تغییر رویکرد کشاورزی در آذربایجان غربی؛ کلزا جایگزین محصولات پر آببر شد
آذربایجان غربی ۲.۳ درصد مساحت اراضی کشاورزی کشور را به خود اختصاص داده و آبراهه اصلی معیشت مردم استان از این طریق تامین میشود، اما با تغییر رویکرد و جایگزینی کشت کلزا میتوان بر مشکلات فائق آمد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از ارومیه، آذربایجان غربی با برخورداری از700 هزار تا یکمیلیون هکتار اراضی قابلکشت یکی از استانهای مستعد کشت انواع محصولات کشاورزی است و سالانه بیش از 50 درصد از اراضی این استان به کشت گندم اختصاص مییابد و جلوگیری از کشت مستمر گندم در مزارع برای بهبود کیفیت محصول، تنوع در کشت و کشتهای جایگزین یکی از برنامههای استان برای توسعه در عرصه کشاورزی است.
دانه روغنی کلزا به سبب داشتن قابلیتهای مناسب یکی از محصولات مستعد وپربازده برای جایگزینی محصولات کشاورزی در آذربایجان غربی به شمار میرود اما یکی از دیگر عوامل ضرورت توسعه کشت کلزا نیاز کشور به این محصول است و سالیانه 90 درصد دانه روغنی و مواد اولیه کارخانجات روغن خوراکی کشور وارد میشود و هرسال برای این منظور چهار میلیارد دلار ارز از کشور خارج میشود.
با زیر کشت بردن این محصول علاوه بر خودکفایی در تولید دانههای روغنی، صرفهجویی در مصرف آب کشاورزی، کنترل آفتها، درآمد 2 برابری از هرهکتار نسبت به کشت گندم و رعایت تنوع کشت در مزارع ظرفیت و مزیتهای دیگری به سطح استان افزوده میشود و جهاد کشاورزی نیز از بهرهبرداران کشت کلزا با توزیع بذر یارانهای و خریداری این محصول با نرخ 28 هزار ریال حمایت لازم را انجام میدهد.
با توجه به اهمیت آب در سطح کشور بهویژه در آذربایجان غربی و روند احیای دریاچه ارومیه، تغییر نگرش و روش کشاورزان در این منطقه از اهمیت ویژهای برخوردار است و اینکه در راستای سیاستهای کلی ستاد کشوری احیای دریاچه ارومیه برای طرحهای نکاشت و ممانعت از کشت محصولات آب بر مانند چغندرقند و سیب زمینی ترویج فرهنگ کشت کلزا نیز مورد توجه بیشتر قرارمیگیرد.
برداشت 14 هزار تنی محصول کلزا در آذربایجان غربی
رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی با اشاره به میزان کشت گیاه کلزا در سطح استان میگوید: پیشبینی میشود امسال از پنج هزار و 200 هکتار سطح زیر کشت گیاه کلزا بیش از 14 هزار تن دانه روغنی این محصول در آذربایجان غربی برداشت شود.
رسول جلیلی بابیان اینکه قیمت خرید تضمینی دانه روغنی کلزا 34 هزار و 398ریال در سال جاری تعیینشده است، میافزاید: برداشت کلزا از مورخه 26خردادماه در مرحله اول از سطح مزارع پلدشت آغازشده و بعد از آن در سایرشهرستانهای استان آغاز میشود که تعداد 10 مرکز خرید دولتی نیز در سطح شهرستانهای پلدشت، خوی، سلماس، ارومیه، نقده، پیرانشهر، بوکان و شاهیندژ، میاندوآب و مهاباد برای تسهیل در امر خرید و رفاه حال زارعان کلزا کار استان در نظر گرفتهشده است.
وی تصریح میکند: امسال بذر یارانهای به کشاورزان ارائه شده و دستگاههای ریزکارنده و هد برداشت نیز بهصورت یارانهای در اختیار زارعان قرار داده شده و کلاسها و کارگاههای آموزشی نیز در این راستا برگزار میشود و انواع کودهای مورد نیاز پاییزه و بهاره نیز برای متقاضیان تأمین شده است.
لزوم نظارت بر مراحل کشت کلزا
جلیلی با بیان اینکه انواع سموم حشرهکش موردنیاز نیز به کشاورزان ارائه و نظارتها بر مراحل کاشت، داشت و برداشت محصول انجامشده است، میگوید: در تمامی مزارع ارقام هیبریدی و گواهیشده کشت میشود و به تمامی شهرستانها ارقامی یکسان بین زارعان توزیعشده و بذرهای توزیعی هم تولید داخلی و هم هیبرید خارجی میشوند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی تأکید میکند: در سال گذشته هشت هزار و 197 تن کلزا از زارعان استان خریداری شد که پیشبینیها بیانگر افزایش دو برابری محصول در امسال است همچنین تاکنون مقدار 2500 تن دانه روغنی کلزا از کشاورزان این محصول در استان خریداریشده که 450 تن از این میزان کلزای خریداریشده به مقصد کارخانه روغنکشی اصفهان حمل شده است.
صرفه جویی 50 درصدی در مصرف آب با کشت گیاه کلزا
رئیس اداره تولیدات گیاهی نقده میگوید: دولت در تهیه بذر کلزا 70 درصدقیمت بذر را بهصورت یارانه پرداخت میکند که این امر به افزایش استقبال کشاورزان از کشت این محصول شده است وکلزا محصول کم آببر و استراتژیکی است که کشت آن به تقویت و اصلاح خاک کمک میکند.
فیروز فرجامی میافزاید: کشت کلزا نسبت به دیگر محصولات مثل چغندرقند50 درصد کاهش مصرف آب را در پی داردو از گیاهان دانه روغنی مهم در مناطق معتدل بوده و دارای طیف به نسبت وسیعی از سازگاری اقلیمی است دانه کلزا دارای 25 تا 55 درصد روغن، 18 تا 24درصد پروتئین بوده و به خاطر اسیدهای چرب اشباع نشده و فاقد کلسترول ازکیفیت تغذیهای بالایی برخوردار است.
برداشت اندک کلزا در ایران نسبت به کشور های اروپایی
وی تاکید می کند: سالانه بیش از 55 میلیون تن کلزا در کشور های عضو اتحادیه اروپا، چین و کانادا به عنوان سه تولید کننده اصلی این محصول به دست می آید که متاسفانه میزان تولید این محصول در ایران بسیار اندک و کمتر از 300 هزار تن در سال برآورد می شود که این رقم نیز در سال های اخیر با توجه ویژه وزارت جهاد شاورزی به دست آمده است.
وی تصریح میکند: تأمین روغن موردنیاز کشور و جلوگیری از خروج ارز، تأمین علوفه موردنیاز دام و طیور و تأمین امنیت غذایی و سلامت جامعه از اهداف توسعه کشت دانههای روغنی است کشت دانه روغنی کلزا در تناوب با گندم موجب تقویت خاک و پایداری تولید گندم در کشور میشود و ترویج آن طی سالهای اخیرعاملی برای افزایش بهرهوری در بخش کشاورزی آذربایجان غربی بوده است.
گزارش از زهرا بخشی
انتهای پیام/ش