منافع آمریکا در ترکمنستان
ایالات متحده تمرکز روی امکان تنوع بازارهای انرژی ترکمنستان دارد. هر دو سفیر آمریکا در ترکمنستان، آلن مستارد و سفیر جدید علنا درباره نزدیکی ترکمنستان به افغانستان و امنیت مرزی، و همچنین پتانسیل منافع تجاری آمریکا در ترکمنستان صحبت کردهاند.
به گزارش خبرنگار گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، به نقل از وستنیک کاسپین، نشریه آمریکایی The Diplomat مقالهای از ویکتوریا کلمنت، تحلیلگر منطقه اوراسیا در مرکز آموزش پیشرفته فرهنگ عملیاتی (CAOCL) در دانشگاه دریایی Quantico، ویرجینیا، درباره منافع آمریکا در ترکمنستان و شخصیت سفیر جدید ایالات متحده در این کشور حاشیه خزر، متیو کلیموف، در روز 18 ژوئن منتشر کرد که در آن در مورد جایگاه ترکمنستان در استراتژی ژئوپلیتیکی واشنگتن در دریای خزر صحبت شده است.
دولت ترکمنستان به زودی سفیر جدید ایالات متحده در عشقآباد را خواهد پذیرفت. در 13 ژوئن 2019، متیو کلیموف به عنوان سفیر بعدی ایالات متحده آمریکا به ترکمنستان در تالار بن فرانکلین وزارت امور خارجه معرفی شد.
سفیر جدید فارغ التحصیل وست پوینت، در سال 1974 تا 2003 به عنوان افسر ارتش آمریکا خدمت میکرده است. او فرماندهی واحدهایی در سطح گردان و تیپ را داشته و نشان نقرهای برای شرکت در "عملیات طوفان صحرا" دریافت کرده است. او درجه سرهنگی بازنشسته شده است.
در سخنرانی خود در مجلس سنای ایالات متحده، در تاریخ 16 ماه مِی، وی به عنوان کاندیدا تاکید کرد که ایالات متحده دارای منافع بلند مدت در آسیای مرکزی است و کاری که او در ترکمنستان پیش روی دارد فرصتی برای پیشبرد این منافع خواهد بود. او "مرزهای غیر شفاف، تروریسم و قاچاق مواد مخدر" را به عنوان تهدیدات احتمالی برای ترکمنستان برشمرد که در جنوب با ایران و افغانستان مرز مشترک دارد.
این مشکلات با چالشهای اصلی (و فرصتها) که فرماندهی مرکزی ایالات متحده در ترکمنستان تعریف میکند، و شامل امنیت مرزها و قابلیتهای واکنشی در مواقع خطرناک است، همپوشانی دارند. بیانیه CENTCOM در مورد وضعیت سال 2019 بیان میکند که "یک اقتصاد ناپایدار، سیستم سیاسی سخت و سیاست بی طرفی مثبت ترکمنستان تا حد زیادی محدودیت همکاری بینالمللی و فعالیتهای سرویسهای امنیتی ترکمنستان را محدود میکند." CENTCOM توضیح میدهد که "بی ثباتی در افغانستان و جریان بالقوه مبارزان تروریست خارجی" همچنان بر ماموریت او در ترکمنستان تأثیر گذار خواهد بود. "به رغم این خطرات و ادامه حضور در افغانستان، ایالات متحده قصد دارد حضور نظامی کوچکی را در آسیای مرکزی حفظ کند.
این اظهارات متیو کلیموف در مقابل اعضای مجلس سنای ایالات متحده با علاقه فعلی آمریکا به منابع هیدروکربن قابل توجه ترکمنستان بازتاب یافته است. ترکمنستان از لحاظ ذخایر گاز طبیعی ششمین کشور جهان است. فروش گاز طبیعی منبع اصلی پر کردن بودجه ترکمنستان است که 80 درصد از درآمدهای صادراتی را شامل میشود. تا همین اواخر، چین تنها مشتری قابل توجه کشور بود. در آوریل 2019 روسیه واردات گاز از ترکمنستان را پس از قطع سه ساله از سر گرفت.
کلیموف در اظهارات خود قول داده است که "او هر گونه تلاش را برای تنوع بخشی بازارهای صادرات گاز ترکمنستان را از طریق دریای خزر و همچنین جنوب آسیا انجام خواهد داد. دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، در پیامی تبریکی به رئیس جمهور ترکمنستان، قربانقلی بردی محمدوف، به مناسبت تعطیلات نوروز، اینطور اظهار کرده است:
"مردم ایالات متحده آمریکا و محافل تجاری آن همچنان به دنبال مسیرهای جدید برای تقویت همکاری اقتصادی خود با ترکمنستان هستند. من امیدوارم که ترکمنستان بتواند از فرصتهای جدید صادرات گاز به غرب در رابطه با تصمیم گیری اخیر در وضعیت حقوقی دریای خزر استفاده کند. "
ایالات متحده مایل است که ترکمنستان بازار گازی خود را از طریق خط لوله Trans-Caspian، که از طریق آن منابع ترکمنستان از طریق باکو و آذربایجان به اروپا هدایت میشود، متنوع کند. این خط لوله هنوز در مرحله طرح ریزی است، اما از دهه 1990، مرکز منافع ایالات متحده بوده است. کلید ورود اخیر آمریکاییها به این موضوع توافق در مورد دریای خزر در سال 2018 بود، که منعکس کننده یک فهم مشترک کشورهای ساحلی (روسیه، قزاقستان، ترکمنستان، ایران و آذربایجان) در مورد مساله مرزبندی حقوقی بین المللی فضای خزر بود. این توافقنامه امکان ساخت خطوط لوله انرژی را فراهم میکند که هر طرف دارای صلاحیت حقوقی در مورد هر گونه امکانات یا تاسیسات در بخش متعلق به خود است. به عبارت دیگر، کشورهای خزر حاکمیت بر مواد آن قسمت از دریا و ترانزیت از طریق قلمرو خزر خواهند داشت. این امر اجرای پروژه خط لوله گاز ترانس کاسپین را محتملتر مینماید.
کلیموف در سخنرانی خود در مجلس سنا، با اشاره به مسائلی که وی قصد دارد "قاطعانه و سازنده" با دولت ترکمنستان همکاری کند، از عشقآباد به خاطر مسائل حقوق بشر انتقاد کرد. به ویژه، او قصد دارد که به "طیف گستردهای از مسائل حقوق بشر، از جمله استفاده از کار اجباری در برداشت پنبه و نامناسب در فعالیتهای مذهبی توجه کند".
هر چند که تمرکز کاری سفیر کلیموف بر روی حل این مسائل مربوط به حقوق بشر تحسین برانگیز است، اما احتمال دارد که او زمان بیشتری را صرف مبارزه با آنچه که او با احتیاط "محیط ضعیف نظارتی ترکمنستان و بوروکراسی بیش از حد" نامیده، بکند.
ایالات متحده تمرکز روی امکان تنوع بازارهای انرژی ترکمنستان دارد. هر دو سفیر آمریکا در ترکمنستان، آلن مستارد و سفیر جدید علنا درباره نزدیکی ترکمنستان به افغانستان و امنیت مرزی، و همچنین پتانسیل منافع تجاری آمریکا در ترکمنستان صحبت کردهاند، اما هر دو نیز چشم انداز خطوط لوله را برجسته سازی کردهاند. بنابراین، روابط دوجانبه ایالات متحده با ترکمنستان بعید به نظر میرسد در دوران کلیموف تغییر قابل توجهی داشته باشد، اما انتصاب او فرصتی برای ارزیابی جایگاه منافع ایالات متحده در ترکمنستان فراهم میکند.
انتهای پیام/