سایه سنگین رکود بر سر صنعت اصفهان؛ بانک‌ها چگونه سد راه فعالیت صنعتگران می‌شوند؟

سایه سنگین رکود بر سر صنعت اصفهان؛ بانک‌ها چگونه سد راه فعالیت صنعتگران می‌شوند؟

اصفهان به عنوان یکی از صنعتی‌ترین استان‌های کشور مطرح محسوب می‌شود اما رکود سایه سنگین است که بر سر صنعت این استان قرار دارد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از اصفهان، استان اصفهان را پس از جدایی البرز از تهران، صنعتی‌ترین استان کشور می‌نامند که با بیش از 9 هزار واحد صنعتی و تولیدی و 12 هزار هکتار مساحت شهرک‌ها و نواحی صنعتی در این بخش رتبه نخست صنعت را در بین استان‌های کشور در اختیار دارد و در بخش معدن و اکتشافات معدنی جزو پنج استان اول است.

اصفهان صنعتی‌ترین استان ایران است که 15 درصد از تولید ناخالص کشور متعلق به استان اصفهان بوده و باید گفت 70 درصد از فولاد، 50 درصد از صنایع ساختمانی، 60 درصد مصنوعات طلایی و 25 درصد از فرآورده‌های نفتی کشورمان متعلق به نصف جهان است.

صنایع بزرگی همچون ذوب‌آهن، فولاد مبارکه، پالایشگاه، پلی‌اکریل و کارخانجات متعدد سرامیک و کاشی‌سازی و معادن سنگ و سنگبری از علل صنعتی شدن و اقتصاد قوی استان اصفهان بوده است. البته به صنایع دیگر استان نیز می‌توان فهرست‌وار اشاره کرد، صنایعی همچون ظروف چینی، سرامیک، تولید لوازم خانگی، کارخانه تولید سیمان، ورق موجدار، صنایع خودرو سازی، صنایع نظامی، صنایع هواپیماسازی، ساخت لوازم و تاسیسات گازی، صنایع غذایی، فرآورده‌های لبنی، ریسندگی، نساجی و غیره که این روزها کاغذبازی و قوانین سخت اداری، تصمیم‌های سلیقه‌ای و زمان‌بر بودن دریافت استعلام‌ها برای سرمایه‌گذاران باعث افزایش مشکلاتی برای صنایع این استان شده است.

بارها شنیده‌ایم که اصفهان در زمان رکود به تبعیت از کشور بیشترین آسیب را نسبت به استان‌های دیگر می‌بیند. اکنون با رکود حاکم و کاهش پروژه‌های عمرانی و زیربنایی، فعالیت بسیاری از کارخانه‌ها در طرح‌های عمرانی و توسعه‌ای متوقف شده و ظرفیت اشتغال استان اصفهان هم به‌تبع پایین آمده است.

البته این تمام مشکلات صنعتگران اصفهانی نیست بلکه کم‌آبی، کمبود نقدینگی، آلودگی هوا و مشکلات صادراتی، موانعی هستند که صنعت اصفهان، در حال دست و پنجه نرم کردن با آنهاست. خشکسالی‌های اخیر بی‌شک از مهم‌ترین مشکلاتی است که اقتصاد اصفهان را در سال‌های اخیر تحت‌تاثیر قرار داده است و کم‌آبی سبب بروز مشکلات زیادی برای صنایع استان شده و خسارات مالی بسیاری به بار آورده است. به نحوی که بارها اقتصاددانان از توقف چرخه صنعت استان اصفهان به دلیل بی‌آبی ابراز نگرانی کرده‌اند.

کارشناسان اقتصادی در اصفهان معتقدند کمبود منابع مالی، فقدان تخصیص اعتبارات، حمایت نکردن از تولیدکنندگان در زمینه مالیات و بیمه، تورم، افزایش نرخ ارز و تحریم‌های بین‌المللی از موانعی هستند که صنعت اصفهان برای ادامه حیات باید از آنها به سلامت عبور کند.

امروز وضعیت نصف جهان از نظر صنعت و اشتغال مناسب نیست و به گفته مسئولان درصد بیکاری آن از کل کشور بیشتر است. این اعداد و ارقام نشان می‌دهد که چرخ صنعت در بزرگترین استان صنعتی کشور دچار آسیبی جدی است.

تعدیل صنعتگران و گذران زندگی به سختی

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی گفت: دولت باید بسته حمایتی خروج از رکود برای همه صنعتگران و نه فقط برای خودروسازان در نظر گیرد تا هم چرخه اقتصاد بچرخد و هم سبب ایجاد اشتغال شود.

حجت‌الاسلام سید ناصر موسوی لارگانی رئیس مجمع نمایندگان استان اصفهان اظهار داشت: مسئولان حضور صنایع مختلف در استان را به رخ ما می‌کشند اما باید بگویم که درآمد این صنایع مختص مردم اصفهان نیست و تمام کشور از آن به‌طور مختلف بهره‌مند می‌شوند.

وی افزود: در حال حاضر تعداد قابل توجهی از افراد فعال در حوزه صنعت و صنعتگران که مشغول کار بوده‌اند، اخراج شده‌اند و زندگی سختی می‌گذرانند.

نماینده مردم فلاورجان در مجلس شورای اسلامی بیان کرد: وقتی کارخانه‌ای با ظرفیت زیر 50 درصد کار می‌کند بدون‌شک نمی‌تواند هزینه‌های خود را جبران کند و با مشکلات بسیاری دست و پنجه نرم می‌کنند، به‌طور قطع با وضعیت مشکلات صنایع و دغدغه صنعتگران استان اصفهان نسبت به سال گذشته وضعیت واحدهای صنعتی و تولیدی در استان با وجود رکود بیش از پیش می‌رود.

وی با بیان اینکه در شرایط فعلی بسیاری از واحدهای صنعتی کوچک و متوسط استان اصفهان با کمتر از 50 درصد از ظرفیت خود کار می‌کنند و به خاطر بدهی مالیاتی و بدهی بانکی، کارگران خود را تعدیل کرده‌اند، گفت: دولت باید برنامه‌ریزی کند که با توجه به وضعیت رکود موجود، یک سال معافیت مالیاتی به صنایع اختصاص دهد تا آنها بتوانند بخشی از مشکلات خود را برطرف کنند.

موسوی لارگانی در پاسخ به این سوال که چرا با تعطیلی نیمی از واحدهای تولیدی و صنعتی و رکود حاکم بر استان اصفهان هر ساله باید شاهد افزایش مالیات‌ها برای استان باشیم اظهار داشت: متأسفانه نگاه دولت و دیگر مسئولان به استان اصفهان نگاهی برخوردار است و اصفهان با وجود اینکه از صنایع بزرگ شهری برخوردار است هر ساله شاهد افزایش پرداختی اصفهانی‌ها به خزانه هستیم.

وی پیرامون اینکه نابودی اشتغال، صنعت کشور، دور زدن قانون و عدم پرداخت مالیات به دولت دو ضرر اساسی است،  افزود: دولت وظیفه ایجاد بسترهای لازم برای اشتغال را دارد، اما اگر ما می‌خواهیم که برای فرزندان خود اشتغالی پایدار ایجاد کنیم باید به دنبال مصرف کالاهای ایرانی برویم که تنها راه گشتن چرخ صنعت مصرف تولیدات داخلی است.

نماینده مردم فلاورجان در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه نباید در زمان رکود اقتصادی، سازمان امور مالیاتی، بانک‌ها، تامین اجتماعی و گمرک بر صنعتگر فشار وارد کنند، گفت: اگرچه یکی از راه‌های درآمدی کشور، بحث مالیات است و دولت باید جلوی فرار مالیاتی برخی افراد را بگیرد زیرا عده معدودی مالیات را می‌پردازند اما باید برنامه‌ریزی لازم را صورت دهد تا مالیات را از همه دریافت کند.

موسوی لارگانی در پاسخ به این سوال که وضعیت صنعت و اشتغال در اصفهان از چه جایگاهی برخوردار است اظهار داشت: روزگاری صنعت و اشتغال اصفهان در کشور نمونه بود اما اکنون اینگونه نیست و بسیاری از واحدها و کارخانه‌ها نیروهای خود را کاهش داده‌اند.

وی با اشاره به مشکلات صنایع و بررسی وضعیت اقتصادی استان اصفهان، افزود: اصفهان بعد از جدایی البرز از تهران بزرگ‌ترین استان صنعتی کشور نام گرفته اما مشکلات صنعتگران در این استان مورد توجه مسئولان نیست و صنایع با ظرفیت‌های پایین در حال فعالیت هستند.

نماینده مردم فلاورجان در مجلس ادامه داد: متأسفانه صنایع در کل کشور با مشکلاتی مواجه هستند، اما در اصفهان این مشکل نمود بیشتری دارد.

رکود حاکم بر صنعت اصفهان با اخذ مالیات‌های سنگین

وی اتخاذ مالیات‌های سنگین و مالیات بر ارزش افزوده را از دیگر دلایل رکود حاکم بر صنعت استان اصفهان دانست و بیان کرد: فشارهای مضاعف پرداخت مالیات و 9 درصد ارزش افزوده از جمله مشکلات صنعتگران است.

موسوی لارگانی با بیان اینکه مالیات تکلیفی سنگین برای صنعتگران است، گفت: تسهیلاتی که با 18 درصد به صنعتگر تعلق می‌گیرد و سود حاصل از وامی که باید به بانک پرداخت شود بالای 25 درصد است، سبب شده تا صنعتگر نتواند پا به عرصه رقابت بگذارد و از صحنه خارج شود.

وی با بیان اینکه رکود حاکم بر کشور از مشکلات اساسی است که موجب تعطیل یا نیمه تعطیلی بسیاری از بنگاه‌های اقتصادی شده، اظهار داشت: دولت باید با برنامه‌ریزی و سامان دادن به وضعیت کنونی کشور تدبیری بیندیشد در غیر این صورت مردم و افرادی که در بخش تولید و صنعت کار می‌کنند با چالش جدی روبه رو خواهند شد.

سردرگمی تولیدکنندگان و صنعت‌گران با قیمت روزانه ارز

نماینده مردم فلاورجان در مجلس پیرامون اینکه تعیین قیمت روزانه ارز تولیدکننده و صنعتگر را فلج می‌کند، افزود: این امر سبب سردرگمی صنعتگران و تولیدکنندگان ما شده‌اند و نمی‌توانند به فعالیت خود ادامه دهند چرا که نمی‌دانند قیمت ارز افزایش می‌یابد یا روند کاهش قیمت را پیشرو خواهد داشت.

وی درباره اینکه نوسانات نرخ ارز از عوامل بسیار مهم و تاثیرگذار بر تولید و صنعت بوده و در سال‌های گذشته مشکلات بسیاری را ایجاد کرده است، بیان کرد: نرخ ارز چندگانه در کشور موجب تنزل سرمایه‌گذاری و شکست جدی سرمایه‌گذاران خواهد شد.

موسوی لارگانی افزود: وضعیت قیمت‌های افسارگسیخته کالاها با وابستگی به نوسانات نرخ ارز در بازار سبب سردرگمی تولیدکنندگان و صنعت‌گران کشور و همچنین اصفهان شده است.

سایه رکود بر صنعت اصفهانی

یکی از فعالان اقتصادی با اشاره به اینکه اصفهان صنعتی‌ترین استان ایران است و در زمان رکود به‌تبعیت از کشور بیشترین آسیب را نسبت به استان‌های دیگر می‌بیند، گفت: اکنون با رکود حاکم و کاهش پروژه‌های عمرانی و زیربنایی، فعالیت بسیاری از کارخانه‌هاس صنعتی در طرح‌های عمرانی و توسعه‌ای متوقف شده و ظرفیت اشتغال استان اصفهان هم به‌تبع پایین آمده است.

مصطفی روناسی ادامه داد: از سوی دیگر به‌دلیل رکود بسیاری از صنایع در تأمین مواد اولیه با مشکل روبه‌رو هستند و کارفرمایان دولتی هم پول‌های آنها را پرداخت نمی‌کنند و این صنایع نمی‌توانند به تولید و جذب اشتغال ادامه دهند.

وی درباره اینکه کاهش دادن رقم مالیات‌ها بهترین روش پرداخت یارانه حمایتی برای بخش صنعت است، اظهار داشت: در چند سال گذشته به دلیل رکود در کشور صنایع بزرگ بدون سودآوری‌های چشمگیر دچار رکود اقتصادی شده‌اند، اما مالیات پرداختی آنها همچنان بالاست.

این فعال اقتصادی افزود: استان اصفهان به لحاظ برچسب مارک برخوردار در پرداخت مالیات رتبه دوم اما برای اخذ اعتبارات در ردیف‌های هفدهم و هجدهم قرار داد و اصفهان میلیاردر فقیر شده است شهری که از نظر زیرساخت‌ها، وضعیت اشتغال، فضای کلاس‌های درسی در شرایط مناسب نیست.

وی با ابراز تاسف از اینکه در دهه‌های گذشته، توسعه نامتوازن و بی‌برنامه زیرساخت‌ها برای استان‌هایی نظیر اصفهان ارمغانی به جز کاهش منابع آبی، آلودگی‌ هوا و به خطر افتادن دیگر منابع زیست‌محیطی در پی نداشته است، بیان کرد: در اثر این نوع توسعه و نامناسب شدن شهرها برای زندگی، ضمن افزایش نرخ مهاجرت، تولید کاهش و اشتغال‌های فعال صنایع هم نابود شده است.

روناسی پیرامون اینکه عمده فشارهای مالیاتی در 3 سال گذشته بر بنگاه‌های اقتصادی کوچک، متوسط و واحدهای تولیدی و صنعتی در استان اصفهان بوده و آنها را فلج کرده است، گفت: هم اکنون در استان بنگاه‌های اقتصادی زیادی تعطیل شده‌اند، بنگاه‌هایی هم که در حال فعالیت هستند در آینده با خطر ورشکستگی یا سقوط مواجه خواهند شد.

آلودگی زیست محیطی با فرسودگی ماشین‌آلات صنایع

روناسی فرسوده بودن ماشین‌آلات صنایع بزرگ و کوچک را یکی از دغدغه‌های صنعتگران در افزایش هزینه‌های حامل‌های انرژی بیان کرد و اظهار داشت: معتقدم که در بخش صنعت کشور به جای پرداخت یارانه به آب و انواع انرژی، هزینه‌ها صرف نوسازی تجهیزات صنایع گردد تا بتوانیم در مصرف آب و سوخت صرفه‌جویی کنیم.

وی درباره اینکه با ماشین‌آلات فرسوده صنایع کوچک و بزرگ نمی‌توان محصولاتی در سطح رقابت جهانی تولید کنیم، افزود: باید به جای واردات بی‌رویه کالای خارجی، فن‌آوری صنعتی آنان را وارد کنیم تا تولید صنایع کشورمان پیشرفت کند.

این فعال صنعتی در اصفهان بیان کرد: فرسودگی بالای ماشین‌آلات صنعتی علاوه بر کاهش کیفیت، هزینه و سرعت تولید اجناس، زیان‌ و انواع آلودگی زیست محیطی را در پی دارد که این مشکلات فقط با نوسازی و تجهیز دستگاه‌ها رفع می‌شود.

وی پیرامون اینکه مشکلات صنایع کوچک صرفا با خرید ماشین‌آلات جدید هم رفع نمی‌شود، گفت: باید موانع صادرات صنعتگران را برای ارائه کالاها در خارج از کشور برطرف کنند و دانش مدیریت در دستور کار قرار گیرد.

بانک‌ها سد راه فعالیت صنعتگران

روناسی با بیان اینکه بانک‌ها مشکلات بسیاری را برای صنعتگران ایجاد می‌کنند اظهار داشت: بانک‌ها هیچ همکاری خوبی با صنعتگران ندارند و با اینگونه اقدامات به صنعت و اقتصاد کشور ضربه وارد می‌کند.

وی با ابراز تاسف از اینکه صنعتگران با مشکلات فراوانی روبه‌رو هستند، افزود: به‌دلیل اینکه مدیریت واحد و مناسبی وجود ندارد وضعیت تولید و توسعه صنعت نیز با دشواری روبرو بوده و به اهداف نرسیده است.

به گزارش تسنیم در حال حاضر کارخانه‌های بزرگ و واحدهای صنعتی کوچک برای ادامه فعالیت خود با موانع بسیاری مواجه هستند که این امر سبب شده فضای کسب و کار در صنعتی‌ترین استان کشور نامساعد و معضل بیکاری و رکود دامن‌گیر صنعتگران شود. بنابراین پویایی و توسعه یافتگی اقتصاد یک کشور، فراهم آوردن محیط مناسب برای کسب و کار است که وضعیت رقابتی و میزان رقابت‌پذیری در آن از مهم‌ترین شاخصه‌هاست.

انتهای پیام/ح

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon
مدیران