‌گردوغبار ‌نوار شرقی خراسان جنوبی منشأ خارجی دارد

‌گردوغبار ‌نوار شرقی خراسان جنوبی منشأ خارجی دارد

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی از وجود ۳۵ کانون بحرانی فرسایش بادی در استان خبر داد و گفت: ‌گردوغبار ‌نوار شرقی خراسان جنوبی منشأ خارجی دارد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از بیرجند، علیرضا نصرآبادی صبح امروز در مراسم گرامیداشت بیست و پنجمین سالگرد روز جهانی مقابله با بیابان‌زایی اظهار داشت: معضلات جهانی زیست محیطی و منابع طبیعی در همه جاست و این معضلات موجب گرمایش زمین و تغییرات اقلیمی، کمبود منابع آبی و تخریب سرزمین و بیابان‌زایی می‌شود.

وی با بیان اینکه خراسان جنوبی دومین استان بیابانی کشور است گفت: 86 درصد عرصه‌های طبیعی استان را عرصه بیابانی و مراتع کم تراکم بیابانی تشکیل می‌دهد.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی افزود: خراسان جنوبی جز پنج استان درگیر با پدیده گردوغبار است و بیش از 5 میلیون هکتار معادل 33 درصد مساحت استان تحت تاثیر فرسایش بادی قرار دارد.

نصرآبادی با بیان اینکه تا پایان سال گذشته تمام عرصه‌های بیابانی استان تحت تاثیر فرسایش بادی قرار گرفته است تصریح کرد: فرسایش بادی به منابع زیستی و اقتصادی کانون‌های بحرانی فرسایش بادی استان سالانه بیش از 20 میلیارد تومان خسارت وارد می‌کند.

وی با بیان اینکه 96.5 درصد مساحت استان را عرصه‌های منابع طبیعی تشکیل می‌دهد ادامه داد: خراسان جنوبی دارای 35 کانون بحرانی فرسایش بادی است و مساحت کانون‌های بحرانی فرسایش بادی استان نیز بیش از 2 میلیون هکتار است.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی خاطرنشان کرد: مدیریت و تغییر کاربری نادرست سرزمین در مناطق خشک، دخالت بی‌رویه انسان در زیست بوم‌ها، تولیدگازهای گلخانه‌ای و وجود بیابان بدون پوشش گیاهی از جمله دلایل ایجاد گردوغبار است.

نصرآبادی اظهار کرد: ‌گردوغبار در نوار شرقی استان منشأ خارجی داشته و ناشی از وزش بادهای 180 و 120 روزه سیستان نیاز است نسبت به کنترل منشأ برداشت این گردوغبار در خارج از کشور با همکاری سازمان‌های بین‌المللی اقدام و تفاهم‌نامه‌های همکاری مبادله شود.

وی افزود: در حال حاضر 189 بادشکن زنده و 551 کیلومتر بادشکن غیرزنده در مناطق خاص و بحرانی خراسان جنوبی احداث و  اجرا شده است.

تالاب کجی نهبندان تنها تالاب زنده و پویای کشور است‌

فرماندار نهبندان نیز با بیان اینکه تالاب کجی نمکزار نهبندان تنها تالاب زنده و پویای کشور است و این تالاب می‌تواند ظرفیتی برای حوزه گردشگری باشد گفت: خراسان جنوبی 25 درصد کل گونه‌ها و پرندگان کشور را دارد و یک پنجم پستانداران جهان در استان وجود دارند.

‌مجید بیکی‌با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران در کمربند خشک دنیا قرار دارد گفت: در برخی از نقاط کشور شاهد افزایش بیابان و ریزگردها بودیم و میلیاردها تومان هزینه شده تا برخی از اقدامات پیشگیرانه انجام دهیم. 

فرماندار نهبندان با بیان اینکه 80 درصد مساحت کشور بیابانی و نیمه بیابانی است و ضرورت مقابله با پدیده بیابان‌زایی وجود دارد افزود: تالاب کجی نمکزار نهبندان تنها تالاب زنده و پویای کشور است و این تالاب می‌تواند ظرفیتی برای حوزه گردشگری باشد.

بیکی تصریح کرد: استفاده از سمن‌ها و سازمان‌های مردم نهاد در حوزه محیط زیست باید بیش از پیش گسترش یابد چرا که سازمان‌های مردمی کمک کننده خوبی در این حوزه هستند.

وی با بیان اینکه در شهرستان‌ نهبندان و استان خراسان جنوبی از هرگونه فعالیت مردمی و هدفمند استقبال می‌کنیم ادامه داد: بسیاری از دستکاه‌های اجرایی به دلیل برخی از قوانین و دستورالعمل‌ها شاید از توسعه باز بمانند و برخی از اقدامات و قانون‌ها شاید موجب مهاجرت عده‌ای از شهرها و روستاها شود.

فرماندار نهبندان با بیان اینکه توجه به عوامل زیست محیطی تدوام حیات بشری را به دنبال دارد خاطرنشان کرد: باید از همه ظرفیت‌ها برای توسعه شهرستان و برای کمک به اکوتوریسم تالاب کجی نمکزار استفاده شود و برای مسیر تالاب نیز اعتباراتی برای بهبود آن گذاشته شده است.

امام جمعه نهبندان نیز در این مراسم بیان کرد: در روایات و آیات قرآن به بحث درخت‌کاری و محیط زیست تاکید شده و قطع کردن یک درخت حکم کشتن یک انسان را دارد.
حجت‌الاسلام خزاعی تصریح کرد: در بخش محیط زیست اقدامات خوبی شده و نهبندان دارای مناطق خوب، مستعد و بکر است که این مناطق باید حفظ و نگهداری شوند.

یک پنجم پستانداران جهان در استان وجود دارند

مدیرکل محیط زیست خراسان جنوبی نیز در این باره اظهار داشت: خراسان جنوبی 9 درصد مساحت کشور را دارد و 25 درصد کل گونه‌ها و پرندگان کشور در استان قرار دارد.

وی با بیان اینکه یک پنجم پستانداران جهان در استان وجود دارند گفت: متاسفانه در نیم قرن گذشته بخش زیادی از تنوع زیستی را از دست دادیم و در حوزه آب بیش از حد مجاز بهره‌برداری می‌کنیم و در دو دهه اخیر سه میلیارد مترمکعب اضافه برداشت از سفره‌های زیرزمینی استان داشتیم.

اکبری افزود: در بسیاری از شاخص‌ها و دفع پسماندها خوب عمل نکردیم و این یک زنگ خطر است و باید تغییر رفتار در خود ایجاد کنیم.

مدیرکل محیط زیست خراسان جنوبی تصریح کرد: تالاب کجی نمکزار نهبندان دارای 22 هزار هکتار است و از مجموع نیز حدود 7 هزار هکتار این تالاب آبگیر است که از انتهای شهریورماه به بعد آبگیری انجام می‌شود.

وی ادامه داد: منبع تغذیه‌ای این تالاب نیز بیشتر چشمه‌هایی در داخل تالاب است و انواع پرندگان نیز در این تالاب زیست می‌کنند و  100 هکتار از مجموعه تالاب با همکاری منابع طبیعی نهال کاری شده است.

مدیرکل محیط زیست خراسان جنوبی خاطرنشان کرد: پروژه مطالعات نیاز آبی با همکاری دانشگاه‌های استان در حال انجام است و چاه‌های کشاورزی و میزان برداشت آب از چاه‌ها و پوشش گیاهی از جمله مخاطرات خاص این منطقه است. 

اکبری اظهار کرد: تالاب هامون روند خوبی ندارد و تالاب کجی نمکزار نهبندان تنها تالاب زنده و پویا در شرق کشور است و این تالاب در ردیف 29 تالاب‌های ملی قرار گرفته است.

وی افزود: تالاب کجی نمکزار نهبندان تنها تالابی است که در کشور ردیف اعتباری ملی دارد و سال گذشته نیز یک میلیارد و 800 میلیون تومان برای تالاب گذاشته شده است.

افتتاح طرح نهال کاری تعمیم ترسیب کربن نهبندان 

معاون فنی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی نیز در مراسم افتتاح طرح نهال کاری تعمیم ترسیب کربن نهبندان افزود: این طرح به مساحت 235 هکتار با اعتبار یک میلیارد تومان به بهره‌برداری رسید.

غلامرضا آخوندی گفت: از این تعداد 35 هکتار از محل اعتبارات تملک دارایی استان و 200 هکتار از محل اعتبارات ملی بوده که این طرح در دو نقطه قبل و بعد از ایست و بازرسی سهل آباد انجام شده است.

وی افزود: خراسان جنوبی سومین استانی است که با گردوغبار دست و پنجه نرم می‌کند و کشور در کمربند بیابانی قرار گرفته است.

معاون فنی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی تصریح کرد: شهرستان نهبندان دارای 9 کانون بحرانی بیابانی است و به دلیل واقع شدن کانون بحرانی سهل آباد در کریدور جنوب به شمال و با تمام اولویت‌های گردشگری و اتصال راه آهن جنوب به شمال اقداماتی در زمینه مقابله با بیابان‌زایی انجام شده است.

وی ادامه داد: پروژه ترسیب کربن در رونق و توانمندسازی مردم کمک بسیاری کرده و این منطقه بیابانی دارای 7 هزار و 600 کیلومتر مساحت است و 380 کیلومتر آن نهال کاری شده است.

انتهای پیام/‌ش

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon