خراسان‌رضوی| ثبت جهانی قنات قصبه و مشکلاتی که دامن‌گیر مردم شده است

خراسان‌رضوی| ثبت جهانی قنات قصبه و مشکلاتی که دامن‌گیر مردم شده است

ثبت جهانی قنات قصبه بارقه امیدی در دل مردم گناباد ایجاد کرد که شغل‌ها و وضعیت درآمدی آنها بهتر شود و بیشتر مردم یک نگاه درآمدزایی به این ثبت جهانی داشتند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از گناباد، ثبت جهانی قنات قصبه بارقه امیدی در دل مردم گناباد ایجاد کرد که شغل‌ها و وضعیت درآمدی آنها بهتر شود و بیشتر مردم یک نگاه درآمدزایی به این ثبت جهانی داشتند.

پس از ثبت جهانی قنات قصبه و تعیین محدوده این اثر برای مردم، محدودیت‌هایی ایجاد شده که گلایه‌هایی به همراه داشته است و طی درخواست‌های مکرر از خبرگزاری تسنیم خراسان رضوی تقاضای پیگیری این موضوع را داشته‌اند.

یکی از  اهالی قصبه شهر گناباد که در محدوده این قنات زندگی می‌کند به خبرنگار تسنیم گفت: برای ثبت جهانی قنات مسئولان زحمات زیادی کشیده‌اند اما اگر این اتفاق در هر جای دنیا می‌افتد سبب تحول در سطح اقتصادی و معیشتی مردمان آن دیار می‌شد اما در گناباد به این شکل نبوده است.

وی ادامه داد: مسئولین شهرستان به ویژه میراث فرهنگی، چرا از این فرصت تاریخی غافل هستند؟ چرا هیچگونه پیشرفتی در گردشگری قنات حاصل نمی‌شود؟کوچه باغ‌ها و مسیر قنات چرا بهسازی نمی‌شود؟ باغداران و زمین‌داران چه گناهی کردند که نه اجازه توسعه مزارع و باغات خود را دارند و نه از مزایای گردشگری آن منتفع می‌شوند؟

یکی دیگر از اهالی این منطقه نیز در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در گناباد اظهار داشت: میراث فرهنگی خود را دلخوش به اندک گردشگری کرده که وارد گناباد می‌شوند و به آن افتخار می‌کند. چرا گناباد نباید مانند شهرهایی مثل سرعین، قمصر کاشان، ماسوله، شوش و سالانه میزبان حجم بالایی از گردشگر و توریست باشد؟ 

وی ادامه داد: از ثبت قنات قصبه در یونسکو فقط محدودیت‌هایش برای مردم است و مزایا و پز دادن آن برای مسئولان میراث فرهنگی شهرستان، تا جایی که مردم برای رفع محدودیت‌ها راضی به حذف قنات از یونسکو هستند.

ثبت جهانی قنات قصبه و تعیین محدوده آن سبب شده تا ساخت و سازها در این منطقه به دلیل استعلام‌ها و یا براساس طرح‌هایی که میراث فرهنگی اعلام می‌کند حرکت کند و ساخت برخی واحدها مخالفت میراث را همراه داشته که بر میزان نارضایتی مردم افزوده است.

برای پیگیری مشکل مردم این منطقه از شهر گناباد به سراغ رسول صنوبری مدیر پایگاه جهانی قنات قصبه و کسی که از ابتدای این پرونده در آن حضور داشته رفتیم.

رسول صنوبری مدیر پایگاه جهانی قنات قصبه در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در گناباد اظهار داشت: ثبت جهانی قنات قصبه گناباد در فهرست آثار سازمان علمی فرهنگی و تربیتی سازمان ملل (یونسکو) در 25 تیر ماه 1395 افتخاری بزرگ برای آینده ایران زمین و بویژه شهر گناباد است.

وی ادامه داد: پرونده قنات‌های ایران تحت عنوان The Persian Qanat با پیگیری و تلاش‌های سازمان میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری کشور و مشارکت دو وزارت خانه جهاد کشاورزی و نیرو با همراهی نماینده مردم محلی و مشارکت سازمان آستان قدس رضوی و سازمان اوقاف و با همکاری و حمایت مدیران ارشد شهرستان گناباد در شش استان کشور و تحت عنوان 11 قنات با محوریت قنات قصبه گناباد در چهلمین اجلاس بین‌المللی یونسکو در کشور ترکیه به شماره 1506 به ثبت جهانی رسید.

مدیر پایگاه جهانی قنات قصبه تصریح کرد: وفق تفاهم‌نامه همکاری مشترک بین دستگاهی در سطح مقامات عالی وزارتخانه های مرتبط مقرر شد اداره کل جهاد کشاورزی خراسان رضوی متولی حفاظت فنی و نگهداری اثر از طریق مشارکت شورای محلی، شرکت آب منطقه‌ای خراسان رضوی رعایت حرایم قانونی قنات قصبه را در دستور کار خود قرار دهند و همچنین شورای محلی قنات متولی نگهداری امور اجرایی بهره‌برداری و تداوم مدیریت سنتی قنات و همچنین اداره کل میراث فرهنگی خراسان رضوی و پایگاه قنات قصبه متولی صیانت از ارزش‌های اثر و نظارت عالی و منابع حفاظتی عرصه و حرایم راه بر عهده داشته باشد.

وی افزود: پایگاه میراث جهانی قنات قصبه طی سه سال فعالیت با هماهنگی و نظارت دفتر امور پایگاه‌های جهانی کشور و اداره کل میراث فرهنگی خراسان رضوی نسبت به تامین، تخصیص و هزینه کرد اعتبارات در حوزه‌های اجرایی، مطالعاتی و فرهنگی اقدام کرده است.

صنوبری تاکید کرد: متاسفانه شاهد بوده‌ایم در مواردی در مسیر کوچه باغ‌ها و مزارع قنات قصبه افرادی اقدام به دیوارکشی غیرمجاز و تغییر کاربری باغ‌ها می‌کنند که این نوع فعالیت ثبت جهانی قنات قصبه را در معرض خطر خروج از ثبت قرار می‌دهد.

وی در زمینه گلایه مردم از جلوگیری برخی فعالیت‌ها و ساخت‌و‌سازها در حریم قنات عنوان داشت: در راستای همکاری‌های مشترک اداره کل میراث فرهنگی خراسان رضوی و شهرداری گناباد، شهرداری گناباد طراحی مسیر کوچه باغ‌های قنات قصبه حدفاصل مظهر تا پارک قنات قصبه را در دست اقدام دارد لذا تا تکمیل و تهیه طرح مذکور حفظ وضع موجود الزامی است.

صنوبری بیان کرد: همچنین در راستای همکاری مشترک بین دو دستگاه از محل اعتبارات معاونت سرمایه‌گذاری و تامین منابع  اداره کل میراث فرهنگی در سال گذشته مبلغ 3 میلیارد ریال جهت بهسازی پارک قنات قصبه تخصیص و پروژه در حال حاضر درمرحله اجرا است.

مدیر پایگاه جهانی قنات قصبه اذعان کرد: همانطور که نیاکان گنابادی از 25 قرن گذشته تاکنون در حفر و نگهداری قنات قصبه تلاش نموده‌اند ما نیز موظف هستیم برای نسل‌های آینده که در شهر گناباد خواهند زیست نه تنها این قنات بلکه تمامی 598 قنات دیگر را  محافظت کنیم چرا که زندگی در شهر کویری گناباد تنها و تنها با وجود قنات‌ها ممکن خواهد بود.

صنوبری در زمینه دستاوردهای ثبت جهانی قنات قصبه نیز بیان داشت: ثبت جهانی نظام زراعت زعفران گناباد مبتنی بر آبیاری قنات در سازمان خوار و بار جهانی FAO  با همت مدیریت جهاد کشاورزی گناباد و اهالی روستای سنو انجام شد، احیای روستای گردشگری ریاب به همت بنیاد مسکن انقلاب اسلامی و اداره میراث فرهنگی گناباد با همکاری بخش خصوصی، افتتاح و راه‌اندازی 9 واحد اقامتگاه بوم‌گردی و 4 واحد در دست اقدام توسط اداره میراث فرهنگی گناباد و همکاری بخش خصوصی، رونق تولید و فروش صنایع دستی گناباد، افزایش تعریف مقصد گناباد برای گردشگران خارجی که تعداد این گردشگران را در شهرستان افزایش داده از دستاوردهای ثبت جهانی قنات قصبه است.

وی ادامه داد: با عنایت به درست اقدام بود ثبت جهانی آسبادهای نشتیفان خواف در سال جاری محور گردشگری شرق کشور در حوزه مشهد - خواف - گناباد - فردوس - بیرجند با وجود 5 اثر ثبت شده در فهرست آثار جهانی ایران فعال و احیاء خواهد شد و همچنین در حال حاضر وجود قنات قصبه گناباد و قنات بلده فردوس به عنوان دو اثر ثبت شده جهانی در دو شهرستان همجوار، جاده گناباد به فردوس را به یک محور گردشگری فعال تبدیل خواهد کرد که بالتبع آن احیای روستاهای مسیر جاده مذکور مجددا رونق و شکوفایی دو دهه قبل خود را که از محل عبور و مرور مسافران و گردشگران ایجاد شده بود بدست خواهند آورد.

گزارش از یاسر سالاری گناباد

انتهای پیام/ ز

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon