شهرکرد| آتش بی‌تدبیری مدیران بر قلب جنگل‌های هلن؛ روایتی از تن زخم خورده درختان بلوط زاگرس

شهرکرد| آتش بی‌تدبیری مدیران بر قلب جنگل‌های هلن؛ روایتی از تن زخم خورده درختان بلوط زاگرس

طی چند روز گذشته به دلیل وجود علف‌های بلند مرتعی و نبود تدابیر لازم دستگاه‌های اجرایی درختان بلوط مناطق مختلف استان ازجمله جنگل هلن در شهرستان کیار طعمه حریق شدند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از شهرکرد، منطقه حفاظت شده هلن با 40 هزار هکتار وسعت که غالباً پوشیده از جنگل بلوط غرب است در شهرستان‌های اردل، لردگان و کیار از توابع استان چهارمحال و بختیاری با فاصله تقریبی 110 کیلومتری از مرکز استان واقع شده‌ است.

تجاوز و تخریب محدوده جنگل‌های هلن طی سال‌های اخیر بر اثر خشکسالی، قاچاق چوب و زغال، طرح‌های نادرست انتقال آب و آفت کرم بلوط‌خوار بخش‌هایی از این منطقه را در معرض تنک شدن و نابودی پوشش گیاهی قرار داده است.

اگرچه وجود جنگل و مراتع طبیعی در همه فرهنگ‌ها و مناطق جغرافیایی به عنوان سرمایه ملی و میراثی برای آیندگان محسوب می‌شود اما این روزها خبرهای خوبی از حال درخت‌های بلوط هلن به گوش نمی‌رسد، درختان تنکی که از دست قاچاقچیان چوب جان سالم به در برده بودند در محدوده شهرستان اردل با منشأ انسانی تن به حریق دادند.

مدیر کل منابع طبیعی چهارمحال و بختیاری گفت: ساعت 11صبح روز گذشته جمعه 14 تیرماه 98، منطقه جنگلی فیروز آباد شهرستان کیار دچار آتش سوزی شد که به علت وزش باد شدید، حریق تا منطقه سرتنگ محمود از توابع بخش ناغان گسترش یافت.

علی محمدی مقدم افزود: در این آتش‌سوزی که تا ساعت 3 بامداد ادامه داشت حدود20هکتار از اراضی جنگلی و مرتعی طعمه حریق شد، که بیشتر در زیر آشکوب جنگل و سطحی بود و به علت پراکندگی گونه های جنگلی خسارتی به درختان بلوط وارد نشد.

وی، علت این حادثه را عوامل انسانی و بی احتیاطی بیان کرد اضافه کرد: با تلاش نیروهای امدادی محیط زیست، هلال احمر، فرمانداری، مدیریت بحران، بسیج، یگان حفاظت منابع طبیعی و مشارکت مردم و جوامع محلی این آتش‌سوزی به صورت کامل مهار شد.

علی‌فتح نصیریان در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در شهرکرد با اشاره به اینکه با حضور دستگاه‌های خدمات‌رسان، سمن‌ها و گروه‌های مردمی در ساعت 2 بعدازظهر جمعه شورای بحران شهرستان کیار در پی حریق در حوالی منطقه روستاهای اسلام آباد، فیروز آباد و بره مرده تشکیل شد، گفت: علت آتش‌سوزی تاکنون مشخص نشده و در دست بررسی است.

وی با بیان اینکه وجود علف‌های مرتعی بلند در پی بارش‌های مناسب سال زراعی جاری منبع مناسبی برای آغاز حریق در این منطقه است، افزود: در این آتش‌سوزی که در سطح 20 هکتار رخ داد تمامی علف‌های مرتعی و 40 تا 50 اصله درخت بلوط طعمه حریق شدند.

فرماندار اردل با اشاره به اینکه در شورای بحران شهرستان اردل مقرر شده بود کارگروه ماده 47 در این شهرستان تشکیل شود، اضافه کرد: در این کارگروه مقرر شد علف‌های بلند مراتع توسط دام‌های سبک با هماهنگی منابع طبیعی کوتاه شود.

نصیریان با بیان اینکه در هفته آینده نیز جلسه‌ای با حضور مدیر کل منابع طبیعی و حفاظت محیط زیست استان در راستای بررسی راه حل ویژه‌ای برای جلوگیری از ایجاد حریق در عرصه‌های طبیعی برگزار می‌شود، گفت: چوب‌‌های خشک درختان بلوط نیز باید از درون جنگل خارج تا در صورت آتش‌سوزی آسیب کمتری به این عرصه وارد شود.

اصغر نوربخش در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در شهرکرد، با اشاره به اینکه این آتش‌سوزی در خارج از منطقه حفاظت شده هلن و در عرصه مناطق جنگی ملی اتفاق افتاده است، گفت: منشأ این حریق انسانی بوده که می‌تواند ناشی از حضور گردشگران، بی‌احتیاطی دامدارن و کشاورزان و اختلافات قومی و قبیله‌ای به صورت سهوی و عمدی باشد.

وی با بیان اینکه مهار آتش‌سوزی در مناطق طبیعی نیازمند فرهنگ‌سازی مناسب و حضور مردم محلی است، افزود: مهار حریق در مناطق صعب‌العبور به وسیله ماشین آتش‌نشانی امکان‌پذیر نیست و به صورت انفرادی انجام می‌شود.

فرمانده اداره یگان حفاظت محیط زیست چهارمحال و بختیاری با اشار به اینکه اطفای حریق هوایی در مناطق صعب‌العبور بیشترین بازده را دارد، اضافه کرد: استفاده از هلی‌کوپتر برای مهار آتش نیازمند استخر آبی است که با منطقه حادثه نباید بیشتر از 10 کیلومتر فاصله داشته باشد.

اگرچه به گفته شاهدان محلی سطح آسیب وارد شده به جنگل‌های بلوط هلن در این حادثه بیشتر از آمار مدیران محلی و استانی است اما این نکته قابل توجه است که با وجود صعب‌العبور بودن مناطق زیادی در چهارمحال و بختیاری تجهیزات ویژه‌ای برای اطفای حریق در عرصه‌های جنگی کوهستانی وجود ندارد.

شاید بتوان گفت مطالبه مردم در زمان حال و آینده از مسئولان برای حفظ عرصه‌های طبیعی چهارمحال و بختیاری خصوصاً جنگل‌های بلوط با قدمت دیرینه پایش و نظارت این مناطق و تجهیز ادارات محیط زیست و منابع طبیعی به ادوات اطفای حریق است.

امید است که جبران آسیب وارد شده به تن نحیف درختان بلوط هلن به چند کارگروه و جلسه تکراری ختم نشود، چرا که دود بی خیالی امروز ما در این حوزه به چشم آیندگان خواهد رفت.

انتهای پیام/ ع

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon