کاشت درختان بومی راهکاری برای حمایت از محیط زیست و مقابله با گرمای هوا در خوزستان


کاشت درختان بومی راهکاری برای حمایت از محیط زیست و مقابله با گرمای هوا در خوزستان

یک کارشناس حوزه کشاورزی گفت: در صورت کاشت درخت به تعداد مناسب در شهرهای مختلف خوزستان و توجه به اقلیم و نوع آن، امکان کاهش قابل توجه آلاینده‌ها و کاهش درجه هوا تا ۷ درجه در شهرهای مختلف استان را فراهم می‌کند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از اندیمشک، محیط زیست و کاشت درخت یکی از خدمات مهم و مورد نیاز جوامع امروز بشری بوده و عدم احترام و تاکید به قوانین و نیازهای آن طبیعت را با چالش‌های گسترده‌ای مواجه می‌کند.

استان خوزستان که در جنوب ایران واقع است، هر سال با آمدن فصل گرما این چالش را با خود تکرار می‌کند و شهروندان آن از خود این سؤال را می‌پرسند که، با کاشت درخت و توسعه خدمات زیست محیطی امکان کاشتن از شدت گرما وجود دارد؟

در پاسخ به این سوال می‌توان گفت، گروهی از محققان فرانسوی در مطالعه‌ای پی برده‌اند که علیرغم افزایش10 درصدی مناطق جنگلی اروپا در 260 سال گذشته، جنگل‌های این قاره باعث شده‌اند که دمای این منطقه اندکی افزایش یابد.

اما دانشمندان چطور به این نتیجه رسیدند که افزایش مناطق جنگلی به گرم‌تر شدن هوا کمک می‌کند؟ محققان آزمایشگاه علوم اقلیمی و محیط زیست در فرانسه، با استفاده از داده‌های مربوط به جنگل‌های اروپا در260 سال گذشته، مدلی را طراحی کردند. این داده‌ها شامل موارد گوناگونی می‌شد، مثل پراکندگی گونه‌های مختلف درختان و روش‌های مردم برای قطع آنها. از سال 1750 تا 2010 مساحت جنگل‌های اروپا به اندازه‌ی200 هزار کیلومتر مربع افزایش یافته و به دنبال آن دمای هوا 0٫12درجه‌ی سانتیگراد بالا رفته است.

محققان عامل اصلی افزایش دما را تغییر گونه‌های درختان این منطقه می‌دانند. چرا که جای درختان پهن‌برگ را درختان مخروطی به صرفه‌تریمثل کاج یا کاج نوئل گرفته‌اند. «کیم ناتس» (Kim Naudts)، دانشمندمحیط زیست و نویسنده‌ی اصلی این مطالعه می‌گوید: «ما با تغییر جنگل درواقع میزان تابش الکترومغناطیسی، آب و انرژی آزاد شده از این جنگل‌ها را هم تغییر می‌دهیم.» درختان برگ سوزنی یا مخروطی تأثیر خوبی روی تغییر اقلیم نمی‌گذارند، چرا که رنگ‌های تیره‌ی آن‌ها نور و حرارت بیشتری را جذب می‌کند. هم چنین میزان تبخیر آب از آن‌ها کم‌تر است و درنتیجه بخار آب کم‌تری وارد اتمسفر می‌شود. این دو عامل در کنار هم، دمای منطقه را به اندازه‌ی 0٫08 درجه‌ی سانتیگراد افزایش داده است. انسان‌ها هم با قطع درختان، به اندازه‌ی 0٫02 درجه‌ی سانتیگراد به افزایش دما کمک کردند.

کاشت درختان بومی در خوزستان راهکاری برای مقابله با گرمای هوا و آلاینده های زیست محیطی

حجت میر عالی در گفت وگو با خبرنگار تسنیم در اندیمشک، درخت را یک سرمایه مهم برای سلامت انسان و حفظ بشر و طبیعت زمین دانست و اظهار داشت: متاسفانه در طول سال‌های اخیر، نسبت به حفظ و اهمیت این سرمایه در استان خوزستان بی توجهی شده است.

وی با بیان این که متاسفانه در استان خوزستان سبز بودن درخت در فصول مختلف معیار بخش‌های مختلف اداری و خدماتی در کاشت درخت بوده است، گفت: این معیار مناسبی برای توسعه فضای سبز خوزستان نیست و حتی به مرور زمان می‌تواند سبب زیان بر طبیعت شود.

این کارشناس کشاورزی با اشاره به لزوم حفاظت از محیط زیست در استان خوزستان و حفاظت از محیط زیست، خاطر نشان کرد: استان خوزستان اقلیم‌های مختلفی را در خود جای داده است ولی مطابق با این اقلیم در استان خوزستان، کاشت درخت انجام شده است؟

وی با بیان این که در صورت کاشت درخت به تعداد مناسب در شهرهای مختلف خوزستان و توجه به اقلیم و نوع درخت،امکان کاهش قابل توجه آلاینده‌ها و کاهش درجه هوا تا 7 درجه در شهرهای مختلف استان وجود دارد، عنوان کرد: متاسفانه در این زمینه برنامه ریزی مناسب صورت نگرفته است.

میرعالی با اشاره به این که در کشورهای مختلف جهان کاشت درخت مطابق با نیاز منطقه برنامه ریزی شده است، افزود: آیا در استان خوزستان دستور العمل یا قاعده و قانون خاصی برای کاشت درخت وجود دارد؟ و به صورت  کلی در طول سال‌های اخیر چه طرح و برنامه‌ای در این زمینه هدف گذاری شده است؟

وی با اشاره به این که در شهرستانی مثل اندیمشک که اشتراک اقلیمی با استان لرستان دارد و در مناطق شمالی آن امکان کاشت درختان سردسیری مانند گردو و بلوط وجود داشته و ما در شهرستان‌های دیگر نظیر ایذه و باغملک نیز از اقلیم طبیعی مناسبی برخوردار هستیم، گفت: مسئولان استان بگویند در طول سال‌های اخیر نسبت به کاشت این درختان متناسب با اقلیم خوزستان چه اقدامی انجام داده و برنامه ریزی آن‌ها برای اصلاح روند کنونی چگونه بوده است؟

کاشت درخت کنوکارپوس در اندیمشک متوقف می‌شود

سید هدایت اله موسوی در گفت وگو با خبرنگار تسنیم در اندیمشک بیان کرد: با توجه به اقلیم خاص شهرستان اندیمشک و استان خوزستان کاشت درختان مقاوم و سازگار با طبیعت استان ضروری است و در این زمینه آماده همکاری با بخش‌های مختلف اجرایی و اداری هستیم و در این زمینه برای ارائه نظر کارشناسی مشکلی نداریم.

رئیس جهاد کشاورزی شهرستان اندیمشک ادامه داد: با توجه به اقلیم شهرستان اندیمشک کاشت درختانی مانند زیتون، کنار، ابریشم، برهان گلی، انار، بلوط، نخل، توت  و مرکبات در بخش‌های مختلف شهری و روستایی اندیمشک پیشنهاد می‌شود.

رضا شریفی نیز در گفت وگو با خبرنگار تسنیم در اندیمشک با اشاره به لزوم فرهنگ سازی و مشارکت شهروندان در کاشت درخت، عنوان کرد: در طول ماه‌های اخیر، توجه به کاشت درخت مناسب و متناسب با اقلیم شهرستان مورد توجه شهرداری اندیمشک قرار گرفته و کاشت درخت کنوکارپوس در اندیمشک توسط شهرداری متوقف شد.

شهردار اندیمشک با اشاره به لزوم نگهداری از زرین درختان اندیمشک، افزود: اندیمشک دارای چند اصله درخت گران بها به نام زرین درخت بوده که از این نوع درخت تنها چند اصله درخت باقی مانده و در خطرنابودی هستند و به همین جهت برای نگهداری از آن‌ها تلاش می‌کنیم.

کنار درختی به قدمت تاریخ در اندیمشک

نعمت مریدی رئیس شورای شهر اندیمشک نیز در گفت وگو با خبرنگار تسنیم در اندیمشک بیان کرد: امسال بیش از 15 هزار اصله درخت در اندیمشک کاشته شده و در این عملیات توسعه فضای سبز اولویت با کاشت درختان سازگار با اقلیم شهرستان بوده است.

مهرداد انصاری مدیر کل راه آهن زاگرس نیز در گفت وگو با خبرنگار تسنیم در اندیمشک، خاطرنشان کرد: کنار درخت کهن و ماندگار در شهرستان اندیمشک بوده و عمر کاشت آن در فضای شهری اندیمشک به بیش 80 سال می‌رسد و به همین جهت کاشت این درخت در اراضی محدود به راه آهن اندیمشک مورد توجه قرار گرفته است.

سیروس میردریکوند نیز در گفت وگو با خبرنگار تسنیم در اندیمشک، افزود: در طول ماه‌های اخیر اقدامات خوبی برای کاشت درختان سازگار با اقلیم اندیمشک در شهرستان صورت گرفته است ولی باید گفت، این اقدامات کافی نیست و باید طرح و برنامه مناسب و هدفمندی در این زمینه طراحی و اجرا شود.

این کارشناس جهاد کشاورزی ادامه داد: زندگی و حیات درخت زمان براست و ما اگر می‌خواهیم اثرات مثبت این روند را شاهد باشیم باید بابرنامه ریزی اقدام کرده تا در سال‌های آینده و کودکان ما اثرات مثبت این تغییر نگاه و رویکرد را ببیند و میراث نیکی از ما در این زمینه باقی بماند و روند نا مناسب حال، اصلاح شود.

گزارش: محمد امین جمشیدی

انتهای پیام/ن

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
گوشتیران
triboon