مصاحبه| نشست اقتصادی معامله قرن نتیجه عملی نخواهد داشت/ کنفرانس منامه تبلیغاتی است
یک کارشناس تحولات غرب آسیا معتقد است نشست اقتصادی معامله قرن که قرار است امروز در منامه برگزار شود، نتیجه عملی به همراه نخواهد داشت و این نشست بیشتر جنبه تبلیغاتی دارد.
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، قرار است نشست اقتصادی معامله قرن امروز در پایتخت بحرین برگزار شود. در این نشست برخی کشورهای عربی از جمله عربستان ، امارات و مصر بدون فلسطینیان شرکت خواهند داشت. مردم کشورهای اسلامی در اعتراض به معامله قرن بارها تظاهرات کرده اند. شهروندان مغربی هم یکشنبه گذشته علیه نشست منامه تظاهرات کردند. این موضوع سبب شد تا با " محمد رضا حاجیان " کارشناس تحولات غرب آسیا به گفت وگو بنشنیم که متن آن به شرح ذیل است.
محمد رضا حاجیان درباره نشست اقتصادی معامله قرن در منامه گفت: این نشست مقدمه ای برای طرح آمریکاست که مدعی است با اجرای آن به اختلافات فلسطینیان با رژیم صهیونیستی پایان داده می شود، بنابراین نشست منامه پیش درآمدی برای طرح موسوم به معامله قرن است. اما مشکل اینجاست کسانی که در کاخ سفید هستند و یا برمسند قدرت در تل آویو تکیه زده اند، به واقعیت های موجود در غرب آسیا و خواسته های مردمی توجهی ندارند و فکر می کنند که از منظر قدرت می توانند هر چیزی را که بخواهند، بر ملت های منطقه تحمیل کنند. در حقیقت، آنان نگاهشان به مقامات دولتی برخی از کشورهای عربی است و گمان می کنند با همراهی آنها می توانند هر آنچه طراحی کرده اند، در منطقه اجرایی و رژیم صهیونیستی را برغرب آسیا مسلط کنند.
وی عربستان ، امارات و بحرین را از جمله کشورهای همسو با سیاست های آمریکا و رژیم صهیونیستی دانست و اظهار داشت: واشنگتن و تل آویو بر این باورند که همراهی حاکمان این کشورها با سیاست های آمریکا کافی است لذا هیچ ارزشی برای نظر و قدرت مردم منطقه قائل نیستند، اما تجربه تاریخی نادرستی این باور را ثابت کرده به ویژه در عصر حاضر که شاهدیم آگاهی مردم روبه گسترش است و درک آنان از تحولات سیاسی در مقایسه با دوره های گذشته افزایش پیدا کرده است. بنابراین، مردم منطقه حاضر به پذیرش این ذلت ( معامله قرن ) نیستند. آنان می فهمند که معامله قرن توافقنامه عادلانه ای نیست و تنها نامی که می توان بر آن نهاد یک توافقنامه ذلت بار و ذلیلانه است. این درحالی است که تجربه چند سال گذشته در لبنان، فلسطین، عراق و سوریه نشان داده که مردم تسلیم سیاست ها و برنامه های استکبار جهانی و رژیم صهونیستی نشده اند و آنها با وجود داشتن قدرت اقتصادی و رسانه ای نتوانستند مردم منطقه را با سیاست های خود همراه کنند.
حاجیان در پاسخ به این سئوال " شما فرجام نشست منامه را چگونه ارزیابی می کنید؟ " گفت: به نظر نمی رسد که نشست منامه نتیجه عملی به همراه داشته باشد. این نشست جنبه تبلیغاتی دارد و همانطوری که عرض شد، نشست منامه پیش درآمدی برای معامله قرن است، هرچند که سرنوشت آن نیز از هم اکنون روشن است، معامله قرن یک توافقنامه شکست خورده است. با وجود این، آمریکا و کشورهای همسوی با آن تلاش می کنند تا خواسته های ملی اسلامی مردم منطقه را به خواسته های مادی و اقتصادی تبدیل کنند. در اینجا باید گفت که موضوع فلسطین فقط اشغال یک سرزمین نیست، مشکل بالاتر از آن است. موضوع تسلط استکبار جهانی و صهیونیست بین الملل بر غرب آسیا و سرنوشت مردم این منطقه است. لذا مردم این موضوع را نمی پذیرند. این درحالی است که رژیم صهیونیستی خواهان تسلط سیاسی و اقتصادی برمنطقه است چرا که در غیر این صورت، تل آویو در معرض تهدید قرار خواهد گرفت. همانطوری که عرض شد، اسرائیل رژیمی است که با بافت حاکم بر غرب آسیا ناهماهنگ و غیر منسجم است.
این پژوهشگر تحولات غرب آسیا در پاسخ به سئوال دیگری مبنی بر اینکه " آیا نشست منامه به همکاری علنی کشورهای نفت خیز مثل عربستان و امارات با رژیم صهیونیستی منجر خواهد شد؟" گفت: آرزوی دیرینه صهیونیست ها برقراری مناسبات آشکار اقتصادی با این گونه کشورهاست. هرچند که آنها روابط پنهانی با یکدیگر دارند، اما از آنجایی که مردم منطقه این نوع روابط را ظالمانه می دانند، هیچ یک از کشورهای مزبور جرات علنی کردن روابط شان را با تل آویو ندارند. لذا به نظر نمی رسد نشست منامه به برقراری روابط اقتصادی آشکار بین کشورهای عربی با رژیم صهیونیستی منجر شود.
حاجیان در پایان تصریح کرد: نشست منامه یک نشست تبلیغاتی است که هدفش آماده سازی افکار عمومی منطقه جهت برقراری روابط آشکار اقتصادی با رژیم صهیونیستی است. اما نوع روانشناسی و تفکرات مردم منطقه هرگز به تل آویو اجازه نخواهد داد که مناسبات علنی با کشورهای منطقه داشته باشد.
انتهای پیام/