گزارش تسنیم|بازسازی روابط با تاجیکستان، مهم‌ترین دستاورد سفر دوم روحانی در آسیای مرکزی

گزارش تسنیم|بازسازی روابط با تاجیکستان، مهم‌ترین دستاورد سفر دوم روحانی در آسیای مرکزی

دومین سفر آسیای مرکزی رئیس‌جمهور به تاجیکستان با شرکت در نشست سیکا، دیدار با امیر قطر و رئیس‌جمهور ترکیه ادامه یافت و پس از دیدار با امامعلی رحمان، رئیس‌جمهور تاجیکستان خاتمه یافت.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، رئیس‌جمهوری کشورمان طی روزهای اخیر یک سفر 3روزه به دو کشور آسیای مرکزی داشت. سفر اول رئیس‌جمهور به بیشکک، پایتخت قرقیزستان بود.

در این دیدار آقای روحانی ضمن شرکت در نوزدهمین نشست سران کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای، دیدارهای دوجانبه‌ای را در حاشیه این نشست با رؤسای جمهور چین، روسیه و افغانستان صورت دادند.

دیدار روحانی با نارندرا مودی، نخست‌وزیر هند نیز بنا بر آنچه ضیق وقت و مسائل برنامه‌ریزی عنوان شد، لغو شد.

با این حال با پایان برنامه‌های بیشکک، رئیس‌جمهوری کشورمان عصر جمعه مستقیماً عازم دوشنبه، پایتخت تاجیکستان شد تا به‌همراه تیم دیپلماتیک، دیگر دیدارها و رایزنی‌های سیاسی خود در این سفر را انجام دهد.

تأکید پوتین و روحانی به‌روی برجام

برجام مجدداً یکی از محورهای کلیدی تیم دیپلماتیک ایرانی در نشست تعامل و اعتمادسازی در آسیا (سیکا) بود. حسن روحانی، رئیس‌جمهوری کشورمان در سخنرانی خود در نشست مذکور مجدداً با انتقاد از سیاست‌های یکجانبه‌گرایانه ایالات متحده آمریکا، به‌ویژه در منطقه جنوب غرب آسیا، مجدداً بر ضرورت حفظ برجام تأکید کرد.

روحانی با انتقاد از خروج آمریکا از برجام و اعمال تحریم‌های ضدایرانی، اظهار داشت عمل دیگر طرفین این تعهد می‌تواند به افزایش ثبات منطقه و جهان کمک کند.

رئیس‌جمهوری کشورمان همچنین در انتها افزود: ایران نمی‌تواند به‌صورت یک‌طرفه به توافق هسته‌ای متعهد باقی بماند، بلکه لازم است که سایر کشورها نیز سهم خود را برای حفظ این توافق ایفا کنند.

پس از آقای روحانی اما این ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه بود که مجدداً به موضوع برجام اشاره کرد.

وی نیز با انتقاد از خروج یکجانبه آمریکا از این توافق بین‌المللی، اظهار داشت که این امر بر رویکردهای پیشگیرانه از توسعه سلاح‌های هسته‌ای تأثیر می‌گذارد و تنها راه عاقلانه این است، که امضاکنندگان این توافقنامه به تعهدات خود عمل کنند.

در پایان این نشست، اجلاس وزرای سیکا در سال 2020 و نشست بعدی سران کشورهای عضو این کنفرانس برای سال 2022 مقرر شد.

دیدار با رجب طیب اردوغان

دیدار با رئیس‌جمهور ترکیه اولین ملاقات دیپلماتیک دوجانبه روحانی در دوشنبه بود. تأکید بر توسعه مناسبات تجاری تا رقم 30 میلیارد دلار به‌رغم تحریم‌های یکجانبه آمریکا اصلی‌ترین محور سخنان رئیس‌جمهور در دیدار با اردوغان بود.

علاوه بر این، تأکید بر تداوم همکاری‌های سازنده تهران و آنکارا در منطقه با اشاره به تجربیات موفق همکاری‌های دوجانبه و چندجانبه در سوریه همچون روند آستانه، یک گام مهم‌ مشترک در مقابله با تروریسم و ناامنی عنوان شد. رئیس‌جمهور ترکیه نیز در این دیدار بر ضرورت توسعه تعاملات تجاری میان دو کشور، به‌رغم تحریم‌ها تأکید کرد.

دومین دیدار دیپلماتیک با امیر قطر

شیخ تمیم بن حمد آل‌ثانی، امیر قطر میهمان دومین دیدار دیپلماتیک رئیس‌جمهوری کشورمان در دوشنبه بود.

روحانی در این دیدار با تأکید بر همکاری‌های دوجانبه و چندجانبه در راستای برقراری صلح و ثبات در منطقه، اظهار داشت: ثبات و امنیت کشورهای منطقه به یکدیگر پیوند خورده است و ما خواستار حاکمیت روحیه اعتدال، برادری و حکمت و دوراندیشی در روابط میان کشورها هستیم.

امیر قطر نیز در این دیدار با تأکید بر این‌که حل تمام اختلافات در منطقه تنها از طریق گفت‌وگو، همکاری جمعی و مسیرهای سیاسی امکان‌پذیر است، از عزم دوحه برای توسعه مناسبات با تهران سخن گفت.

دیدار با رئیس‌جمهور تاجیکستان مهم‌ترین محور سفر روحانی به دوشنبه

آخرین دیدار و در حقیقت حسن ختام سفر رئیس‌جمهور به دوشنبه، دیدار با امامعلی رحمان، رئیس‌جمهوری تاجیکستان بود. طی سال‌های اخیر و با سردی نسبی روابط دو کشور هم‌زبان، مناسبات سیاسی تهران و دوشنبه به سطوح پایینی رسیده بود.

در این راستا از اوایل سال جاری میلادی، نخستین قدم‌ها برای بازسازی روابط دو کشور برداشته شد. انتصاب سفرای جدید که هر دو معاونین وزرای خارجه بودند، سفر وزیر خارجه تاجیکستان به تهران و برقراری مجدد پروازهای مستقیم از جمله این اقدامات بود.

سفر روحانی به دوشنبه و دیدار با امامعلی رحمان را در حقیقت می‌توان نقطه پایان و تکمیل‌کننده این پازل پیچیده دیپلماتیک در روابط تهران ــ دوشنبه در نظر گرفت.

امامعلی رحمان در آغاز این دیدار دوجانبه، ضمن استقبال گرم از روحانی، تاجیکستان را خانه دوم وی خواند و از او برای حضور در نشست سیکا قدردانی کرد. حسن روحانی نیز در پاسخ به اظهارات رحمان اظهار داشت در تاجیکستان احساس حضور در وطن می‌کند و این نشانی از اشتراکات فرهنگی و سنتی مردم دو کشور است.

تأکید بر توسعه مناسبات سیاسی و اقتصادی، بازسازی روابط پیشین و تقویت همکاری‌های تهران و دوشنبه، اصلی‌ترین محورهای سخنان روحانی در دیدار با رحمان بود. در مقابل رئیس‌جمهور تاجیکستان نیز بر توسعه مناسبات با ایران، به‌ویژه در حوزه اقتصاد و با مشارکت بخش خصوصی ایران استقبال کرد.

در این دیدار محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه، محمود واعظی، رئیس‌دفتر رئیس‌جمهور، محمدتقی صابری، سفیر کشورمان در تاجیکستان از جمله همراهان روحانی در این دیدار بودند. سراج‌الدین مهرالدین، وزیر امور خارجه تاجیکستان، و سیدمؤمن یتیم‌اف، رئیس کمیته دولتی امنیت ملی این کشور نیز از جمله همراهان رئیس‌جمهور تاجیکستان در این نشست بودند.

البته باید اشاره داشت این دیدار رئیس‌جمهور نیز همچون دیگر دیدارهای اخیر با حواشی همراه بود. نخستین حاشیه مربوط به اصلاح بخشی از گزارش وزارت امور خارجه تاجیکستان در خصوص سفر سراج‌الدین مهرالدین به تهران بود.

در این گزارش وزارت خارجه تاجیکستان ادعا کرده بود که ایران بر ممنوعیت فعالیت طرفداران حزب نهضت اسلامی در قلمرو خود تأکید کرده است، که چند روز پیش از سفر روحانی به دوشنبه، این بخش از گزارش مذکور اصلاح شد.

حاشیه دیگری که در این سفر مطرح شد، مربوط به شام دوستی امامعلی رحمان بود که رئیس‌جمهوری کشورمان در آن حضور نداشت. در این شام دوستی که تصاویر آن منتشر شد، توکایف، میرضیایف، پوتین و عبدالله عبدالله حضور داشتند. به‌نظر می‌رسید تأخیر در عزیمت رئیس‌جمهور از بیشکک به دوشنبه علت این امر باشد.

پس از این دیدار رئیس‌جمهوری کشورمان در سفری غیرمنتظره وارد مشهد شد و به زیارت حضرت امام رضا(ع) رفت و پس از آن مشهد را به‌مقصد تهران ترک کرد.

انتهای پیام/*

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon