تسنیم بررسی میکند؛ دلایل کاهش استفاده از لباس سنتی آذربایجان غربی + فیلم
این روزها استفاده از لباسهای غیر اصیل یا پوشاک غربی جایگاه لباس سنتی آذربایجان غربی را در میان اقشار مختلف مردم کمرنگ کرده که در گراش پیش رو این موضوع از منظر کارشناسی مورد بررسی قرار گرفته است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از ارومیه، آذربایجان غربی به دلیل در برگرفتن دو قوم بزرگ آذری و کرد و همچنین ایلها و عشایر متعدد دارای انواع مختلف لباسهای محلی بوده که نشانگر فرهنگ غنی و سنتهای زیبای این استان است.
به دلیل گسترش شهرنشینی و صنعتی شدن جوامع مختلف کمکم استفاده از این لباسهای محلی منسوخ شده و ولی هنوز هم در برخی از شهرهای کوچک و روستاها از این لباسهای سنتی استفاده میشود و عشایر و روستاییان از افرادی که هنوز تعصب خاصی نسبت به پوشیدن این لباس که نشان از هویت آنها را دارند استفاده میکنند و تا به امروز اجازه ندادهاند که فرهنگ غربی بر آنها غلبه کند.
لباس زنان عشایر از پارچههای زیبا و رنگارنگ تهیه میشود که پیراهن گلدار و بلندی که آنها میپوشند به کراس شهرت دارد و این پیراهنها بلند، پرچین و گشاد است و معمولاً از جنس پارچههای مرغوب تهیه میشود و آنها از نوعی شال کمر روی پیراهن خود استفاده میکنند که به پشتبند معروف است.
لباس مردان کرد شامل فقیان یا همان مچ پیچ بوده که از پارچهای کتانی یا ابریشمی به رنگ سفید تهیه میشود که به شکل یک قیفه دوخته شده و به دور مچ بسته میشود.
کردها یک شلوار کردی معروف دارند که گشاد است که دارای دم پای تنگ بوده و لباسهای مردان کرد معمولاً از رنگهای سفید، طوسی، قهوهای و مشکی هستند و دستار یا کلاغه که با آن شلمه، مندلی، رشتی، سروین و سربند نیزمیگویند، وسیلهای است که مردان به جای کلاه از آن استفاده میکنند.
اینها تنها گوشهای از لباسهای سنتی متنوع آذربایجان غربی است که تا به امروز تعداد آنها تا بیش از 50 نوع رقم زده اند.
اما متأسفانه مهاجرت روستاییان به شهر و افزایش استفاده از لباسهای غربیسبب شده تا لباسهای سنتی جایگاه اصلی خود را از دست دهند و امروزه نیز پوشیدن این لباسها برای بسیاری از مردم شرمآور است و احساس میکنند مورد تمسخر دیگران قرار میگیرند.
تنوع لباس سنتی در آذربایجان غربی زیاد است
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری آذربایجان غربی اظهار داشت: طبقهبندی تنوع لباس سنتی در مناطق مختلف این استان بیش آر 50 نوع است ونمیتوان تعداد آنها را به طور کامل نام برد.
جلیل جباری گفت: تناسب آب و هوایی و فرهنگ قومهای مختلف در تعیین نوعلباسهای سنتی دخیل هستند و در نقاط مختلف استان از یک نوع لباس خاص سنتی استفاده نمیشود.
وی افزود: در راستای ترویج لباسهای سنتی بعضی از افراد که علاقهمندهستند از این لباسها استفاده کنند با پوشیدن آنها سعی دارند تا استفاده از این لباس های سنتی را تا حد توان زنده نگه دارند.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری آذربایجان غربی خاطرنشان کرد: درگذشته بعضی از مدیران از لباسهای سنتی استفادهکردهاند ولی امروزه استفاده از این لباسها در بین مسئولان رایج نیست.
جباری تأکید کرد: در موزه مردم شناسایی ارومیه تعدادی از لباسهای سنتی در فضای خاص خانههای سنتی در معرض دید عموم قرار گرفتهاند تا با این روش با اسم و نوع پوشش آشنا شوند.
تهیه لباسهای سنتی هزینه زیادی میطلبد
احسان حسینی که در شغل خیاطی روزگار میگذراند گفت: تهیه لباسهای سنتی هزینهبر است و به راحتی میتوان گفت دوخت یکی از این لباسها حداقل 300 الی 400 هزار تومان به را هر نفر هزینه دارد.
وی افزود: متأسفانه از تولید این لباسها حمایت نمیشود و تبلیغاتی نیز از طرف مسئولان انجام نمیشود و وقتی کسانی که شعار استفاده از لباس سنتی را میدهند و خود لباس غربی میپوشند نباید انتظار داشت تا کسی از آنهاحمایت کند.
حسینی خاطرنشان کرد: زمانی میتوانیم انتظار داشته باشیم که به سنتهایقدیمی بازگردیم که کسی این فرهنگ را مسخره نکند و به آن ارزش دهد امامتأسفانه وقتی یک بازیگر خارجی یک مدل جدید لباس را میپوشد فردای آن روز جوانان از آن مدل الگوبرداری میکنند.
غربزدگی عامل اصلی از بین رفتن لباسهای سنتی
رضا مقدسی از خیاطان ارومیه نیز در این باره گفت: وقتی ماهوارهها در تمامی خانهها وجود دارند و خانوادهها بیشتر به فیلمهای ترکیه نگاه میکنند قطعاً از آنها نیز الگوبرداری میکنند و رفتهرفته سنتهای ما به دست فراموشی سپرده میشود.
وی افزود: ژاپن یکی از کشورهای پیشرفته جهان است اما هنوز هم با غیرتخاصی از لباس سامورایی استفاده میکنند و فیلمهای زیادی نیز در این باره تولید میکنند چراکه به سنت و فرهنگ گذشته خود پایدار هستند.
مقدسی خاطرنشان کرد: شما به برنامههای تلویزیون ملی نگاه کنید ببینید آیامیتوانید یک برنامهای پیدا کنید که در آن از لباسهای سنتی استفاده شود؟
گزارش یوسف عباسی و پروین ملحمی
انتهای پیام/ ع