روحانی: اینستکس توخالی بهدرد ما نمیخورد/ از ۱۶ تیر غنیسازی را از ۳.۶۷ به هر میزان که نیاز باشد بالا میبریم
رئیسجمهور گفت: امروز اینستکس تنها سازوکاری بدون پول است و اینستکسِ توخالی به هیچ دردی نمیخورد، اما اگر اینستکس فعال شده و پول فروش نفت ایران به آنها بهواسطه آن حاصل شود با وجود ایرادات آن، میتوان تا حدی آن اقدام را قبول کرد.
به گزارش خبرنگار حوزه دولت خبرگزاری تسنیم، حجتالاسلام حسن روحانی رئیسجمهور روز چهارشنبه در جلسه هیئت دولت گفت: آمریکاییها آتشبازی در منطقه را یک سال است که آغاز کردهاند و در حالی که بهدنبال آتشافروزی هستند، میگویند بازی با آتش خطرناک است!
وی برجام را بهنفع همه ملتها، منطقه و جهان دانست و با تأکید بر اینکه بهترین راه برای آمریکا بازگشت از خطای خود است، تصریح کرد: اگر آمریکا از کلمه آتش خیلی میترسد پس نباید شعله را روشن کند و خاموش کردن این آتش تنها بازگشت به تعهدات و مصوبات سازمان ملل است.
رئیسجمهور تأکید کرد: خاموش کردن این آتش تنها بازگشت به تعهدات و مصوبات سازمان ملل است و اگر نخواهند که به این تعهدات بازگردند، جمهوری اسلامی ایران همانطور که پیش از این اعلام کرده، رأس 60 روز، اقدامات بعدی را انجام خواهد داد.
روحانی با بیان اینکه "این روزها به نکات جالبی از سوی آمریکاییها رسیدهایم"، گفت: آنها تا به امروز برجام را توافقی بد میدانستند و در این شرایط اگر ایران بخواهد از این توافق فاصله بگیرد، آنها باید خوشحال باشند، اما امروز که جمهوری اسلامی ایران مقداری از این توافق فاصله گرفته است، ناراحت بوده و داد و فریادشان در جهان بلند شده است.
وی با اشاره به اینکه طرفهای ایران در برجام پیوسته در حال توصیه به ایران برای ماندن در برجام هستند، ادامه داد: اگر این توافق خوب است، چرا اروپا و آمریکا به تعهدات و وظایف خود در این توافق عمل نمیکنند و اگر این توافق بد است، چرا وقتی که ایران میخواهد براساس توافق به بخشی از تعهدات خود عمل نکند، در دنیا سر و صدا میکنند؟
رئیسجمهور خاطرنشان کرد: بسیار باعث تعجب است که اروپا در حالی که میبیند ملتی 82میلیونی برای تأمین نیازهای ضروری خود با مشکل مواجه است، سکوت کرده و یک سال است که سخن نمیگوید؛ اینهایی که مدعی حقوق بشر و طرفداری از انسانهای بیگناه و زن، مرد، پیرمرد و کودکان هستند، چرا با صراحت این اقدام آمریکا را محکوم نکرده و در راستای جبران آن کاری نمیکنند؟
روحانی با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی ایران با ارسال نامه برای سران 5 کشور اروپایی و انتشار بیانیه رسمی اعلام کرده که برای حفظ برجام تعهدات خود را کاهش میدهد، گفت: اقدام ایران در کاهش تعهدات برای ضربه زدن به برجام نیست، بلکه در راستای حفظ برجام است؛ چرا که معتقدیم که اگر اقدامی انجام ندهیم، برجام از بین خواهد رفت.
وی افزود: بهخاطر آنکه طرفهای مقابل به تعهدات خود عمل نکردند و به این ترتیب برجام از بین نرود، متقابلاً تعهدات خود را کاهش میدهیم تا این ساختمان بتواند متعادل بوده و حفظ شود.
رئیسجمهور با ابراز اینکه "اگر امروز در غنیسازی از مرز 300 کیلو عبور کردهایم و ادامه خواهیم داد، تنها برای حفظ برجام است"، خاطرنشان کرد: همانطور که اعلام کردهایم، اگر طرفهای مقابل به تعهدات خود بازگردند، بازگشت ایران به شرایط توافق بهسرعت انجام خواهد شد و اگر تولید بالایی هم انجام دهیم در مدت کوتاهی آن را به کشوری دیگر مانند روسیه فروخته و در قبال آن کیک زرد دریافت میکنیم.
روحانی با بیان اینکه ایران اعلام کرده در تولید آب سنگین به 130 تن تعهدی ندارد و ممکن است افزایش داشته باشد، اظهار داشت: اگر شرایط توافق حاصل شود بازگشت به زیر 130 تن هم خیلی سریع میتواند انجام شود.
وی با یادآوری اینکه تمام اقداماتی که ایران بهواسطه عدم پایبندی طرفهای مقابل به تعهدات برجام، انجام میدهد بهسرعت قابل بازگشت است، گفت: ایران هرگز قصد لجبازی با دیگران و برهم زدن توافق را ندارد، کما اینکه طرفهای مقابل به هیچ عنوان نمیتوانند به اقدامات ایران ایرادی بگیرند، چرا که ایران در پاسخ به درخواستهای مکرر سران اروپا چندین بار مهلتهای مقرر را تمدید کرده است.
رئیسجمهور با ابراز اینکه مسئولان اروپایی حتی به آنچه به ایران در این مدت برای حل مشکلات قول داده و توصیه کردهاند، عمل نکردهاند، خاطرنشان کرد: ایران در این مدت به هیچ عنوان عجله نکرده است و مردم بدانند که لحظهای در برجام احساسی عمل نکرده و کاملاً براساس منطق و عقل اقدام کردهایم.
روحانی اضافه کرد: صبر جمهوری اسلامی ایران بهتعبیر برخی از رهبران دنیا صبری راهبردی بوده است و امروز بعد از یک سال کنار گذاشتن برخی تعهدات بازگشتپذیر قابل اعتراض نیست.
وی با تصریح به اینکه اگر برجام توافقی خوب است همه باید نسبت به آن متعهد باشند، گفت: طرفهای مذاکرهکننده در برجام خود به تعهداتشان پایبند نیستند، اما نسبت به ایران همواره اعتراض دارند.
رئیسجمهور سازوکار مالی اروپاییها (اینستکس) را تاکنون تنها اقدامی نمایشی دانست و ادامه داد: امروز اینستکس تنها سازوکاری بدون پول است و اینستکسِ توخالی به هیچ دردی نمیخورد، اما اگر اینستکس فعال شده و پول فروش نفت ایران به آنها بهواسطه آن حاصل شود با وجود ایرادات آن، میتوان تا حدی آن اقدام را قبول کرد.
روحانی با تذکر اینکه اگر اقدام عملی از سوی طرفهای مقابل انجام نشود، ایران از 16 تیر اقدامات بعدی را انجام خواهد داد، گفت: در 16 تیرماه سطح غنیسازی ایران دیگر 3.67 نخواهد بود و این تعهد را کنار گذاشته و به هر مقداری که ضرورت و نیاز ما باشد، ارتقاء خواهیم داد.
وی افزود: از 16 تیر اگر طرفهای مقابل به تمامی تعهدات خود طبق زمانبندی عمل نکنند، رآکتور اراک به شرایط سابق یعنی شرایطی که آنها ادعا میکردند خطرناک بوده و میتواند پلوتونیوم تولید کند، باز خواهد گشت؛ مگر اینکه در مورد رآکتور اراک آنها به تمامی تعهدات خود عمل کنند.
رئیسجمهور تأکید کرد: توصیه ایران به اروپا و آمریکا، بازگشت به منطق، میز مذاکره، تفاهم، احترام به قانون و احترام به مصوبات شورای امنیت سازمان ملل متحد است و در این شرایط همه باید به برجام عمل کنند.
روحانی با یادآوری اینکه ایران تا زمانی که طرفهای مقابل به برجام متعهد بوده و صددرصد به آن عمل کنند، متقابلاً این کار را خواهد کرد، گفت: امروز ملت ایران اقدامات دولت و مسئولان را منطقی و صحیح میدانند.
وی اضافه کرد: نمیتوانستیم در برابر بیعملی طرف مقابل ساکت بمانیم و به همین دلیل این اقدامات را به انجام رساندهایم، اما طرفهای مقابل باید بدانند که هر ساعتی که به برجام بازگردند، ما هم باز خواهیم گشت؛ ما هنوز در برجام هستیم و تمام اقداماتی را که انجام میدهیم نیز در راستای حفظ برجام است.
رئیسجمهور با اظهار اینکه همه این اقدامات و بازیها از دیماه سال 96 آغاز شد، ادامه داد: دولت یازدهم و دوازدهم یک دوران 55ماهه داشته که از ابتدای دولت یازدهم تا دیماه سال 96 است که در این دوران تمام شاخصها مثبت بوده و حرکتهای گوناگون دولت در عرصههای مختلف اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و روابط بینالملل کاملاً درست و بر مبنای منطقی است که در انتخابات 92 و 96 اعلام شد.
روحانی با اشاره به وقوع حوادثی در دیماه سال 96 در داخل کشور و شروع تهدیدات از سوی آمریکا، افزود: دولت از دی 96 تا به امروز که 18 ماه از آن میگذرد وارد فاز جدیدی شد و مردم در این مدت با سختی زندگی کردند و اگر مردم گله دارند حق با آنهاست و اگر تصور میکنند که دولت باید بیش از این کار میکرده باید بگویم که شهادت میدهم با همه توان خود کار کردیم.
وی با بیان اینکه دولت با همه توان خود برای رفع مشکلات اقدام کرده است، گفت: اجازه ندادیم که شرایط سخت در زندگی مردم به نقطهای برسد که زندگی برایشان غیرقابل تحمل شود و در این زمینه همه دستگاهها از جمله وزارتخانههای خارجه، نفت، صنعت و کشاورزی و بانک مرکزی تلاشهای زیادی کردند.
رئیسجمهور ادامه داد: تلاش دولت در مسیر کاهش مشکلات مردم بهگونهای بوده که امروز دشمن از نقشه و توطئه قبلی خود برای زمین زدن مردم، دولت و نظام بهطور کامل مأیوس است و آمریکاییها و دیگران امروز فهمیدهاند که اشتباه کردهاند و این موضوعی است که برخی از سران و رهبران دنیا در ملاقاتهای عمومی و خصوصی به بنده اعلام کردهاند.
روحانی افزود: معتقدم دولت، قوای دیگر و نیروهای مسلح تحت هدایت مقام معظم رهبری، میتوانیم از امروز حرکت را بهسمت 55 ماه گذشته شروع کنیم؛ البته این کار نیاز به وحدت و تلاش فراوان دارد، اما شدنی است.
وی ادامه داد: امروز علامتهای خوبی را در بخشهای مختلف مشاهده میکنیم. تورم کشور در اردیبهشت از فروردین و در خردادماه از اردیبهشت کمتر است، به گونهای که اگر در فروردین تورم بالای 4 بوده در اردیبهشت حدود 2.5 و در خرداد 0.8 درصد شده است و روند صعودی رشد تورم کاهش یافته است.
رئیسجمهور تصریح کرد: براساس علائمی که در 2، 3 ماهه ابتدایی امسال مشاهده میکنیم، میتوانیم امسال شاهد رشد اقتصادی مثبت در کشور باشیم.
روحانی با بیان اینکه امروز مردم با نشاط بیشتری در زمینه تولید تلاش میکنند، گفت: براساس آمارهایی که در بخشهای مختلف، از جمله کشاورزی، ارائه میشود، تمام شاخصها رشد مثبت را نشان میدهد و در دیگر بخشها حرکتهای خوبی آغاز شده که میتوان بهواسطه آنها شاهد تحول مثبت در همه بخشها باشیم.
وی با ابراز اینکه امروز بازار سرمایه شکوفا بوده و نرخ ارز در ثبات نسبی بهسر میبرد، گفت: امروز روابط ما با دوستانمان در سطح بینالملل گستردهتر و بهتر از گذشته است و امیدوارم با همکاری و تلاش همگانی، مسیر تعالی کشور را پیش برده و دشمن را مجبور به احترام به قانون، منطق و ملت بزرگ ایران خواهیم کرد.
رئیسجمهور در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به سالگرد فاجعه بزرگ حمله ناو آمریکایی وینسنس به هواپیمای مسافربری ایران در 12 تیر سال 67، گفت: این حادثه بسیار برای ملت ایران بهتآور و تعجببرانگیز بود.
روحانی ادامه داد: این ادعای آمریکاییها که هواپیمای مسافربری ایرباس با مشخصات فیزیکی و مسیر مشخص پروازی را که طی کرده بود با یک جنگنده اف14 اشتباه گرفته بودند، مضحک است.
وی افزود: اگر آمریکاییها اعلام میکردند که این هواپیما را با یک فانتوم اشتباه گرفتند شاید قابل قبول بود، اما اینکه خود آنها اعلام کردند، این هواپیما را با یک جنگنده اف14 که تنها برای رهگیری هوایی استفاده میشود و قابلیت حمل موشک هوا به زمین ندارد، عذری بدتر از گناه است.
رئیسجمهور با تأکید به اینکه ادعاها و توجیه آمریکاییها در حمله به هواپیمای مسافربری ایران به هیچ عنوان از لحاظ علمی قابل قبول نیست، اظهار داشت: آمریکاییها بهخاطر این اشتباهی که انجام دادند، نهتنها از ملت ایران عذرخواهی نکردند بلکه بهجای تنبیه فرمانده آن ناو، به او جایزه و مدال دادند و این نشان میدهد که جنایت کردن برای آمریکاییها کاری ساده و آسان است که با وجود کشته شدن 290 مسافر بیگناه، عین خیالشان نباشد و بخواهند با جملاتی واهی از آن عبور کنند.
روحانی با اشاره به اینکه امروز آمریکاییها جنایتی بالاتر از آن را علیه 82 میلیون نفر از مردم مظلوم و فرهیخته ایران انجام میدهند، گفت: اقدام امروز آمریکا در اعمال تحریمها، کاملاً تروریستی است.
وی در ابتدای این جلسه نیز ضمن تبریک ایام ولادت باسعادت حضرت فاطمه معصومه(س) گفت: یکی از آثار فرهنگی دین مقدس اسلام این است که همه فرصتهای لازم برای تعالی و رشد زنان در سطح جامعه و اجتماع را به آنان عنایت کرده است.
رئیسجمهور با بیان اینکه الگوی روشن آن حضرت، فاطمه زهرا(ع) بود که بسیار مورد احترام پیامبر اسلام(ص) بود، افزود: احترام پیامبر(ص) به حضرت زهرا(ع) اول بهخاطر عظمت شخصیت والای فاطمه اطهر(ع) بود و ثانیاً پیامبر(ص) میخواست به جامعه بگوید که زنان میتوانند همه مدارج کمال را طی کنند.
روحانی ادامه داد: تحت تأثیر فرهنگ اسلام زنانی که پیش از اسلام جایگاهی در جامعه نداشتند و بهعنوان موجودی دستدوم در جامعه شناخته میشدند و حقی برای آنها قائل نبودند، به جایگاه حقیقی خود رسیدند.
وی با اشاره به احترام مردم ایران در استقبال از امام رضا(ع) در نیشابور و حضرت فاطمه معصومه(س) در قم، خاطرنشان کرد: برای مردم تفاوتی نداشت که فرزندان رسول خدا(ص) و حضرت موسیبن جعفر(ع) از پسران آن حضرت هستند یا دختران؛ البته حضرت علیبن موسی الرضا(ع)، بهخاطر امامت جایگاهی ویژه داشتند اما احترام به خاندان رسالت دیگر مخصوص مردان نبود.
رئیسجمهور با یادآوری اینکه یکی از عوامل مهمی که قم امروز مرکزیتی بزرگ برای جهان اسلام و تشیع بهشمار میرود، وجود بارگاه نورانی حضرت فاطمه معصومه(س)، است، اظهار داشت: بهواسطه این جاذبه بزرگ، عالمان، فقها و فرهیختگان بهدور این مضجع شریف جمع شدند تا جایی که بزرگترین حوزه علمیه شیعه در سطح جهان در قم تشکیل شد.
روحانی اضافه کرد: امروز بیش از یک قرن از زمانی که مرحوم آیتالله العظمی حائری یزدی این حوزه را بهعنوان پایگاهی بزرگ تأسیس کردند، میگذرد و بسیاری از شخصیتهای بزرگ ما نظیر امام خمینی(ره)، از شاگردان آن فقیه بودهاند و امروز آثار پربرکت این سرزمین برای همگان روشن است.
وی با اشاره به نامگذاری روز ولادت حضرت معصومه(س) بهعنوان روز دختر، گفت: این نشان میدهد که در جامعه باید همه مسیرهای لازم را برای تعالی فرزندان این سرزمین اعم از دختر و پسر فراهم کنیم.
انتهای پیام/+