قرائتی: کتابهای دینی باید طبق ذائقه و حوصله جوانان خلاصه شود
حجتالاسلام قرائتی گفت: در حال حاضر با توجه به گرانی کاغذ،کاهش حوصله قشر جوان نسبت به مطالعه کتاب و تغییر ذائقه آنها نیاز است از شیوههای جدیدتری مثل تلخیص بهره ببریم.
به گزارش خبرنگار فرهنگی باشگاه خبرنگاران پویا، نشست هماندیشی نویسندگان و ناشران حوزه نماز و مهدویت با حضور حجتالاسلام محسن قرائتی و جمعی از ناشران و نویسندگان حوزه نماز در مؤسسه خانه کتاب برگزار شد.
حجتالاسلام قرائتی در این مراسم با اشاره به اینکه یکی از نعمتهای خداوند به انسان قلم و بیان است، افزود: خداوند میفرماید «ثُمَّ لَتُسْئَلُنَ یَوْمَئِذٍ عَنِ النَّعیم؛ در روز قیامت از نعمتها بازپرسى خواهید شد». قطعاً یکی از نعمتها همین قلم و بیان است که مورد پرسش خداوند قرار میگیرد.
وی افزود: بر اساس آیات قرآن، بهترین افراد کسانیاند که در وهله اول مردم را به سوی خدا دعوت میکنند. «وَ مَنْ أَحْسَنُ قَوْلاً مِمَّنْ دَعا إِلَى اللَّهِ». کسی که با بیان و گفتارش به سوی خداوند و اهلبیت(ع) باشد، نزد خداوند ارزش دارد. بنابراین قلمی که در راه خداوند بنویسد و اولویت خود را کسب درآمد قرار ندهد بلکه رضایت الهی برایش اهمیت داشته باشد، کارش ارزشمند و ماندگار خواهد بود.
رئیس ستاد اقامه نماز کشور مهمترین عبادت انبیاء و رسولان را نماز معرفی کرد و گفت: خداوند در آیه32 طه خطاب به پیامبر(ص) میفرماید «خانواده خود را امر به نماز کن و نسبت به آن شکیبایی بورز؛ وَ أْمُرْ أَهْلَکَ بِالصَّلاةِ وَ اصْطَبِرْ عَلَیْها» و یا خطاب به اسماعیل صادقالوعد میفرماید: «وَ کانَ یَأْمُرُ أَهْلَهُ بِالصَّلاةِ وَ الزَّکاةِ وَ کانَ عِنْدَ رَبِّهِ مَرْضِیًّا؛ همواره خانوادهاش را به نماز و زکات فرمان مىداد و نزد پروردگارش مورد رضایت بود.» شما اگر درباره هر چیزی قلم زدید، اما برای نماز کاری نکردید، چه مقدار میتواند ارزش داشته باشد؟ پیامبر(ص) در روایتی فرمود: «أکثَرُ هَمّک الصّلاة؛ بیشترین همت تو بر نماز باشد». درباره نماز اگر هم اهتمام داشتیم، همتمان بزرگ نبود؟
قرائتی با اشاره به اینکه کتابها حتیالامکان باید تلخیص شود، گفت: در حال حاضر با توجه به گرانی کاغذ، کاهش حوصله قشر جوان نسبت به مطالعه کتاب و تغییر ذائقه آنها نیاز است از شیوههای جدیدتری مثل تلخیص بهره ببریم. در زمینه موضوعات دینی این مسئله خیلی اولویت دارد. قلم باید به گونهای باشد که از لغو و هجو پرهیز شود؛ چرا که ما ضامن وقت مردم هستیم. یا میتوان نکاتی که درباره نماز در کتابهای قطور و سنگین نوشته شده، در قالب بروشور در اختیار مخاطب جوان قرار داد.
وی در اهمیت نیت و اخلاص در کار گفت: نویسندگان حوزه معارف به ویژه نماز نباید همیشه در پی منافع مالی باشند. اگر بین عدم دریافت حق تألیف، امتیاز چاپ و چاپ محتوایتان شما را مخیر کردند، اگر میدانید مورد سوءاستفاده و تحریف قرار نمیگیرد، اجازه چاپ بدهید. البته منظورمان این نیست که هیچ وقت پول دریافت نکنید بلکه به خاطر پول کار نکنید. یکی از دانشگاهها به بنده گفت یکی از کتابهای شما را میخواهیم به اسم خود دانشگاه چاپ کنیم و من هم موافقت کردم. نه پولی گرفتم و نه از امتیاز معنوی تألیف بهره بردم.
قرائتی با تأکید بر آنکه باید نسبت به سوژههای قرآن اهتمام داشت، گفت: قرآن پر از داستانها و مثلهای زیباست و میتوان از این ظرفیت جهت تولید محتوا بهره برد. بنابراین محور فعالیت شما حول قرآن باشد.
وی در بخشی دیگری از سخنان خود با تأکید بر اینکه علمی که در دبیرستان و دانشگاه به جوانان آموزش داده میشود ضامن شغل آنها نیست، گفت: اگر در کنار علمی که جوانان در دانشگاه یا دبیرستان میآموزند، آنها را در همان رشتههای تخصصی به صورت تخصصی توانمند کنند، شغلشان در آینده تضمین میشود. شاهد بودم دکترای رشتهای مثل کشاورزی تفاوت ساقههای دو گیاه را نمیدانست. چرا که تخصصی و عملی به آنها آموزش داده نشده است.
قرائتی افزود: حتی از جهت کمّی میتوان تدابیر در حوزه آموزش داشت. یکی از این چالشها بحث تعطیلی روز پنجشنبه به خصوص تعطیلی حوزه علمیه است. چرا باید تمام اصناف باز باشند اما مراکز حساسی مثل حوزه علمیه تعطیل باشد؟ من خودم این مسئله را دیر درک کردم لذا وقتی محاسبه کردم دریافتم در این 40 سال، هشت سال و نیم عمرم هدر رفت.
انتهایپیام/