توسعه محلهای، رویکرد اصلی مدیریت شهری برای مداخله در بافتهای فرسوده
مدیرعامل سازمان نوسازی شهر تهران گفت: رویکرد اصلی مجموعه مدیریت شهری برای مداخله در بافتهای فرسوده و ناکارآمد پایتخت، رویکرد توسعه محلهای است.
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم،کاوه حاج علی اکبری در سمینار بررسی تجارب موفق بازآفرینی شهری در کشورهای حوزه دریای مدیترانه و ایران که در دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه علم و صنعت برگزار شد به گونه بندیهای مختلف بافتهای ناکارآمد در شهر تهران اشاره کرد و گفت: بافت تاریخی، بافت میانی، بافتهایی با هسته روستایی، سکونتگاههای غیر رسمی و محدودههای ناکارآمد غیر سکونتگاهی از جمله گونه بندیهای مختلف و متنوع بافتهای ناکارآمد در شهر تهران هستند که وقتی صحبت از نوسازی و بازآفرینی شهری پیش میآید، منظور مداخله و ایجاد تغییرات در این محدوده هاست.
علیاکبری با بیان اینکه رویکرد اصلی مجموعه مدیریت شهری برای مداخله در بافتهای فرسوده و ناکارآمد پایتخت، رویکرد توسعه محلهای است، خاطرنشان کرد: بعد از گذشت 5 دهه از شکلگیری ساز و کاری برای مداخله در این محدودهها و بررسی تجارب و رویکردهای مختلف گذشته، شهرداری تهران مجموعه اصولی را سرلوحه برنامهها و اقدامات نوسازی و بازآفرینی شهری قرار داده است.
مدیرعامل سازمان نوسازی شهر تهران اولین اصل در رویکرد توسعه محلهای را زمینه محوری دانست و اظهار داشت: نقطه شروع تشخیص مسئله، برنامه ریزی و اقدام توجه به زمینه است، چرا که زمینه ویژگیهای منحصر به فرد بستر محلی نظیر ظرفیتها، مشکلات اجتماعی، اقتصادی، حقوقی، مدیریتی، کالبدی، محیط زیستی و غیره را نشان میدهد و منتقل میکند که چه اقداماتی باید برای مداخله در محدودههای ناکارآمد و فرسوده شهری صورت گیرد.
وی با تأکید بر اهمیت حضور تمامی دخیلان از جمله اجتماعات محلی، بخشهای غیر انتفاعی، اجزای مختلف بخش عمومی و غیره در همه فرآیندهای نوسازی و بازآفرینی خاطرنشان کرد: اصل دربرگیرندگی دومین اصل در رویکرد توسعه محلهای است که باعث ایجاد هم رأیی و اتفاق نظر در برنامه ریزی و اقدام برای مداخله در محدودههای هدف خواهد شد.
وی با بیان اینکه نوسازی امری بین بخشی و بین دستگاهی است، ضرورت همکاری را سومین اصل در برنامه توسعه محلهای عنوان کرد و گفت: نمیتوان از یک دستگاه مشخص انتظار داشت که فرآیند بازآفرینی و نوسازی بافتهای فرسوده و ناکارآمد شهری را به تنهایی پیش برد بلکه برای پیشبرد این مهم، نیاز به همکاری مستمر و نظاممند همه دستگاههای دخیل وجود دارد.
به گفته علی اکبری کلیت باوری چهارمین اصل در رویکرد توسعه محلهای است چرا که سیاست بازآفرینی نمیتواند به صورت منفرد و بدون توجه به سایر سیاستهای موجود در کشور محقق شود.
علی اکبری در ادامه سخنان خود در این سمینار علمی، توسعه محلهای و بازآفرینی عرصههای رها شده در سطح شهر را به عنوان دو رویکرد فعلی سازمان نوسازی شهر تهران برای بهبود کیفیت زندگی در محدودههای ناکارآمد عنوان کرد و یادآور شد: توسعه محلهای شامل برنامه ریزی و اجرای پارهای از اقدامات با هدف تحریک توسعه در محلههای فرسوده و ناکارآمد به منظور بهبود و ارتقای کیفیت زندگی ساکنان است که رهیافتی فراگیر را مبتنی بر مشارکت همه دخیلان در فرآیند نوسازی دنبال میکند.
وی با اشاره به این که در حال حاضر نزدیک به 60 دفتر توسعه محلهای به منظور ارتباط مستقیم و مستمر با ساکنان بافتهای فرسوده و سایر دخیلان در فرآیند نوسازی مشغول فعالیت هستند، تصریح کرد: این دفاتر 180 محله شهر تهران یعنی بیش از 50 درصد محلههای ناکارآمد و فرسوده را تحت پوشش قرار دادهاند.
به گفته مدیرعامل سازمان نوسازی شهر تهران، اصالت و اهمیت ویژه به توسعه اجتماعی و پرداختن به مسائل اجتماعی که جنبه مغفول توسعه در محلهای فرسوده و ناکارآمد است، به کارگیری مجموعهای از ابزارهای تشویقی برای ترغیب و توانمندسازی ساکنان مبتنی بر کیفیت و عدالت، ایجاد فضاهای شهری تجهیز شده برای استفاده همه گروههای اجتماعی در تمام ایام و ساعات و تأمین خدمات پشتیبان سکونت از جمله مهمترین اقدامات و برنامههایی است که از طریق دفاتر توسعه محله ای در حال انجام است.
علی اکبری با اشاره به تهیه برنامه توسعه محلهای برای 180 محله تحت پوشش دفاتر، عنوان کرد: انتظار میرود تمامی دخیلان در فرآیند تدوین برنامه توسعه محله مشارکت داشته باشند تا زمینه حرکت محلات به سمت توسعه پایدار با مشارکت و همراهی اجتماع محلی فراهم شود.
مدیرعامل سازمان نوسازی شهر تهران با اشاره به راه اندازی پیشخوان توسعه محله به عنوان ابزاری جهت پایش برنامه توسعه محله، متذکر شد: یکی از مهمترین ملزومات برنامه ریزی، موضوع ارزیابی است به نحوی که برنامه ریزان، سیاست گذاران و تصمیم گیرندگان بتوانند امکان ارزیابی برنامهها را در مراحل مختلف پیش، حین و پس از برنامه ریزی داشته باشند تا ضمن ارزش گذاری بروندادها، پیامدها و آثار کلی سیاستهای بکار گرفته شده، از تکرار اشتباهات در آینده جلوگیری کنند.
وی خاطرنشان کرد: با استفاده از پیشخوان توسعه محلات میتوان وضعیت محلات را در ارتباط با جنبهها و معیارهای مختلف تعریف شده که از طریق 100 سنجهای که توسط دفاتر توسعه محلهای برداشت و وارد این سامانه شده است، پایش و رصد کرد و با بروز رسانی دورهای سنجهها از بروز تغییرات در شاخصها و معیارهای هر محله در طول زمان آگاهی حاصل کرد.
علی اکبری در جمع بندی سخنان خود در این سمینار عنوان کرد: در رویکرد توسعه محلهای تلاش شده با نگاه برنامه محور، برنامه توسعه محله برای 180 محله فرسوده و ناکارآمد شهر تهران تهیه شود و پیشخوان توسعه محله نیز به عنوان ابزاری برای ارزیابی برنامهها در فرآیند برنامه ریزی مورد استفاده قرار گیرد.
گفتنی است خاویر کاسانواس استاد دانشگاه پلی تکنیک بارسلونا و مدیر انجمن RehabiMed (بزرگترین و شناخته شده ترین شبکه میان رشتهای در حوزه دریای مدیترانه با هدف بازآفرینی، تجدید حیات و بازسازی میراث شهری)، زهرا نژاد بهرام عضو هیئت رئیسه شورای اسلامی شهر تهران، عبدالرضا گلپایگانی معاون شهرسازی و معماری شهرداری تهران و مصطفی بهزادفر ریاست دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه علم و صنعت از دیگر سخنرانان این سمینار علمی بودند.
در خاتمه بخش ابتدایی این سمینار علمی، پرسش هایی از سوی حاضرین مطرح شد که توسط سخنرانان حاضر در سمینار پاسخ داده شد.
انتهای پیام/