۹۲۰ هزار تن سیب زمینی همدان در انتظار صنایع تبدیلی

920 هزار تن سیب زمینی همدان در انتظار صنایع تبدیلی

استان همدان سالانه ۹۲۰ هزار تن سیب‌زمینی تولید دارد که همچنان پس از تولید خام‌فروشی می‌شود، سرمایه‌گذارانی که هم وارد این گود شدند تا ارزش افزوده‌ای برای سیب‌زمینی تولید شده ایجاد کنند از طولانی بودن اختصاص تسهیلات گلایه دارند.

 به گزارش خبرگزاری تسنیم از همدان، استان همدان در حوزه کشاورزی نزدیک به 114 تا 117 هزار بهره‌بردار دارد که بیش از 12 هزار نفر از این بهره‌برداران در حوزه کشت سیب‌زمینی در شهر‌ستان‌های بهار و رزن و مانند آن در سطح زیر‌کشتی حدود21 هزار و 500 هتکار  فعالیت دارند.

 برنامه‌ریزی برای فر‌آوری سیب‌زمینی در استان

 اکنون 80 درصد محصول تابستانه سیب‌زمینی همدان تازه‌خوری و بقیه انباری می‌شود تا محصول پائیزه همدان به بازار مصرف‌ برسد؛ بخش عمده‌ این سیب‌زمینی هم به جای فر‌آوری مستقیم روانه سردخانه‌ها می‌شود تا بعد با افت بین 2 تا 5 درصد به دست مصرف‌کننده برسد. یعنی سیب‌زمینی همدان همچنان‌ فر‌آوری نشده به بازار می‌آید.

استان‌هایی که قطب‌ سیب‌زمینی نیستند و تولید سیب زمینی هم ندارند بازار صنایع فر‌آوری آن داغ داغ است و انواع و اقسام محصولات آن با وغم دو‌چندانی را بر تولید‌کننده همدانی تحمیل کند. آنهم در حالیکه فر‌آوری سیب‌زمینی در مهد تولید آن هزینه حمل را برای سرمایه‌گذار کاهش می‌دهد.

 البته تغییر ارقام سیب زمینی کاشت شده هم  نقش موثری در افزایش ماده خشک سیب‌زمینی  و افزایش ماده اولیه صنایع تبدیلی مرتبط در دارد که کشاورزان فعال در این حوزه بیشتر به باید آن توجه کنند و از ارقامی مانند سانته، اگریا و بامبو استفاده و محصول تولیدی خود را بیش از این آماده فرآوری کنند.

 گسترش صنایع فر‌آوری سیب زمینی در همدان

سال‌های قبل یک شرکت فر‌آوری سیب‌زمینی در همدان راه‌اندازی شد که مشخص نیست در چه مرحله‌ای از تولید قرار دارد و محصول تولیدی خود را چرا توسعه نداده است، محصولی که اکنون بازار داخل و خارج به شکل‌های مختلف طالب دارد و رقابت در تولید آن هم چندان زیاد نیست.

پس باید دید دلایل توقف افزایش تعداد صنایع فر‌آوری سیب‌زمینی در مهد و قطب تولید سیب‌زمینی همدان چیست؟ و مسئولان برای رونق این صنعت در استان چه برنامه‌ای‌ دارند و مجوز‌های صادر شده در کدام مرحله است. سرمایه‌گذاران هم نباید فراموش کنند که راه‌اندازی صنایع مرتبط در قطب سیب‌زمینی در‌آمد دو‌چندانی برای آنها ایجاد می‌کند.

 کشت انواع سیب‌زمینی تابستانه و پائیزه در همدان

 معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان همدان اظهار داشت: سال گذشته در استان همدان 920 هزار‌تن تولید سیب‌زمینی در 21 هزار و 500 هکتار داشتیم که از این مقدار در حدود 80 درصد سیب‌زمینی تابستانه تازه‌خوری است و بقیه انباری می‌شود.

شهرام پرورش افزود: در پی  تبدیل کشت ارقام سیب‌زمینی به 2 منظوره هستیم تا بتوانیم تازه‌خوری و قابل فرآوری را که ماده خشک بیشتری دارد افزایش دهیم که غالب ارقام سانته، بامبو و اگریا چنین خصوصیتی دارد و ماده خشک بیشتری را برای صنایع تبدیلی فراهم خواهد کرد.

وی افزود: در استان همدان که قطب تولید سیبزمینی کشور است  محصول تابستانه و پائیزه کشت می‌شود که سال قبل مقدار کشت تابستانه سیب‌زمینی استان همدان8 هزار و 940 هکتار و پائیزه هم 10 هزار و 500 هکتار بود که محصول پائیزه بیشتر به سردخانه سپرده می‌شود تا برای مصارف بعدی ذخیره شود.

وی گفت: امسال با توجه به بارش‌هایی که داشتیم محصول سیب‌زمینی تابستانه 8 یا 10 روز دیگر وارد بازار می‌شود و به دلیل مقدار تولیدی که استان همدان دارد این محصول نقش  موثری در کاهش قیمت سیب‌ زمینی در بازار کشور دارد چرا که بخش عمده‌ای از نیاز کشور از استان تامین‌ می‌شود.

 ایجاد زیر‌ساخت سردخانه و سرتینگ و فرآوری

مدیر صنایع تبدیلی کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی همدان هم گفت: سیب‌زمینی استان همدان با توجه به ظرفیتی که برای سردخانه‌ها ایجاد شده است به مرحله سرتینگ و بسته‌بندی هم رسیده و در کنار آن سال‌های قبل یک شرکت مجوز فر‌آوری سیب‌زمینی را برای تولید نشاسته از جهاد‌کشاورزی استان همدان دریافت کرد.

غلامحسین تقوی افزود: که اخیرا هم برای 3 شرکت دیگر مجوز‌هایی صادر شد تا سیب‌زمینی استان همدان به غیر از ذخیره شدن در سردخانه فرآوری شود. شرکت‌های جدید در حوزه فرانچ فریز مجوز دریافت کردند و سیب‌زمینی را برای بازار مصرف داخل و صادرات آماده خواهند کرد.

 وی اظهار داشت: اکنون در استان حدود 150 هزار‌تن با سرمایه‌گذاری 150 میلیارد‌تومان ظرفیت فر‌آوری سیب‌زمینی ایجاد شده است که به دلیل تامین ماده اولیه فر‌آوری در استان همدان، قابلیت افزایش آن 300 هزار تن هم وجود دارد و آماده جذب سرمایه‌گذار در این حوزه هستیم.

وی گفت: دولت تا 70 درصد هزینه ایجاد صنایع‌ فرآوری را به سرمایه‌گذار کمک می‌کند و اشتغال هر واحد هم بیش از50 نفر است چرا که سیاست این است که در زمان اوج تولید سیب‌زمینی ذخیره‌سازی شود که برای ذخیره‌سازی در استان همدان هم ظرفیت سردخانه مناسب ایجاد شده است که ظرفیت فعلی  170 هزار تن است

 تلاش برای حفظ کیفیت محصول سیب‌زمینی

 با شنیدن سخنان مسئولان باید دید وضعیت در حوزه فر‌آوری و سردخانه‌های استان که از زیر‌ساخت‌های اصلی تولید سیب‌زمینی بعد از داشت و برداشت محسوب می‌شود چگونه است که  هادی یوسفی گلجو یکی از سردخانه‌داران همدان که سردخانه 10 هزار تنی دارد، اظهار داشت: سال 92 حدود 12 میلیارد‌تومان برای ساخت سردخانه هزینه کرده است.

 وی افزود: با ایجاد زیر‌ساخت سردخانه در حوزه جهاد کشاورزی سیب‌زمینی تولیدی کشاورز که قبل از آن بیش از 6ماه دوام نداشت و فاسد می‌شد اکنون با افت 2 تا 5 درصد تا یک‌سال قابلیت نگهداری دارد و نقش موثری در حفظ ارزش افزوده تولید برای کشاورز و دوام تولید دارد.

 وی گفت: در حال‌حاضر تصمیمی برای طرح توسعه ندارد چون جهاد‌کشاورزی بیش از اندازه مجوز ساخت سردخانه صادر کرده است و اگر هم توسعه‌ای را برنامه‌ریزی کند نیاز به سرمایه‌چندانی نخواهد داشت چون دستگاه‌های موجود نیاز توسعه سردخانه جدید را فراهم می‌کند و نیاز به خرید دستگاه جدید نیست.

این سردخانه‌دار اظهار داشت: فقط برای تامین توری که برای جداسازی و سرتینگ سیب‌زمینی نیاز است دولت باید به سردخانه‌داران کمک کند چرا که سال قبل توری کیلوئی 250 هزار‌تومان بود و امسال دقیقا قیمت آن 4 برابر شده است.

وی با اشاره به افزایش هزینه کارگر سردخانه، تاکید کرد: اکنون کشاورزان استان همدان به دلیل تجربه‌ای که دارند و کشت فرا‌ استانی انجام می‌دهند و محصول تولیدی خود را در استان‌های دیگر در سردخانه استان همدان انبار می‌کنند  و علاقمند هستند که سیب‌زمینی را سرت شده و بسته‌بندی به بازار عرضه کنند.

 مجوزهای صادر شده فر‌آوری در استان

 مهدی قهرمانی نایب رئیس شرکتی ایرانی و لبنانی که مجوز فر‌آوری سیب‌زمینی را برای صادرات به صورت فرانچ فریز گرفته است، هم اظهار داشت: شرکت آنها پیش‌بینی آورده در حدود8 میلیون دلار سرمایه‌گذاری دارد که 170 میلیارد‌تومان هم از تسهیلات بانکی برای راه‌اندازی این صنعت در همدان استفاده خواهند کرد.

 وی گفت: این شرکت در شهرستان رزن و با پیش‌بینی تولید 6تن فرانچ فریز سیب‌زمینی کار خود را در هر ساعت آغاز خواهد کرد و هر شبانه‌روز هم یک نوبت‌کاری تولید خواهند داشت که حدود 48تن فرانچ فریز(سیب‌زمینی نیمه آماده) سیب‌زمینی است و برای صادرات هم تولید خواهد شد.

وی افزود: محصول شرکت برای بازار هدف اروپا، آسیا تولید خواهد شد و با بهر‌ه‌برداری شرکت برای 355 نفر اشتغال مستقیم و چند برابر آن هم به صورت غیر‌مستقیم شغل ایجاد خواهد شد اما اکنون به دلیل شرایط مالی موجود در کشور به دنبال تامین آورده شرکت از خارج به داخل ایران هستیم.

 افزایش همکاری دستگاه‌ها با تولید‌کنندگان

 دیگر تولید‌کننده سیب‌زمینی همدان که به گفته خودش خانوادگی توانایی تولید 100 هزار تن سیب‌زمینی دارند و از واحد‌های تولید سیب‌زمینی بنام استان هستند، اظهار داشت: بدون استفاده از تسهیلات بانکی مجوز فر‌آوری سیب‌زمینی در قالب صنایع فرانچ فرایز دریافت کردند و 3 ماه است که منتظر دریافت برق هستند.

 اکبر قرا‌خانی با یاد‌آوری اینکه 4 سال معطل دریافت چنین مجوزی بودند، افزود: تولید‌کننده شناخته شده سیب‌زمینی در همدان هستند و 40 سال سابقه فعالیت در این حوزه را دارند و تاسف می‌خورند که چرا در قطب تولید سیب‌زمینی کشور همدان، صنایع‌ فر‌آوری نیست و آنوقت انواع محصولات فر‌آوری شده سیب‌زمینی از استان‌های دیگر به همدان می‌آید.

وی گفت: کارخانه‌ای که مجوز آنرا دریافت کردیم همه دستگاه‌هایش تحت دیپلم شرکت خارجی و در  منطقه خاورمیانه تک است؛ محصول فرانچ فریز را هم برای حوزه خلیج فارس تولید خواهد کرد؛ اما اکنون معطل همکاری دستگاه‌های مرتبط است که همکاری ندارند.

قراخانی دلیل همکاری نکردن اداره‌ها را اجرا نشدن 50 درصد فضای تولید کارخانه عنوان و اظهار داشت: آورده مالی متعلق به خودمان است و اصلا به دنبال دریافت تسهیلات از بانک‌ها هم نبوده و نیستیم  چون با سود بالای 15 درصد برای تولید‌کننده به صرفه نیست.

 این متقاضی راه‌اندازی صنایع فر‌آوری سیب‌زمینی در همدان گفت: پیش‌بینی تولید کارخانه هم 60 هزار تن در سال است و دستگا‌ه‌های آن در خاورمیانه تک است فقط باید اداره برق و راه برای تامین امکانات مورد نیاز به ما کمک کنند اما گفته‌اند تا کارخانه 50 درصد پیشرفت فیزیکی نداشته باشد امکان ارایه امکانات ندارند.

گزارش از حمید نصرتی قانعی

انتهای پیام/ ت

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
گوشتیران
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
triboon