روسیه، آمریکا را مقصر وضعیت کنونی پیرامون برجام می‌داند

روسیه، آمریکا را مقصر وضعیت کنونی پیرامون برجام می‌داند

اگر وضعیت کنونی پیرامون توافق هسته‌ای به شورای امنیت کشیده شود، روسیه به اصرار خود درباره مقصر بودن آمریکا در شکست برجام ادامه خواهد داد و این در حالی است که کشورهای اروپایی هنوز آمادگی رویارویی با آمریکا و نقض تحریم‌ها علیه ایران را ندارند.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، مقامات مسکو اصرار دارند که آمریکا باید پاسخگوی خروج یکجانبه و غیرقانونی خود از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) باشد. این مسئله‌ای است که "کنستانتین کاساچوف" رئیس کمیته امور بین الملل شورای فدراسیون (سنای) روسیه در گفتگو با روزنامه «ایزوستیا» به آن اشاره کرده است. این سناتور بلندپایه تاکید کرده است: «اگر شورای امنیت سازمان ملل تحریم‌های علیه ایران به خاطر نقض توافقات در چارچوب برجام را آغاز کند، مقامات مسکو اصرار خواهند داشت که در وهله نخست این آمریکا بوده که این توافقنامه را نقض کرده است.

 روز یکشنبه، مهلت دو ماهه ایران به کشورهای اروپایی برای اجرای تعهدات آنها در چارچوب توافق هستهای به پایان رسید. مقامات تهران از امروز دوشنبه غنی سازی اورانیوم  در سطح بالای 3.67 را آغاز میکنند و ضرب الاجل 60 روزه دیگری را برای کشورهای اروپایی اعلام کردند که  در صورت عدم اجرای تعهدات اروپایی‌ها در چارچوب توافق هسته‌ای، کاهش تعهدات ایران در چارچوب توافق هسته‌ای باز هم ادامه خواهد یافت.

"عباس عراقچی" معاون وزیر امور خارجه ایران اعلام کرد که تهران از تاریخ 7 ژوئن (16 تیر ماه) وارد مرحله دوم افزایش سطح غنی‌سازی اورانیوم بالاتر از 3.67 وارد می‌شود. تهران قصد دارد در آینده نزدیک درصد غنی سازی اورانیوم را به 5 درصد افزایش دهد. این دیپلمات که مذاکره کننده اصلی از طرف ایران در مذاکرات هستهای بود، تاکید کرد این اقدام در جهت حفظ توافق هستهای صورت گرفته و درهای دیپلماتیک برای این منظور هنوز بسته نشده است.

 در اواخر ماه ژوئن نشست نمایندگان ایران-اتحادیه اروپا درباره راهاندازی مکانیزم مالی «اینستکس» در وین برگزار شد. در آن زمان مقامات اروپایی ابراز اطمینان کردند که این مکانیسم بزودی به اجرا در خواهد آمد، ولی منابع خبری روزنامه «ایزوستیا» در وزارت امور خارجه آلمان اعتراف کرده‌اند که تاکنون هیچ  مبادله‌ای بین اتحادیه اروپا و تهران بر اساس سیستم جدید انجام نگرفته است. به گفته وی، فرانسه، انگلیس و آلمان تمام تلاش خود را به کار می گیرند تا مکانیسم اینستکس برای تسهیل مبادلات مالی با جمهوری اسلامی هر چه سریعتر انجام گیرد. اظهارات اخیر وزیر دارایی و اقتصاد فرانسه نیز این اطلاعات را تایید می کند. وی چند روز قبل گفت که این مکانیسم به زودی به اجرا گذاشته شده و نخستین پرداخت‌ها از طریق آن اجرا خواهد شد این در حالی است که مقامات تهران از مواضع کشورهای اروپایی در این باره رضایت نداشته و آنها را به تلف کردن وقت متهم می کنند.

ایران باید بتواند آزادانه نفت خود را فروخته و فناوری‌های لازم را خریداری کند

"آندری باکلیتسکی" کارشناس ارشد مرکز تحقیقات سیاسی روسیه و کارشناس مسائل عدم گسترش هستهای در گفتگو با «ایزوستیا» یادآور شده، اساس درخواست‌های ایران این است که جمهوری اسلامی بتواند آزادانه نفت خود را فروخته و فناوری‌های مورد نیاز این کشور را از اروپا خریداری کند. در حالی که چنین نیست، برای مثال هواپیماهای ایرباس، بعد از اعمال تحریم های آمریکا به ایران فروخته نشد.

این کارشناس توضیح داد: «امروزه اگر حتی اگر شرکتی بخواهد خرید یا فروشی با ایران داشته باشد نمی تواند بانکی را پیدا کند که مبادلات مالی لازم را انجام دهد. هیچکس در اروپا مایل نیست که مورد تحریم‌های آمریکا قرار بگیرد. مکانیسم مالی اینستکس برای آن در نظر گرفته شده بود تا بانک ویژه‌ای به این مسئله بپردازد. تصور می شود این سیستم میتواند تنها در زمینه تامین کالاهای ضروری انسان دوستانه مورد استفاده قرار بگیرد که مورد تحریم‌های مستقیم آمریکا قرار ندارد این مسئله برای ایران کافی نیست. این کشور نیاز دارد تا نفت خود را آزادانه بفروشد و پول آن را دریافت کند و برای همین منظور هم برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) را امضا کرده است.»

باکلیتسکی یادآور شد که کشورهای اروپایی آمادگی آن را ندارند که اقدامات جدی انجام داده و تحریمهای آمریکا علیه ایران را نقض کنند، برای این که اکثر شرکت های اروپایی خصوصی هستند و کشورها نمی توانند آنها را وادار کنند تا با ایران مبادله بازرگانی داشته باشند و خود را در معرض تحریم‌های آمریکا قرار دهند. هر چند برخی شرکت‌های اروپایی بودند که پیش از این به رغم تحریم های آمریکا با جمهوری اسلامی روابط کاری داشتند.

این کارشناس افزود: « اکنون طی مهلت 60 روزه جدید ایران از اروپایی‌ها خواسته تا اقدامات اساسی انجام دهند. اگر شرکتهای اروپایی نخواهند نفت ایران را خریداری کنند اتحادیه اروپا می تواند از طریق بانک مرکزی خود نفت ایران را خریداری کند. چین هم خرید نفت از ایران از طریق کشورهای ثالث را آغاز کرده است و واشنگتن نیز به نوعی با این مسئله کنار آمده تا جنگ تجاری خود با پکن را گسترش ندهد. این قضیه ثابت می کند که اگر کشوری قدرتمند باشد می تواند تحریمهای آمریکا را نادیده بگیرد. و به عقیده من، اگر اتحادیه اروپا هم چنین خطری را به جان می خرید، آمریکایی‌ها ممکن بود برخورد خود را تغییر دهند.»

این کارشناسان روس یادآور شد، شورای امنیت سازمان ملل در ژانویه سال 2016 و پس از اجرای برنامه جامع اقدام مشترک، در قطعنامهای شماره 2231 اکثر تحریمهای بین المللی علیه ایران را لغو کرد. توافق هستهای خود دارای مکانیسمی برای حل و فصل اختلافات است: اگر تردیدی درباره نقض تعهدات به وجود آید، کمیسیون مشترک برجام تشکیل خواهد شد و این کمیسیون ظرف 30 روز باید مسئله را حل و فصل کند. اگر توافقی حاصل نشد کمیسیون در سطح وزرای امور خارجه برگزار خواهد شد و اگر باز هم مشکل باقی ماند، بعد مسئله به شورای امنیت واگذار می شود. در واقع مکانیسم بدین ترتیب است که تا جای ممکن روسیه و چین نتوانند تصمیمات اتخاذ شده را وتو کنند. در سطح شورای امنیت، هر یک از اعضا می تواند قطعنامه‌ای را ارائه دهد وسایر اعضای شورای امنیت باید به آن رای مثبت بدهند و هر یک از آنها می تواند این قطعنامه را وتو کند، البته هر یک از اعضاء به جز آمریکا. چرا که این کشور یک سال قبل از توافق هسته‌ای خارج شده است.»

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon