وقتی پای افیون به خانه باز می شود: زنان قربانیان تازه مواد مخدر

وقتی پای افیون به خانه باز می شود: زنان قربانیان تازه مواد مخدر

این که چطور راه اعتیاد به خانه های ایرانی باز شد مهم نیست، مسئله این است که حالا خانه ای که قرار بود منبع آرامش باشد و زمینه ای برای رشد و تعالی همه اعضا، میهمان تازه واردی دارد که به این راحتی‌ها قصد رفتن ندارد.

به خبرگزاری خبرگزاری تسنیم از قزوین، اطلاعاتی از چگونگی آلوده شدن اولین زن معتاد در کشور، یا حتی در استان وجود ندارد، گویا سیر تمایل زنان به تجربیات جدید و گاهی خطرناک مثل اعتیاد مانند بسیاری از تغییرات در سبک زندگی ایرانیان در یک بستر زمانی بلند مدت و با آهنگی کند چنان رشد کرده که گویا از ابتدا وجود داشته در حالی که حتی زنگ های خطر را نیز به صدا در نیاورده است.

با این حال مطالعه زندگی زنان معتاد توسط کارشناسان و صاحبنظران این عرصه به نقطه مشترکی با عنوان«خانواده» می رسد، اشتراکی به ظاهر ساده اما اثر گذار که ردپای اعتیاد در خانواده این افراد و یا بنیان های خانوادگی از هم گسیخته را به نمایش می گذارد.

راحله 50 ساله از معتادان متجاهری است که در یکی از خیابان های شهر با او رو به رو می شوم، اگرچه تمایلی به ایستادن و صحبت کردن ندارد و به قول خودش حرفش به درد کسی نمی‌خورد اما با اصرار من و به طمع اندکی پول احتمالا می ایستد، می‌گوید:« ما ها قبل از این که بدونیم معتاد شدیم، وقتی بابامون بالاسرمون می‌کشید و ما هنوز نمی‌دونستیم بدنمون به این کوفتی عادت کرده» منظورش اعتیادی است که براثر استعمال دخانیات در کودکان ایجاد می شود، از راحله می پرسم: مجردی؟ می‌گوید:« یه روزایی شوهر داشتم، اصلا همون لعنتی باعث شد بشینم سر بساط انقدر که اعصاب خورد کن بود و هر روز دعوا داشتیم سر ترک کردنش، آخرش که دیدم حریفش نمی‌شم، خودمم کشیدم، اون موقع ها می‌گفتم من چرا خودمو حرص بدم وقتی تو آدم نمی‌شی، منم می کشم اگه خوبه واسه منم خوبه، دو تا هم پسر دارم که هر کدوم تا خودشونو شناختن رفتن که رفتن حالا هم چند سالیه که شوهرم مرده و من موندم با خودم».

بیش از 800 نوع ماده مخدر جدید در جامعه وجود دارد

اردشیر صفاپور، دبیرشورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان قزوین در این خصوص به خبرنگار تسنیم می‌گوید: تنوع در انواع مواد مخدر، اسامی گوناگون و اشکال متفاوت آن سبب شده است تا افراد در مراحل نخست استفاده حتی از ماهیت ماده مورد استفاده و مخدر بودن آن بی اطلاع باشند.

وی افزود: این مسئله در بین معتادان کم سن و سال و بانوان بیشتر به چشم می‌خورد.

دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان قزوین خاطرنشان کرد: اعتیاد امروز به یک مسئله بزرگ فرهنگی در کشور تبدیل شده است و اگرچه شاید به تناسب جمعیت درگیر بتوان گفت که آمار زنان معتاد در استان چشمگیر نیست اما مسیر تمایل زنان به اعتیاد و افزایش چند برابری تعداد زنان معتاد در جامعه می تواند نگران کننده باشد.

صفاپور بیان کرد: ایجاد تمایل به اعتیاد در بین زنان و ایجاد جذابیت های مختلف در انواع مخدر سبب شده است تا مسئله اعتیاد در زنان بیشتر به چشم یک معضل فرهنگی مورد مطالعه باشد.

زنان سیبل حملات فرهنگی دشمن هستند

مهدیه قافله باشی، رئیس کمیسیون فرهنی شورای شهر قزوین نیز در این خصوص معتقد است: ترویج اعتیاد در بین زنان و تبلیغ سبک زندگی ای که اعتیاد و مصرف دخانیات در آنها متداول است از مهم ترین برنامه ریزی های فرهنگی دشمن برای از هم پاشیدن بنیان خانواده های ایرانی است.

وی گفت: در این شرایط هیچ درمانی بهتر از درمان فرهنگی نمی‌تواند این معضل را حل کند و باید بتوانیم با استفاده از روش‌های مختلف فرهنگی به حل ماجرا بپردازیم.

رئیس کمیسیون فرهنگی شورای شهر قزوین خاطرنشان کرد: امروز حاشیه نشینی در شهر به یک چالش تبدیل شده است و باید بدانیم که مسئله اعتیاد در این مناطق بیش از سایر نقاط به چشم می‌خورد از این رو باید از اجرای برنامه های فرهنگی متمرکز در شهر خودداری کرده و اجازه دهیم تا مردم مناطق منفصل شهری، مناطق حاشیه ای و روستایی بتوانند از این امکانات فرهنگی بهره مند شود.

قافله باشی افزود: دسترسی مردم به فرهنگسراها در نقاط مختلف شهری و اجرای برنامه های فرهنگی مختلف می‌تواند به رفع معضل اعتیاد و پیشگیری از بروز آن به خصوص در بین زنان کمک کننده باشد.

وی همچنین خاطرنشان کرد: معضل اعتیاد به تنهایی حل شدنی نیست و برای حل آن رسیدن به یک ادبیات مشترک در تعریف مسئله و تدوین راه حل ها بین دستگاه های مختلف ضروری است.

3 درصد معتادان قزوین را زنان تشکیل می دهند

به اعتبار سخن کارشناسان امروز نزدیک به 3 درصد معتادان در  قزوین زنان هستند، منوچهر مهرام مدیرکل دانشگاه علوم پزشکی استان قزوین در این خصوص به خبرنگار تسنیم گفت: امروز نزدیک به 688 نفر از 22 هزار و 500 معتاد در قزوین زن هستند.

وی بیان کرد: اگرچه اعتیاد به خودی خود امری آسیب زا و به عبارتی عامل بروز بسیاری از آسیب هاست اما اعتیاد در زنان به مراتب می تواند برای خانواده، زنان و جامعه خطرناک تر باشد.

این در حالی است که اعتیاد زنان عمدتا منجربه نابودی کامل بنیان خانواده می شود، خانواده ای که با وجود پدر معتاد و مادری سالم امکان ادامه حیات داشت با اعتیاد مادر به طور کامل به سمت نابودی حرکت میکند.

مرگ و میر زنان بر اثر سوء مصرف دخانیات در قزوین 133 درصد رشد داشته است

بهزاد ولی‌زاده مدیرکل پزشکی قانونی استان قزوین نیز در این خصوص بیان کرد: سال گذشته 72 نفر بر اثر سوء مصرف مواد مخدر در استان قزوین جان باختند که از این تعداد 65 مرد و 7 نفر زن بودند.

وی خاطرنشان کرد: با مقایسه آمار افراد فوت شده استان قزوین بر اثر سوء مصرف مواد در دو سال گذشته میتوان خبر از رشد 8 درصدی فوت مردان و 133 درصدی فوت زنان در قزوین دارد.

مدیر کل پزشکی قانونی استان قزوین گفت: در مجموع تلفات بر اثر سوء مصرف مواد در استان قزوین در سال گذشته به نسبت مدت مشابه سال قبل 14 درصد افزایش داشته است.

زنان معتاد ساماندهی می شوند

نزدیک به 5 ماه قبل درست در حین افتتاح های پروژه های مختلف چهلمین سالروز پیروزی انقلاب اسلامی در قزوین مرکز  شبانه ویژه بانوان درگیر اعتیاد با دو بخش بهبود یافتگان و معتادین با هدف ساماندهی زنان معتاد و متجاهر در قزوین راه اندازی شد.مرکزی که تاکنون توانسته بخشی از نگرانی ها در این حوزه را در خصوص زنان اما این مرکز تنها ظرفیت نگهداری از 60 نفر از این افراد یعنی 10 درصد جمعیت معتاد استان قزوین را دارد.

2 مرکز ویژه زنان معتاد در قزوین فعال است

منوچهر مهرام، مدیرکل دانشگاه علوم پزشکی استان قزوین نیز در خصوص اجرای طرح های درمانی برای این بانوان بیان کرد: برای درمان بانوان معتاد در استان قزوین 1 مرکز ویژه زنان و یک مرکز ویژه میان راهی برای بانوان راه اندازی شده است.

وی اظهار داشت: مرکز میان راهی زنان در حال حاضر با همکاری بیمه سلامت با ظرفیتی 30 نفره در حال ارائه خدمت به معتادین است.

مدیرکل دانشگاه علوم پزشکی استان قزوین تصریح کرد: درحال حاضر 11 مرکز دولتی و غیر دولتی ترک اعتیاد در استان قزوین با هدف کاهش اعتیاد و ترک مبتلایان در حال فعالیت هستند.

دردی که از اول آغاز می شود

با این حال اما براساس شواهد موجود درمان مبتلایان به اعتیاد مدت زمان زیادی دوام نمی آورد و بخش قابل توجهی از بهبود یافتگان تنها چند ماه و یا چند سال پس از درمان دوباره در دام اعتیاد گرفتار می شوند.

مشکلات خانوادگی، عدم پذیرش اجتماعی، بیکاری و عدم برخورداری از اعتماد به نفس از مشکلاتی سبب می شود افراد پس از مدتی دوباره به سمت اعتیاد بازگردند، اما طرح مدیریت مورد معتادان بی بضاعت در کشور با هدف ساماندهی به این مشکلات امیدوار است تا ریسک بازگشت پذیری معتادین را به حداقل برساند.

علیرضا وارثی مدیرکل بهزیستی استان قزوین نیز در این خصوص بیان کرد: طرح مدیریت مورد معتادان بی بضاعت در کشور با هدف پیگیری روند درمان مبتلایان در بلند مدت و ایجاد زمینه های عدم بازگشت معتادین بهبود یافته به دامان اعتیاد در استان قزوین اجرایی می شود.

وی گفت: در این طرح در تلاش هستیم تا روند درمان در یک بازه زمانی 6 تا 12 ماهه انجام شود و پس از درمان نیز تا 1 سال افراد از حمایت های مختلف سازمان برخوردار شوند.

مدیرکل بهزیستی استان قزوین افزود: حمایت برای ایجاد اشتغال، بازگشت به بنیان خانواده، افزایش اعتماد به نفس، جامعه پذیری و حمایت های روانی پس از بهبود در این طرح مورد نظر قرار گرفته شده است.

وارثی گفت: به گفته کارشناسان اجرای این طرح شانس عدم بازگشت پذیری بهبود یافتگان را تا 65 درصد افزایش دهد.

درمان زنان معتاد، درمان آینده جامعه است

با همه مسائلی که گفته شد امید است درمان زنان معتاد با جدیت بیشتری در دستور کار قرار گیرد، چرا که اگرچه جامعه زنان درگیر اعتیاد در قزوین بسیار محدود است اما با تبلیغات و فضای موجود امکان افزایش آن وجود دارد در حالی که جامعه آینده به دست زنان تربیت می شود و درمان زنان معتاد، درمان آینده جامعه خواهد بود.

گزارش از مریم کشاورز

انتهای پیام/ ع

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon