نشست اقتصادی «منامه»؛ تلاشی ناکام برای نجات معامله قرن

نشست اقتصادی «منامه»؛ تلاشی ناکام برای نجات معامله قرن

نشست اقتصادی «منامه» درباره معامله قرن درحالی قرار است از فردا آغاز شود که تاکنون با مخالفت‌های گسترده‌ای از سوی طرف‌های فلسطینی و غیر فلسطینی مواجه شده است.

به گزارش گروه رسانه های خبرگزاری تسنیم، شست اقتصادی «منامه» درباره معامله قرن درحالی قرار است از روز سه شنبه به مدت 2 روز آغاز شود که تاکنون با مخالفت‌های گسترده‌ای از سوی طرف‌های فلسطینی و غیر فلسطینی مواجه شده است.

در همین ارتباط، گروه‌های مقاومت فلسطین خواستار مشارکت گسترده فلسطینیان در تظاهرات علیه نشست اقتصادی منامه شدند. این گروه‌ها اعلام کردند که زمان برگزاری تظاهرات روز چهارشنبه هفته جاری خواهد بود. گروه‌های مقاومت فلسطین همچنین خواستار اتخاذ یک موضع واحد از سوی تمامی فلسطینیان در قبال نشست منامه شدند. این گروه‌ها اعلام کردند که اتخاذ موضعی واحد در قبال نشست اقتصادی منامه می‌تواند تأثیر مثبتی در پرونده آشتی ملی داشته باشد.

از سوی دیگر، وزارت خارجه تشکیلات خودگردان فلسطین، نشست منامه بحرین را به مثابه بیانیه بالفور 2 توصیف کرد. در این بیانیه آمده است: تیم دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا به دنبال غل و زنجیر کردن اقتصاد فلسطین با زنجیرهای اشغال و محروم کردن آن از شکوفایی است.

وزارت خارجه تشکیلات خودگردان فلسطین بیان کرد: ماهیت نیات و مواضع خصمانه آمریکا علیه ملت فلسطین روز به روز عیان‌تر می‌شود و می‌توان آنرا به مثابه بیانیه شوم ترامپ یا بیانیه بالفور 2 نامید که حقوق ملت فلسطین را نادیده می‌گیرد و حقایق تاریخی و جغرافیایی را انکار می‌کند. ملت فلسطین بر سرزمین و تاریخ خود پایبند است و سرنوشت طرح‌های نابود کننده آرمان فلسطین از سوی دولت آمریکا رو به شکست است.

این درحالی است که «نبیه بری» رئیس پارلمان لبنان نیز به طرح اقتصادی آمریکا برای پیاده سازی معامله قرن که در برگزاری نشست اقتصادی منامه نمود پیدا کرده است، واکنش نشان داد. وی گفت: برای اینکه برخی سکوت رسمی لبنان را به مثابه پذیرش پیشنهاد مسموم تلقی نکنند. ما تاکید می‌کنیم که تنها سرمایه گذاری که در لبنان جایی نخواهد داشت سرمایه گذاری به زیان آرمان فلسطین و حقوق ملت فلسطین در بازگشت به سرزمینش و برپایی تشکیل کشور مستقل به پایتختی قدس شریف است.

 

وی افزود: کسی که گمان می‌کند با اشاره ضمنی به میلیاردها دلار می‌تواند لبنانی را که درگیر بحران اقتصادی شدید است، وسوسه کند تا تسلیم شده یا به مبادله‌ای بر سر اصول ثابت خود تن بدهد، دچار اشتباه شده است. در رأس این اصول، مخالفت با اسکان دائمی است که ما در کنار برادران فلسطینی با همه شیوه‌های مقاومت مشروع در برابر آن ایستادگی می‌کنیم.

در همین حال، شیخ حسین الدیهی معاون دبیرکل جمعیت «الوفاق» بحرین سخنانی را در خصوص نشست اقتصادی منامه مطرح کرد. معاون دبیرکل جمعیت «الوفاق» بحرین در این خصوص تأکید کرد: نشست اقتصادیِ شوم و ننگین «منامه» را به شکست می‌کشانیم. وی اظهار داشت: در مقابله تلاش‌ها برای به ثمر نشاندن معامله قرن دست بسته نمی‌ایستیم و با این طرح شوم مقابله می‌کنیم. الدیهی همچنین تأکید کرد که ملت‌های منطقه باید در مقابله معامله قرن بایستند.

واقعیت آن است که هدف اصلی و اساسی نشست اقتصادی معامله قرن، نجات طرح موسوم به معامله قرن است؛ طرحی که ایالات متحده آمریکا مدتها است که قصد رونمایی از آن را دارد اما به دلایل مختلف ازجمله مخالفت‌های گسترده طرف‌های فلسطینی و غیر فلسطینی، موفق به این کار نشده است. از همین روی، می‌توان از نشست اقتصادی منامه به عنوان نخستین گام عملی واشنگتن برای نجات معامله قرن یاد کرد.

آمریکایی‌ها و صهیونیست‌ها قصد دارند از رهگذر نشست مذکور، در واقع سرمایه لازم جهت پیاده سازی طرح معامله قرن را به دست آورند؛ سرمایه‌ای که قرار است از جیب ملت‌های عربی و توسط سران سرسپرده عرب خارج شود. البته رئیس جمهوری آمریکا پیشتر نیز صراحتاً اعلام کرده بود که کشورهای مختلف باید خود، هزینه اهدافی را که به دنبال تحقق آن هستند، بپردازند. طرح معامله قرن نیز مستثتنی از اهدافی که برخی از سران عرب در فلسطین به دنبال آن هستند، نیست.

 

به عنوان نمونه می‌توان به عربستان سعودی، امارات متحده عربی و بحرین اشاره کرد که تمام تلاش خود برای موفقیت نشست منامه و رونمایی از طرح معامله قرن را به کار گرفته اند. حتی پیشتر گزارش‌هایی در خصوص ارائه پیشنهاد رشوه 100 میلیون دلاری ریاض به «محمود عباس» رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین برای پذیرش طرح معامله قرن و عدم مخالفت با آن، منتشر شده بود. پذیرش میزبانی نشست اقتصادی درباره معامله قرن توسط بحرین نیز خود به تنهایی گواهی بر حمایت منامه از این طرح ضد فلسطینی است.

البته نباید این مسأله را نادیده گرفت که اهداف برگزاری نشست منامه تنها در جذب سرمایه لازم جهت رونمایی از معامله قرن محدود و محصور نمی‌شود. آمریکایی‌ها و صهیونیست‌ها اهداف دیگری را از برگزاری نشست مذکور دنبال می‌کنند که مهمترین آن زمینه چینی جهت علنی سازیِ فرایند عادی سازی روابط میان اعراب و تل آویو است. در همین ارتباط، پیشتر «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم صهیونیستی اعلام کرده بود: «تل آویو در حال حاضر روابط آشکار و پنهان گسترده‌ای با شمار زیادی از سران عرب دارد».

در هر صورت، آنچه که واضح به نظر می‌رسد این است که نشست منامه یک نشست صرفاً آمریکایی است و علیرغم ادعاهای مطرح شده توسط مقامات تل آویو و واشنگتن، تنها به دنبال تحقق اهداف محور عبری، عربی و غربی است. در همین ارتباط، «جمیل علیان» عضو ارشد جنبش جهاد اسلامی فلسطین سخنانی را در خصوص نشست اقتصادی منامه مطرح کرد. وی از تصمیم برخی کشورهای عربی برای مشارکت در این نشست به شدت انتقاد کرد. علیان در این خصوص گفت: نشست اقتصادی «منامه» یک نشست آمریکایی است.

ناگفته پیداست که به دلیل ایستادگی تمام قد فلسطینیان در برابر معامله قرن و نشست اقتصادی منامه از گروه‌های مقاومت گرفته تا دیگر احزاب و جریان‌های سیاسی از جمله تشکیلات خودگردان فلسطین، این نشست نمی‌تواند به اهدافی که واشنگتن و تل آویو برای آن در نظر گرفته اند دست یابد؛ هر چند که آمریکایی‌ها بسیار امیدوارند که این نشست مقدمه‌ای برای رونمایی از معامله قرن باشد.

آنچه که واضح به نظر می‌رسد، این است که آمریکایی‌ها و صهیونیست‌ها به شدت در روند رونمایی از معامله قرن دچار مشکل شده اند و خود به این نتیجه رسیده اند که چنین اقدامی نمی‌تواند سهل و آسان صورت پذیرد. به همین دلیل است که آنها برای این طرح خود، در تلاشی ناکام به سران عرب و نشست منامه متوسل شده اند.

منبع:مهر

انتهای پیام/

بازگشت به صفحه رسانه‌ها

پربیننده‌ترین اخبار رسانه ها
اخبار روز رسانه ها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon