنویه ضمن برخورداری از کیفیت مناسب،طعم و مزه خاصی نیز دارد که بر بازارپسندی آن افزوده است و مازاد تولید نیز علاوه بر تامین بخشی از نیاز بازار های داخلی به کشورهای روسیه، ارمنستان و عراق نیز صادر می شود.
وی میافزاید: ارقام تکدانه مشهد، زرد دانشکده، سفید ارومیه، خوشه ای و رقم محلی با طعم و مزه خاص به نام خومالی از مهمترین ارقام کشت شده گیلاس در شهرستان می باشند و با توجه به اینکه پایه های کشت شده در شهرستان پایه های بذری می باشند ، به منظور افزایش راندمان و کیفیت محصول و با توجه به ظرفیت موجود در شهرستان، جایگزینی ارقام پایه رویشی به جای پایه های بذری از سیاست ها و برنامه های این مدیریت است.
حسینی میگوید: برداشت گیلاس مرغوب اشنویه از اواخر خرداد شروع میشود و 35 تا 45 روز طول میکشد که در فصل برداشت بیش از هفت هزار نفر روز به صورت مستقیم مشغول به کار میشوند.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان اشنویه میافزاید: با توجه به شرایط اقلیمی و قدمت طولانی تولید گیلاس و کیفیت عالی این محصول در این شهرستان، اشنویه به پایتخت گیلاس کشور معرفی شده است.
میوه های هسته دار آذربایجان غربی 10 میلیون دلاری می شوند
معاون تولیدات باغی جهاد کشاورزی آذربایجان غربی میگوید: استان با داشتن 22هزار هکتار باغ میوههای هستهدار و با تولید سالانه 680 هزار تن انواع میوه هستهدار از جمله آلو، آلبالو، زردآلو، هلو، شلیل و گیلاس رتبه سوم کشوری را به خود اختصاص داده است و امسال با صادرات بیش از 2 هزار تن میوه از آذربایجان غربی به کشورهای همسایه و خلیج فارس 10 میلیون دلار ارز وارد کشور میشود.
عزیز امانی میافزاید: 18 صنایع تبدیلی و بیش از 80 سردخانه استان هم ظرفیت خوبی برای خرید دست رنج این کشاورزان جهت تأمین بازار تازه خوری، کنسانتره و صادرات است که ایجاد این مراکز خرید دولتی، حذف واسطهها، استانداردسازی صنایع تبدیلی، بروز کردن روشهای بسته بندی و برگزاری جشنواره مختلف برداشت میوه همگی در افزایش راندمان تولید، رونق تولید، اشتغال و صادرات این میوههای تولیدی مؤثر است.
گزارش از زهرا بخشی
انتهای پیام/ش