یادداشت | عبور ترامپ از خط مرزی کره شمالی؛ دستاوردی بزرگ یا حرکتی نمادین؟
دلیل اصلی سفر رئیسجمهوری آمریکا به کره شمالی ذهن بسیاری از کارشناسان را به خود مشغول کرده است.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، امروز صبح خبری در رسانههای دنیا منتشر شد که بسیاری را شوکه کرد. ترامپ قصد سفر به کره شمالی را دارد. این خبر به خودی خود در یک روز تعطیل از لحاظ رسانهای بسیار جذاب است.خبرگزاریهای مختلف به صورت لحظه به لحظه از زمان حرکت ترامپ از کره جنوبی به سمت مرز کره شمالی و ورود به منطقه غیرنظامی شده در مرز دو کره مشغول پوشش اخبار بودند.
البته از جذابیتهای رسانهای این خبر نمیتوان به سادگی گذشت. دونالد ترامپ اولین رئیسجمهوری است که در دوره تصدی خود وارد کره شمالی شده است و این مسئله از لحاظ خبری سوژه جذابی هم برای رسانهها و هم برای رئیسجمهوری آمریکا به شمار میرود که علاقه زیادی به تایید شدن و حضور در تیتر اول را دارد. ترامپ شخصی است که پس از خروج از توافق هستهای با ایران کلید مذاکرات جدی با کره شمالی را زد و تلاش بسیاری کرد تا پیونگ یانگ را متقاعد به خلع سلاح هستهای کند.
مذاکرات سنگاپور که بنا بر ادعای ترامپ با توافقی تاریخی به پایان رسید در نهایت دستاوردی جز ادامه تحریمهای آمریکا علیه کره شمالی و از سوی دیگر عدم خلع سلاح کره شمالی منجر نشد. هرچند ترامپ تاکید داشت که این توافقی بسیار مهم است اما کارشناسان بر بی نتیجه بودن آن تاکید داشتند. نشست هانوی در ویتنام فرصت دیگری برای طرفین بود تا با به حداقل رساندن اختلافات به سمت توافقی مهم حرکت کنند. اما در نهایت تعجب مذاکرات در مدت زمان کوتاهی نیمه کاره به پایان رسید و ترامپ اعلام کرد که کره شمالی آماده توافق نیست.
پس از این نشست روابط طرفین به مرور زمان دچار تنش بیشتری شد و تیغ انتقادات از سمت دو طرف تیزتر از قبل شد. هرچند ترامپ در پیامهای توییتری خود از اعتمادش به رهبر کره شمالی و خوشبینی به آینده سخن میگفت اما از سوی دیگر مقامات آمریکا بر صبر استراتژیکشان خبر میدادند. مقاماتآمریکایی معتقد بودند با فشار تحریمها سرانجام قادر به شکستن مقاومت کره شمالی هستند. این اظهارات با بیانیههای تند مقامات کره شمالی مواجه شد و در این بین تلاشهای کره جنوبی برای حفظ کورسوی مذاکره و نزدیک نشدن به جنگ ادامه داشت.
ترامپ امروز پس از پا گذاشتن به خاک کره شمالی گفت: این روز بزرگی برای همه دنیاست. ترامپ همچنین گفت: من همین الان او را به کاخ سفید دعوت میکنم. رهبر کره شمالی نیز ابراز امیدواری کرد این دیدار کوتاه ترامپ به روابط دو طرف بهبود ببخشد. وی افزود: میخواهیم گذشته را کنار بگذاریم و به آینده نگاه کنیم.
با اینحال برخی از کارشناسان سفر امروز ترامپ به کره شمالی را حرکتی نمادین میدانند و معتقدند که نمیتوان به آن به عنوان یک دستاورد مهم اشاره کرد. رئیس جمهوری آمریکا پس از گذشت دقایقی از ورود به خاک کره شمالی گفت: هر دو طرف تیمهایی برای انجام مذاکرات در هفتههای آینده تشکیل خواهند داد تا ببیند چه کاری میتوانند انجام دهند.
ترامپ باوجود اعلام خبر تشکیل کارگروه تاکید کرد که هیچ عجلهای برای توافق ندارد. وی در همین ارتباط گفت که هیچ تفاهم یا توافقی امروز بین آمریکا و کره شمالی صورت نگرفته است.
به این نکته نیز باید توجه داشت که پس از سفر رئیسجمهوری چین به کره شمالی بسیاری از کارشناسان معتقد بودند پیونگ یانگ به دنبال دریافت کمک از پکن برای کاهش تاثیر تحریمهای آمریکاست. سفر امروز ترامپ به کره شمالی نیز شاید تا حدی نتیجه مذاکرات خوب دیروز وی با رئیسجمهوری چین در اوزاکای ژاپن باشد. چه بسا ترامپ برای اعلام آتش بس موقت در جنگ تجاری با چین، نظر مثبت پکن در مورد کره شمالی را دریافت کرده باشد.
با توجه به اتفاقات صورت گرفته به نظر میرسد هدف ترامپ از این سفر نمادین جلب اطمینان پیونگ یانگ و صرفا باز نگه داشتن در مذاکره با کره شمالی است. باید منتظر بود و دید کرهای ها به این سادگی حاضر به اطمینان به وعدههایی هستند که از سوی آمریکا و رئیسجمهوری مانند ترامپ دریافت میکنند.
انتهای پیام/