واردات بیرویه کمر «نساجی کردستان» را خم کرد؛ آخرین نفسهای تولیدات داخلی به شمارش افتاد
واردات بیرویه کالا و کاهش نقدینگی در کنار عدم توان رقابت با محصولات وارداتی از نظر کمیت و کیفیت از چالشهای پیشرو و دلیل تعطیلی صنایع داخلی استان کردستان است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از سنندج، شعار امسال «رونق تولید» نام گرفته اما با این وجود حال و روز تولیدات داخلی استان کردستان خوب نیست و بسیاری از مشاغل مانند نساجی در شرف تعطیلی است.
در گذشته نساجی کردستان تولیدات بسیار خوبی داشت و یکی از قطبهای تولید پارچه محسوب میشد اما با گذشت تنها یک دهه از فعالیت آن تعطیل و کالاهای وارداتی بجای تولیدات داخلی روانه بازار شده و در سبد خانوار قرار گرفته و تولیدات داخلی استان را فلج کرده است.
خبرنگار این رسانه برای انعکاس حال و روز وضعیت تولیدات استان گفتوگویی را با «پیمان الماسی» معاون امور صنایع سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کردستان انجام داده که از نظر خوانندگان محترم میگذرد:
تسنیم: با آغاز فعالیت واحد نساجی، استان کردستان به یکی از قطبهای تولید پارچه کشور تبدیل شد اما تعطیلی آن افت شدیدی در زمینه تولید پارچه ایجاد کرد. دلیل آن چه بود؟
الماسی: نساجی کردستان با 700 نفر نیرو و با سرمایهگذاری بنیاد مستضعفان در سال 70 آغاز بکار کرد و وجود عواملی نظیر عدم توان رقابت در بازار، بدهی بانکی و رغبت و انگیزه سرمایهگذار برای تداوم روند کار در تعطیلی این واحد تولیدی تأثیر بسزایی داشت و علیرغم حمایتهای سازمان صنعت، معدن و تجارت نهایتاً این واحد تعطیل شد اما در حال حاضر نیز 2 واحد تولیدی شین بافت با حجم تولیدی روزانه یک تن در سنندج و دیگری در قروه با یک خط تولید در کردستان فعالیت دارند.
تسنیم: در مورد عوامل تعطیلی نساجی کردستان بیشتر توضیح دهید.
الماسی: واردات بیرویه پارچه با قیمت کمتر در کل کشور یکی از مشکلات عمده در این زمینه است که توان رقابت را از تولیدکننده داخلی سلب کرده و علاوه بر آن افزایش چشمگیر قیمت عرضه مواد پتروشیمی و مواد اولیه تولیدات در افزایش نهایی قیمت پارچه تولیدی نقش دارد که با کاهش نقدینگی و عدم امکان رقابت، واحدهای نساجی استان را با مشکل مواجه و باعث تعطیلی آنها شد.
تسنیم: چرا صنعت و معدن کردستان برا احیاء این واحد اقدامی انجام نداده است؟
الماسی: این واحد با وجود امکانات زیربنایی آماده، فاقد تجهیزات و ماشینآلات برای احیاء مجدد بوده و برای تولید بنا به تصمیم بنیاد مستضعفان باید واگذار گردد.
تسنیم: میتوان واردات بیرویه پارچه را کنترل کرد؟
الماسی: واردات رسمی و غیررسمی قابل کنترل است اما نباید ذائقه مشتری را فراموش کرد چراکه کیفیت پارچههای وارداتی در مقابل پارچههای تولیدی به لحاظ وجود تکنولوژی پیشرفته در سطح بالاتری قرار دارد بطوریکه تولیدات پاسخگوی نیاز مشتریان نبوده و برای رفع آن باید واردات را در نظر گرفت.
تسنیم: از بحث پارچه و نساجی فاصله بگیریم، در حال حاضر چند واحد تولیدی با چه ظرفیت شغلی در استان کردستان فعالیت دارند؟
الماسی: در حال حاضر 650 واحد فعال بوده و 158 واحد دیگر نیز بنا به دلایلی راکد ماندهاند که طبق برنامهریزی صورت گرفته در سالجاری واحدهای راکد توسط کلینیکی با محوریت سازمان صنعت، معدن و تجارت، متشکل از اساتید حوزه صنعت و نمایندگان نهادهای موثر و متولی مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفته و در نهایت راه برونرفت از این مشکلات ارائه خواهد شد.
تسنیم: توان فعلی استان کردستان در صادرات و واردارات چگونه است؟
الماسی: صادرات مقوله تخصصی و افزایش آن به سیاستهای سرمایهگذار بستگی دارد. در همین راستا طبق قرار صورت گرفته حجم صادرات به کشور عراق تا 20 میلیارد دلار افزایش خواهد یافت. در حال حاضر کردستان از 808 واحد تولیدی با ارزش سرمایهگذاری 3 هزار و 400 میلیارد تومان و با اشتغال واقعی 11 هزار و 500 نفر برخوردار بوده که از این تعداد 41 واحد آن صادراتکننده و صادرات استان در سال گذشته رشد 56 درصدی داشته است.
تسنیم: صادرات و واردات استان کردستان نسبت به گذشته با چه تغییراتی همراه بوده است؟
الماسی: در سال 96، 679 هزار تن با ارزش 493 میلیون دلار و در سال 97 نیز یکمیلیون و 128 هزار تن با ارزش 1.2 میلیارد دلار صادرات مرزی داشتیم که از لحاظ وزنی 66 درصد و از لحاظ مالی نیز 150 درصد نسبت به سال قبل رشد یافته و در مقابل واردات سال گذشته با کاهش 79 درصدی نسبت سال گذشته مواجه بوده است.
تسنیم: عمده این صادرات و واردات چه محصولاتی است؟
الماسی: محصولات کشاورزی، پلیاتیلن سبک، کولر آبی، آبگرمکنهای آبی و گازی و لولههای پلیاتلین عمده محصولات صادراتی در استان را تشکیل میدهند و در مقابل نیز ماشینآلات دستگاههای تولیدی، توتون و تنباکو، آلمینیوم و باطری عمده واردات کردستان محسوب میشوند.
تسنیم: چرا این رشد در صادرات استان کردستان مملموس نیست؟
الماسی: استان کردستان مبادی ورود و خروج کالا بوده و صادرات و واردات آن تنها مختص کردستان نیست بنابراین در برخی موارد این صادرات از استانهای دیگر بوده و تنها از مرز کردستان عبور میکند.
تسنیم: طرح پایش صنعتی چه تأثیری در تعداد واحدهای صنعتی کردستان داشت؟
الماسی: این طرح در کل کشور و بالطبع در کردستان نیز اجرا و در راستای آن واحدهای تولیدی واقعی و غیرواقعی شناسایی و پایش شد. در نهایتاً بیشتر از 300 پروانه بهرهبرداری فاقد خط تولید شناسایی و باطل شد.
تسنیم: حمایت بانکهای عامل از تولیدات استان کردستان چگونه است؟
الماسی: سرمایهگذاری در امور صنعتی باید مورد توجه قرار گیرد و بانکها نیز باید این مهم را در دستور کار خود قرار دهند اما متأسفانه بنا به دلایل مختلف تسهیلات بانکی در بحث صنعت کافی نیست، برای این امر باید سپردهگذاری در بانکها افزایش یابد و تغییر دیدگاه و هدایت نقدینگی به سمت تولید میتواند نقش موثری داشته باشد.
در سال 97، بیش از 500 میلیارد تومان تسهیلات را به بانکها معرفی کرده که تاکنون تنها 182 میلیارد تومان آن پرداخت و قریب 708 نفر اشتغال ایجاد شده و 2 هزار 74 نفر نیز تثبیت اشتغال داشتهایم.
انتهای پیام/ن