هند در چابهار جدی‌ست اما "دست به عصا راه می‌رود"+تصاویر

هند در چابهار جدی‌ست اما "دست به عصا راه می‌رود"+تصاویر

هند هرچند برای توسعه چابهار جدی‌ست اما نشان داده "دست به عصا می‌رود"، نشانه‌ای برای ایران تا توازن منابع و منافع بین‌المللی را در چابهار برقرار کند و به درخواست‌های قبلی چین برای سرمایه‌گذاری در این بندر لبیک گوید.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از چابهار؛ روزنامه "دهندو" چاپ هند می‌گوید" دهلی‌نو  قصد دارد بودجه توسعه چابهار را با یک ارزیابی جدید کاهش دهد" کاهشی که نگرانی تجار و مقامات افغانستان را در پی داشته است. جان آقا نوید سخنگوی پارلمان خصوصی افغانستان، اتاق تجارت و سرمایه‌گذاری، می‌گوید: کاهش بودجه توسعه چابهار می‌تواند بر مبادلات تجاری افغانستان و هند تاثیرگذار باشد.

سران ایران، هند و افغانستان خرداد 95، سه سال پیش، موافقتنامه ترانزیتی چابهار را امضا کردند، موافقتنامه‌ای که هند را با دور زدن پاکستان به افغانستان و آسیای میانه متصل می‌کند و برای کشورهای محصور در خشکی آسیای میانه هم راهی جدید برای تجارت و ترانزیت باز خواهد کرد.

هند بر طبق موافقتنامه چابهار و تفاهم‌های بعد از آن که در سفر بهمن‌ماه 96 رییس جمهور به هند امضا شد، متعهد شده چیزی بیش‌از یک میلیارد دلار در توسعه راه‌ها، بندر و زیرساخت‌های چابهار سرمایه‌‌گذاری کند. معاون وزیر راه و شهرسازی می‌گوید: هند دو خط اعتباری 85 میلیون دلاری و 150 میلیون دلاری را به چابهار اختصاص داده است.

محمد راستاد در گفت‌وگو با تسنیم می‌افزاید: خط اعتباری 85 میلیون دلاری صرف تجهیز اسکله‌های بندر شهید بهشتی چابهار به تجهیزات تخلیه و بارگیری می‌شود و خط 150 میلیون دلاری هم هرچند در ابتدا قرار بود صرف توسعه‌ پس‌کرانه‌های بندر شود اما پیشهاد دادیم که در راه‌آهن چابهار- زاهدان سرمایه‌گذاری شود.

مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی ایران می‌گوید: البته هند یک تفاهم‌نامه‌ی 900 میلیون دلاری هم با شرکت زیرساخت برای توسعه راه‌آهن دارد اما برای تسریع در اتصال بندر چابهار به شبکه راه‌آهن پیشنهاد دادیم خط اعتباری 150 میلیون دلاری هم که قرار است توسط اگزیم بانک تامین شود صرف توسعه خط راه آهن شود.

راستاد تصریح می‌کند: فعلا خط اعتباری 85 میلیون دلاری عملیاتی شده و هند هم در فاز اول 4 دستگاه جزثقیل‌ بزرگ و غول پیکر دریا به ساحل موسوم به گنتری کرین را سفارش داده، با توجه به پروسه نسبتا طولانی ساخت‌ این تجهیزات پیش‌بینی می‌شود تا یک و نیم سال دیگر این جرثقیل‌ها به چابهار برسند.

کشتی حامل گندم اهدایی هند به افغانستان،آذرماه 96؛ هند برای راه افتادن کریدور تجاری چابهار 110 هزار تن گندم از راه چابهار با 9 کشتی به افغانستان برای عبور از خشکسالی اهدا کرد

هند و ایران مشترکا در اسکله شماره یک شهید بهشتی کشتی‌ها را تخلیه و بارگیری می‌کنند

روزنامه دهندو می‌گوید، دهلی نو بودجه چابهار را برای سال 2019 و 2020 میلادی از 22 میلیون دلار به 6 و نیم میلیون دلار کاهش می‌دهد، آنچه که روزنامه "دهندو" به نقل منابع‌اش ادعا کرده اگر درست باشد مربوط به خط اعتباری 85 میلیون دلاری هند برای تجهیز اسکله‌های بندر چابهار به امکانات تخلیه و بارگیری است که فعلا عملیاتی شده است.

دولت هند یک سال پیش اعلام کرد" بندر چابهار تا سال 2019 به دست بهره‌برداری سپرده می‌شود" دی‌ماه سال گذشته همزمان با آغاز سال 2019 میلادی و همزمان با نشست کمیته پیگیری موفقتنامه چابهار قرارداد موقت پورت اپراتوری هند‌ی‌ها امضا شد و شرکت بنادر آی پی جی ال(IPGL) هندوستان با شریک ایرانیش، شرکت خدمات-دریایی بندری سینا، مسولیت تخلیه و بارگیری کالا در اسکله شماره یک طرح توسعه بندر شهید بهشتی را برعهده گرفتند. محمد راستاد مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی پیشتر در گفت‌وگو با تسنیم در تشریح قرارداد موقت پورت اپراتوری، گفت: با توجه به پروسه طولانی ساخت مهم‌ترین تجهیزات تعهد شرکت هندی، گنتری کرین‌ها، یک قرارداد موقت پورت اپراتوری در مدت این یک و نیم تا دوسال تا ورود این تجهیزات به بندر امضا شد.

معاون وزیر راه و شهرسازی افزود: در این قرارداد موقت که هدف آن درگیر کردن هند در بندر چابهار در بازه زمانی تا ورود تجهیزات قرارداد اصلی است؛ شرکت هندی با با شریک ایرانی با استفاده از تجهیزات موجود بندر، پورت اپراتوری موقت را با شریک ایرانی تا دو سال آینده برعهده می‌گیرد.

نخستین محموله صادراتی افغانستان به هند از راه چابهار، اسفندماه 97،این محموله شامل 200 تن ماش و 370 تن سنگ تالک است و 23 کامیون افغانی آن‌را به چابهار آوردند

هند جدی‌ست اما دست به عصا می‌رود

همزمان با معافیت تحریمی نفتی ایران در آبانماه گذشته توسط آمریکا با رایزنی مکرر هند چابهار هم از تحریم‌ها معاف شد تا هند بتواند با آسودگی خیال سرمایه‌گذاری‌اش را در این بندر اجرایی کند، با این حال اما هرچند هند برای توسعه چابهار جدی‌ست اما دست به عصا راه می‌رود، نشانه‌ای که نیاز به درگیر کردن منابع و توزان بین‌المللی را در پروژه چابهار مشهود کرده است. محمد جواد ظریف وزیر خارجه فروردین ماه 97 در سفر به پاکستان صریحا از پاکستان و چین دعوت کرد در پروژه چابهار همکاری کنند؛ وزیرخارجه بعدها هم بر صحبتش تاکید کرد.همکاری که خیلی به مزاق مهارجه‌ها خوش نمی‌آید.

محمدعلی رحیمی‌نژاد کارشناس و تحلیل‌گر اقتصاد دریا می‌گوید: هند و چین برای دسترسی به بازارهای افغانستان و آسیای میانه رقابت دارند، هردو پرجمعیت‌‌ترین کشورهای جهان هستند با تقاضای روز افزون انرژی و منابع؛ برآوردهای جهانی می‌گوید آسیای میانه در متعادل‌ترین تخمین پنج درصد کل ذخایر جهانی نفت و چهار درصد کل ذخایر جهانی گاز را داراست؛هر دو برای تامین نیاز پایدار انرژی و منابع طبیعی آینده خود چشم به آسیای میانه و افغانستان دارند و در کنارش به قبضه کردن بازار بکر و دست نخورده آن‌هم با کالاهایشان فکر می‌کنند.

این کارشناس در گفت‌وگو با تسنیم می‌افزاید: علاوه بر آن پاکستان و هند از یک طرف و افغانستان و پاکستان هم از طرف دیگر مشکلات فراوان سیاسی برای روابطتشان دارند و بارها تجار افغان برای استفاده از بنادر پاکستان برای تبادل،صادرات و ترانزیت کالا به هند و دیگر کشورها به مشکل برخوره‌اند، هند به‌خاطر اختلاف اساسا ایدولوژیک با  پاکستان نمی‌تواند از بنادر پاکستان برای دسترسی به افغانستان استفاده کند بنابراین تنها راه‌حل افغانستان و هند برای تامین منابع و منافعشان چابهار است.

وی تاکید می‌کند هند برای توسعه چابهار جدی است اما این جدیت کافی نیست، هند به‌خاطر شرایط تهدید و تحریم فعلی و هرچند چابهار از تحریم معاف شده به‌خاطر روابط استراتژیکش با آمریکا دست به عضا جلو می‌رود و این خود نشانه‌ی خوبی که ایران منابع و منافع کشورهای مختلف را در چابهار درگیر کند.

چین می‌خواهد گوادر یک ابرهاب تجاری و ترانزیتی شود و  در یک بازه زمانی 15 ساله با توسعه 50 ابرکشتی همزمان را در خود جای دهد

چین در دولت دهم می‌خواست 60 میلیون یورو در چابهار سرمایه‌‌گذاری کند

این کارشناس ادامه می‌دهد: با وجود آنکه چین درگیر پروژه گوادر است  و قرار است با پروژه موسوم به " سی پک" سرمایه‌گذاری 60 میلیاردلاری در زیرساخت‌های بندری و پسکرانه‌ای گوادر کند و آن را به یک ابرهاب تجاری،ترانزیتی برای دسترسی به افغانستان و آسیای میانه و تامین منابع‌اش تبدیل کند اما نبود امنیت در گوادر و ایالت بلوچستان پاکستان باعث شده بارها تمایلش را به سرمایه‌گذاری در چابهار هم نشان دهد.

رحیمی‌نژاد تاکید می‌کند: چین با خلا شدید امنیت برای سرمایه‌گذاری در گوادر روبروست؛ با وجود آنکه پاکستان 15000 نیرو برای تامین امنیت پروزه "سی پک" گذاشته اما نبود و کمبود قدرت دولت مرکزی پاکستان در ایالت بلوچستان پاکستان موجب شده گروه‌های شورشی همچون ارتش آزادی بخش بلوچستان چینی‌ها را بارها هدف قراردهند.

وی می‌گوید: گروه‌های شورشی نظیر ارتش آزادی بخش صریحا عنوان می‌کنند مخالف حضور چین در ایلابت بلوچستان هستند و بارها هم توانستند در خلا قدرت در ایلات بلوچستان به منابع و منافع چین حمله کنند؛این گروه می سال 2017 با پذیرش مسئولیت حمله به کارگران ساختمانی در نزدیکی گوادر در بیانیه‌ای گفت:«این طرح و برنامه توطئه­ آمیز [CPEC] تحت هیچ شرایطی برای مردم بلوچ قابل قبول نیست.همچین آذرماه گذشته این ارتش با حمله به کنسول‌گری چین در کراچی دو پلیس محافظ کنسول‌گری را کشت.

این کارشناس خاطرنشان می‌کند: همین خلا امنیت و صدالبته یکتازی برای حضور در شمال اقیانوس هند و کنار زدن رقیبان باعث شده چین بارها تمایل به حضور و سرمایه‌گذاری در چابهار داشته باشد، چین صریحا در دولت دهم از ایران خواست که مقدمات سرمایه‌گذاری 60 میلون یورویی‌اش را در چابهار فراهم کند.حالاهم باید توازن قدرت و منابع و منابع بین‌المللی را در چابهار برقرار کرد و چین و هند را همزمان برای سرمایه‌گذاری در چابهار ترغیب کرد.

سیدامیرحسین عظیمی

انتهای پیام/ ت

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon