لرستان با ۵.۳ میلیارد مترمکعب جریانات سطحی فقط ۴ سد دارد
وزیر نیرو با بیان اینکه ۱۷۹ سد بزرگ در دست بهرهبرداری داریم، گفت: لرستان با ۵.۳ میلیارد مترمکعب جریانات سطحی فقط چهار سد با حدود ۹میلیارد مترمکعب دارد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از خرم آباد، رضا اردکانیان ظهر امروز در مراسم کلنگزنی سد مخملکوه اظهار داشت: ما امروز حدود 47هزار سد در دینا در دست بهرهبرداری داریم که در مناطق مختلف دنیا احداث شده، نیمی از آمار این سدها در کشور چین ساخته شده و در دست بهرهبرداری بوده و نیم دیگر آن در مناطق دیگر دنیاست.
وی با بیان اینکه بخش اعظم سدهای بزرگ در نیمه دوم قرن بیستم ساخته و تمام شدهاست، افزود: بعد از جنگ جهانی دوم کشورهای ثروتمند، روبهتوسعه و صنعتی اولین توجهشان به مسئله مهار آبها بوده تا بهعنوان یک برنامه اصلی برای برنامههای توسعه، تأمین مواد غذایی مورد نیاز و تهیه آب قابل تنظیم مطرح باشد تا بتواند از این طریق کشتهای متعدد داشته باشد و زمینها از حالت دیم به آبی برای تولید انرژی، مقابله با سیلاب و تولید آب شرب و بهداشتی تبدیل شود.
وزیر نیرو عنوان کرد: عمده مقابله با سدسازیها بعد از اتمام سدها شروع شده و دلایلی مختلفی دارد، شاید چون دانش حفاظت از محیطزیست هنوز در آن موقع فراگیر نشدهبود و افراد حساس و علاقمند به میدان نیامدهبودند.
وی بیان کرد: امروز 179 سد بزرگ در دست بهرهبرداری داریم و استان لرستان با 5.3 میلیارد مترمکعب جریانات سطحی فقط چهار سد با حدود 9میلیارد مترمکعب دارد.
اردکانیان گفت: شکوفایی سدسازی از دوران جمهوری اسلامی برای ما آغاز شدهاست، هر سازهای بهخودی خود تحت شرایطی با لحاظ ضوابط و مقرارت به یک عنصر مفید تبدیل میشود، چنانچه همه ملاحظات لحاظ شود پروژههای مفیدی خواهند داشت.
وزیر نیرو خاطرنشان کرد: در حالی که بارندگی نرمال کشور ما حدود 235 میلیمتر در سال بوده بارندگی لرستان بیش از دو برابر متوسط بارندگی کشور است و حدود 5.3 میلیارد مترمکعب جریانات سطحی میتواند داشته باشد.
اردکانیان با اشاره به طرح میانمدت آبرسانی کوهدشت اظهار داشت: در استان لرستان با 2میلیون نفر جمعیت در خصوص آب شرب جریان پایداری نداریم، این اصلاً قابل قبول نیست.
وی افزود: در مناطقی که جریان بارش را هم نداریم، خودمان را موظف میدانیم که برای تثبیت جمعیت بهعنوان یک مقوله امنیت ملی جریان پایداری برای آب شرب تهیه کنیم، این یک وظیفه حاکمیتیست. در این زمینه نیاز به جبران مافات وسیع هست و انرژی زیادی صرفشده که به این نقطه برسیم.
وزیر نیرو عنوان کرد: ما واقعاً نمیباید مقدار انرژی و وقت را بگذاریم که این واقعیات مسلم و واضح شنیده و بهکار گرفته شود ما از نبود یک طرح مصوب آمایش سرزمین در کشورمان در رنج هستیم، امیدواریم در کنار صرف انرژیها مسئله تخصیص آب لرستان و برنامهریزی براساس آن تخصیص رفع شود و منابع مالی آن نیز تدارک داده شود.
وی بیان کرد: امیدواریم سازمان برنامه و بودجه براساس آخرین وعده مکتوب این سازمان که تابستان 98 بوده طرح آمایش سرزمین را عرضه کند و بعد از نقد و بررسی نهایتاً مورد توافق قرار بگیرد، مردم بدانند که براساس آنچه که حق طبیعی آنهاست برنامههای توسعهای کشور رقم خواهد خورد، ما انرژیهایمان را برای عرصههایی که بیشتر به آن نیاز داریم ذخیره کنیم.
اردکانیان گفت: در حال حاضر در استان لرستان بیش از 500پروژه در دست اجرا داریم که این پروژهها حدود 64 پیشرفت فیزیکی دارند و بالغ بر 3هزار و 570میلیارد تومان اعتبارات برای آنها درنظر گرفته شدهاست، این اعتبار برای بخشی از این پروژهها هزینهشده و برای بخشی دیگر نیز هزینه خواهد شد.
وزیر نیرو خاطرنشان کرد: امروز و گذشته در لرستان در آغاز بهرهبرداری یا افتتاح 13 پروژه شرکت کردهایم، ما در حال فرایند نهاییکردن اطلاعات و نیز دادههای مورد نیاز برای بازنگری تخصیص آب لرستان با لحاظ همه شرایط و حقآبهها هستیم و امیدواریم در هفتههای پیش رو این کار جمعبندی بشود، ما بعد کار اصلی که تأمین منابع برای سرعتدادن به طرحهای دست اجرا یا عملیت اجرایی طرحهاست را آغاز میکنیم.
اردکانیان اظهار داشت: مدیران ما باید خودشان را آماده فعالشدن در عرصه جدید تنوعبخشی منابع مالی برای طرحهایشان بکنند، دورانی که دولت همه اینها را از بودجه عمومی تأمین کند گذشت، نمایندگان هرنوع کمک قانونی را به این فرایند بکنند.
وی با تأکید بر اینکه بالغ بر 45میلیارد تومان اعتبار از سوی وزارت نیرو برای مهندسی رودخانههای لرستان تخصیص یافتهاست، افزود: منابع استانی بهغیر از این اعتبار هم در نظر گرفته میشود تا سریعتر و قبل از وقوع سیلاب بعدی بتوانیم ایمنسازی رودخانهها را در مناطق مختلف انجام دهیم.
انتهای پیام/ن